Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. December 5. Szombat  Vilma

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Elfoglalni az új gazdasági világrend megüresedett helyeit

Interjú Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel

Vandlik János

2020.10.27. 09:31

Fotó: Banczik Róbert

A Nemzeti Exportvédelmi Program nyáron indult a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként. Mint tudósítottunk róla, hétfőn három kecskeméti cég kapott külpiacra jutási támogatást a külgazdasági és külügyminisztertől. Szijjártó Péter ezután ellátogatott a Kecskeméti Médiacentrum szerkesztőségébe, ahol hazánk és Kecskemét nemzetközi vonatkozású aktualitásairól beszélgettünk vele.

A Nemzeti Exportvédelmi Program mennyire sikeres, és mi a jelentősége az ország szempontjából?

A magyar gazdaság erősen exportorientált, melyben az export/GDP-arányt 83 százalék felett jegyzik. Egy olyan gazdaság a magyar, amely a lakosságszám arányához mérten jóval erősebb jelenlétet mutat a világgazdaságban. Lakosságszám tekintetében a 92. helyet foglaljuk el, de a 34. legjobb exportteljesítményt Magyarország nyújtja. Azon 35 ország közé tartozunk továbbá, amelyek több mint 100 milliárd eurónyi exportot tudnak egy esztendő alatt produkálni.

Így a mostani világgazdasági helyzet, az új világgazdasági korszak nemcsak komoly kihívásokat, hanem komoly lehetőségeket is tartogat Magyarország, a magyar gazdaság, és ezáltal a magyar vállalatok számára. Sok vállalat kiszorul a világpiacról, nem tudják tartani addigi pozíciójukat – bezárják gyáraikat, visszafogják a termelést. Nekünk abban kell segíteni, hogy ezen újonnan megnyíló lehetőségek közül minél többet a magyar vállalatok szerezzenek meg. Ehhez azonban támogatás kell, hiszen versenyelőnyt jelent a kreativitás, a szorgalom, az egyedi magyar termék vagy szolgáltatás, de legalább ekkora versenyelőnyt jelent a kormányzati támogatás is. Most 46 olyan céget támogatunk összesen 2 milliárd forint értékben, amelyek kihasználva ezt a lehetőséget kilépnek a külpiacokra, vagy tovább erősítik a külpiaci jelenlétüket. Ezt stratégiai fontosságúnak tartom, mert  a magyar export fejlődése elősegíti, hogy a magyar gazdaság minél előbb visszatérhessen a növekedési pályára.

A három kecskeméti cég milyen paramétereik alapján kapta a támogatást, mennyire erősek, versenyképesek, mi volt a benyomása, amikor náluk járt?

Azokat a cégeket éri meg ilyenkor támogatni, amelyek olyan egyedi terméket vagy szolgáltatást állítanak elő, amely önmagában is versenyképes. Ha azt nézzük, hogy milyen ágazatokban vagyunk egyediek és globálisan versenyképesek mi, magyarok, akkor az innovatív építőipar, az innovatív mérnöki tudományok, valamint az élelmiszeripar mindenképpen ebbe a kategóriába tartoznak.

Ezek a cégek, amelyeket ma támogattunk, már jelen vannak a külpiacokon, és most tovább erősítik jelenlétüket. Az Univer alapvetően Románia és a szomszédos országok irányába, a két építőipari, illetve tervező vállalat, a BIM Design és a KÉSZ Metaltech pedig a nyugati és észak-európai irányba terjeszkedik.

Még Kecskemétnél maradva: az autóipari fejlesztések kiemelten érintik városunkat, ezen a területen vannak-e újdonságok a külgazdasági diplomáciában? Például a gyár második ütemének fejlesztéséről lehet-e már tudni bármit? Mennyire eleven a kapcsolattartás a német partnerekkel?

 Szeretném leszögezni, hogy a Mercedes-szel kiváló kapcsolatot ápolunk. Ez igaz a magyarországi gyárvezetésre és a németországi központra is. Kivívták a nagyrabecsülésemet azzal, hogy már tombolt a világjárvány, a Mercedes mégis úgy döntött, hogy egy 250 millió eurónak megfelelő beruházást hajt végre Kecskeméten annak érdekében, hogy az általuk gyártott autókba minél több magyar alkatrész és komponens kerülhessen. Ez nyilvánvalóan újabb komoly lehetőségeket kínál a magyar beszállítóipar számára.

Ráadásul olyan beruházásokat is folytatnak  Kecskeméten, melyek nyomán a gyár működése 2022-re teljesen szén-dioxid-mentes lehet.

Nyilvánvaló, hogy a világgazdaság új helyzetében az autóiparnak a pozitív és negatív következményekkel is számolnia kell. Mi azonban olyan körülményeket teremtünk itt, amelyek a legjobb működési lehetőségeket kínálják a nagy nemzetközi autóipari vállalatok globális struktúráiban. Közép-Európa versenyképessége ebben az új korszakban a korábbinál is erőteljesebb lesz. Jól érzékelhető, hogy a korábban elkezdett ésszerű gazdaságpolitika hatása most bőven kifizetődik, látszik, hogy hatékonyságban, költségszintben a közép-európai gazdaságok jóval versenyképesebbek, mint nyugat-európai társaik. Természetesen folyamatosak az egyeztetések arról, hogy milyen módon tudjuk segíteni a Mercedes további kecskeméti működését.

És akkor a legaktuálisabb nemzetközi kérdés: összesítették-e már, milyen hatást gyakoroltak ránk eddig a járvány nyomán fellépő nemzetközi kereskedelmi nehézségek?

Hamar világossá vált, hogy a világjárvány nem csak egészségügyi, hanem gazdasági kihívás is. Az új gazdasági rend éles versenyt hoz, ugyanis megszűnt minden automatizmus: a korábban bezárt kapacitások nem automatikusan nyílnak újra, hanem komoly nyomás hatására rákényszerülnek, hogy még hatékonyabban működtessék a szervezetüket. Ezáltal megnő a jelentősége azoknak a helyszíneknek, ahol hatékonyabban, gyorsabban, alacsonyabb költségszinttel lehet üzemelni, ami újabb lehetőségeket kínál Közép-Európa, azon belül Magyarország számára is

Az is világosan látszik, hogy a Kelet szerepe fokozatosan nő. Ez már a világjárvány előtt is így volt, hiszen 2018-ban a világon végrehajtott összes beruházás 58 százalékát már keleti tőkéből finanszírozták. Ez 2019-ben is érezhető volt, amikor először fordult elő, hogy egy keleti ország hozta a legtöbb beruházást hazánkba – az összes beruházás 60 százaléka keletről jött, az összes munkahelyteremtés 40 százaléka keleti beruházókhoz kötődött. A keleti vállalatok az iparágak döntő többségében technológiai szempontból most már versenyképesek a nyugati vállalatokkal. Az is érzékelhető, hogy egy sor keleti vállalat vásárol fel most már nyugati cégeket. Ennek a folyamatnak az erősödését is várjuk-láthatjuk, éppen ezért teszünk komoly erőfeszítéseket azért, hogy az Európában gazdasági tevékenységüket fejleszteni kívánó keleti társaságok számára is hatékony környezetet tudjunk itt bemutatni, hogy ezen új kapacitások jó része ide, Magyarországra jöjjön. Hiszen ez munkahelyeket, a munkahelyek pedig kiszámítható megélhetést jelentenek.

Ez mit jelent a hazai gazdasági diplomácia szempontjából? Rákényszeríti-e Magyarországot valamiféle orientációs váltásra?

Nem-nem. Kiegyensúlyozottnak kell lennünk, tehát ahogy küzdünk egy német, vagy amerikai beruházásért, ugyanúgy küzdünk egy japán, koreai vagy épp kínai beruházásért.

Ne menjünk el amellett, hogy a keleti politikánk nyugati bírálatában van egy nagy adag képmutatás: a keleti nyitás politikánkat és a Kínával való normális viszonyunkat is nagyon sok kritika érte nyugatról. De ha megnézzük, hogy kik kritizáltak minket, akkor azt látjuk, hogy ezek az országok kötik a legnagyobb bizniszeket Kínával a felszín alatt. Tehát ezeknek a kritikáknak egy jelentős része piacféltésből fogalmazódott meg. Nem akartak maguknak konkurenciát.

Hogy látja kontinensünkön a migrációs kérdés alakulását, a terrorveszélyt? Milyen irányban alakul a közbiztonság, főként a közelmúltbeli, franciaországi merénylet fényében?

A migráció minden eddiginél nagyobb fenyegetést jelent. Eddig biztonsági és kulturális fenyegetéssel kellett számolnunk, innentől kezdve pedig egészségügyi fenyegetés is társul hozzá. Hiszen a kontrollálatlan, tömeges migrációs hullámok nemcsak arra biztosítanak lehetőséget, hogy a terroristák könnyebben jussanak el „A”-ból „B”-be, hanem sajnos a világjárvány terjedéséhez is hozzájárult. Ezért minden eddiginél jobban kellene koncentrálni a migrációs folyamatok megállítására. Az új brüsszeli migrációs stratégia semmi másról nem szól, mint a kötelező letelepítési kvóták további alkalmazásáról. Azonban mi átlátunk a szitán: ezért mindenképpen ellene megyünk ennek a migrációs stratégiának, amiben szerencsére a közép-európai országok hatékony szövetségesnek bizonyulnak. Ahogy az elmúlt öt évben meggátoltuk a kötelező letelepítési kvóták életbelépését Európában, úgy most is meg fogjuk.

Hogyan látja most az Európai Unió és Magyarország kapcsolatának jövőjét hosszabb távon? Hova futhat ki a jelenlegi helyzet?

Nézze, mi az Európai Unió erősödésének hívei vagyunk, azonban van egy óriási vitánk Brüsszellel ennek módjáról. Az EU vezetése azt szeretné, ha létrejönne az Európai Egyesült Államok, ahol megszűnik a tagállamok jelentősége, ahol a döntések legnagyobb része Brüsszelben születik. Mi nem hiszünk ebben. Úgy gondoljuk, hogy minél erősebbek a tagállamok, annál erősebb az Unió is. Nem szabad újabb hatásköröket elvenni az tagállamoktól, engedni kell a rivalizálásból fakadó versenyképes megoldások kidolgozását. A demokráciában a vita szerves része az előrelépésnek, én ebben semmi rosszat nem látok. Abban látok problémát, hogy egyes brüsszeli intézmények megpróbálják elvitatni egyes tagállamok párbeszédhez való jogát, amennyiben azok nem értenek egyet a liberális fősodorral.

És a végére egy színes kérdés: ha azt firtatná valaki, hogy mi a legmerészebb külpolitikai célja, mit felelne? Mivel lenne igazán elégedett, ha megvalósulhatna?

Annál szebb munkát ember nem tud elképzelni magának, mint hogy a világban képviselje a hazáját. Ennek minden egyes percét, óráját és napját óriási megtiszteltetésként élem meg, és próbálok úgy teljesíteni, hogy a nemzeti érdekeinket minél eredményesebben szolgálhassam.

Azt gondolom, nagyon jó döntés volt, hogy a külpolitikát és külgazdaságot összevontuk, jó döntés volt, hogy a magyar külpolitikát a külgazdasági érdekeink szolgálatába állítottuk, és kifejezetten jó érzéssel tölt el, hogy ez az újfajta külpolitikai, külgazdasági stratégia már munkahelyek tízezreit tudta Magyarországra hozni, és segíteni tudott több tízezer magyar családnak, hogy kiszámíthatóbb életet éljenek, mint korábban.

Kapcsolódó cikkünk:

Szijjártó Péter Kecskeméten: három kecskeméti cég kapott 102 milliós támogatást - Videóval

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Nem emelkedtek az árak a piacon karácsony előtt

Nem emelkedtek az árak a piacon karácsony előtt

Egyelőre nem drágult sem a zöldség, sem a gyümölcs a kecskeméti Budai utcai piaccsarnok árusainál...

2020.12.04. 20:12

47 kép

Kecskemét, Budai utcai Piaccsarnok, piac, árusok

Raktáron a só- és gépállomány - videóval

Raktáron a só- és gépállomány - videóval

Mint arról tegnap hírt adtunk, felkészült a télre a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. P...

Megnyílt az Aranyhomok Portéka Online Adventi Vásár

Megnyílt az Aranyhomok Portéka Online Adventi Vásár

A pandémia időszakában a karácsonyi vásárok meghiúsulnak, ezért szeretné az Aranyhomok Kistérségf...

Így közlekednek a hetényegyházi vonatok, autóbuszok

Így közlekednek a hetényegyházi vonatok, autóbuszok

A Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. Facebook oldalán megjelentek a legfrissebb információk ...

A piaccsarnokba is megérkezett a Télapó

A piaccsarnokba is megérkezett a Télapó

Megérkezett a Budai utcai piaccsarnokba is a Télapó. A nagyszakállú nem csak a piac munkatársait ...

Egyre több a feladata az Alföldi Mikulásnak

Egyre több a feladata az Alföldi Mikulásnak

December hatodikához közeledve, az Alföldi Mikulás már egyre több kecskeméti óvodás és bölcsődés ...

Végrehajtandó fegyházat kért az ügyész az idős asszonyt kirabló kecskeméti férfire

Végrehajtandó fegyházat kért az ügyész az idős asszonyt kirabló kecskeméti férfire

A Kecskeméti Járási Ügyészség minősített rablás bűntette miatt vádat emelt egy kecskeméti férfi e...

Ismét jó hírek az óvodákból, bölcsődékből: minden teszt negatív lett

Ismét jó hírek az óvodákból, bölcsődékből: minden teszt negatív lett

Újra jó hírt közölt ma Engert Jakabné, Kecskemét város alpolgármestere Facebook oldalán, amikor m...

Dobogós lett a Resti Kornél a HangHordozók versenyen - Videóval

Dobogós lett a Resti Kornél a HangHordozók versenyen - Videóval

Harmadik helyezést ért el a kecskeméti Resti Kornél 'Eredetimegjelölésselellátott' zeneka...

Müller Cecília: Decemberre várható a járvány tetőzése

Müller Cecília: Decemberre várható a járvány tetőzése

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs csütörtöki online sajtótájékoztatójá...

Meghosszabbodott az utazási kedvezményt igazoló okmányok érvényessége

Meghosszabbodott az utazási kedvezményt igazoló okmányok érvényessége

A veszélyhelyzet miatt hosszabb ideig érvényesek a utazási kedvezményt igazoló okmányok is. ...

Frontális ütközés a helvéciai úton - Videóval

Frontális ütközés a helvéciai úton - Videóval

Személygépkocsi és kisteherautó ütközött össze ma (csütörtök) délelőtt a helvéciai úton. Egyelőre...

Maszkhasználat a KeKo járatain

Maszkhasználat a KeKo járatain

Tájékoztatót tett közzé a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. arról, hogy kinek kötelező és kinek...

A kolumbiai klímát hiányolja, de szívesen él hazánkban

A kolumbiai klímát hiányolja, de szívesen él hazánkban

Szeptemberben volt négy éve, hogy a kolumbiai Eliana Garzón Duarte Magyarországra érkezett. A Sti...

Nemcsak a fenyő számít, hanem az extra szolgáltatások is – VIDEÓVAL

Nemcsak a fenyő számít, hanem az extra szolgáltatások is – VIDEÓVAL

Már a város több pontján elkezdődött a fenyőfavásár. A finom citrusos illatú, nagy tűrőképességű ...

Az „Alkotni Jó!” csoport projektjét támogatja Szilágyi Áron – VIDEÓVAL

Az „Alkotni Jó!” csoport projektjét támogatja Szilágyi Áron – VIDEÓVAL

A Béke Általános Iskola „Alkotni Jó!” kézműves csoportja lett a „Csinálj Valami...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies