MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció

2017. November 20. Hétfő  Jolán

1°C / 7°C

EUR: --- Ft

GBP: --- Ft

Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

A csilipaprika szerelmese, aki nem szereti az erőset

2017.07.14. 16:59

A kecskeméti piac nevezetes árusai és legismertebb őstermelői közül bemutatunk most egy a pikáns ízek kedvelői által jól ismert standot. A paprikatermelő Forgács családtól közben még hasznos tippeket is kapunk.

A csilipaprika szerelmese, aki nem szereti az erőset

– Férjemmel, Forgács Zsolttal huszonnyolc éve járjuk ezt a közösen választott utat – kezd bele kedves mosollyal Forgácsné Pinczés Magdolna, Magdika, a szabadtéri piac egyik legszínesebb, legesztétikusabb termékeit áruló stand képviselője. – Mindketten a Kertészeti Főiskolán végeztünk, ott is ismerkedtünk meg. Férjem szakoktatóként az iskolában maradt, míg én egy éven keresztül egy kertészetnél dolgoztam. Hamar kiderült, hogy egyiket sem szeretnénk folytatni, ezért úgy döntöttünk, hogy belevágunk egy saját kertészetbe. Hitel és egyéb támogatásoknak köszönhetően megvettük a jövőnk zálogát jelentő tanyát, Szentkirály és a Borbási faiskola közötti útszakaszon.

Jelenleg ötezer négyzetméteres területen vannak fóliasátraik, és négyezer négyzetméteren folyik a szabadtéri gazdálkodás.

– Családi támogatást férjem szüleitől kapunk – folytatja Magdika –, akik odaköltözésük óta szintén kiveszik a részük a mindennapi teendőkből. Egyébként a mama itt árul velem a piacon. Nagy örömünkre a lányainkkal is sikerült megismertetni és megszerettetni a haszonnövények világát. Olyannyira, hogy úgy döntöttek, követik a példánkat, és önálló növénytermesztésbe kezdenek. Ezért férjem saját fóliákat épített nekik, ahol belátásuk szerint kertészkedhetnek. Természetesen, amiben tudunk, segítünk, legyen szó szakmai kérdésről vagy  bármi másról. Jól esik látni, hogy milyen lelkesen munkálkodnak azon, hogy növényeik szépen, egészségesen fejlődjenek.

Magdikáék a kezdetek kezdetén nem a paprikatermesztéssel indítottak. Akkor még nem voltak fűtött fóliák, csak sima alumínium vázasak, amikben elsősorban retket, salátát és korai zöldségeket termesztettek. Az évek során azonban a kereslet egyre inkább a paprika felé irányult, így változott a profiljuk, és átálltunk a paprikára, mellette pedig a paradicsom és a szamóca termesztésére.

– Egy bizonyos körön belül most is próbáljuk bővíteni a kínálatot. Véleményem szerint úgy lehet minőséget termelni, hogyha az ember szereti azt, amit csinál, valamint folyamatosan fejleszti a szakmai tudását. Lépést kell tartani a tudomány aktuális eredményeivel, legyen szó az internetes vagy a szaklapokból szerzett információkról, illetve a saját tapasztalatokról.

Forgács Zsolt korábban dolgozott a Horti szerviznél, ahol biológiai módszerekkel kísérleteztek: onnan is sikerült elhozni pár ötletet. De már előtte is foglalkoztak azzal, hogy ne csak kemikáliákat használjanak, hanem próbáltak áttérni a biogazdálkodásra. Például a marha- és baromfi szerves trágya granulátumot beleforgatva a földbe, ugyanolyan hatást lehet elérni, mint régen a szerves trágyával. Csak a granulátum, mivel hőkezelt, elődjével ellentétben nem tartalmaz baktériumot. Kiépített csepegtető rendszeren keresztül jutnak tápoldathoz a növények. A rovarok és gombák elleni védekezésnél elsődleges szempont a növények jó kondíciója. Vannak olyan alga készítmények, melyek védettséget képesek nyújtani a növényeknek a betegségekkel szemben. Ez lenne a megelőzés. Rovarirtót nem használnak. Közel tíz éve szerzik be Izraelből azokat a rovarokat, ragadozó atkákat és poloskákat, melyek a növényi károsítókkal táplálkoznak – ez náluk nagyon bevált módszer. Gomba ellen használhatók még a réz és kén tartalmú szerek, melyek nem veszélyesek, nyugodtan alkalmazhatják őket.

Hirdetés

– Nálunk a növények gondozása, mint említettem, elsősorban a szereteten alapszik. Arra törekszünk, hogy termékeink minél egészségesebbek és szemet, lelket gyönyörködtetők legyenek. Visszatekintve arra, hogy a kezdetektől mostanáig alkalmazott termelői technológiáink milyen forradalmi mértékű változásokon mentek keresztül, mindenképpen sikeresnek mondanám az utat, amit bejártunk, amin járunk. Tulajdonképpen ez a mi életművünk.

Magdikához a csilipaprika, ez a különleges növényfajta áll legközelebb: az eredeti mexikói csili mindig is a kedvence volt. Ugyan nem szereti az erőset, még a csípőset sem, de a szín- és formavilága megfogta. Ezen tulajdonságok késztették arra, hogy e nemes szépséggel komolyabban megismerkedjen. És persze bízott az emberek érdeklődésében is, amiben nem is csalódott. Nagyjából három évébe került, hogy ezen a vonalon növényeivel bedolgozza magát a piacra.

– Vevőim az úgynevezett fanatikusok. Erre rögtön magyarázatot is adok. A csilipaprika erősségét kapszaicin tartalma határozza meg. Míg a magyar paprika erőssége tíz és negyvenezer egység között mozog, én felmegyek a csilivel az egymillió egységig. Ami után erősségben majdnem csak a paprika spray következik. Mivel én nem vagyok fogyasztó, erősségük megítélésében a szakirodalomra és a visszajelzésekre támaszkodom. A csilipalánta nevelése nehéz, hosszadalmas folyamat. Tekintve, hogy eredeti származási helyének, Mexikónak, hozzánk képest más az éghajlata, itt nem könnyű a megfelelő körülményeket biztosítani. A hosszú termesztési idő miatt már decemberben, de legkésőbb januárban el kell vetni a magokatahhoz, hogy nyár elején már kifejlett termésünk legyen. Télen rosszak a hő- és fényviszonyok. A hőt könnyebben tudom pótolni, míg a megfelelő fény biztosítása csak jóval költségesebben oldható meg. Ugyancsak problémás a feldolgozása is: még gumikesztyűkön keresztül is éget. Viccesnek tűnhet, de gázálarc használatát is igénybe kellett vennem.

A csilipaprikapor elkészítése volt számomra praxisom sorána leginkább embert próbálóbb feladat. Hagyományos módon darálón keresztül őröltem, és mindenfelé szállt az égető szemcse. A jövőben megfelelő védőöltözet nélkül nem biztos, hogy meg fogom ismételni. A napokban készítettem csilikrémet is, amely a Pokoltüze nevet viseli. Persze kérdezhetik, hogy mindezek ellenére, még is miért vesződöm vele?  Egyszerűen melengeti a lelkem, mikor ismert, vagy még kevésbé ismert vevőim célzatosan, nevét megjegyezve kérik tőlem a saját készítésű termékeimet, mert megszerették.

Azt gondolom, kicsit többet is tehetnénk, mi termelők, a vásárlóinkért. Fontosnak tartanám például a termékeink igényes „tálalását”. Hogyha odajön a nézelődő, és esetleg nem is vesz semmit, legalább adjuk meg neki azt az örömöt, ami nekünk is megadatott: hogy gyönyörködhessen munkánk „gyümölcsében”. Vallom ugyanis, hogy a magyar zöldség, gyümölcs zamat és íz világának nincs párja.

Puskás Tünde

percről percre

fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Kecskeméten készül a világbajnokságra a férfi kosárlabda válogatott

Kecskeméten készül a világbajnokságra a férfi kosárlabda válogatott

Kecskeméten, a Mercedes-Benz Sport Akadémián kezdte meg hétfőn a felkészülést a világbajnokságra ...

Állatkínzás: zacskóban dobták ki az újszülött kiskutyákat

Állatkínzás: zacskóban dobták ki az újszülött kiskutyákat

Sajnos későn találtak rá a Menhely az Állatokért Alapítvány munkatársai azokra a kiskutyákra, aki...

Megyei Prima díj: jön a megye legrangosabb társadalmi eseménye

Megyei Prima díj: jön a megye legrangosabb társadalmi eseménye

Pénteken este tartják a Sheraton Hotelben a megyei Prima díj átadó ceremóniáját. A gálát 12. alka...

Gömbsátor a Vasútkertben: egyedülálló történeti kiállítás nyílik

Gömbsátor a Vasútkertben: egyedülálló történeti kiállítás nyílik

Már áll a Vasútparkban a Magyar Nemzeti Múzeum gömbsátra, amely hamarosan egy egyedülálló tárlatn...

Újabb tanyák ivóvizét vizsgálják

Újabb tanyák ivóvizét vizsgálják

Ismét sikerrel pályázott a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a Földművelésügyi Minisztérium „...

Ma végre kinyit a főtéri jégpálya

Ma végre kinyit a főtéri jégpálya

Újabb információ jelent meg a Facebookon: ma délután két órától átadják a közönségnek a főtéri ko...

2017.11.20. 10:52

korcsolya, jégpálya, főtér, Kecskemét

A HÉP-KRC győzött a Kaposvár elleni rangadón

A HÉP-KRC győzött a Kaposvár elleni rangadón

Három-egyes szettarányban győzött a HÉP-KRC a Fino Kaposvár csapata ellen a férfi röplabda NBI-es...

A jóember Szecsuánból – Kettős szerepben Trokán Nóra

A jóember Szecsuánból – Kettős szerepben Trokán Nóra

Nemet mondani nem könnyű, de sokszor felszabadító – mondja Trokán Nóra, aki Zsótér Sándor r...

Mikor nyit ki végre a koripálya?

Mikor nyit ki végre a koripálya?

Már mi sem tudjuk követni, vajon mikor is nyit ki a főtéri koripálya. 

2017.11.18. 21:40

Kecskemét, jégpálya, nyitás, korcsolya

5letből jövő! - Több, mint duplája az indulók száma

5letből jövő! - Több, mint duplája az indulók száma

36 csapattal elstartolt az idei 5letből jövő! játékos vállalkozói vetélkedő, melynek során a diák...

Örmény nap a Szórakaténuszban

Örmény nap a Szórakaténuszban

November 18-a az örmény kultúra jegyében telt a Szórakaténusz Játékmúzeumban. Délelőtt kézműves f...

Varázslatos Katáng-koncert a Leskowskyban

Varázslatos Katáng-koncert a Leskowskyban

Nem unatkoztak azok a gyerekek és gyermeklelkű felnőttek sem, akik a mai borongós, esős szombati ...

Ismét Női arcok teadélután a Bozsóban

Ismét Női arcok teadélután a Bozsóban

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület teadélutánt tart november 29-én, 17 órai kezdettel a Bozs...

Arany 200- Kecskeméten is

Arany 200- Kecskeméten is

Az Arany 200 című vándorkiállítás Kecskemétre érkezik. November 20-án, 14.30-kor, az Ifjúsági Ott...

„Pic”nikezésre várták a koraszülött babák családjait

„Pic”nikezésre várták a koraszülött babák családjait

Közel százan látogattak el pénteken délután a Koraszülöttek Világnapja alkalmából rendezett ünnep...

Átadták a felújított fiúkollégiumot

Átadták a felújított fiúkollégiumot

Pénteken délelőtt tartották a Kecskeméti Szakképzési Centrum épületenergetikai fejlesztése kereté...

Kecskemétre érkezik az országjáró világháborús kiállítás

Kecskemétre érkezik az országjáró világháborús kiállítás

November 24-én látványos kiállítás nyílik a kecskeméti állomás mellett, a vasútparkban: a városba...

Két kecskeméti is átvehette az Aranyanyu díjat

Két kecskeméti is átvehette az Aranyanyu díjat

Idén is kilencen vehették át a díjat november 16-án, a nők megbecsülésének ünnepén. Az elism...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies