Regisztráció

2017. Május 25. Csütörtök  Orbán

8°C / 19°C

EUR: --- Ft

GBP: --- Ft

Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Világhírű hímes tojások Kecskemétről

2017.04.17. 13:30

Európa legjobb tojásdíszítője, Zsigóné Kati évről évre csodálatos hímestojásokkal kápráztatja el az embereket. A népi iparművész egy 300 000 forint értékű csipkézett strucctojás különlegességet mutatott be idén, amelyet több ezer alkotásával, köztük a világon egyedülálló darabokkal együtt bárki megtekinthet kecskeméti otthonában. A „Tojásdíszítés királynője” elárulta: jövőre egy igazán különleges alkotással lepi meg a magyarokat, elkészíti az Ország Tojását!

Világhírű hímes tojások Kecskemétről

– Az idei év több szempontból is különleges, hiszen épp a húsvéttal egy időben ünnepli 40. házassági évfordulóját, amelynek alakalmával újraházasodik…

– A férjem ugyanott kérte mega kezem, ahol 40 évvel ezelőtt, én pedig abban a ruhában voltam, amit 15 éves koromban kaptam édesanyámtól. Nagyon boldog vagyok, hogy ismét férjhez mehetek: ez számomra nem az év, hanem az életem legcsodálatosabb ünnepe! Természetesen az esküvői előkészületek mellett a húsvétról sem feledkeztem meg és egy 300 000 forint értékű csipkézett strucctojást készítettem.

– A Tojásdíszítés királynője mellett az Ország Nyuszijaként is emlegetik. Árulja el, húsvétkor hogyhogy a nyuszi hozza a tojásokat?

– Németországból ered a szokás. A nyúl és a tyúk elnevezése hasonló volt, így a kettő összemosódott. Egyrészt innen ered a hagyomány, hogy a nyuszi hozza a tojásokat. Másrészt további érdekesség, hogy húsvét táján, nagyböjtre készülvén sok tojást halmoztak fel az emberek, s ezért elkezdték azokat egymásnak ajándékozni. Hogy még nagyobb örömet szerezzenek a másiknak, ki is festették őket. A könyveimben is foglalkozom a témával, imádok az elődeink gondolataiban olvasni a jelek által.

– A művészetek nyolc ágát műveli. Hogy került kapcsolatba velük?

– Már gyerekkoromban is sokat kézimunkáztam, de akkor még kényszerből. Az édesanyám folyton azt hajtogatta: egy nő úgy szép, ha kézimunkázik! Sokszor a sarokba vágtam, amit csináltam. Később, amikor elkezdtem mintákat is rajzolni, megtetszett a dolog. Akkor már örömömet leltem benne. Komolyra akkor fordult az egész, amikor férjhez mentem és elkezdtük szépítgetni a saját házunkat. Nőként elképesztő gondolataim támadtak. A tükrös előszobánk falára virágokat képzeltem el, s ehhez pingáló asszonyokat akartam hívni, amikor a férjem megkérdezte: miért nem csinálom én. Először egy lapra festettem le az elképzelésemet, majd a kalocsai motívum felkerült a falra is. Tiszta, élő magyar népművészet. A nyolc művészeti ágból tehát a falpingálás volt az első, amivel komolyan kezdtem el foglalkozni, majd jöttek a tojások, amikre először szintén ezt a mintát tettem, azóta viszont közel 30 technikával dolgozom.

– Melyik terült áll a szívéhez legközelebb?

– A tojás technikák között nem tudok különbséget tenni, mindig az a kedvencem, amit épp csinálok, annyira imádom őket!

Mindben találok valami élvezetet és előfordul, hogy éjszaka sem tudom letenni. Egyszer például egy rock and roll buli után – ahol egyébként illet volna elfáradni – lefekvés helyett, reggel inkább nekiálltam a tojásdíszítésnek. Nem titok, a tojásokkal szeretek a legjobban foglalkozni, a második kedvencem pedig a rozettás mennyezet festése. Foglalkozom bútorfestéssel is, a 70 négyzetméter alapterületű házunkban minden berendezés festett. A falon festmények lógnak, a díszített edényeim a szekrényeken sorakoznak – festek és karcolok is tányérokat, vázákat –, készítek terítőket, blúzokat, mellényeket, amelyeket szintén én hímzek és a függönyökön is ott a kezem nyoma. Egyszerűen minden nap körülvesz a népművészet, nem tudok nélküle élni! Utoljára az üvegfestéssel kezdtem el foglalkozni, amikor a férjem felvetette, hogy kifesthetném a vitrin üvegét, amely mögött a kiállított tojásgyűjteményem áll. Korábban sosem csináltam és fantasztikus lett az eredmény.

– Állandó kiállítása van, emellett előadásokat tart, iskolák, óvodák, nyugdíjasok is igénylik a szolgáltatásait. Minden feladatnak ilyen nagy lendülettel áll neki?

– Pörgős típus vagyok. Az állandó kiállításom mellett több programom van, amelyek közül talán a családi délutánok a legkedvesebbek, mert akkor csak egy családé vagyok. Előfordul, hogy meghívnak valahova, volt, hogy egyszerre több mint ezer embert tanítottam: nagyon szeretek a színpadon állni, akárcsak egyenként odamenni mindenkihez és segíteni. Vezettem televíziós műsort, könyveket írtam, de talán a kiállításom megmutatását, a tárlatvezetést élvezem a legjobban!

– A családja is rajong a népművészetért?

Hirdetés

– A lányom dentálhigiénikus, egy kórházi fogászaton dolgozik. Ő csak egy technikát ismer, a falpingálást. Nagyon ügyes, de jobban szereti azt, amit csinál. A kis unokám pedig még csak négy éves, de biztosan megmutatom majd neki is a művészeteket. Remélem, hogy ő komolyabban fog foglalkozni ezzel, most úgy látom, mindenbe bele lehet vinni.

– 2009-ben Dubaiban a világ öt legjobb tojásdíszítője közé választották, Európában, pedig a legjobb tojásdíszítőnek, mert akkor nemcsak Magyarországot, hanem az egész kontinenst képviselte. Milyen nemzetközi visszhangja van a sikerének?

– Azt hiszem, nemzetközileg elismertebb vagyok, mint itthon. A kiállításom látogatói gyakran megkérdezik, milyen volt Dubaiban, hiszen világhírt hoztam az országnak. Gyakran hívnak külföldre, csak én soha nem fogadok el semmit, mert a férjem nem ül se repülőre, se hajóra. Bár én épp az ellenkezője vagyok – imádom az extrém sportokat, a strandon a legmagasabb csúszdáról csúszok le, görkorizok –, ott szeretek lenni, ahol az ő két szeme van, számomra ez a boldogság. Úgyhogy bár egyéves szerződést kínáltak Dubaiban, s kint is maradtam volna, nem fogadtam el. Magyarországon is van jó néhány dolog, aminek nagyon örülök: rengetegen látogatják a kiállításomat, a média nagyon szeret és sokat foglalkoztat, ami pedig igazán nagy ajándék, hogy nagyon kevés művész éli meg azt, hogy alkotásai még az életében egyre többet érnek. Nekem mindez megadatott!

– Mi a célja az alkotásaival?

– Óriási siker, amikor azt látom, hogy miközben valaki megnézi az alkotásaim, egy pillanatra belefeledkezik a mindennapokba. Sok látogató sírva megy el, miután megcsodálta a tojásokat, annyira örülnek, hogy itt jártak. Ez feltölt lelkileg.

Sokoldalú vagyok és ezt élvezem! A legfőbb törekvésem azonban az, hogy jó ember legyek. Leginkább azt szeretném elérni az életben, hogy alázatos, kedves, segítőkész ember legyek. Az emberséget tartom a legfontosabbnak a világon, hogy figyeljünk egymásra!

– Ahogy már említette, közel 30 technikával dolgozik, ez szintén egyedülálló a világon. Mennyi idő megtanulni a tojásdíszítés művészetét? Sok türelem kell hozzá?

– Megtanulni szerintem nem olyan nehéz, türelem pedig nem kell, mert megnyugtatja az embert, boldoggá teszi az alkotás öröme. Van világhírű énekes, zongorista… A tanulás  az egészből 70 százalékot tesz ki, a másik 30, maga a tehetség. Több olyan tojásom is van, ami a világon egyedülálló. Tavaly egy 600 ezer forint értékű faragott tojást csináltam. Ettől már csak a kedvenc alkotásom a szebb, a 800 ezer forintos, faragott és csipkézett tojás. Az egyedi darabok között hímzett, gobelin jellegű, rendkívül apró keresztszemes és kalocsai hímzett tojásom is van és a hat technikás tojásom is egyedülálló a világon. Rengeteg kedves élményem van a kiállításommal kapcsolatban és a múltból is: festettem egy-kétméteres tojást, patkoltam arannyal és ezüsttel is. Sokan rácsodálkoznak a libatojásokra, amiket „levegőbekapaszkodóknak” is hívok, mert alig van anyag bennük.  Amikor kinyitom a vitrint, egyszerre ámul el a közönség, s ilyenkor azt érzem, nem hiába élek.

– Szereti a kihívást, az új dolgokat és a legmunkásabb feladatokban leli igazán örömét. Milyen csoda elkészítésére vállalkozik legközelebb?

– Jövőre szeretném elkészíteni az Ország Tojását. Terveim szerint ez egy felbecsülhetetlen eszmei értékű, világszínvonalú alkotás lesz, amelyet 2018 húsvétján be is mutathatok.  Életem fő művének tekintem, már évekkel ezelőtt elkezdtem tervezni. Azért kapja az Ország Tojása nevet, mert a motívumok megjelenése megegyezik rajta az őseink által történő tojásfelosztással, továbbá a motívumok sokszínűsége tükrözi az országunkra leginkább jellemző mozzanatokat. Hogy mennyit alszom majd, amíg elkészül? Nem tudom, de biztos vagyok benne, hogy csodálatos hímestojás lesz!

Forrás: nextland.hu

percről percre

fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Gyermeknapi Sárkánykaland a főtéren

Gyermeknapi Sárkánykaland a főtéren

 Fedezd fel a sárkányok földjét! – hirdeti a szervező Hírös Agóra plakátja, amely gyer...

Értékteremtés felsőfokon 4.- Tudástár

Értékteremtés felsőfokon 4.- Tudástár

Sorozatunk negyedik részéhez értünk, nézzünk be a Campus és Kecskemét városának legújabb gazdálko...

A testület is tisztelgett Farkas Gábor emléke előtt

A testület is tisztelgett Farkas Gábor emléke előtt

Megható megemlékezést tartottak a csütörtöki Közgyűlésen Farkas Gábor halála miatt. Király József...

Véghajrá a tablószavazásban

Véghajrá a tablószavazásban

Ennyire kiegyensúlyozott élmezőnyt ritkán lehet látni. Az osztályok tablóinak sorrendje között mo...

Átadták a példamutató tevékenységért járó kitüntetéseket

Átadták a példamutató tevékenységért járó kitüntetéseket

A csütörtöki közgyűlésen, a napirendi pontok tárgyalása előtt került sor azon kiktüntetések átadá...

76 millió jutott TAO-ból a Vízilabda Szakosztálynak

76 millió jutott TAO-ból a Vízilabda Szakosztálynak

Május 24-én a Kecskeméti Sportiskola Vízilabda Szakosztálya ünnepi fogadással köszönte meg támoga...

Újra útzár az M5-ös autópályán

Újra útzár az M5-ös autópályán

A műszaki mentés idejéig 8 óra 55 perctől Budapest felé ismét teljesen lezárták a rendőrök a sztr...

Kezdődik a strandszezon

Kezdődik a strandszezon

A nyár közeledtével az idei évben is sorra nyílnak meg szabadstrandok. A kijelölő eljárások folya...

2017.05.25. 06:51

Domb Beach, strand, Kecskemét, napsütés

Vissza a forrásokhoz

Vissza a forrásokhoz

Szerdán délután nyitották meg a Magyar Nemzeti Levéltár Vissza a forrásokhoz című vándorkiállítás...

2017.05.24. 20:58

26 kép

levéltár, vándorkiállítás, Kecskemét

Családi nap Pünkösdhétfőn

Családi nap Pünkösdhétfőn

Szeretettel várják a családok apraját-nagyját a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Családi Nap...

Leitatták, majd elvették 4,5 milló forintját

Leitatták, majd elvették 4,5 milló forintját

A jánoshalmi rendőrök pár órán belül elfogták azt a három helyi férfit, akik a gyanú szerint előb...

2017.05.24. 17:24

bűntett, rendőrség, Kecskemét, lopás

Nemzeti Összetartozás Napja Kecskeméten

Nemzeti Összetartozás Napja Kecskeméten

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt, barátait, ismerőseit a Nemze...

Én szemetem, te szemeted – mi szemetünk?

Én szemetem, te szemeted – mi szemetünk?

Széttört visszapillantó tükör, szétesett ágykeret, törött fajansz, szakadt gumiabroncs, szovjet t...

Még mindig szükség van a támogatásra

Még mindig szükség van a támogatásra

Sajtótájékoztatót tartottak a május elsején történt Pákozdi csata utcai robbanás károsultjainak t...

Kecskeméten is Ezer Lámpás Éjszakája az eltűnt gyermekekért

Kecskeméten is Ezer Lámpás Éjszakája az eltűnt gyermekekért

A rendőrség legfrissebb statisztikái azt mutatják, hogy Magyarországon átlagosan minden órában 2 ...

Kecskemétre érkezik a Hangszert a kézbe roadshow

Kecskemétre érkezik a Hangszert a kézbe roadshow

Nagyszabású, interaktív zeneoktatási roadshow egyik állomása lesz május 30-a és június 3-a között...

Újabb kecskeméti öttusa sporttörténelem

Újabb kecskeméti öttusa sporttörténelem

A jól kezdődött hazai szezont kiválóan zárta Válik Ferenc a Kecskeméti Repülő és Vívó SE ifjú ött...

Neumann János nevét viselheti nemsokára a kecskeméti egyetem?

Neumann János nevét viselheti nemsokára a kecskeméti egyetem?

Dr. Salacz László országgyűlési képviselő facebook oldalán jelent meg egy rövid hír arról, hogy n...

Flashmobot tartottak a Malomban

Flashmobot tartottak a Malomban

Idén nyáron négy napon át ismét a jazz fővárosa lesz Kecskemét. A Benkó Zoltán Szabadidőközpontba...

Kecskemét főterén a városmisszió

Kecskemét főterén a városmisszió

Futóverseny, bátorságpróba és a keresztény ünnepekhez kapcsolódó sütemények is várják majd az érd...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies