Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Augusztus 19. Hétfő  Huba

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Ötmilliárdos éves költségvetésből gazdálkodik az új egyetem

Interjú Finta Zitával, a Pallasz Athéné Egyetem új kancellárjával

2016.10.13. 07:07

A közelmúltban kapta meg a Pallasz Athéné Egyetem kancellári kinevezését Finta Zita. A kecskeméti polgármesteri hivatal korábbi városstratégiai irodavezetőjét az egyetem jelenéről, jövőjéről, lehetőségeiről kérdeztük.

Fotó: Banczik Róbert

- A Pallasz Athéné Egyetem kancellárjaként hogyan tudja hasznosítani eddigi tapasztalatait és kapcsolatrendszerét az új egyetem gördülékeny működése érdekében? Milyen szinergiák segíthetik munkáját?

- A polgármesteri hivatalban korábban ellátott és a jelenlegi munkaköröm között igen jelentős a feladatok közötti átfedés, hasonlóság. Kancellárként az egyetem működtetéséért vagyok felelős gazdasági, pénzügyi, kontrolling, belső ellenőrzési, jogi és igazgatási, informatikai, vagyongazdálkodási, műszaki-létesítmény használati, üzemeltetési, valamint logisztikai területen. A kialakult kapcsolatrendszer mindehhez természetesen komoly segítséget jelent, hiszen Kecskeméten nagyon sok embert ismerek, számos önkormányzati tulajdonú és egyéb céggel működtem együtt a hivatalban. Olyan előnyök és tapasztalatok ezek, amelyeket kancellári munkámban is szeretnék hasznosítani.

- Az új pozíció milyen új kihívásokat jelent?

- Magával a felsőoktatással kapcsolatos új feladatok és azok minél teljesebb elsajátítása, összességében pedig a felsőoktatási rendszer megismerése valóban új kihívás számomra. Amit viszont ezen belül nem kihívásként, hanem lehetőségként élek meg, az az új munkatársi és szakmai kapcsolatrendszer kiépítése, valamint az a körülmény, hogy egy másik helyszínen – ezzel együtt két városban -, Szolnokon is dolgozom.

- Amikor elkezdte új munkáját, milyen sürgősen megoldandó feladatok várták Önre az intézmény gördülékeny elindítása érdekében? Netán már egy jól előkészített terepre lépett, ahol segítőkész munkatársak várták?
- Az egyetemen egy remekül felkészült és nagyon humánus csapat várt. Nyílván akadnak megoldandó feladatok, de ilyenek mindig is lesznek, ezeknek nincs közük a kancellár személyében történt változáshoz. Új célokat folyamatosan tűzünk ki magunk elé az életünkben, mondhatni szerencsére, mert ezek hasznosak, még akkor is, ha néha átmeneti nehézségeket okoznak. Eddig mindenre találtunk megoldást és ez remélhetőleg előremutató az intézmény számára.

- Az egyetemmé válás első lépései lezajlottak, a két intézmény egyesült, elindult a kecskeméti gazdálkodási és menedzsment alapképzés. Ám még csak az út elején járnak. Milyen munkálatok zajlanak jelenleg és milyen feladatok várnak Önre a jövőben?

- Az integráció kapcsán még át kell alakítanunk a szervezetek működését Kecskeméten és Szolnokon egyaránt. Az ehhez szükséges tapasztalatokat igyekszem most megszerezni, összegyűjteni. Ezek adják az alapot ahhoz, hogy a korábbi két főiskola tevékenységét összehangoljuk, és a létrejött közös szervezet egységes működési alapelvek mentén folytathassa munkáját. Ez a feladat jelenleg elsőbbséget élvez, különösen pénzügyi, gazdasági területen, hiszen Kecskeméten és Szolnokon is minden munkát el kell végezni, és kollégáink semmiféle hátrányba nem kerülhetnek csak azért, mert valamely tevékenység helyileg nem ott zajlik, ahol ők dolgoznak. Ugyanilyen fontos jogi területen is meghatározni, hogy melyik helyszínre milyen feladatot delegálunk, hiszen Szolnokon és Kecskeméten is vannak olyan tevékenységek, amelyek bizonyos munkatársainktól személyes jelenlétet igényelnek. Előfordul, hogy ezek egy része nem napi nyolc órás elfoglaltság, pontosan ezért kell meghatároznunk, hogy mikor, hol és ki látja el az adott feladatot.

Mindenek előtt azonban a hallgatók életében kell egyformán jelen lennünk mindkét városban,

hiszen jelentős feladataink vannak többek között a kollégiumi ellátás és a hallgatói szolgáltatási központ kapcsán.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- Miként zajlik a döntési folyamat egy adott kérdésben, kinek milyen feladatai vannak a tervezésben, döntés előkészítésében és a döntések meghozatalában?

- Az integráció kapcsán az egyik legfontosabb feladatunk, hogy az erőforrásaink felhasználását és elosztását újragondoljuk. Miután a korábbi három kecskeméti karhoz július 1-én csatlakozott a szolnoki, immár négy karra vetítve kell a szempontrendszert kidolgoznunk. Rendkívül felelősségteljes tervezői feladat ez számomra. Közös álláspontra kell jutnunk és közösen kell meghatároznunk az új alapelveket, mely akár több hónapos egyeztetési folyamatot igényelhet, de én nagyon szeretném, ha a 2017-es költségvetési évet már úgy kezdenénk, hogy az új gazdálkodási irányvonal mentén tudjuk meghatározni és összeállítani a jövő évi büdzsét.

- Hogyan alakul az egyetem és a PADMA további kapcsolata, milyen együttműködés szükséges a tervezett fejlesztések megvalósításához?

- A PADMA-tól jelentős összegű támogatásokat kap egyetemünk, ezek több célt is szolgálnak. Elsősorban a hallgatóinkhoz, illetve a gazdálkodás és menedzsment szak beindításához kapcsolódnak. Az integráció egyik jelentős eredménye, hogy immár a PAE minden karán jelen van a PADMA támogatása, hallgatói ösztöndíj formájában. Az alapítvány ezen kívül a beiskolázás előkészítéséért és sikeres megvalósításáért felelős egységünk: a Hallgatói Szolgáltatási Központ munkáját is segíti. Az e területre irányuló plusz források jelentős része olyan marketing tevékenységre fordítódik, melynek célja a hallgatói létszám további növelése és képzési kínálatunk új elemeinek bemutatása, megismertetése. E tevékenység részeként terveink között előkelő helyen szerepel, hogy idén bővítjük a következő beiskolázási kampányunkba bevonandó szakközépiskolák, valamint gimnáziumok számát. Minél szélesebb földrajzi területet, akár az egész országot szeretnénk ily módon lefedni.

- Hogyan változott a költségvetés az egyetemmé válással, új egyetemként hogyan aránylik ez a nagy múltú egyetemek költségvetéséhez?

- Költségvetésünk nagyságát alapvetően a hallgatói létszám határozza meg. Ez alapján a mi büdzsénk jelentős mértékben nőtt, tekintettel az idei tanévben 5.000 fölé emelkedett hallgatói létszámunkra. A 2017-2020. közötti időszakban évente mintegy 4,8-5,2 milliárd forintos költségvetéssel számolunk abban az esetben, ha alaptevékenységünk mellett átlagos nagyságrendű projektek megvalósítására nyílnak lehetőségeink. Természetesen ez a kalkuláció nagyobb volumenű pályázati források elnyerése esetén magában rejti pénzügyileg kiemelkedő, tehát ennél magasabb költségvetésű esztendők lehetőségét is. 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Vezetőedzői gondolatok az edzőtáborról

Vezetőedzői gondolatok az edzőtáborról

A már hagyománnyá vált soltvadkerti edzőtáborral folytatódott a SG Kecskemét Futsal felkészülése,...

CityApp Kecskemét - Zsebedben az egész város

CityApp Kecskemét - Zsebedben az egész város

A Hírös7 szervezői mindig is a forradalmi megoldásokra, fejlesztésekre törekedtek. Nem véletlen, ...

KTE HUFBAU - Elvitte a pontokat a Monor

KTE HUFBAU - Elvitte a pontokat a Monor

A KTE HUFBAU vasárnap a Monort fogadta a Széktói Stadionban, a mérkőzés előtt négy-négy ponttal á...

KTE HUFBAU - A Monor ellen is a győzelem a cél

KTE HUFBAU - A Monor ellen is a győzelem a cél

A KTE HUFBAU a 3. fordulóra készül immáron az NBIII-ban, vasárnap 17:00-kor a Monor lesz az ellen...

2019.08.18. 12:06

KTE HUFBAU, foci, futball, Kecskemét

Megkezdődött a Hírös Hét Fesztivál

Megkezdődött a Hírös Hét Fesztivál

Augusztus 25-ig senki sem fog unatkozni Kecskeméten, ugyanis színes programokkal várja a ven...

UTAT-TÖRŐK - Kiállítás nyílt a volt Szigmában

UTAT-TÖRŐK - Kiállítás nyílt a volt Szigmában

UTAT-TÖRŐK címmel kiállítás nyílt a volt Szigmában, a Rákóczi úton. A tárlaton Angelo Minuti...

Augusztus 20-án a belvárosi piaccsarnok nyitva tart!

Augusztus 20-án a belvárosi piaccsarnok nyitva tart!

Augusztus 20-án, - Magyarország nemzeti ünnepén - kedden a piaccsarnok és a hozzákapcsolódó szaba...

Nemzetközi díszfácán tenyésztő találkozó Kecskeméten

Nemzetközi díszfácán tenyésztő találkozó Kecskeméten

Második alkalommal rendezték meg 2019. augusztus 16-án Kecskeméten a nemzetközi díszfácán tenyész...

Három autó, hét sérült - Részletek és képek a 44-esen történt balesetről

Három autó, hét sérült - Részletek és képek a 44-esen történt balesetről

Egy Citroen haladt a repülőtér felé, amikor a hátulról nagy sebességgel érkező Opel vezetője a zá...

Egymilliót nyert a vásárlással egy kecskeméti háziasszony

Egymilliót nyert a vásárlással egy kecskeméti háziasszony

Egymillió forint volt a fődíj a Spájzolj és nyerj! játékban, amelyet egy kecskeméti háziasszony v...

A Szegények kenyerét ünnepelték a Wojtylában

A "Szegények kenyerét" ünnepelték a Wojtylában

Krakkói és wadowicei vendégekkel, valamint Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érsekéve...

Egymást támadta az ellenzék Kecskeméten

Egymást támadta az ellenzék Kecskeméten

Kis híján botrányba fulladt a Mi Hazánk Mozgalom polgármesterjelöltjének bemutatása.  A...

Indul a csatornázás a Tündérfürt és a Márai utcában

Indul a csatornázás a Tündérfürt és a Márai utcában

Két városrész egy-egy utcájában adták át augusztus 16-án szennyvízcsatornázásra a munkaterületet ...

Magyar Érdemrend Lovagkereszt díjat kapott dr. Pánczél Gyula kecskeméti nyugalmazott tüdőgyógyász főorvos

Magyar Érdemrend Lovagkereszt díjat kapott dr. Pánczél Gyula kecskeméti nyugalmazott tüdőgyógyász főorvos

Magas színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésével ju...

Idő gombostűjére tűzött lepkék a Negyedik Kecskeméti Fotószalonon

"Idő gombostűjére tűzött lepkék" a Negyedik Kecskeméti Fotószalonon

Huszonnégy kecskeméti kötődésű fotós képeivel nyílt meg csütörtök délután a Negyedik Kecskeméti F...

Kisteherautó hajtott személyautóba Kecskemétnél

Kisteherautó hajtott személyautóba Kecskemétnél

Egy ember életét vesztette és egy másik személy súlyosan megsérült, amikor egy kisteherautó beleh...

Új buszmegállókat telepítenek a városban

Új buszmegállókat telepítenek a városban

Mintegy 50 buszmegállót telepítenek és cserélnek Kecskeméten. Több helyszínen már elkezdődött a f...

Véradást szerveznek az Izsáki úti motorosbaleset áldozatának emlékére

Véradást szerveznek az Izsáki úti motorosbaleset áldozatának emlékére

Emlékvéradást szervez az Izsáki úti motorosbaleset áldozatának családja a tragédia közelgő évford...

Két autó ütközött az 5-ös főúton, Kecskemét és Lajosmizse között

Két autó ütközött az 5-ös főúton, Kecskemét és Lajosmizse között

A balesethez a kecskeméti hivatásos és a lajosmizsei önkormányzati tűzoltók érkeztek ki.

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies