Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Október 14. Hétfő  Helén

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

CSOK milliós támogatás a családoknak

Kérdések és válaszok

Csenki Csaba

2016.01.21. 08:17

Az egykor volt „szocpol” megújítása és felturbózása megmozgatta az ország lakosságát. Agytekervények és számológépek kattogtak, telefonvonalak izzottak, az építőipari cégek weboldalainak látogatottsága az egekig emelkedett, miközben a hírek minden nap újabb információkat, finomításokat és pontosításokat hoztak. Cigányné Pál Gyöngyi hitelszakértővel ültünk le, hogy az olvasóktól érkező kérdésekre keressünk választ, a bankoktól összegyűjtött információk alapján.

CSOK milliós támogatás a családoknak

Jelen pillanatban majdnem minden bank befogadja a használt lakásra, vagy új lakás esetén az egy-két gyerekre felvehető CSOK-ot, de a tízmilliós támogatás tekintetében egyelőre nagyon kevés helyen folyik érdemi ügyintézés a témában. A bankok egymás után nyitják meg az új forrást, a 10+10 milliós támogatásról érdemes mindenkinek a számlavezető bankjánál érdeklődni. A „késlekedés” oka, hogy azoknak a támogatásoknak, melyeknek már volt gyakorlata az elmúlt évben, ott csak egy-két feltétel változott, át kellett írni a rendszert az új összegekre. Viszont a tízmilliós CSOK jogszabályának értelmezése, eljárásrendje, a bekérendő dokumentumok feldolgozásának megteremtése még IT fejlesztést is igényel. Jelenleg is folyik az egyeztetés az illetékes minisztériumi munkatársakkal a jogszabály értelmezése és a pontos eljárásrend kidolgozása, tehát minden nap új információkkal leszünk gazdagabbak.

FRISS! - Eltörölték a 30 milliós értékhatárt, két új rendelet jön!

A kormány február 3-án két új rendeletben foglalja majd össze az otthonteremtési program szabályait - közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki tájékoztatóján. Lázár János elmondta: az egyik rendelet szól majd a használt lakáshoz jutásról, a másik pedig az új lakáshoz jutás feltételeiről.
    
A miniszter megerősítette, hogy a kormány eltörli a 30 millió forintos értékhatárt. Emellett több más könnyítést is tartalmaznak majd a rendeletek, például az összkomfort meghatározásával kapcsolatban. A kormány a családok otthonteremtési kedvezményén (csok) keresztül arra is kész, hogy támogassa a nagyvárosokban a tetőtérbeépítéseket, valamint új tanyák építését - tette hozzá.
    
Tájékoztatása szerint a közfoglalkoztatottaknak arra lesz lehetőségük, hogy használt lakás vásárlásához, illetve lakásfelújításhoz kapják meg a csokot.
    
Közölte továbbá: az építésztársadalommal közösen akarják meghatározni azokat a garanciákat, amelyek biztosítják az építési szabályok betartását a megszűnő építési engedélyezés helyett.
(MTI)

Mihez vehető igénybe?

Építési engedéllyel rendelkező új, összkomfortos lakás építéséhez, vásárlásához, legalább komfortos használt lakás vásárlásához, legalább komfortos (vagy a bővítést követően komfortossá váló) meglévő, használt lakás bővítéséhez.

Ki igényelheti?

CSALÁDI ÁLLAPOT Házaspárok, élettársak, egyedülállók, akiknek  gyermekük van, és egy háztartásban élnek, életkori megkötés nélkül.

 Azoknak, akik vállalnak gyermeket. Ám ez csak fiatal házaspárokra vonatkozik. Ennek feltétele, hogy a CSOK iránti kérelem benyújtásának időpontjában legalább egyikük 40. év alatti legyen.
MUNKAHELY Az igénylőknek 180 napos folyamatos társadalombiztosítással kell rendelkezniük akár belföldön, akár külföldön. A három gyerekre és új lakáshoz járó 10 millió forinthoz pedig legalább 2 éves (legfeljebb 15 napos megszakítású) társadalombiztosítás szükséges. Az OEP igazolást elegendő egyik félre benyújtani.

KÖZTARTOZÁS Egyik félnek sem lehet az állami adó- és vámhatóságnál nyilvántartott tartozása. Igazolás: 30 napnál nem régebbi NAV igazolás mindkét igénylőre.
ELŐÉLET Alapfeltétel a büntetlen előélet, igazolás erkölcsi bizonyítvánnyal történik mind két igénylő esetében, és annak igazolása, hogy az igénylőt az elmúlt 5 évben nem kötelezték jogosulatlanul igénybevett CSOK vagy "szocpol kedvezmény" visszafizetésére.

INGATLANTULAJDON 1-2 gyermek megléte esetén az igénylőnek, házastársának, vele együttköltöző családtagjainak nem lehet lakáscélú ingatlantulajdonuk néhány kivételtől eltekintve.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Akik 3 gyermeket nevelnek, vagy 3 gyermeket vállalnak, és a 10 MFt CSOK-ot igénylik, náluk nem zárja ki a jogszabály az ingatlantulajdont.

 

Mekkora összeg vehető igénybe?

Új lakás építése vagy vásárlása:

1 gyermek: 600.000Ft
2 gyermek: 2.600.000Ft
3 gyermek: 10.000.000Ft
4 vagy több gyermek: 10.000.000Ft

Használt lakás vásárlása vagy bővítése:
1 gyermek:

45-55nm között: 550.000Ft
55nm felett: 600.000Ft

2 gyermek:
50-65nm között: 880.000Ft
65-80nm között: 1.100.000Ft
80nm felett: 1.430.000Ft

3 gyermek:
65-70nm között: 1.320.000Ft
75-90nm között: 1.650.000Ft
90nm felett: 2.200.000Ft

4 vagy több gyermek:
65-70nm között: 1.760.000Ft
75-90nm között: 2.220.000Ft
90nm felett: 2.750.000Ft

 

Kérdések és válaszok melyek segíthetnek abban, hogy elinduljon-e a tízmillió felé vezető úton

- Két gyerekemre már igénybe vettem a “szocpolt”. Ha azóta született még egy, akkor jár a CSOK?
- Egy gyerekre egyszer lehet igénybe venni a támogatást, többször nem. Ez alól kivétel, ha a 10 milliós összeget igénylik 3 vagy több gyerekre (ők lehetnek már meglévő, vagy előre bevállalt gyerekek is). Ebben az esetben a korábban igényelt „szocpol” összegével csökkenteni kell a 10 M Ft-ot.

Ha egy gyermeke van, aki után igényli a támogatást, utána még egy születik, de nem vállal be előre három gyereket, akkor a később született gyermekekre 400 ezer forint jár, melyet fennálló lakáscélú hitelbe lehet beletörleszteni.

- Új ház építése esetén a teleknek teljes összközművesnek kell lennie (vezetékes víz, gáz, csatorna)?
-Igen. Összkomfortos az a lakás, amely legalább egy 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával, teljes közművesítéssel, közüzemi ivóvízellátással, melegvíz-ellátással, és központi fűtési móddal rendelkezik.

- Az lenne a kérdésem, hogy a házaspár mindkét tagjának kell rendelkeznie a támogatás igénylésekor 180 nap munkaviszonnyal, vagy elég csak egyikőjüknek?
- A törvény azt mondja, hogy legalább az egyik félnek kell meglenni a két évnek. Vagyis lényegtelen, hogy a másik fél rendelkezik-e a két év jogviszonnyal. Persze egyedülállók esetén meg kell lennie a 180 nap jogviszonynak vagy a két évnek.

- Mi számít hasznos alapterületnek egy lakásnál, háznál?
- Minden fűthető helyiség – ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiségeket, akkor sem, ha fűthetőek - a kazánháztól a lakószobáig, ahol legalább 190 cm a belmagasság . A beépített tetőtérben csak az, ahol a belmagasság 190 cm feletti.

- Van-e meghatározott hasznos terület a 10 milliós CSOK felvétele esetén?
- Igen, van. Új lakás hasznos alapterülete: min. 60 m2, új ház hasznos alapterülete: min: 90 m2 kell, hogy legyen.

- Mennyibe kerülhet maximum az ingatlan?
- Használt lakásnál maximum 350.000.- Ft/m2, használt lakásnál nem haladhatja meg az alábbi vételárakat az ingatlan, melyre CSOK-ot is igényel az ügyfél:

a) Közép-Magyarország területi egysége esetén
aa) Budapesten a 35 millió Ft-ot,
ab) városokban a 28 millió Ft-ot,
ac) egyéb településeken a 23 millió Ft-ot,

b) Dunántúl területi egysége esetén
ba) megyeszékhelyeken a 28 millió Ft-ot,
bb) városokban a 23 millió Ft-ot,
bc) egyéb településeken a 18 millió Ft-ot,
c) Alföld és Észak területi egysége esetén
ca) megyeszékhelyeken a 25 millió Ft-ot,
cb) városokban a 19 millió Ft-ot,
cc) egyéb településeken a 16 millió Ft-ot.

 

- Ha veszek egy telket a 10 millió forintból, a másik 10 millióból építhetek rá házat?
- A támogatást szakaszosan folyósítják, utólag. Először az önerőt kell belerakni, majd a folyósító pénzintézet a készültség állapotának megfelelően folyósítja a támogatást és az igényelt hitelt. Vagyis előre nem kap semmit, tehát telket sem vehet belőle. Ha használt vagy új lakást vesz, akkor pedig az adásvétel aláírása után folyósítják, vagyis foglaló sem lesz belőle.

- Ha fent vagyunk a KHR listán, de egy-két gyerekre szeretnénk megkapni az új vagy használt lakáshoz járó támogatást, és nem a 10 milliót szeretnénk, van-e esélyünk?
- A támogatást ebben az esetben megkapják, a KHR listás kitétel csak a 10 milliós támogatásra vonatkozik.

- Ha valaki három gyerekre beadja igényét a 10 millió forintra, de időközben mégis csak egy vagy két gyermek lesz a családban, mekkora visszafizetési büntetésre lehet számolni?
- Ha a gyermekvállalás nem, vagy csak részben teljesül, a támogatást vissza kell fizetni.
Kiszámítása: a megelőlegező CSOK összegét csökkenteni kell a gyermekvállalási határidő lejáratának időpontjában meglévő gyermekek után járó támogatás összegével. A különbözetet a Ptk szerinti kamattal növelten a gyermekvállalás határidejét követő 60 napon belül vissza kell fizetni.

- Mi számít gyereknek a jogszabály szerint?
-
A 24. hetét betöltött magzat, ikermagzat, a 20. évét még nem töltötte be, a 20-25. életév közötti gyermek, aki felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul saját, vagy az örökbefogadott gyermek. Továbbá fontos, hogy az igénylőkkel lakik és ott is fog, amíg gyereknek számít.

- Férjemmel mindketten elmúltunk negyven évesek, de van három gyerekünk. Felvehetjük a CSOK-ot?
-
Ha már megvan a három gyerek, nem gond, ha 40 év felettiek, akkor is felvehetik.

- Élettársammal van egy gyermekünk, de kettőt még bevállalnánk. Felvehetjük a tízmiliót?
-
Élettársak nem vállalhatnak be gyermeket, arra csak házastársak jogosultak. De ők is csak akkor, ha az egyikük negyven év alatti.

- Mennyi a büntetőkamat, ha nem teljesítjük a bevállalt gyerekszámot?
- A mindenkori alapkamat ötszöröse. Lehet, hogy jelenleg alacsony az alapkamat, és van, akit ez nem rémít meg, de azt is bele kell kalkulálni, hogy az évek múlásával előre nem látható mértékben nőhet.

- Ha eladott lakásának árát ipari ingatlanba fektette (öt éven belül), jogosult-e még a CSOK-ra?
- Ha öt éven belül eladott egy lakást, akkor annak árát kötelezően be kell forgatni az új lakásba.

- Ha ingatlanját nem eladja, hanem elajándékozza, igényelheti-e a családtámogatást?
- Lehet a nevén ingatlan (akármennyi), csak át kell költözni a családnak abba az új ingatlanba, amelyikre a 10 milliót felvették.

- Egyedülálló nő vagyok, három gyerekkel. Felvehetem a CSOK-ot?
- Igen, felveheti. Alapvetően az a szülő veheti fel, ahol életvitelszerűen élnek a gyermekek. Ha itt is, ott is lakik, akkor az egyik félnek nyilatkoznia kell arról, hogy lemond a gyermekelhelyezésről, és arról,  hogy nem kívánja felvenni a támogatást.

- Kell-e önerő, és ha igen, mekkora?
- A a CSOK önerőnek számít. Itt változik a bankok megítélése. Mert van olyan bank, ahol a meglévő gyermek kifejezetten önerőnek számít. Van egy olyan törvényi korlátozás, ahol maximum 80%-ig lehet beterhelni az ingatlant, vagyis 20% kötelező önerő van.(A terhelés mértéke függ az ingatlan elhelyezkedésétől, állagától, korától, állapotától. Értékbecslés alapján mérlegeli a Bank, hogy milyen mértékben engedélyezik a terhelést). A meglévő gyerekre járó CSOK-ot önerőnek veszik a bankok, tehát jelen esetben, húszmillió forintnál, meglévő gyerekeknél tízmillió forint önerőnek számít. A másik tízmillió lesz a hitel. Ez a terhelés, így 50%-os a terheltség 20 M Ft-os vételárat alapul véve. Általában a megelőlegező CSOK tehernek számít. Az ügyfél ekkor már egy húszmilliós lakást nem tud megvenni a 10+10 millióból.

- Milyen papírokkal kell bizonyítanom, hogy a gyerekek nálam laknak?
- Az összes személyes okmányra szükség van ahhoz, hogy beadhassa az igényét. Személyigazolvány, adókártya, lakcímkártya. Ha ezek közül akármelyik nincs még meg valamelyik gyereknek, azokat feltétlenül be kell szerezni! Válás esetén a válást igazoló bírói végzés és a gyermekelhelyezést bizonyító irat benyújtása szükséges.

- Ha BAR listás voltam, de már lerendeztem, jogosult vagyok a CSOK-ra?
- Ha valaki igényli a CSOK-ot, nem lehet aktív KHR-es (volt BAR lista). Hitele lehet, csak tartozáskövetelés nem lehet felé. Ha a tartozását lerendezte, egy év letelte után igényelhet csak CSOK-ot.

- Ha a párom fenn van a KHR listán, én attól kérhetem még a 10 milliós támogatást?
- Sajnos nem. Egyikőjük felé sem lehet hitelintézetnek követelése.

-  Jár-e plusz támogatás, ha új (nem tervezett) gyermek születik a CSOK igénybe vétele után?
- Ha három gyerekre igénybe vette, utána a többire már nem jár újabb támogatás. De ha egy vagy két gyermeke volt, ahány születik utólag, 400.000Ft jár gyermekenként.

- Meddig kell igényelnem a támogatást?
- Vásárlás esetén az adásvételi szerződés aláírásától számított 120. nap a határidő, építésnél a használatbavételi engedély kiadása előtt kell még kérni. Ezen határidők után nincs lehetőség az igénylésre.

- Ha megveszem a szüleim házát, jogosult vagyok?
- Nem jogosult a támogatásra, ugyanis az eladó nem lehet az igénylő közeli hozzátartozója vagy élettársa. Ugyanígy, ha cég adja el, az igénylő nem lehet a céggel tulajdonosi viszonyban.

- Beleszámít a gyerekek számába a vér szerinti gyermekem, akit a válás után én nevelek?
- Az dönti el, hogy az elvált szülők gyereke után ki veheti fel a CSOK-ot, hogy kivel él közös háztartásban, ki kapja a családi pótlékot, és ki tartja el a gyereket. Valamint az is számít, hogy a gyerek vele költözik-e az új lakásba.

- Már építkezünk, a régi támogatást megigényeltük. de még nincs használatbavételi engedély. Megkaphatjuk az újat?
-
Ha 2015.dec 31 előtt igényelték a támogatást, és még nem volt folyósítás akkor azt vissza kell vonni és újra be kell adni az igénylést. Ha már volt folyósítás, akkor már nincs mód az új összeg igénylésére.

- Nincs munkahelyem, mert őstermelő vagyok. Nekem nem jár a 10 millió?
-
A 10 milliós támogatás feltétele, hogy meglegyen a 2 éves egészségügyi biztosítotti jogviszony. Ha megvan, nincs akadálya. Ugyanez vonatkozik a vállalkozókra, cégtulajdonosokra is. 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Áramszünet lesz 16 utcában

Áramszünet lesz 16 utcában

Holnaptól (kedd) Kecskemét több pontján is egész napos áramszünetek lesznek. A szolgáltató szerin...

Gyorséttermek kereszttüzében - Az MKT Business szerda előadója Héjja János

Gyorséttermek kereszttüzében - Az MKT Business szerda előadója Héjja János

Az MKT Business szerda egy olyan rendezvénysorozat, amely a cégvezetéssel, üzletfejlesztéssel és ...

Letartóztatták a fejszés támadót

Letartóztatták a fejszés támadót

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak az 55 éves román férfina...

Baleset történt a 44-esen, Kecskemét közelében

Baleset történt a 44-esen, Kecskemét közelében

Feloldották a teljes útlezárást Kecskemét közelében.

Kecskeméten 18.30-ig 36 százalékos volt a részvételi arány

Kecskeméten 18.30-ig 36 százalékos volt a részvételi arány

19 órakor bezártak a szavazókörök, megkezdődött az eredmények összesítése. Országosan 47,20 száza...

Három magyar győzelem!

Három magyar győzelem!

Küzdősport gálát tartottak szombaton este Kecskeméten, a Messzi István Sportcsarnokban. Magyarors...

Gyalogosgázolás az Auchan felüljárón

Gyalogosgázolás az Auchan felüljárón

Biciklis gázolt gyalogost szombaton késő este az Auchan felüljárón - tudtuk meg a rendőrségt...

Családi délutánt tartottak a Kossuth-Törekvés lakótelep lakóinak

Családi délutánt tartottak a Kossuth-Törekvés lakótelep lakóinak

Kötetlen, vidám hangulatú családi délutánra várták ma délután a Kossuth-Törekvés lakótelep lakóit...

Kampányzáró családi napot tartott az ellenzéki szövetség

Kampányzáró családi napot tartott az ellenzéki szövetség

Megtartotta kampányzáró rendezvényét a Szövetség a Hírös Városért Egyesület október 12-én (szomba...

Éjszakai csobbanás magyar slágerekkel

Éjszakai csobbanás magyar slágerekkel

Pénteken este is sokan látogattak el a Kecskeméti Fürdőbe. Már 9 órakor komoly sor állt az uszoda...

A kecskeméti sürgősségi osztály is megcsinálta a Tetris Challenget

A kecskeméti sürgősségi osztály is megcsinálta a Tetris Challenget

A Bács-Kiskun Megyei Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztálya is csatlakozott a Tetris Challen...

Csak egy „átlagos” szombat

Csak egy „átlagos” szombat

Kutyások, pantomimesek és szappanbuborék-kergetők találkoztak Kecskemét főterén szombaton dé...

2019.10.12. 16:27

26 kép

Kecskemét, főtér, programkavalkád

Nem csak a győzelem lehet cél

Nem csak a győzelem lehet cél

Elsősorban megismertetni szeretné magát a Mi Hazánk Mozgalomból alakult párt Kecskeméten is, derü...

Scoregoal: mumus maradt a Ferencváros

Scoregoal: mumus maradt a Ferencváros

A férfi futsal NBI. 7. fordulójában a Ferencvárost fogadta az SG Kecskemét Futsal, ezúttal nem a ...

A Mercedes-Benz a bővülő duális képzéssel biztosítja a járműipar utánpótlását

A Mercedes-Benz a bővülő duális képzéssel biztosítja a járműipar utánpótlását

A kecskeméti autógyár úttörő szerepet vállal a duális képzés hazai fejlesztésében, aminek köszönh...

Családi krónikás tanfolyam indul Kecskeméten

Családi krónikás tanfolyam indul Kecskeméten

Izgalmas időutazásra hív a CédrusNet Kecskemét. Családi emlékkönyvet, szöveges fotóalbumot készít...

Mindent a távhőről - Erőművek Éjszakája Kecskeméten is

Mindent a távhőről - Erőművek Éjszakája Kecskeméten is

A TERMOSTAR Kft. is csatlakozott az  Erőművek éjszakájához. Az érdeklődők pénteken délután a...

Megújult a Szimferopol tér

Megújult a Szimferopol tér

Homokozóval, ping-pong asztallal és hintával bővült a Szimferopol téren található játsz...

Gálaműsorral készültek a Városi Idősek Napjára

Gálaműsorral készültek a Városi Idősek Napjára

Másfél órás gálaműsorral várták a kecskeméti szépkorúakat, a Városi Idősek Napja alkalmából. Az i...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies