MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció

2018. Február 25.   Géza

-11°C / -3°C

EUR: --- Ft

GBP: --- Ft

Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Zsibpiac: új családi program plázázás helyett

Vandlik János

2015.12.03. 08:03

A hivatalos neve „kirakodóvásárral összekapcsolt használtcikk-piac.” Szerintünk így azonban nem találna ki oda az a napi több tízezer ember, aki valamiért imádja. Zsibinek, zsibpiacnak, bolhapiacnak becézik, és egyre csak terjed a népszerűsége, a vasárnaponként zárva tartó multik közönsége is itt köt ki. Kimentünk, hogy megtudjuk, miért. Lehet, hogy függés lesz belőle…

Már befordulva a parkolóba, látszik, hogy „bővül a piac”. Régebben össze-vissza álltak az autók, most rendezett alakzatban, finom murvával leszórt placcon sorakoznak. Vasárnap reggel van, fél nyolc viszont még nincs, mégis, alig találunk helyet. Picit csodálkozom, előzetesen azt mondta egy kéretlen szakértőnk, hogy ilyenkor még viszonylagos nyugalom honol, csak a kereskedők kereskednek egymás között – már amennyire az nyugis lehet. A viszonteladók, a rutinosabbak ilyenkor csapnak le a kiváló ár-érték arányú dolgokra. Aki siet vagy nincs tisztában az értékkel, ilyenkor még olcsón odaadja a cuccot, akár nagy tételben. Aki pedig ráér, egyesével továbbadja jó árréssel. Az egyik eladó mondja, látott olyat, hogy az egyik terméket elkezdték a szélén árulni, aztán az idő előrehaladtával négy árusnál is látta, s mindig csak beljebb és beljebb haladt, egyre magasabb áron.

Parkolás után elindulunk a főbejáratnál jobbra, érdekességeket keresünk, amit majd fotózni is érdemes. Nem lépünk kettőt, máris szürreális, kemény angol szövegelés szűrődik ki a kecskeméti piaci valóság lágy őzéséből. Tengerentúli játékok, anyuka magyar, a lánya már amerikai, csak angolul beszél, „We are from Las Vegas” – mondja. Nem is leplezzük meglepetésünket, hogy mit keresnek itt használt amerikai játékokkal… Ők – valódi gringó-módra – a jóindulattal magyarázzák jelenlétüket és tevékenységüket, hogy „az itteni emberek is elérjék a jót, olcsón”. A mi közép-európai realitásérzékünk azonban inkább „big bizniszt” sejt. Azért, freedom ide vagy oda, nem engedték fotózni magukat. Kerülgetjük a szaporodó, tarka népet. Német vásárlók is járnak-kelnek – talán féltékenyen visszaveszik tőlünk a lomizott cuccot. No, de ennyit a bolhapiaci világpolitikáról, mert a lengyel piac valódi nemzetköziségét ma már leginkább az ukránok, románok és szerbek testesítik meg.

Raktárkiürítésből, valahonnan Nyugatról

A többség viszont magyar. Az egyik kecskeméti árus szórványosan vásárlóból lett minden-piacos függő, majd maga is kereskedni kezdett: – Olyan kincseket lehet találni, amit máshol nem, még a neten sem. Egyszer csak itt van előtted. Olyan játékok, amelyek a gyerekkoromat hozzák vissza. Az Atari 2600 videojátékot virsli-dzsojsztikkel az E-bay-en láttam 26 ezerért, itt pedig megvettem 500 forintért. Ide drága dolgot ne hozz ki, ide olyasmit hozz, amit kidobnál a kukába. Pár száz forintért eladom, és a végén összejön öt, nyolc, tízezer forintom, ha a gagyikat nézzük. A jobb dolgoknak magasabb az ára, akár tízezer forint darabja – folytatja. De, azt mondja, azokat ritkábban veszik meg. Ezért – mialatt a neten is árulja párhuzamosan – kirakja az olcsóbbak mellé, ha elviszik, oké, ha nem, akkor a neten majd elmegy. Sokan fordítva csinálják: párszázért megveszik a piacon például a kerámiát, megtisztítják, gyönyörűen lefényképezik és a Facebookon árulják. Ismerünk olyat, aki erre cserélte komoly hivatását, és most jobban él. – Vigyázz ez komoly függőséget okoz. Szombaton, vasárnap kelek hajnalban és jövök, itt vagyok fél tizenkettő, tizenkettőig. Tizenegy után már nem nagyon van semmi…

De most még csak kilenc óra, dőlnek, tódulnak be az emberek, nagyobb a forgalom, mint a déli határszakaszon. (A párhuzam az egyenruhásokra is áll, a törzsvendégeknek feltűnt, hogy egyre több a piaci őr.) Mindenféle van a nézelődők között, az egyszerű peremkerületi munkástól a hipszterszemüveges fiatalon és elődjén, a hatvanas, művészes hippin át a belvárosi dámáig, ismert politikusokig. Mindenki szereti azokat a dolgokat, amik a zsibin vannak, a gyerekkorunkat, nagyszüleinket vagy a minőségi kézműves időket idézik.

A kutyusig minden

Persze közhely, mindenki fújja a piac alapfilozófiáját, hogy ha valamit keresel, akkor csalódás ér, mert nem lesz. A piacon a váratlan lehetőségeket kell felismerni. A rutinosabbaknak megvan a saját útvonala, van, aki már módszeresen keresi a szerencséjét. Ki kell menni, és megtalálni a nagy fogást. Vásárlónak és eladónak egyaránt.

Két standdal arrébb egy régiségkereskedő régi dokumentumokat válogat elégedett arccal. Levelek, marhajegyek, színházi plakátok… – Kétezerért vettem két szatyorral, de már egy doksit eladtam ezerért, ez az ötvenes évekből származó plakát is elmegy legalább annyiért. És nézze, mennyi van még! A másik egy táskányi játékkal járt ugyanígy: 2500-ért szerezte meg a koffernyi használt cuccot, de egy Nintendót már el is pattintott 15 ezerért. Nem sokkal arrébb egy festőművész örül, ő a vásárlói sikerre formáz legendás példát: – Múltkor megláttam egy valódi Uitz Béla-festményt. 1800 forintért vettem meg az érdektelen árustól, ma egy ilyen kép 200-250 ezer forint körül van.

A családban mindenki régiségkereskedő volt

Ha tényleg valódi Uitz volt – aki a századelő festője, Kassák Lajos sógora –, az valóban nem mindennapos fogás. Persze ez is olyan, mint az aranyásás, mindenki találhat néhány unciát, de az aranyrög ritka. Megyünk-megyünk, sok érdekes dolog van, egy pillantás erre-arra, egy „nézd már – aha…”, és már lépünk is tovább, mert minek. Persze azért – többekkel beszéltük –, egy-egy átlagos vevő néhány ezer forintot elkölt egy vasárnap délelőtt. De még ha csak ennyivel is számolunk, szép forgalmat generál a vásár, hiszen 5-től 20 ezer vásárló látogat ki a bolhapiacra egy nap. Jó, számoljunk átlagosan 13 ezer fővel, akik fejenként átlagosan 3000 forintot költenek. És akkor mindjárt egy hipermarket napi forgalmát kapjuk! (Egyszer volt szerencsém az egyik kecskeméti nagyáruházban megtudni ezeket a számokat, néhány éve 30-50 millió között mozgott.)

És itt át is fűzhetünk egy másik gondolatra, mert a piac- és vásárigazgatóságnál azt tapasztalták, hogy a vasárnapi bezárással érezhetően megnövekedett a piacok, így a zsibi forgalma is. Mert az érdeklődés bővülésével, a multi-konkurencia vasárnapi megszűnésével a kínálat is növekedett.

Aki nem járt volna ott mostanában, elmondjuk, a fő profil, a használt cikk mellett egyre több kiegészítő elemmel bővült a termékpaletta, sokan csokiért, zöldségért, gyümölcsért, továbbmegyek: pékáruért is kimennek családostól, barátostól. Ki-ki jókedvűen, egykedvűen sétál, nézelődik, alkudozik a sorok között. Vasárnapi családi program lett. Az egyik sétáló elmondta, olyan program, amiért nem kell fizetni, csak ha akar az ember.

Válogatott indokok, amiért érdemes kilátogatni
Renáta, Kecskemét: régiséget keresek, régi írógépet, klasszikus telefont, petróleumlámpát gyűjtök, majd dekupázsolom, szalvétatechnikával kidíszítem őket. Nem árulom, csak saját szórakoztatásomra készítem. Szeretem ezt a hangulatot, a szüleimmel és barátokkal is járunk ki, csak úgy.
Ildikó, Kecskemét: Ha van valami érdekes, akkor azt persze megvásároljuk, de különös céllal sose jövünk. Ebben a rohanó világban csak a retrót keressük, a nagymama korát szeretjük, régi vasaló, fapad stb. Minden héten jövünk, maximum 5-7 ezer forintot költünk, ennél többet nem, de ezért is lehet kincseket venni.
Gábor, Kecskemét: Ős piacos vagyok. Mindent lehet itt találni, a festményektől a kaukázusi szőnyegekig, bélyegekig. Minden van, de rendszeresen ki kell járni. Kiszámíthatatlan, vettem már gitárt is, a hetvenes évekből, egy Maya gitárt. Ez a Gibsonnak egy japán változata, a Doors-os srácnak is ilyen volt…
István: van egy autista gyerekem, aki dínó-mániás, neki szoktam mindig vinni… Nincs sok otthon, úgy 300 darab. 2-300 forintért találok neki. Nekem is kell ez-az néha, slag, szivattyú 8-10 ezerért. A legizgalmasabb dolog, amit találtam, egy nagymamám-féle csatos Omnia kávés fémdoboz.

Valóban kellemes program, és ha meggondoljuk, társadalmi előnye is van: valahol az újrafelhasználásban kap szerepet a zsibpiac, ahol a dolgok újraértékelődnek. – Akárhogy szépítem, szemetet árulunk – mondja valaki egy elég vegyes kínálatot keretbe foglaló ponyva felett. – Hiába nézed az enyémet, ez még semmi, van olyan is, menj hátra a murvára, akinek az áruján tisztán látszik, hogy kukázik. Amit más kidob a szemétbe, azt ő idehozza, és árulja.

Volt, aki kaukázusi szőnyeget talált, szinte ingyen...

És, tényleg. Nyugati lomisok, hagyatéki dolgok, padláson, sufniban felhalmozódott értéktelen lim-lom. Ami az egyiknek szemét, a másiknak érték. Valahogy úgy működik, mint az afrikai állatvilágban a hulladék­eltakarítás. És a bolhapiac, ilyen szemmel nézve, maga is mindenképpen értéket képvisel.

Hogyan illeszkedik a zsibi nagy kecskeméti piaci kultúrába?

A használtcikk piacot tudományosan nem szokás szorosan együtt vizsgálni a nagy hagyományú, középkorból eredeztethető kecskeméti piacfejlődéssel. Azonban jelentősége párhuzamosan együtt növekszik azzal a társadalmi jelenséggel, amely egyre inkább beemeli a használtcikk kultúrát a vásárlási szokások fő sodrába. Szakértők mondják, hogy ma már sokkal kevésbé ciki betérni egy turiba. Tisztán látható, hogy magas társadalmi presztízsű emberek is felvállalják azokat az előnyöket, amelyek a túltermelésből, a fogyasztásra alapozott gazdaságból fakadnak. Ezeknek köszönhetően egy használtruha-boltban is lehet például olcsón, kiváló minőségű árukra szert tenni. És ez csak az egyik vetülete a dolognak.

Neobarokk ülőgarnitúra Michelin-babával eladó

A másik, hogy az otthon felhalmozódott feleslegből is lehet hasznot termelni. A környezettudatos polgárok pedig az újrahasznosításban, a tárgyak újbóli felértékelésében találják meg az ilyen piacok, használt termékek szerepét. Tehát nem a nagy piaci kultúra része, szakemberek a régi szezonális vásárokhoz hasonlítják a zsibit, de a „kilencven” utáni években megváltozott a jellege, a régi paraszti és polgári holmik között feltűnt a retró, azaz – nálunk – a szocialista nosztalgia is. És egyébként ennek a fejlődési vonalnak a legfrissebb szereplője, a szintén használt holmik értékesítésére szakosodott garázsvásárok divatja, amelyről egyre többet hallani országszerte.

Elkapott
piaci dumák
Könyvek: piaci árus rábeszélő szövege, egyben rehabilitáló szakkommentárja egy De Sade márki-könyvhöz: „Ugyan, vegye már meg… Azt mondják, nem is volt olyan gonosz…”
a Radnóti-összes árát kérdezi valaki. Erre: „Mutassa, mi az? Valami vers? Akkor hatszáz. Na jó, öt…”
Bicikli:
„Aaaaakciós a lopott bicikli!”
Zoknis: „Asszonyok, minden 
féláron, féláron… FELÁRON! 
Nagyon megéri most…”
Kerámiás:
„Családi veszekedéshez 
itt az olcsó bögreee…”
Vevő a fejét vakarva néz 
valami rossz vételt:
„Vásár után okos a paraszt…”
Elégedetlen vevő hátraszól a feleségének:
„Nem adja olcsóbban, ha felidegel, a szomszédnál veszek baltát 
ezerér’, és felaprítom!”
Vegyeskereskedő: 
Mennyi? – Nyolcszáz. – Nem hallom! – Van itt hallókészülék is…

percről percre

fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Megkezdődnek a fametszések Kecskeméten

Megkezdődnek a fametszések Kecskeméten

Vasárnap megkezdődik Kecskeméten a köztéri fák nagyobb arányú metszése. Az egy hónapra tervezett ...

Eredményes a sportiskola dzsúdószakosztálya

Eredményes a sportiskola dzsúdószakosztálya

Eredményes évet zárt a Kecskeméti Sportiskola Kecskeméti Judo Clubbal közösen működő dzsúdószakos...

2018.02.23. 17:44

dzsúdó, judo, Kecskeméti Judo Club

Emblematikus előadások a Film-Színház-Klub műsorán

Emblematikus előadások a Film-Színház-Klub műsorán

Február 26-án új sorozatot indít útjára a kecskeméti teátrum. A havonta jelentkező FILM-SZÍNHÁZ-K...

Szenvedést okozott a kutyáknak, elítélték

Szenvedést okozott a kutyáknak, elítélték

A Kecskeméti Járásbíróság bűnösnek mondta ki és 160 óra közérdekű munkára ítélte azt a hajléktala...

"Majd a Buday!" Péter főzött a gyermekétkeztetési kerekasztal résztvevőinek

A helyi termékek gyermekétkeztetésbe való bevonásáról tartottak ma kerekasztal-beszélgetést a Kec...

Erre végez forgalomkorlátozással járó faápolást a városüzemeltetés

Erre végez forgalomkorlátozással járó faápolást a városüzemeltetés

A Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. az év első negyedévében az alábbi faápolási munkák ...

180 éve született Mathiász János, a szőlő megmentője

180 éve született Mathiász János, a szőlő megmentője

180 éve született Mathiász János, szőlőbűvész. Ő volt az ,aki a filoxéravész idején a fertőzött t...

Meghalt Lázár Bence

Meghalt Lázár Bence

Hosszú, súlyos betegség után, nem sokkal 27. születésnapja előtt meghalt Lázár Bence, az Újpest l...

Sportlétesítményeinkben rekordszámú sikeres rendezvény volt tavaly

Sportlétesítményeinkben rekordszámú sikeres rendezvény volt tavaly

A Kecskemét önkormányzatának sportlétesítményeit működtető Hírös Sport Nonprofit Kft. sikeres éve...

A buszpályaudvaron bántalmazott és rabolt ki egy férfit, vádat emeltek ellene

A buszpályaudvaron bántalmazott és rabolt ki egy férfit, vádat emeltek ellene

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség rablás bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt...

Térfigyelő kamerát szereltek fel a Zöldfa utcánál

Térfigyelő kamerát szereltek fel a Zöldfa utcánál

Mint arról már többször is tájékoztattuk olvasóinkat, állandó problémát okoz a felgyüle...

Egyre több az influenzás Kecskeméten

Egyre több az influenzás Kecskeméten

Tovább nőtt az influenzás betegek száma Kecskeméten, a ma közzétett legfrissebb adatok szerint. ...

Gyűjteményi központot létesítenek a Wojtyla Házban

Gyűjteményi központot létesítenek a Wojtyla Házban

A Wojtyla Barátság Központ eddigi tizenhárom éves fennállása óta a népkonyha számára felajánlott ...

Érezhető a tavasz közeledte az építőiparban

Érezhető a tavasz közeledte az építőiparban

Az időjáráson még nem, de az építőanyag iránti keresleten már érezhető a tavasz közeledése. Hamar...

Baleset-megelőzési akciót tartottak a piaristáknál lévő zebránál

Baleset-megelőzési akciót tartottak a piaristáknál lévő zebránál

Közös közlekedési akciót tartottak a Kecskeméti Rendőrkapitányság és a Kecskeméti Városrendészet ...

Súlyos baleset: szalagkorlátnak ütközött, majd egy kamionba csapódott

Súlyos baleset: szalagkorlátnak ütközött, majd egy kamionba csapódott

Egy ember súlyosan megsérült, amikor egy személyautó kamionnal ütközött össze az M5-ös autópályán...

2018.02.21. 09:21

14 kép

rendőrség, baleset, Kecskemét, M5-ös autópálya

Elgázolt egy nőt a járdán, aztán a rendőrökre támadt

Elgázolt egy nőt a járdán, aztán a rendőrökre támadt

​A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak, segítségnyújtás elmul...

Három kocsi karambolozott Kecskemét és Szentkirály között

Három kocsi karambolozott Kecskemét és Szentkirály között

Három autó ütközött össze Szentkirály és Kecskemét között. Az utat a mentés idejére lezárták...

Akció a Kecskeméti Tanyai Termék Piacon

Akció a Kecskeméti Tanyai Termék Piacon

Ezen a héten, február 22-én, csütörtökön az 1500 Ft felett vásárlók 1 üveg sáfrányos hagymasalátá...

Egy gólos vereséget szenvedett a ScoreGoal

Egy gólos vereséget szenvedett a ScoreGoal

Nagy hajrában maradt alul futsal csapatunk. Hat-ötös vereséget szenvedett a Scoregoal Kecskeméti ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies