Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. November 24. Kedd  Emma

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

A szecesszió és a könyvek - Előadások a Katona-emlékházban

2017.03.31. 21:34

A szecesszió a könyvművészetben és a mindennapokban című kiállításhoz kapcsolódó előadásokat tartottak péntek délután a Katona József Emlékházban. Egyediné Gál Erika könyvtáros intézményük történeti gyűjteményéről és a szecessziós kötetekről mesélt, Tarapcsik Sándor könyvkötőmester pedig művészi könyvkötészet kecskeméti hagyományait ismertette.

A szecesszió Kecskeméten

A szervezők képviseletében Székelyné Kőrösi Ilona főmuzeológustól megtudtuk: a szecessziós stílus gyorsan terjedt, és a 19-20. század fordulóján Kecskeméten is meghonosodott. Városunk építészeti örökségének ma is kiemelkedően értékes és fontos részét képezik a századfordulón átadott, a szecesszió különböző irányzatait képviselő épületek. Az új stílus nemcsak az építészetben és a képzőművészetben jelent meg, hanem a művészet és a kultúra számos más területén is.

Maradandó értékek jöttek létre a könyvkiadásban és a könyvművészetben is. A Szecesszió a könyvművészetben és a mindennapokban című kiállítás a századforduló nagy kiadóinak reprezentatív darabjaiból mutat be díszkiadásokat és olyan jeles sorozatok köteteit, mint a Nyugat könyvsorozat volt.

Az ekkor Kecskeméten működő kiadók ‒ G. Fekete Mihály, Sziládi László ‒ kiadványain a szecessziós jegyek szintén hangsúlyozottan szerepeltek.  Az új motívumokat a Kecskeméten működő könyvkötők is alkalmazták. Kecskeméten helyi tankönyveket és iskolai füzeteket is kiadtak, a szecesszió motívumvilága ezeken is jelen van.

A korabeli levélborítékok, levelek, fejlécek, számlák szintén korjelző jelentőségűek az alkalmazott díszítések révén. A képekkel ellátott úgynevezett számolócédulák (az üzletekben nyugtaként adott cédulák) gazdag tárházát jelentik a korszak kereskedelmi és alkalmazott grafikai törekvéseinek. Az újságok, ezen belül a divatlapok rajzos és fényképes mellékletekkel terjesztették az új divatáramlatokat. A társasági élet meghívói az egyszerűbb formák mellet színes és dombornyomott megoldásokkal is készültek.

A fényképeken többszörösen is megjelentek a szecesszió jellemző vonásai:

  • Először is az ábrázolt személyeken keresztül, akik a korszak divatos ruháit és frizuráit viselték, a beállított képeken szecessziós bútorok mellett állnak, és a szükséges kellékek is ezt a stílust képviselik.
  • Másodszor a papírképek megjelenési formáján keresztül: az ekkori elvárások szerint hosszított formájú, keskeny kartonra kasírozták a fotókat, a keretre gyakran került indás-virágos díszítés. A fali képkeretek lágy, hullámvonalas díszítéseket kaptak.

Kiemelkedő volt az alkalmazott grafika területén a plakátművészet. Faragó Géza és Bíró Lajos kereskedelmi plakátjai minden városban láthatók voltak. A nyomtatott termékek közül a legtöbb emberhez a korabeli képes levelezőlapok jutottak el.

A kiállítás megtekinthető a Katona József Emlékházban 2017. június 30-ig, keddtől szombatig, naponta 10-14 óra között.

A szecesszió és a könyvek

Az időszakos tárlathoz kapcsolódóan a „Katona József Könyvtár Történeti Gyűjteménye és kötetek a szecesszió korából” címmel előadást tartott pénteken Egyediné Gál Erika. A Katona József könyvtár munkatársa az intézményükben őrzött jelentős hagyatékokat ismertette. Ezeket ma összefoglaló néven a "régi városi könyvtár" anyagaként tartják számon a könyvtár Történeti Gyűjteményében.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A tartalmukban és kivitelezésükben egyaránt különleges kötetek olyan jelentős kecskeméti személyek tulajdonát képezték egykor, mint pl. Szilády Károly, Szilády Áron, dr. Horváth Mihály, dr. Pócsy György, Kada Elek.

A századforduló körül megjelent könyvek közül számos darab magán viseli a szecesszió jellegzetes jegyeit. A könyvtárnak ez a gyűjteménye egyúttal fontos művelődéstörténeti és stílustörténeti lenyomat is. A borítókon és a könyvek gerincén azt egyszerű geometrikus és hullámvonalas, virágdíszes motívumok mellett bonyolultabb ábrák, domborított díszítmények és gazdag aranyozás is található. Hogy elődeink mennyire lépést tartottak a korral, azt az is jelzi, hogy az akkortájt megjelent külföldi természettudományos, művészeti és irodalmi kiadványok éppúgy megtalálhatók a századforduló éveinek gyarapodásában, mint a hazai művészeti, irodalmi, néprajzi kötetek, valamint a helyi nyomdák és könyvkötők termékei.

A művészi könyvkötészet helyi hagyományai

Második előadóként Tarapcsik Sándor könyvkötő, aranykoszorús mester a művészi könyvkötészet kecskeméti hagyományait ismertette. A mester nemcsak Kecskeméten, de határainkon túl is ismert egyedi és művészi alkotásairól, valamint könyvrestaurátori tevékenységéről.  Előadását a Tarapcsik-dinasztia történetének és saját pályafutásának ismertetésével, a könyvkötő szakma iránti elhivatottság jellemzésével kezdte.

Előadása valóságos interaktív foglalkozás volt, amelybe a nagy érdeklődést mutató, igazi könyvbarát hallgatóságot is bevonta. A nyomdászat, a könyvkiadás és a könyvkötészet történetének nagyívű és érdekes bemutatása után a művészi könyvkötészet egy-egy titkos fogásába avatta be a jelenlevőket.

Megtudhattuk, hogyan készültek a legszebb bőrkötések, a domborított mintájú könyvgerincek, a lapok élének színezése, a régi míves előzéklapok, az aranyozások, az iniciálék.

Áttekintést adott a különböző díszítésekről: berakások, fém, csont és kerámia sarokdíszek, csatok, dobozok stb. A hagyományos könyvkötészetben-és díszítésben számos természetes anyagot használtak, mint pl. az ökörepe vagy az enyv, a papírrestaurálásban pedig a halhólyagnak volt fontos szerepe. A vendégek kézbe foghattak néhány különleges kötetet, ezek egyike egy elefántbőrbe kötött könyv volt. Az egyes munkafolyamatokhoz használt eszközöket rögtönzött kiállításon mutatta be, néhányat a hallgatók is kézbe vehettek.

Tarapcsik Sándor a szakma továbbadásában, az oktatásban is aktívan részt vesz. Az előadást követő beszélgetésben néhány, ehhez kapcsolódó humoros történetet is megosztott a hallgatósággal.

A szép alkotások elismerése mellett a jelenlevők Tarapcsik Sándor elhivatottságát fogadták őszinte érdeklődéssel és tisztelettel. Ahogy fogalmazott: az igazi könyvkötőnek mindig tiszta a keze. Minden értelemben. A kecskeméti elődökről, például a Hegedűs-könyvkötészetről, mint a példát és a mércét adó mesterekről szólt.
A Katona József Emlékház látogatói a következő hónapokban még találkozhatnak Tarapcsik Sándor munkáival és bemutatóival.
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Fontos 3 pontot zsebelt be az SG Kecskemét Futsal

Fontos 3 pontot zsebelt be az SG Kecskemét Futsal

Hosszú idő után újra hazai környezetben léphetett pályára az SG Kecskemét Futsal csapata, ám a ko...

2020.11.23. 22:06

Robotprogramozó verseny - ezúttal a virtuális térben

Robotprogramozó verseny - ezúttal a virtuális térben

November 14-én, szombaton a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium online rendezte meg a XI....

2020.11.23. 20:49

7 kép

Megkezdődött a közoktatási intézményekben dolgozók szűrése Kecskemét járásban - videóval

Megkezdődött a közoktatási intézményekben dolgozók szűrése Kecskemét járásban - videóval

A mai nap, hétfőn, elkezdődött az iskolákban, az óvodákban és a bölcsődékben dolgozók szűrése. Ke...

2020.11.23. 20:29

21 kép

Ingyenes parkolás a mélygarázsokban, parkolóházakban - videóval

Ingyenes parkolás a mélygarázsokban, parkolóházakban - videóval

Ingyenesen lehet használni este 7 és reggel 7 óra között lakott területen belül a kereskedelmi cé...

2020.11.23. 20:22

Zajlanak az őszi érettségik - videóval

Zajlanak az őszi érettségik - videóval

Zajlanak már az őszi érettségik, ennek keretében mai napon a diákok angol nyelvből tettek vi...

2020.11.23. 18:48

BÁCSVÍZ KVSC sikerek

BÁCSVÍZ KVSC sikerek

A BÁCSVÍZ KVSC úszói 2020. november 21-22-én az V. Diapolo BVSC Őszi Kupán vettek részt. A rendez...

2020.11.23. 09:12

Újabb áramszünet Kadafalván

Újabb áramszünet Kadafalván

Ezen a héten ismét lesznek áramszünetek Kecskemét több pontján, köztük Kadafalván is. Mutatjuk az...

2020.11.23. 07:01

Trafószekrény égett Kecskeméten

Trafószekrény égett Kecskeméten

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói eloltották a tüzet.

2020.11.22. 14:23

Hófehér lopott Bentley-t foglaltak le a rendőrök

Hófehér lopott Bentley-t foglaltak le a rendőrök

A dán hatóság rendelte el egy luxusautó körözését, a magyar rendőrök még aznap megtalálták. ...

2020.11.22. 11:02

Égett egy családi ház Kecskeméten

Égett egy családi ház Kecskeméten

Kigyulladt egy családi ház tetőszerkezete vasárnap reggel a Budaihegy tanyán. A tűzoltóknak ...

2020.11.22. 09:54

Kórházba került a 6 éves Imike: megszólalt a nagybátyja, akin a rendőrök segítettek

Kórházba került a 6 éves Imike: megszólalt a nagybátyja, akin a rendőrök segítettek

Szerda délután egy 20 éves férfi leintette a Mártírok útján az éppen autóval járőröző rendőröket....

2020.11.21. 17:41

10 kép

Azért küzdenek, hogy Olívia lábra állhasson

Azért küzdenek, hogy Olívia lábra állhasson

Pataki Dóri és Olívia egypetéjű ikrek. Külsőleg olyanok, mint két tojás, életük azonban nem is le...

2020.11.21. 14:13

Hétfőtől lezárják a vezetőfülke mögötti üléseket a buszokon

Hétfőtől lezárják a vezetőfülke mögötti üléseket a buszokon

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz az INTER Tan-Ker Zrt. azzal kapcsolatban, hogy h...

2020.11.21. 11:24

Húszéves a Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

Húszéves a Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

A dizájnerdrogok megjelenése jelentősen megnehezítette a Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgála...

2020.11.21. 10:58

Négy játékos tesztje már negatív

Négy játékos tesztje már negatív

Jó hír Kecskeméten, hogy a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 12 fős játékoskeretének négy tagja pé...

2020.11.21. 09:42

76 éves férfit rabolt ki Kecskeméten

76 éves férfit rabolt ki Kecskeméten

Egy nap alatt elfogták a kecskeméti rendőrök azt a nagykőrösi lakost, aki kirabolt egy 76 éves fé...

2020.11.21. 09:01

Vállalkozó nők világnapja Kecskeméten (videóval)

Vállalkozó nők világnapja Kecskeméten (videóval)

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara második alkalommal szervezte meg a Vállalkozó Nők...

2020.11.20. 18:53

7 kép

Összegyűltek a hunyadivárosi adventi ablakok

Összegyűltek a hunyadivárosi adventi ablakok

​Összegyűlt a 24 ablak a Hunyadivárosban, így megvalósul az élő adventi kalendárium.

2020.11.20. 18:27

Kritikus állapotú kisfiúnak biztosítottak rendőri felvezetést (videóval)

Kritikus állapotú kisfiúnak biztosítottak rendőri felvezetést (videóval)

Egy kétségbeesett nagybácsi segítségére siettek járőröző rendőrök. A Kecskeméti Rendőrkapitányság...

2020.11.20. 18:10

Menetrendi változások 2020. november 21-től

Menetrendi változások 2020. november 21-től

A Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. tájékoztatja a Tisztelt Utazóközönséget, hogy Kecskemét Meg...

2020.11.20. 17:46

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies