Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Május 26. Kedd  Fülöp

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Lerakták a Mercedes-Benz gyár új képzési központjának alapkövét

2017.09.21. 13:14

Mercedes-Benz Academy Kecskemét néven létesít vadonatúj, 8 ezer négyzetméter alapterületű képzőközpontot a német autógyár városunkban. Az elsősorban a duális képzést kiszolgáló új központ csütörtöki alapkőletételére a gyár és a város képviselete mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is ellátogatott. A Mercedes-Benz duális szakképzésében, szeptemberben 175 diák, főiskolai szinten további 40 hallgató kezdte meg tanulmányait. Jövő szeptembertől pedig már mintegy 250 fiatal fog itt a gyakorlati képzésben részt venni.

A Mercedes-Benz már a gyár elindulása előtt két évvel, 2010 óta kereste a kapcsolatot a helyi oktatási intézményekkel annak érdekében, hogy olyan szakképzett munkaerő álljon rendelkezésükre, amellyel Mercedes-minőségű autókat lehet gyártani. Az azóta eltelt hét év tapasztalatai nyomán a cég helyi vezetői nagyon pozitívan nyilatkoztak az igényeiknek megfelelő hazai hozzáállással kapcsolatban. Mindenhol készségesek voltak a tananyag átalakítására, az intézményi és jogszabályi háttér átalakítására, a kiválasztott intézményektől kezdve Kecskemét vezetésén át a kormányig. Ezeket az alapokat koronázza majd meg a 2018 szeptemberétől a legmodernebb eszközökkel felszerelt Mercedes-Benz Academy Kecskemét.

Ulrich Jäger, a Mercedes-Benz Compact Cars személyügyi igazgatója az alapkőletételen elmondta:

Már 2010-ben gondolkodtak, hogyan tudják majd a megfelelő szakmai képzést biztosítani az új gyár számára, hiszen csak a szakmailag kiválóan képzett és motivált munkaerő lehet az alapja a márka magyarországi jelenlétének. Elmondta, a mai helyzet szerint 370 szakmailag jól képzett fiatalembert köszönhetnek a 2011-ben indult duális képzésnek.

A gyár mellett építendő új, 8 ezer négyzetméteres alapterületű Mercedes-Benz Academy Kecskemét a legmodernebb infrastruktúrával biztosítja majd a folytatást, alapot teremt arra, hogy néhány éven belül megháromszorozhassák a duális képzésben résztvevő szakmunkástanulók számát.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester kiemelte, Kecskemét élen járt az országban a duális képzési forma kialakításában. 2011-ben fél év alatt 48 hivatalos szervezettel egyeztették a mostani képzési központ elődjének az indulását. – Évről évre azt látjuk, hogy a társaság szívesen látja és várja a tudásra szomjazó fiatalokat – hangsúlyozta a polgármester.

A duális képzés sikere egyértelmű. Mára csak a térségben - a többi szakmát is idevéve - mintegy ezer diák vesz részt ebben a gyakorlatorientált szakmai felkészítésben, aminek rendkívüli előnye, hogy az így végzettek száz százalékban el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon.

– A fejlődési iram, amit a Mercedes hozott, Kecskemét és térsége számára nagy kihívást jelentett, de teljesen magával ragadta a várost, és annak minden egyes ágazatát. Nagyon sokan összefogtunk, nagyon sok energiát fektettünk abba, hogy az üzem otthonra leljen, akkor vált igazán értelmezhetővé számunkra Kecskemét jelmondta: „Sem magasság, sem mélység nem rettent…”

A polgármester hozzátette, régen várt fejlesztések sora is folyamatban van ezzel párhuzamosan. Utalt az 54-es út kecskeméti szakaszának négysávúsítására, az 52-es út fejlesztésének előkészítésére, a 100 milliárdos Modern Városok program 50 százalékos készültségére, és nem utolsó sorban a 33,5 milliárdos oktatásfejlesztésre, amely jelenleg zajlik Kecskeméten a bölcsődéktől az egyetemig terjedő spektrumban.

A képzési központ látványterve

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Christian Wolff, a gyárat üzemeltető a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója is jelentős összefogás eredményeként emlékezett meg a duális képzésben elért jelenlegi eredményekről. Elmondta, a magyarországi munkaerőpiacon már szűkülnek a lehetőségeik, ezért kulcskérdés, hogy a következő generációk oktatásával, képzésével reagáljanak erre a helyzetre.

– Ezért döntöttünk, úgy, hogy a második gyárral együtt új képző központot is létrehozunk, ahol 2018 szeptemberétől a legmodernebb eszközök állnak a majd a tanulók rendelkezésére – mondta.

Christian Wolff beszélt arról is, hogy annak idején a kecskeméti volt az első Németországon kívüli gyáruk Európában, azzal a céllal hozták, létre, hogy „extrém jó gyárban” állíthassák elő kompakt kategóriájú gépjárműveiket. Azóta benchmark – viszonyítási alap – lett a kecskeméti üzemből, ahol a kultúrák közötti együttműködés is kiváló, és maguk is lokálpatrióták lettek a városban.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a Mercedes-Benz folyamatos kecskeméti fejlesztései azt mutatják, hogy a márka hosszú távon tervez a városban. Ezzel kapcsolatban a kecskeméti fejlődést igazi magyar sikertörténetnek nevezte.

– Kecskemét a leggyorsabban fejlődő magyar várossá vált, ahol új egyetemi campus épül, fejlesztés alatt áll a repülőtér, az itt működő vállalatok pedig folyamatosan bővítik a termelésüket. Számos új cég, vállalat választja helyszínéül Kecskemétet – mondta a miniszter.

A képzéssel kapcsolatban Varga Mihály elmondta: évekkel ezelőtt meghozták a döntést a szakképzési rendszer átalakításáról, a használható ismeretátadást, a gyakorlati tudást helyezték előtérbe, azért, hogy a végzettek illeszkedni tudjanak a magas minőségű termeléshez. Így mára megvannak a feltételek, az intézményrendszer, a jogszabályi háttér, és fejlődnek a gazdaság azon részei, ahol ezt a munkaerőt várták.

A ceremónia csúcsán Szemereyné Pataki Klaudia, Varga Mihály, Christian Wolff és Ulrich Jäger kézjegyükkel látták el azt a Csillag-óvodások által kavicsokból készített Mercedes-emblémát, amit az új képzési központ alapkökéveként helyeztek el a helyszínen.

A Mercedes-Benz kecskeméti gyára úttörő szerepet vállalt a duális képzési rendszer meghonosításában. A 2011 óta sikeresen működő program hosszú távon kínál kiváló, versenyképes ismereteket a szakiskolától egészen a főiskoláig, és ezáltal biztos karrierlehetőséget. A modell sikerét többek között az is mutatja, hogy a duális szakképzésre és duális főiskolai képzésre is sokszoros túljelentkezés van. A duális szakok közép és felsőoktatási szinten is folyamatosan bővülnek. 2011-ben még csak három szakkal, az idei tanévtől már hat szakkal indult el a szakképzés. Az országban elsőként induló főiskolai duális képzés pedig három szakra bővült. Az idei tanévben összesen 175 tanuló kezdte meg tanulmányait a Mercedes-Benz duális szakképzéseiben, míg a főiskolai szinten 40 hallgató. Jövő szeptembertől pedig már mintegy 250 fiatal fog itt a gyakorlati képzésben részt venni.

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Startolnak a Hírös Agóra táborai

Startolnak a Hírös Agóra táborai

Megérkezett a várva várt jó hír: STARTOLHATNAK TÁBOROK. Válasszon hasznos, élménydús nyári p...

Kecskeméti magánlaboratóriumban végeznek COVID-19 tesztelést

Kecskeméti magánlaboratóriumban végeznek COVID-19 tesztelést

Szakemberek összefogásával elindult Kecskeméten az a magánlaboratóriumi szolgáltatás, amelynek ke...

Sok izgalmas előadás vár ránk a bábszínházak Országos Gyermeknapján

Sok izgalmas előadás vár ránk a bábszínházak Országos Gyermeknapján

Megkaptuk, a Ciróka Bábszínház szervezésében megvalósuló online Országos Gyermeknap részlete...

Koós Károly marad az SG Kecskemét Futsal vezetőedzője

Koós Károly marad az SG Kecskemét Futsal vezetőedzője

Újabb két évre kötelezte el magát az SG Kecskemét Futsal kötelékébe Koós Károly. A klub vezetőség...

Indul a Piszekút tér rekonstrukciója Kecskeméten (videóval)

Indul a Piszekút tér rekonstrukciója Kecskeméten (videóval)

Még a héten elindul a Piszekút tér rekonstrukciója a Duna Aszfalt Kft. kivitelezésében. A munkála...

Holnaptól áramszünetek Kecskeméten

Holnaptól áramszünetek Kecskeméten

Május utolsó hetében Kecskemét több pontján is számíthatnak a fogyasztók áramszünetekre.  A ...

Szidalmazta, megharapta, kifosztotta

Szidalmazta, megharapta, kifosztotta

Kifosztással gyanúsítják a 25 éves kecskeméti nőt, aki előbb megharapta időskorú áldozatát, majd ...

Kertészkedés gyermeki kezekkel

Kertészkedés gyermeki kezekkel

Kertészkedni minden életkorban szórakoztató kikapcsolódás és egyben az egyik leghasznosabb szabad...

Rajzpályázatot hirdet a Slow Food-Kecskemét

Rajzpályázatot hirdet a Slow Food-Kecskemét

„Hogyan éljünk egészségesen? Mit jelent az egészségtudatos életmód?” Online rajzpályá...

Két autót tört fel tegnap a kecskeméti nő, a nyomozók elfogták

Két autót tört fel tegnap a kecskeméti nő, a nyomozók elfogták

A kecskeméti rendőrök elfogtak egy nőt, aki egyetlen éjszaka alatt két autótulajdonost káros...

Bíróság elé állhat a facsemetéket tördelő fiatal

Bíróság elé állhat a facsemetéket tördelő fiatal

A kecskeméti nyomozók befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, amelynek gyanúsítottja a megyeszé...

Nyereményözön a Kertészkedő magazinban

Nyereményözön a Kertészkedő magazinban

Folyamatosan nyerhet, ha nézi a Kecskeméti Televízió Kertészkedő magazinját hétköznaponként ...

Odafigyelésből jeles - avagy hogy használd a közösségi médiát hasznosan

Odafigyelésből jeles - avagy hogy használd a közösségi médiát hasznosan

Egy Facebook-posztnak köszönhetően sikerült meglepetést szerezni annak az idős kecskeméti ta...

Eperrel a bajba jutottakért (videóval)

Eperrel a bajba jutottakért (videóval)

Epret kínáltak önkéntesek a Széchenyivárosi piacon ma reggel. A nagy sikerű „A Spárga ...

Maszkosztás és köztéri fogadóóra a Vacsiközben

Maszkosztás és köztéri fogadóóra a Vacsiközben

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakciója, ame...

Figyelem! Eper akció szombaton reggel a Széchenyivárosi Kispiacon

Figyelem! Eper akció szombaton reggel a Széchenyivárosi Kispiacon

A Városi Veszélyalap gyarapítása érdekében lesz eper akció, szombaton reggel a Széchenyiváro...

Kinyitnak a kecskeméti hulladékudvarok

Kinyitnak a kecskeméti hulladékudvarok

A DTkH Nonprofit Kft. a járványügyi intézkedések enyhítése miatt, hétfőtől egy-egy napra ismét ki...

Jogosítvány egészségügyi vizsga nélkül-videóval

Jogosítvány egészségügyi vizsga nélkül-videóval

​Péntektől az is átveheti jogosítványát, akinek nincs egészségügyi vizsgája. Az erről szóló kormá...

Május 25-étől változik a Mercedes-gyár kiszolgálását végző buszok menetrendje

Május 25-étől változik a Mercedes-gyár kiszolgálását végző buszok menetrendje

A Mercedes–Benz Manufacturing Hungary Kft. kiszolgálását végző autóbuszjárat...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies