MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció

2017. November 21. Kedd  Olivér

1°C / 7°C

EUR: --- Ft

GBP: --- Ft

Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Erőszak a családban: amikor a menekülés az egyetlen út

Pásztor Andrea

2017.07.17. 08:58

Magyarországon minden héten legalább egy nőt meggyilkol jelenlegi vagy volt párja. Sokak számára mégis természetes, hogy eltűrik a családon belüli erőszakot. Úgy nőttek fel, hogy apjuk verte az anyjukat, ezért azt hiszik, rájuk se várhat más az életben. Riportunkban két erős nő mesél arról: van kiút.  

Erőszak a családban: amikor a menekülés az egyetlen út

Kis híján megölte a férje

Viktóriát eddig minden partnere bántalmazta. Az erőszak már gyerekkorát is megkeserítette, hisz anyja és aktuális mostoha apjai is rendszeresen megverték őt. A család egy ismerőse meg is erőszakolta a kislányt, amikor még csak hat és fél éves volt. Egyik férfi karjából menekült a másikéba, míg 2000-ben hozzá nem ment akkori szerelméhez, akinek három gyermeket is szült. Sajnos róla is gyorsan kiderült, agresszív a feleségével, de ha ahhoz volt kedve, két lányát és fiát is ököllel ütötte.

– Én úgy gondoltam, hogy a nőnek kell összetartani a családot, ezért sokszor füllentettem az orvosnak a gyerekek a kék-zöld foltjairól – mondja magyarázkodva az 50 év körüli asszony. Arcán látszanak a megpróbáltatások nyomai. Miközben mesél a borzalmakról, fia és két lánya is közbe-közbe szúrja, nekik mit kellett elszenvedniük.

– Engem lerúgott az ágyról! – Nekem össze-vissza verte a fejemet! –Engem pedig hasba rúgott! – sorolják egymás szavába vágva, miközben fél szemmel a Magyar népmeséket nézik egy régi tévén.

Anyjuk sokáig tűrt, mert nem látott más lehetőséget négyük számára. Amikor több fogát is kiverte a férje, feljelentette, de mivel nem készült orvosi látlelet, nem lett nagy ügy a dologból. Egyik rémtörténet követi a másikat, nem győzöm kapkodni a fejem. Arról, amikor kis híján felgyújtotta a házat a férfi, hogy eldugdosta az ennivalót a kicsik elől, meg arról, amikor fojtogatta Viktóriát, mert az egy aprót ráütött a rosszalkodó fiú fenekére.

Hamar kiderül egy újabb sötét folt az asszony múltjából. Első párja eladta közös gyermeküket az Egyesült Államokba. Azt mondja, az adott erőt neki, amikor sikerült felvenni kapcsolatot a már 23 éves fiával. Akkor döntötte el, nem élné túl, ha még egy gyermekét elvennék tőle. Persze a végső döntéshez az is kellett, hogy kis híján megölje a férje.

Ezt már a gyerekek mesélik. – Leszorította anyát az ágyhoz, és a hátára térdelt, úgy ütötte vágta – mondják. Még el is játsszák, hogy el tudjam képzelni. Aztán a kisebbik lány elkiáltotta magát: Jaj de jó, apát viszik el a rendőrök, mi pedig költözhetünk a mamához! Ettől ijedt meg a férfi, így elmenekülhettek otthonról.

Sajnos azonban a mamánál se mindenki fogadta tárt karokkal őket. Viktória öccse legalább olyan veszélyt jelentett rájuk, mint a brutális apa. Így kerültek előbb a kecskeméti családok átmeneti otthonába, ahol beszélgettünk, innen pedig egy nyugat-magyarországi intézetbe, hogy biztonságban legyenek minden rokonuktól.

Viktória azt mondja, egy időre biztosan leszámolt a férfiakkal. – Anyám annak idején azért adott intézetbe, hogy pasizhasson, de nekem egyetlen pasi sem ér annyit, mint a gyerekek – fejezi be a történetét. Szeretne önkormányzati lakásba költözni, és a saját lábára állni. Annyit szenvedtek már együtt, hogy bíznak benne, ezután már csak felfelé van út.

A lelki terror is pokol lehet

– Ha vér nem folyik, nem veszik komolyan az embert – kezdi a beszélgetést másik riportalanyom. A negyvenes évei vége felé járó asszony nyolcéves lányával szökött el hazulról, egy Kecskeméthez közeli településről. A férje ugyanis lelkileg nyomorította meg mindkettőjüket. Csilla, természetesen nem ez az igazi neve, esetkonferenciára érkezett Kecskemétre, amikor leültünk beszélgetni. Biztonsága érdekében az ország egy távoli városában helyezték el egy átmeneti otthonban.

Azt mondja, próbált segítséget kérni országos szervezetektől, bejutni valamelyik krízisházba, de sokkal nehezebb, ha nem fizikai bántalmazás miatt menekül egy nő. – Pedig valószínűleg egy idő után én is kórházba, rosszabb esetben a hullaházba kerültem volna. Ezt nem akartam megvárni – fűzi hozzá, majd belekezd történetébe.

Amikor beleszeretett párjába, nevezzük Pistának, azt gondolta, ő a legjobb ember, a tökéletes családapa. 39 évesen szülte meg közös gyermeküket, ami Csilla számára maga volt a csoda. Később azonban egyre nyilvánvalóbbá vált számára, mennyire vakká tette a szerelem.

– Rá kellett jönnöm, hogy a tökéletesség látszata csak egy szerep, amit mások előtt játszik. Én és a kislányom valójában csak használati tárgyak vagyunk számára – mondja nem kis keserűséggel a hangjában. – Ha olyan kedve volt, megsimogatott minket, máskor pedig belénk rúgott.

Hirdetés

Ezt persze csak szavaival vagy makacs hallgatásával tette a férfi, aki teljesen kiszámíthatatlan volt. Sokszor azt se lehetett tudni, éppen miért haragszik a családjára. Ilyenkor káromkodott, dühöngött, szidott mindenkit. Gyűlölte, aki nem adott igazat neki. Lelkiismeret-furdalást, félelmet keltett, öngyilkossággal fenyegetőzött.

– Volt, hogy két hónapra kiköltözött a kisházba. Hiába könyörögtem, mondja el, mi a baj, csak dacosan nézett – meséli Csilla. – Amikor kivittem hozzá a kétéves gyereket, megtanított neki egy mondatot: anya, takarodjál a tanyámból!

Az asszony eleinte némán tűrt, próbált a kedvében járni, mindent megtett azért, hogy segítsen a férfin. Sokat olvasott. Először azt hitte, depresszióban szenved a párja, aztán rájött, hogy a nárcisztikus személyiség jegyei illenek rá leginkább.

– Saját magán kívül semmi sem volt fontos számára, mi is csak addig voltunk jók, amíg azt tettük, ami neki tetszett – folytatja. – Többször mondta, hogy elveszi tőlem a gyereket, majd szerez neki más anyukát.

Miközben Csilla megaláztatásaikról mesél, angyalarcú, szőke kislánya csak szomorúan néz maga elé. Amikor megkérdezem, félt-e az apjától, csak bólint. Aztán elmondja, ágya mellé tette xilofon ütőjét, hogy védekezhessen, ha éjjel rátámadna.

Pista eltiltotta a kislányt és anyukáját a barátaiktól, még az is baj volt, ha hangosan nevettek, jól érezték magukat. Azt rendre óriási balhé követte. Volt, hogy haza se mertek menni, annyira féltek a férfi haragjától.

Egyszer úgy hagyta ott őket az őrjöngő férfi, hogy most kocsival elüt valakit, aztán öngyilkos lesz. Szerencsére senkivel nem futott össze, de ő a kórházban kötött ki.

Néhány hónapja azon kapta fel a vizet, hogy engedélye nélkül el mertek menni strandra. Nem vette fel a telefont, amikor szólni akartak neki, amikor pedig hazaértek, őrjöngött, hogy összetöri mindkettőjüket. Egy ideig csak remegtek a félelemtől, aztán összepakoltak némi ruhát, és eljöttek otthonról.

A Máltai Szeretetszolgálat családok Átmeneti Otthonába kerültek, ahol pszichiáter foglalkozik a sérült kislánnyal. Apja terrorja miatt sokszor hányt és szorongott, most elmúlt minden problémája. Innen költöztek át egy másik intézménybe. Csilla azóta munkát talált, kislánya életkedve is kezd visszatérni. Abban bíznak, hogy vesznek egy kis tanyát, ahol nyugalomban élhetnek majd.

– Senkin sincs, csak a kislányom, nem hagyhattam, hogy ilyen pokolban nőjön fel. Remélem, hogy kiheveri azokat a sebeket, ami az apja okozott neki – néz rám, mintha megerősítést várna. Annyit még kér, írjam bele a cikkbe: sorstársai ne várják meg, míg már késő lesz. Merjenek lépni akkor is, ha igazi pofon nem csattan el…

 

Hová fordulhatnak az édesanyák?
Számos civil szervezet, intézmény foglalkozik azzal, hogy minden nőhöz eljusson, az erőszak semmilyen esetben sem elfogadható. Ezek közé tartozik a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE), az Ökumenikus Segélyszervezet, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat.
Probléma esetén a Kecskeméti Gyermekjóléti Központ és Családsegítő Szolgálatot érdemes hívni a 76/507-630-as telefonszámon. Személyes találkozás után az intézmény kollégái, ha szükségesnek tartják, felhívják az ország különböző részén található krízisházak központi számát. Ezek helye számukra sem ismert, hogy semmiképp se juthassanak a bajba jutott családok nyomára.
A családsegítőn keresztül lehet bejutni a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Családok Átmeneti Otthonába is. Ide kizárólag Kecskemétről helyeznek el rászorulókat várólista alapján. Jelentkezni egyéni kérelem alapján, a gyermekjóléti szolgálat ajánlásával személyesen, telefonon a 76/485-696-os számon vagy írásban, a bacskai.gabor@maltai.hu címen lehet. Itt igény szerint jogász, pszichológus nyújt segítséget a családoknak. 

percről percre

fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Díjat nyert a kecskeméti Mercedes-Benz közlekedésbiztonsági programja

Díjat nyert a kecskeméti Mercedes-Benz közlekedésbiztonsági programja

A Mercedes-Benz kecskeméti gyárának „MobileKids – Gyermekek biztonságos közleked...

2017.11.21. 11:11

Mercedes, #Kecskemet, közlekedés

Állatkínzás: zacskóban dobták ki az újszülött kiskutyákat

Állatkínzás: zacskóban dobták ki az újszülött kiskutyákat

Sajnos későn találtak rá a Menhely az Állatokért Alapítvány munkatársai azokra a kiskutyákra, aki...

Megyei Prima díj: jön a megye legrangosabb társadalmi eseménye

Megyei Prima díj: jön a megye legrangosabb társadalmi eseménye

Pénteken este tartják a Sheraton Hotelben a megyei Prima díj átadó ceremóniáját. A gálát 12. alka...

Újabb tanyák ivóvizét vizsgálják

Újabb tanyák ivóvizét vizsgálják

Ismét sikerrel pályázott a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a Földművelésügyi Minisztérium „...

Ma végre kinyit a főtéri jégpálya

Ma végre kinyit a főtéri jégpálya

Újabb információ jelent meg a Facebookon: ma délután két órától átadják a közönségnek a főtéri ko...

2017.11.20. 10:52

korcsolya, jégpálya, főtér, Kecskemét

A HÉP-KRC győzött a Kaposvár elleni rangadón

A HÉP-KRC győzött a Kaposvár elleni rangadón

Három-egyes szettarányban győzött a HÉP-KRC a Fino Kaposvár csapata ellen a férfi röplabda NBI-es...

Robotikában ismét a világ élvonalában a Bányai

Robotikában ismét a világ élvonalában a Bányai

A WRO robotika világbajnokság döntőjében (2017.11.10-12.) Costa Ricában a Bányai Júlia Gimnázium ...

Winter Kúp – A legkeményebb bringások a terepen tepertek

Winter Kúp – A legkeményebb bringások a terepen tepertek

Bár szombaton hajnal óta esett, a hőmérő mutatója is beragadt a hatos magasságában, a Winter Kúp ...

A jóember Szecsuánból – Kettős szerepben Trokán Nóra

A jóember Szecsuánból – Kettős szerepben Trokán Nóra

Nemet mondani nem könnyű, de sokszor felszabadító – mondja Trokán Nóra, aki Zsótér Sándor r...

Mikor nyit ki végre a koripálya?

Mikor nyit ki végre a koripálya?

Már mi sem tudjuk követni, vajon mikor is nyit ki a főtéri koripálya. 

2017.11.18. 21:40

Kecskemét, jégpálya, nyitás, korcsolya

5letből jövő! - Több, mint duplája az indulók száma

5letből jövő! - Több, mint duplája az indulók száma

36 csapattal elstartolt az idei 5letből jövő! játékos vállalkozói vetélkedő, melynek során a diák...

Örmény nap a Szórakaténuszban

Örmény nap a Szórakaténuszban

November 18-a az örmény kultúra jegyében telt a Szórakaténusz Játékmúzeumban. Délelőtt kézműves f...

Varázslatos Katáng-koncert a Leskowskyban

Varázslatos Katáng-koncert a Leskowskyban

Nem unatkoztak azok a gyerekek és gyermeklelkű felnőttek sem, akik a mai borongós, esős szombati ...

Ismét Női arcok teadélután a Bozsóban

Ismét Női arcok teadélután a Bozsóban

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület teadélutánt tart november 29-én, 17 órai kezdettel a Bozs...

Arany 200- Kecskeméten is

Arany 200- Kecskeméten is

Az Arany 200 című vándorkiállítás Kecskemétre érkezik. November 20-án, 14.30-kor, az Ifjúsági Ott...

„Pic”nikezésre várták a koraszülött babák családjait

„Pic”nikezésre várták a koraszülött babák családjait

Közel százan látogattak el pénteken délután a Koraszülöttek Világnapja alkalmából rendezett ünnep...

Átadták a felújított fiúkollégiumot

Átadták a felújított fiúkollégiumot

Pénteken délelőtt tartották a Kecskeméti Szakképzési Centrum épületenergetikai fejlesztése kereté...

Kecskemétre érkezik az országjáró világháborús kiállítás

Kecskemétre érkezik az országjáró világháborús kiállítás

November 24-én látványos kiállítás nyílik a kecskeméti állomás mellett, a vasútparkban: a városba...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies