Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Szeptember 23. Csütörtök  Tekla

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

“Bizony, kerékpáros város vagyunk” - Kecskeméten sokan kerékpároznak, de van még min javítani

PROMÓCIÓ

2021.08.02. 08:10

Méretéből fakadóan Kecskemét is ideális kerékpáros város, és valóban sokan is használják ezt a közlekedési módot. Az infrastruktúra ugyanakkor - bár folyamatosan újul meg - több helyen még elhanyagolt. A város felismerte a kerékpározás fontosságát és több előremutató kezdeményezést is támogat. Milyen bringázni abban a városban, ahol közel 50 éve elsőként adták át a gyalogosoknak és kerékpárosoknak a főteret, és hogyan segíthetik a helyi cégek munkavállalóik kerékpárra váltását, és miért érdemes ezt megtenniük?

A hazai kerékpáros közlekedés helyzete, a kerékpáros munkába járás egyéni, céges és társadalmi előnyei és elősegítésének lehetőségei, valamint a kecskeméti bringás helyzet volt napirenden a Bringázz a munkába! kampány negyedik, helyi cégvezetők számára szervezett online workshopján. Kiderült, hogy bár Kecskemét kimondottan bringás város, és több előremutató kezdeményezésnek is a helyszíne, a kerékpáros infrastruktúrára itt-ott ráfér a frissítés, és az átgondoltabb megvalósítás. A workshopon megszólaló cégek ezúttal is hasznos tippeket és jó példákat mutattak be arra, hogyan lehet egy vállalkozás akár néhány egyszerű lépéssel is kerékpárosbarát.

Július végén tartotta a 2021-es Bringázz a munkába! kampány negyedik, online workshopját a Magyar Kerékpárosklub. Ezeket, az idei kampány kulcsfontosságú elemeinek számító eseményeket a kerékpározás támogatására nyitott hazai vállalatok számra  szervezzük. A havi egy ingyenes, de regisztrációhoz kötött online esemény mindegyikét más-más városban, a helyi igényekre szabva tartjuk. Áprilisban Budapesten volt az első, májusban Székesfehérváron a második, júniusban Győrben a harmadik, és most, júliusban, Kecskeméten a negyedik rendezvény.

A július 29-én délelőtt tartott online eseményen a korábbiakhoz hasonlóan Árva János, a Magyar Kerékpárosklub tagja mutatta be, miért és hogyan érdemes támogatni a kerékpáros munkába járást, és ecsetelte milyen előnyökkel jár az egyén, a társadalom és a munkáltatók számára. Halász Áron, a klub szóvivője és elnökhelyettese a hazai bringázás helyzetéről mesélt, majd Barna Imre a Kerékpárosklub Kecskeméti Területi Szervezetének vezetője avatott be a helyi kerékpáros viszonyokba, őt követték a kerékpárosbarát cégek munkatársai, így Nagy Gábor Tibor, a KIK-FOR Kft. (a város ingatlankezelő cége) ügyvezetője, Orosz Marina, a Leves’M ételbár társalapítója és Fejes Eszter, a VT Veres Kft. beszerzési igazgatója.

Barna Imre szerint jól jellemzi a kerékpározás kecskeméti elterjedtségét, hogy a városban évente kétszer megszervezett bringás uzsonnán jellemzően 600 adag finomságot osztanak ki egy délutáni 2 órás időintervallumban. Ezalatt becslésük szerint 1000-1200 kerékpáros haladhat át a Belvároson. 

Bizony kerékpáros város vagyunk

- mondta, de jelezte, ez nem jelenti azt, hogy ne lenne min javítani. Az új fejlesztések között van, ami alaposabb átgondoltságot igényel, és akadnak gondok a kerékpáros infrastruktúra elhanyagoltságával is, a túlzott belvárosi autóforgalom mellett. Pedig Kecskemét volt az első hazai nagyváros, ahol már 1976-ban autómentes, gyalogos-kerékpáros övezetté alakították a főteret. 

A problémák közé sorolta, hogy a külön vezetett kerékpárutak 60-70 százaléka gyalog-kerékpárút, ami konfliktusokat szül, és hogy a Mercedes-gyár felé - amelynek dolgozói közül sokan járnának kerékpárral - nincs ehhez megfelelő infrastruktúra.
Pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy a város már csak a jól használható P-formájú kerékpártámaszokat telepíti, amiből többet is kihelyeztek az utóbbi időszakban, illetve, hogy megszüntették a telepítésükhöz szükséges korábbi bürokratikus akadályokat . Így sokkal több üzlet és vállalkozás létesít kerékpártárolókat saját erőből. Ugyancsak pozitív egyes kerékpárutak felújítása, illetve a korábbi hiányzó átvezetések pótlása.

Barna Imre ugyanakkor jelezte, az infrastruktúra-fejlesztéseknek nem csupán a meglévő igények kielégítése lehet a célja, hanem maga is forgalmat tud generálni, vagyis az emberek felfedezik, és használni kezdik az új utakat. Példaként említette a Nagykőrös irányába, illetve a Ladánybene felé kiépített kerékpárutat, amelyet hétközben hivatásforgalomra, hétvégén szabadidős kerékpározásra használnak az emberek. 

Ő 3+1 érvet szokott emlegetni a kerékpáros közlekedés mellett: “Élhetőség, egészség, környezetvédelem, és hogy bringa a legolcsóbb közlekedési eszköz. A Kerékpárosklub területi szervezete az említett uzsonnán kívül nyereménysorsolással egybekötött túrákat is szervez, mint a legközelebb augusztus 28-án várható SZÉP-kihívás. 

10 perc alatt mindenhova

Szavait követően Árva János mutatta be sokatmondó térképvázlaton, hogy Kecskeméten 10 perces bringázással szinte a város minden pontja bárhonnan elérhető:

A kerékpárosbarát cégek sorát Nagy Gábor Tibor, a Kecskeméti Városfejlesztési Kft. és a KIK-FOR Kft. (a város ingatlankezelő cége) ügyvezetőjének előadása nyitotta. Az ügyvezető jelezte, folyamatban van több fejlesztés, a népszerűbb kerékpárutak mentén pedig pihenőpadokat, hulladékgyűjtőket terveznek telepíteni. Bemutatott néhány újonnan létesült kerékpártároló-helyet - mint a kecskeméti Kodály Iskola Kecskemét kártyával működő kerékpártárolója, illetve a Benkó Zoltán Szabadidőközpontnál és a pályaudvarnál megvalósult támaszok -, valamint a sokáig elhanyagolt Homokbánya városrészben kialakított Bringapark, és a hozzá kapcsolódó Bike&Coffee közösségi tér. 

Kiderült, hogy a Városfejlesztési Kft.nél nagy sikerrel használnak elektromos kerékpárt céges kocsi helyett, illetve hogy az itt dolgozók 30 százaléka használja a kerékpárt és nem csak bejárni, de munkaközi utazásaihoz is. Terveik között szerepel a KIK-FOR Kft. irodaháza portáljának a közlekedési mód népszerűsítését szolgáló kerékpárosbarát kialakítása is. 

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Az igazgató jelezte azt is, hogy a városi szolgáltatások és az - akár kerékpáros - infrastruktúra fejlesztése témakörében tájékozódás vagy ötletek, felvetések céljából is érdemes felkeresni a prestep.hu honlapot, de akár őt magát személyesen is. 

Ételfutárok és céges flotta

Orosz Marina, a Leves’M ételbár társalapítója arról beszélt, hogy cégük 7 éve szállítja házhoz az ételt kerékpáros futárokkal, mivel ez a legpraktikusabb, és az árubeszerzést is jellemzően kosaras biciklikkel oldják meg. Új szempontként beszélt a bringás ételfutárkodásról, mint társadalmi esélykiegyenlítő lehetőségről, így olyanoknak is tudnak munkát adni, akik nem rendelkeznek jogosítvánnyal vagy épp autóval. 

Saját, céges kerékpárflottát tart fenn a VT Veres Kft., erről Fejes Eszter, a cég beszerzési igazgatója beszélt. Az igazgató szerint jelenleg hat kerékpárt használhatnak - és használnak is rendszeresen - dolgozóik az energiaipar területén működő cégnél. A céges kerékpárokat a Kecskerékpárnál szervizeltetik, és mindig rendelkezésre állnak. A vállalkozás munkatársai közül többen is kerékpárral járnak dolgozni, van olyan közük, akik közel 40 kilométet teker Kiskunfélegyházáról a Szolnoki hegyi telephelyükre. 

A cég a kezdetektől fogva részt vesz a Bringázz a munkába! kampányokban, levelezőlistán küldik körbe a kerékpározással kapcsolatos híreket, és alapító támogatói a fentebb említett SZÉP-kihívásnak: ők biztosítják a túrasorozat résztvevői számára a fődíjat, ami rendszeresen egy új kerékpár. Telephelyük bővítését is a kerékpáros igények figyelembevételével végzik: tároló és zuhanyzós vizesblokk is készül. 

A jó példák bemutatását követően Halász Áron emlékeztetett, hogy az állam részéről is érkezik támogatás a kerékpáros közlekedés elősegítésére: már biztos, hogy jövőre adómentes lesz a céges kerékpárok beszerzése, és ősszel érkezik egy pályázat elektromos teherbicikli-beszerzés támogatására. Utóbbi célja részban az, hogy az arra nyitott cégek könnyebben építhessenek ki ilyen flottát, láthatóvá téve, hogy a teherkerékpárok lehetséges és valós alternatívát jelentenek a városi áruszállításban is.

Tippek a cégeknek

Árva János az esemény végén felsorolt pár tanácsot, amikkel egy vállalkozás néhány apró és olcsó lépéssel is kerékpárosbarátabbá válhat:

  • Könnyítsék meg a bringával járók dolgát - akár csak néhány kerékpártámasszal, vagy útvonalötletekkel, közös bebringázásokkal a gyakorlatlanabbakat segítve, és támogassák a munkatársakat kerékpárvásárlásban. Hamarosan adómentessé válik a céges kerékpárok beszerzése.
  • Beszéljenek róla - a belső csatornákon hívják fel a figyelmet a bringás eseményekre, szervezzenek, vagy vegyenek részt ilyeneken;
  • Lobbizzanak - például infrastruktúráért az önkormányzatnál, ebben a Magyar Kerékpárosklub is tud segíteni szakmai tanácsokkal;
  • Mutassanak példát – a vezetők a munkavállalóknak, más cégeknek, önkormányzatoknak, partnereiknek,
  • Vegyék fel a kapcsolatot a Magyar Kerékpárosklubbal - szakmai támogatásért, ötletekért, kerékpáros oktatási anyagokért és programokért.

Induláshoz érdemes felkeresni még a következő hasznos linkeket:

Kerékpáros Kisokos
Ajánlás a kerékpártámaszok kialakításához
Oktatóvideósorozat is a klub honlapjaról
Így lehet csatlakozni a kampányhoz most Kecskeméten, ezzel aktivizalhatók a munkatársak 
Így adózik a céges kerékpár  

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Megújul a katonatelepi óvoda

Megújul a katonatelepi óvoda

Új lépcsőket, homlokzatot, ereszcsatornát is kapott Katonatelepen, a Platán utcai óvoda. Az intéz...

Sportos gólyanap a szabadidőközpontban

Sportos gólyanap a szabadidőközpontban

12 osztály, 300 diákja vette birtokba egy napra a Benkó Zoltán Szabadidőközpontot - Szabadtéri sp...

Bányais tanárok a Színpadon a tudomány fesztiválon

Bányais tanárok a Színpadon a tudomány fesztiválon

A Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium két tanára, Szittyai István (fizika-matematika) és&...

Gazdasági Ablak: Átfogó szakmai eseménysorozat kis- és középvállalkozók számára - Videóval

Gazdasági Ablak: Átfogó szakmai eseménysorozat kis- és középvállalkozók számára - Videóval

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a területi kamarák közreműködésével átfogó szakma...

Ittas sofőr bénította meg a forgalmat az Izsáki úton

Ittas sofőr bénította meg a forgalmat az Izsáki úton

​A Kecskeméti Járási Ügyészség az őrizet ideje alatt, gyorsított eljárásban bíróság elé állította...

M5 – Hídfelújítások Kecskemét térségében

M5 – Hídfelújítások Kecskemét térségében

Az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalán a 87-es kilométerszelvényben hídfelújítási mun...

Szeptemberi tuba Kecskemétnél

Szeptemberi tuba Kecskemétnél

A délutáni záporok egyik leglátványosabb kísérője Kecskemét határában nyúlt alá a felhőkből - írj...

Dupla bringás uzsonna a főtéren

Dupla bringás uzsonna a főtéren

Duplán jól járt ma az, aki kerékpárral haladt át Kecskemét főterén, ugyanis két bringás uzsonnán ...

Bemutatták a Volánbusz Zrt. új autóbuszait

Bemutatták a Volánbusz Zrt. új autóbuszait

28 új autóbusszal bővült a Volánbusz Zrt. megyei flottája. Az ünnepélyes bemutatót szerda délelőt...

A “kis” Veszprém látogat pénteken a Messzi István Sportcsarnokba

A “kis” Veszprém látogat pénteken a Messzi István Sportcsarnokba

Újabb nehéz, ám nem megoldhatatlan feladat vár a KTE-Piroska Szörp férfi kézilabdacsapatára pénte...

Örömmel és hálaadással gondolok az elmúlt Eucharisztikus Kongresszusra

"Örömmel és hálaadással gondolok az elmúlt Eucharisztikus Kongresszusra"

​A közelmúltban Budapesten rendezték meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Javarészt...

Fának ütközött egy busz Kecskeméten, életét vesztette a sofőr

Fának ütközött egy busz Kecskeméten, életét vesztette a sofőr

A buszvezető életét vesztette, amikor fának ütközött Kecskeméten, a Sutus soron.

Egyedülálló Települési Demencia Akcióprogramot dolgozott ki Kecskemét

Egyedülálló Települési Demencia Akcióprogramot dolgozott ki Kecskemét

Magyarországon Kecskemét városa elsőként és ezidáig egyedülállóan dolgozott ki települési szintű ...

KTE HUFBAU: Kis Balázs visszatér

KTE HUFBAU: Kis Balázs visszatér

Kis Balázs utoljára tavaly októberben, a Szegedi VSE elleni NBIII-as bajnoki tudott pályára lépni...

Ma is oltottak az kecskeméti általános iskolákban - videóval

Ma is oltottak az kecskeméti általános iskolákban - videóval

75 diákot oltottak be ma a Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskolában. Az intézményben nem csup...

Busszal ütközött az ittas fiatal

Busszal ütközött az ittas fiatal

Balesetet okozott egy ittas sofőr Kecskeméten, az Izsáki úton. Az egyenruhások őrizetbe vett...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies