MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció

2018. Január 22. Hétfő  Vince

-5°C / 3°C

EUR: --- Ft

GBP: --- Ft

Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

2018.01.11. 19:21

Bár az előző év első tíz hónapjában havi egy gyalogos vagy kerékpáros baleset történt Kecskeméten, ez a szám novemberben négyre, decemberben pedig ötre emelkedett. A növekedés mellbevágó és látványos volt. A Városrendezési és Városüzemeltetési Bizottság az okokat és a megoldási javaslatokat kereste a mai (csütörtöki) ülésen.

- Az elmúlt év végén rengeteg gyalogos és kerékpáros gázolás történt a városunkban. Én azt gondolom, hogy a mi bizottságunk kötelessége, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozzon, és olyan megoldásokat találjon, hogy ne történjenek ilyenek az elkövetkezendő időszakban - mondta Király József, a  Városrendezési és Városüzemeltetési Bizottság elnöke, miért is tartotta fontosnak, hogy összehívja a bizottság tagjait és a különböző szervezetek szakértőit.

Valóban, az előző év utolsó hónapjaiban rengeteg baleset történt Kecskeméten és környékén, ezek közük is kiemelkedett a városon belüli gyalogos és kerékpáros balesetek száma. Az olvasók szörnyülködtek, az illetékesek az okokat és a megoldási lehetőségeket keresték, és akadtak olyanok is, akik a tettek mezejére léptek. Utóbbiak voltak azok, akik egy civil kezdeményezés keretében fényvisszaverő mellényekből készült zászlókat helyeztek el a legveszélyesebb gyalogátkelőhelyeknél. (Aztán pótolták az ellopott eszközöket, majd újabb helyeket láttak el zászlókkal. Ahogyan azt Falusi Norbert elmondta, tisztában vannak azzal, hogy a száznál is több zászló kihelyezése a biztonságnyújtás lehetősége mellett arra szolgált, hogy mindenkihez eljusson: beszélni kell erről a problémáról.

És beszéltek is a mai (csütörtöki) bizottsági ülésen a Városrendezési és Városüzemeltetési Bizottság tagjai és a meghívott szervezetek képviselői. A beszélgetés során mindenki elmondhatta, hogyan látja a problémát, milyen javaslatai vannak a megoldást illetően, és a résztvevők reflektálhattak az elhangzottakra.

Amiben mindenki egyetértett, hogy a gyalogosok és a kerékpárosok a közlekedés legkiszolgáltatottabb szereplői, és nagyon fontos, hogy olyan megoldás szülessen, mely segít abban, hogy ne csak csökkenjenek, de meg is szűnjenek azok a balesetek, melyeknek ők az elszenvedői (vagy esetleg éppen okozói).

Volt, aki a fokozott rendőri jelenlétben látta a megoldást, volt, aki a figyelemfelhívó kampány erősítésében, és olyan is volt a jelenlévők között, aki szerint nem biztos, hogy elég a tolerancia, igenis meg kell büntetni a gyalogost vagy kerékpárost, ha ő okozta az adott balesetet.

Kerti István alezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság vezetője elmondta, a tavalyi évben, az előző évhez képest nem nőtt a balesetek száma Kecskeméten.

A gyalogosok sérelmére elkövetett közúti balesetokozás pedig – bár a 2017-es év utolsó heteiben arányaiban megnövekedtek - nem volt kiemelkedően magas.

Számszerűen ez azt jelenti, hogy az év első tíz hónapjában havi egy-egy, novemberben négy, decemberben öt ilyen baleset történt. Az okokról szólva a kapitány elmondta, a felgyorsult élettempónak köszönhetően gyorsabban akarunk eljutni A-ból B-be, miközben ez a tempó bizonyos fokú figyelmetlenséggel párosul.

Hirdetés

- A rendőrség részéről mindent megpróbálunk megtenni annak érdekében – különösen a gyalogátkelőhelyek, iskolák környékén -, hogy felhívjuk a figyelmet a fennálló veszélyre, illetve a közlekedés szabályainak betartására. Itt elsősorban nem a szankciókra gondolunk, hanem a figyelem felhívására. Fontosnak tartjuk, hogy társszervezők (pl. polgárőrség) bevonásával a gyalogátkelőhelyeken, a legforgalmasabb időszakokban figyelemfelhívó tevékenységet folytassunk  - mondta az alezredes.

Dr. Orbán Csaba, a Városüzemeltetési Osztály vezetője szerint a gyalogosok a közlekedés legvédtelenebb résztvevői, de sajnos sok esetben maguknak köszönhetik ezt. Ezen egyrészt segítene az, ha saját láthatóságukat biztosítanák, másrészt a gyalogátkelőhelyek kell, hogy segítsék őket a biztonságos közlekedésben. Utóbbinál azonban kiemelte, hogy egyrészt nem lehet mindenhova zebrát felfesteni, másrészt a gyalogátkelőhely létesítésének (tervezés, kivitelezés, működtetés) is vannak szabályai.

Alap, hogy a város figyelemmel kíséri ezek állapotát, felméri, hol van szükség felújításra, új gyalogátkelőhelyek létesítésére. A városvezetésnek abban van feladata, hogy az alapokon kívül milyen beavatkozások indokoltak. Folyamatosan érkeznek a képviselőktől, lakosoktól a jelzések, ezeket gyűjtik össze és ezekre keresik a megoldásokat. Ilyen lesz az a körforgalom is, amit a Szolnoki úti aluljáró Béke fasor felőli oldalára terveznek járdaszigetekkel, zebrákkal, elválasztó-korátokkal.

Halász István közlekedési mérnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyalogátkelőhelyek kérdésében elsődleges annak vizsgálata:

  • mennyire olvad bele környezetébe
  • nem kopott-e el a festés
  • elég-e az előjelző táblák mennyisége
  • nem takarja-e növényzet a közúti jeleket
  • a balesetet előidéző emberi tényezők vizsgálata

Ha ezeket megvizsgálták és a hibákat javították, akkor érdemes tovább lépni, és újabb megoldásokban gondolkozni (mint az intelligens gyalogátkelők.)

Barna Imre, a Magyar Kerékpárosklub Kecskeméti Területi Szervezetének elnöke kiemelte, amikor a belváros forgalomtervezéséről beszélünk, elsődleges szempont az kell legyen, hogy forgalomcsillapítás jöjjön létre. Ne a gépjárműforgalmat akarják az illetékesek elsősorban kiszolgálni, mert a gépjárműforgalom folyamatosan növekszik, ne azt nézzék, hogy minél inkább megfeleljenek a folyamatosan növekvő kapacitásoknak, hanem azt kell kitalálni, hol vezessék el a nagy forgalmat a belváros felől.   

Dr. Homoki Tamás alpolgármester összegezte az elhangzottakat és elmondta, a város nyitott bármilyen megoldásra a gyalogosok és kerékpárosok biztonságos közlekedése érdekében, amennyiben az kellően megalapozott, innovatív, ésszerű és költséghatékony. 

- Az okos megoldásoknak, a manapság divatos, úgynevezett smart megoldásoknak vagyok a híve. Azok, amelyek könnyen megvalósíthatók és könnyen fenntarthatók. Így, ebben az okos zebra lehet egy megfelelő megoldás - mondta az alpolgármester.

Elindult tehát valami, mely azt szolgálja, hogy az egyre forgalmasabb Kecskeméten mindenki számára biztonságos legyen a közlekedés, akár autóval, motorral, akár gyalog vagy kerékpárral kíván célba érni. Hogy maga a kezdeményezés mikor ér célba, még nem tudni, de 2019/20-ra úgy tűnik, már sokkal jobb képet mutatnak a baleseti statisztikák.

percről percre

fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Tornagyőztes a Mercedes-KLA az U9-es csapata

Tornagyőztes a Mercedes-KLA az U9-es csapata

Verebélyi Gábor csapata a gödöllői The Ground Sátor Kupán vett részt hétvégén, ahol 18 csapat köz...

Nem jutottak tovább a kecskeméti együttesek A Dalban

Nem jutottak tovább a kecskeméti együttesek A Dalban

Mindkét kecskeméti zenekar, a LivingRoom és a Fourtissimo is kiesett A Dal 2018 első válogat...

Ismét Montázs est!

Ismét Montázs est!

2018. január 27-én, szombaton 16.00 órakor kezdődik az újév első Montázs estje a kecskeméti Katon...

Átadták a Szalézi-díjakat

Átadták a Szalézi-díjakat

Három kecskeméti újságíró munkáját ismerték el a katolikus újságírás jeles védőszentjéről elnevez...

Zajlik a Violin Maraton

Zajlik a Violin Maraton

Az országos hírű, határon túl is meghirdetett futóversenyre idén is rengetegen beneveztek, a foly...

2018.01.21. 12:16

120 kép

violin maraton, maraton, futás, futóverseny, Kecskemét

12 baleset, 24 óra alatt

12 baleset, 24 óra alatt

Megyénk közútjain az elmúlt 24 órában négy súlyos és egy könnyű sérüléssel járó, valamint hét any...

Itt mérnek vasárnap!

Itt mérnek vasárnap!

Bács-Kiskun megyében a mai napon a következő helyszíneken számíthatnak sebességmérésre a járművez...

Ismét itt a hó, 12 járművel dolgoznak Kecskemét útjain

Ismét itt a hó, 12 járművel dolgoznak Kecskemét útjain

Reggelre nagy, fehér hótakaró borította be Kecskemétet. A folyamatos, intenzív hóesés megnehezíti...

2018.01.21. 09:19

hóhelyzet, havazas, Kecskemét, hókotró

Küzdelmes meccset nyert meg a KRC

Küzdelmes meccset nyert meg a KRC

Szettvesztség nélkül győzött a HÉP-KRC férfi röplabda csapata szombat délután a tabella hatodik h...

Több mint a százan küzdöttek meg egymással a Szkander OB-n

Több mint a százan küzdöttek meg egymással a Szkander OB-n

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Szkander Magyar Országos Bajnokságot, amely idén i...

Meleg ételt osztott az MSZP a Rávágy téren

Meleg ételt osztott az MSZP a Rávágy téren

Mintegy 120 adagnyi babgulyást osztott szét az MSZP a rászorulók között január 20-án szombaton a ...

2018.01.20. 20:00

7 kép

Kecskemét, ételosztás, mszp, Király József

A Bács-Kiskun Megyei Kórház Alapítványi bálja nyitotta az idei szezont

A Bács-Kiskun Megyei Kórház Alapítványi bálja nyitotta az idei szezont

Kevés kecskeméti társasági esemény van, amely annyira kiérdemelné a "rangos" jelzőt, mi...

Színes programok, vetélkedők várnak a Családi Farsangi Kavalkádon

Színes programok, vetélkedők várnak a Családi Farsangi Kavalkádon

Idén egy fergeteges, egész napos családi farsanggal indul a Családok éve Kecskeméten. A...

11 baleset, 24 óra alatt

11 baleset, 24 óra alatt

Megyénk közútjain az elmúlt 24 órában 4 súlyos sérüléssel járó és 7 anyagi kárral végződő közúti ...

Nagyon sokan kíváncsiak voltak a tűzoltó kiállításra Kecskeméten

Nagyon sokan kíváncsiak voltak a tűzoltó kiállításra Kecskeméten

 Szeptembertől december végéig tekinthették meg a látogatók a „Nagy nevek örökösei &he...

Kigyulladt egy melléképület tetőszerkezete Kecskeméten

Kigyulladt egy melléképület tetőszerkezete Kecskeméten

Kigyulladt egy körülbelül harmincöt négyzetméter alapterületű melléképület tetőszerkezete szombat...

Új lélegeztetőgéppel bővülhet a kecskeméti koraszülött-osztály gépparkja

Új lélegeztetőgéppel bővülhet a kecskeméti koraszülött-osztály gépparkja

Kétmillió forintot adományozott lélegeztetőgép vásárlására a Hírös Koraszülöttekért Közhasznú Ala...

Oklevélátadás a Harmadik Kor Egyetemén

Oklevélátadás a Harmadik Kor Egyetemén

Kétszáz hallgató vehette át oklevelét a városháza dísztermében. A Harmadik Kor Egyeteme negyedik ...

Megkezdődött a Magyar Reproduktív Immunológiai Társaság kongresszusa

Megkezdődött a Magyar Reproduktív Immunológiai Társaság kongresszusa

Hatodik alkalommal rendez éves kongresszust a Magyar Reproduktív Immunológiai Társaság, melynek m...

Origami kiállítás a Tudomány és Művészetek Házában

Origami kiállítás a Tudomány és Művészetek Házában

Január 19-én a kecskeméti Tudomány és Művészetek Házába érkezett az országos origami vándorkiállí...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies