Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Április 2. Csütörtök  Áron

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Faragó Dániel: „Szeretnénk az ellenzékiség becsületét visszaadni”

Bán János

2019.09.13. 14:15

Kecskeméten a Mi Hazánk Mozgalom színeiben a 25 esztendős Faragó Dániel indul polgármester-jelöltként. A fiatal politikus bemutatkozó sajtótájékoztatóját néhány hete a Szövetség a Hírös Városért Egyesület néhány DK-s, Momentumos, LMP-s politikusa, valamint szivárványos esernyős LMBTQ-aktivisták zavarták meg. 

Faragó Dániel: „Szeretnénk az ellenzékiség becsületét visszaadni”

Interjúnkban arról kérdeztük a polgármester-jelöltet, könnyen zavarba jön-e a hasonló provokációktól, és arról is, miért vállalt ilyen kiemelt politikai szerepet a kecskeméti közéletben.

– Önt életkora miatt sem ismerik sokan Kecskeméten. Mit lehet tudni önről?

– Kecskeméti vagyok, itt születtem és itt élek népes családommal, mely generációk óta mezőgazdasággal, gyümölcstermesztéssel foglalkozik. Két öcsém, és egy húgom van, ők is Kecskeméten bontogatják szárnyaikat. Én magam a Református Gimnáziumban érettségiztem és nagyon szerettem oda járni. Itt olyan alapokat kaptam, melyek a politika felé terelgettek, politológián folytattam a tanulmányaimat Budapesten, az ELTE-n.

A Mi Hazánk Mozgalmat 2018. június 23-án alapítottuk Ásotthalmon, s mivel ugyanazon a napon van a születésnapom, ezt egyfajta jelnek tekintettem. Nemzeti radikális keresztény pártról beszélhetünk, melybe sokan érkeztek a Jobbikból. Én magam is onnan jöttem, 2016-ig Novák Előd gyakornoka voltam a Parlamentben.

– Akkoriban fordult nagyot a Jobbik politikája: rögtön szakított a párttal?

– Elindult a fordulat a Jobbik politikájában, amit nagyon sokat máig „pálfordulásnak” hívnak. Én ezt mindig kijavítom, mert Pál apostol fordulása a világtörténelem legpozitívabb fordulása volt. Ezt pedig nem lehet összehasonlítani a Jobbik megdöbbentő elvfeladásaival. Én 2016-ban kiléptem a Jobbikból. Van is bennem némi neheztelés azok iránt, akik ezt később tették meg, például a 2018-as választási vereség után - ezt nem fogom titkolni senki előtt. Ami a Mi Hazánk Mozgalmat illeti, van négy parlamenti képviselőnk: az ő költségvetési keretükből, illetve a tagok tagdíjbefizetéseikből, adományokból finanszírozzuk a pártot. Próbálkozunk, s látjuk, nem lesz egyszerű dolgunk, de a Jobbik korábbi szavazótáborát most mi képviseljük a legméltóbb módon. A Jobbik faképnél hagyta őket, a Fidesz pedig szerintünk nem elég karakán módon és helyenként nem elég határozottan képviseli őket. Hogy ez emberi gyengeség vagy kormányzati, városvezetői pozícióval járó felelősségnek a hozománya, ezt majd eldöntik a választópolgárok. Vélhetően a kettő között van az igazság. Én 2018-ban otthon maradtam, nem szavaztam senkire, mert nem éreztem, hogy az én táboromat bárki is képviselné.  

– Az nem merült fel önökben, hogy a Kecskeméten is körvonalazódó ellenzéki összefogásban próbálják megtalálni a helyüket?

– Ez semmiképp nem merült fel. A Szövetség a Hírös Városért Egyesületet mi egy egyesült balliberális tömbnek tekintjük. Úgy hozták tető alá ezt az összefogást, hogy azok a pártok, melyeknek korábban sem voltak elveik, nem volt mit feladniuk, de más pártok bizony nagyon is feladták saját ideológiájukat, a saját szavazóbázisukat cserbenhagyták emiatt az összefogás miatt. Szerintem így végképp nem lehet építkezni. Akár önkormányzati választásokról, akár EP választásokról volt szó, mindig azt hangoztatták, hogy Orbán Viktor leváltása a cél. Csakhogy tudomásom szerint Orbán Viktor sem tavasszal, sem ősszel nem indult és nem indul. Mindig csak azt hallani tőlük, hogy Orbán Viktor leváltása a cél, és a Fidesz diktatórikus rendszerének a megdöntése. Azt sosem hallottuk, hogy Magyarország újbóli felemelése lenne a cél. Már a 2018-as választásokon is összefogott az ellenzék jelentős része, és folyamatosan a magas részvételt szajkózták, az majd milyen kedvező lesz számukra. Jó magas lett a részvétel, aztán jó nagy bukás lett a történet vége. Következményként ezek a pártok úgy döntöttek, ezt a vereséget leverik a magyar emberen. Nem tudom, hogy mennyivel lenne előrébb az ellenzékiségi becsülete, az ellenzékiség ügye, hogy ha itt fognám magam és nekirohannék az ajtónak és fetrengenék a földön. Az ilyen ostoba akciók miatt sem tud sehová jutni az ellenzéki összefogás. Ha ma valaki kiejti a száján, hogy ő ellenzéki politikus, akkor sajnálatos módon az jut az eszünkbe róla, hogy külföldi érdekeket kiszolgáló, nemzeti értékeket felszámolni kívánó, határon túli magyarokhoz ellenségesen viszonyuló figura. Sajnos ez az igazság, ez az első lépcső, amit meg kell változtatni. Csak akkor tudunk kormányt váltani, ha előtte ellenzéket váltunk, máshogy nem fog menni.

– Sokakban felmerül a kérdés, hogy a Mi Hazánk Mozgalom miben különbözik a Jobbik korábban képviselt, markáns álláspontjától? 

– Azokat a hibákat, amiket a Jobbik annak idején elkövetett, amit közösen követtünk el, nyilvánvalóan nem szeretnénk megismételni. Ez nem érinti politikánk lényegét, sokkal inkább a szervezeten belüli viszonyokat, a pártunk felépítését, a tagtoborzás folyamatát. Káderpolitikánk teljesen más lesz, mint a Jobbiké. Lényegi mondandónk megmarad: „Isten, haza, család”. Én pedig személy szerint azért vagyok a Mi Hazánkban, mert hosszútávon a határon túli magyar kérdéssel szeretnék foglalkozni. Ezt szépen lehet a várospolitikával egyeztetni. Kecskemét városának is kiemelt érdeke lenne, hogy a határon túli magyar vállalkozók jobban be tudjanak kapcsolódni a város gazdasági vérkeringésébe. A Hírös Héten is nagyon sok határon túlinak lett volna még helye, ezt a lehetőséget nem aknáztunk ki megfelelőképpen. Az, hogy 95%-ot kapott a Fidesz a határon túli magyarok részéről, az engem nagyon-nagyon elszomorít, de erre nem azt a választ adjuk, hogy akkor azonnal megvonjuk tőlük a szavazati jogot, hanem fogjuk magunkat és elmegyünk Kassára, Székelyszentlélekre, akár Tusnádfürdőre, vitatkozunk, leülünk velük, iszunk a pálinkájukból és elmondjuk nekik, hogy figyelj komám, nekünk ez a programunk, a Fidesznek meg ez. Legyél kedves inkább a mi táborunkat gyarapítani, mert neked is ez hosszú távon az érdeked.

– A korábbi Jobbik politikájának markáns vonala volt a cigány-magyar együttélés problémának nyílt fölvetése, amit sem a kormánypártok, sem az ellenzék nem szívesen emlegetett és emleget azóta sem. Ezt folytatja a Mi Hazánk Mozgalom?  

– Megértem, hogy ez a téma nem nagyon kerül az előtérbe. A kormánypárt részéről Lázár János volt az egyetlen, aki valami olyasmit nyilatkozott a migránsáradat kapcsán, hogy nem feltétlen vagyunk jók az integrációban a mostani menekülthullám nélkül sem – ezzel a cigányság integrációjának hiányosságaira utalt. Mi kimondjuk, hogy szeretnénk a cigány-magyar együttélés problémáit megoldani. Igenis vannak olyan települések, akár Kecskeméten is van egy-két olyan utca, ahol azonnali és radikális változásra van szükség, és nem feltétlen azt kéne nézni, hogy melyik emberjogi szervezet fog legelőször tiltakozni. A kecskeméti választópolgároknak is van emberjogi szervezete, úgy hívják, hogy polgármester, alpolgármesterek és képviselők. Határozott beavatkozásra van szükség. A családlátogatásokat iskolalátogatáshoz kell kötni. Talán mi vagyunk az egyetlenek, akik ezt kimondják, hogy az oktatásban a szegregáció nem feltétlen ördögtől való dolog. Ez egy olyan vita, ami már száz évvel ezelőtt is vita volt, hogy együtt kell-e lennie az osztályban a főorvosék gyerekének, a színesfém-kereskedők gyerekével. Jót teszünk-e ezzel, vagy nem jutunk így sehova. Ez egy érdemes, jó vita. Szerintünk bizonyos esetekben a szegregáció a megfelelő lépés.

– Kecskeméttel kapcsolatban milyen elképzeléseik vannak?

Az első és legfontosabb a közbiztonság emelése, értem ezalatt a drogellenes küzdelmet is. A kecskemétiek sajnos tudják, hogy miről beszélek. A Balaton utcára nem tudok úgy haza menni péntek, vagy szombat este – holott az egy jobb környéknek számít a városban -, hogy ne jöjjenek szembe magukról nem tudó fiatalok, idősek. Ez persze közbiztonsági kérdéseket is felvet. Ehhez kapcsolódna egy zöld szám, és egy hazakísérő-szolgálat létrehozása. Bizonyos városokban ez már működik. Aki krízishelyzetben érzi magát, odamegyünk és hazakísérjük.

Aztán – bár ezt sokan médiahacknak vélték, szeretnénk a „meleg” hullám ellen egy városi hűsítőprogramot indítani. Például az összes városi és a városi erőforrásokat igénylő rendezvényekről a Coca-Colát és csatolt részeit ki kell tiltani Kecskemét területéről. Ennyire egyszerű.  Ez persze érdekkonfliktusokkal jár. De ne feledjük, sokszor volt már, hogy Kecskemét elől járt országos ügyekben. Azt különben el tudnánk képzelni, hogy ha mondjuk a Csíki Sör Románia területén kijönne egy, a románokat direkt provokáló üzenettel, annak milyen mérhetetlen következményei lennének? Diplomáciai konfliktus és hiszti lenne belőle. Itt nemcsak szabadkereskedelemről és pénzről van szó.

– Ha már provokációról van szó, a bemutató sajtótájékoztatóján felbukkantak az ellenzéki jelöltek közül néhányan, ráadásul színes esernyős LMBTQ aktivisták is igyekeztek megzavarni a rendezvényüket. Az ilyen provokációkra fel van-e készülve?

– Felkészítettek rá, igen. A DK, az LMP és a Momentum képviselői, aktivistái voltak a helyszínen, ha jól emlékszem. A Jobbikosok nem mertek eljönni. Hogy a Nagy-Magyarország-emlékműnél elsétálnak szivárványos esernyővel, provokatív módon Coca Colát szürcsölgetve, szerintem azzal magukat minősítik, attól függetlenül, hogy én vagy bárki más tart ott sajtótájékoztatót. Ezzel nem nagyon kívánok foglalkozni. Az igazság kedvéért persze hozzá kell tennem, hogy nagyon sok LMBTQ-rendezvényt, akár Szegeden, akár Szolnokon, akár Tatabányán, a Mi Hazánk Mozgalom tagjai és az ifjúsági tagozatunk aktivistái számos módon megzavartak az elmúlt hónapokban. Ezért az ilyesmi benne van a pakliban.

– Kecskeméten október 13-án eldől, milyen összetételű lesz az új városvezetés. Megvan-e az együttműködési készség a Mi Hazánk Mozgalom részéről a kormánypártok, vagy éppen az ellenzéki képviselők felé a városi ügyekben?

– Amennyiben úgy alakul, hogy kisebbségbe szorulna a Mi Hazánk Mozgalom Kecskeméten, akkor azokat a javaslatokat, melyek a mi értékrendünknek megfelelnek, jobbító és módosító javaslatokkal ki fogjuk egészíteni, és ha 128-szor szavazzák le ezeket a jobbító-módosító javaslatokat, a politikai logikának megfelelően benyújtjuk 129-edszer is. Meg fogjuk kérdezni, miért nem ment át az, hogy 0-24 órás védelmet kapjon, mondjuk a gördeszkázóktól és a rongálóktól a Nagy-Magyarország-emlékmű. Tegyük hozzá, 2010 előtt más városvezetésnél ez a kérdés fel sem merülhetett, mert eszükbe sem jutott Nagy-Magyarország-emlékművet létrehozni. Tehát mi nem vagyunk a fejlődés iránt érzéketlenek. Látjuk, hogy lép a mostani városvezetés az előzőhöz képest egyről a kettőre, csak mi azt mondjuk, hogy ez nem feltétlen a mostani városvezetést minősíti, hanem sokkal inkább az előzőről mond negatív ítéletet. Csatlakozni fogunk a Szedd Magad akcióhoz, a hősi halált halt katonák sírhelyét rendbe fogjuk tenni. Szeretnénk az ellenzékiség becsületét is visszaadni. Hogy lesznek-e esetleg balliberális többség esetén olyan javaslatok, amiket tudunk támogatni, azt nem tudom.

– Érdekesen alakult a Jobbik két önkormányzati képviselőjének sorsa. Végigküzdötték ezt a ciklust a Városházán, és miután jobbikos lett az ellenzéki összefogás, a Szövetség polgármesterjelöltje, ez a két képviselő teljesen partvonalon kívülre került. Ha ők nem is, de keresik-e önöket volt jobbikosok, hogy csatlakozzanak a Mi hazánkhoz?

– A Mozgalmunk tizennégy képviselőjelöltje között is akad olyan, aki korábban jobbikos színekben indult 2014-ben, például Schmidt Norbert. Süli Csontos Ottó és Radics Tivadar részéről nincsen megkeresés az irányunkban. Sajnálom egyébként, hogy abbahagyták a munkájukat, és azt is sajnálom, hogy nem úgy hagyták abba, hogy az elmúlt egy évben már a Mi Hazánk Mozgalom színeiben tevékenykedtek. Úgy tudom, függetlenként Ottó el fog indulni Hetényegyházán, Tivadar pedig más területen folytatja. Amikor elkezdődött a Mi Hazánk Mozgalom kecskeméti felépítése, akkor én sokkal több volt jobbikos politikus megkeresését vártam volna. A tagok, a szimpatizánsok és az aktivisták megérkeztek, velünk vannak és gyűjtik az ajánlásokat. Én arra számítottam, hogy Radics Tivadar, Süli Csontos Ottó, ifjabb és idős Koskár urak is csatlakoznak majd. Én biztos voltam abban, hogy öten leszünk, de nem így alakult. Viszont az EP választások során már 114 ezer ember szavazott ránk. Nem tehetem meg, hogy a nap 24 órájában akár még csak egy percet is a meggyőzésre fordítsak. Valahogy határt kell húzni, most már azokra kell koncentrálni, akiknek a képviseletére felesküdtünk.

helyi hírek

A Nyíri út 61. alá költözött a házi gyermekorvosi ügyelet

A Nyíri út 61. alá költözött a házi gyermekorvosi ügyelet

Új helyszínen működik szerdától a házi gyermekorvosi ügyelet - adott ki közleményt az Egészségügy...

2020.04.01. 20:54

3D nyomtatókkal gyártanak arcpajzsokat egészségügyi dolgozóknak - VIDEÓVAL

3D nyomtatókkal gyártanak arcpajzsokat egészségügyi dolgozóknak - VIDEÓVAL

3D nyomtatás a koronavírus ellen! Ezt a nevet kapta az a két hete létező Facebook-csoport, amelyn...

2020.04.01. 20:33

Anyakönyvi hírek

Anyakönyvi hírek

2020. tizenharmadik hetének anyakönyvi hírei.

2020.04.01. 13:13

Telefonos fogadóórát tart Pászti András képviselő

Telefonos fogadóórát tart Pászti András képviselő

Pászti András önkormányzati képviselő Facebook oldalán jelezte, hogy a mai napon telefonos fogadó...

2020.04.01. 10:13

Szabálytalan kerékpáros és járművezető

Szabálytalan kerékpáros és járművezető

Mutatjuk az elmúlt 24 óra közlekedésrendészeti eseményeit. A sérüléses balesetek közül kettő...

2020.04.01. 08:34

Négy rendőrautó üldözte a piros Volkswagent - Videóval

Négy rendőrautó üldözte a piros Volkswagent - Videóval

Autós üldözésnek lehettek szemtanúi ma a kecskemétiek. Egy piros színű Volkswagen személyautó egy...

2020.03.31. 18:27

5letből Jövő! – Ők az idei döntősök

5letből Jövő! – Ők az idei döntősök

Kialakult az 5letből Jövő! idei döntős csapatainak névsora! Immáron 4. évada kerül megrendez...

2020.03.31. 17:28

A Magyar Honvédség továbbra is várja a katonai pálya iránt érdeklődőket (videóval)

A Magyar Honvédség továbbra is várja a katonai pálya iránt érdeklődőket (videóval)

Folyamatos a toborzás a koronavírus-járvány ideje alatt is.  Hivatásos, szerződéses és tarta...

2020.03.31. 15:31

Sebészi maszkokat kaptak a piaci árusok

Sebészi maszkokat kaptak a piaci árusok

A mai napon megérkeztek azok a sebészi maszkok a Piaccsarnokba, amelyeket az önkormányzat adomány...

2020.03.31. 14:27

Munkáltatók figyelem, így lehet igényelni a dolgozók számára a helyi buszjáratot

Munkáltatók figyelem, így lehet igényelni a dolgozók számára a helyi buszjáratot

A Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. közzé tette honlapján azt a felületet, amely keresztül a mu...

2020.03.31. 14:04

Továbbra is nagy szükség van a véradókra

Továbbra is nagy szükség van a véradókra

A kijárási korlátozás ideje alatt sem szünetel a véradás. Az önkénteseknek az Országos Vérellátó ...

2020.03.31. 13:20

Készülnek a lakossági maszkok

Készülnek a lakossági maszkok

A kecskeméti Rösch Mode megkezdte az önkormányzat által megrendelt, lakosságnak szánt mosható tex...

2020.03.31. 12:22

14 kép

Karanténvideóval vigasztal a KIES zenekar

Karanténvideóval vigasztal a KIES zenekar

A 2020-as Dalban is szereplő négytagú punk-rock zenekar tagjai, 3 különböző városban élnek.&...

2020.03.31. 11:20

Miért volt eredménytelen a Zrínyi Iskola felújítására kiírt közbeszerzési eljárás?

Miért volt eredménytelen a Zrínyi Iskola felújítására kiírt közbeszerzési eljárás?

Kiderült, az ajánlattevők a benyújtott dokumentumokat hiányosan töltötték fel az EKR-be, és ...

2020.03.31. 10:55

Már mobilapplikációval is megvásárolhatók a helyi buszjegyek és bérletek (videóval)

Már mobilapplikációval is megvásárolhatók a helyi buszjegyek és bérletek (videóval)

Mától Mobiljegy alkalmazás segítségével is megvásárolhatja vonaljegyét, hetijegyét, 30 napos...

2020.03.31. 10:34

Nézze meg, hogyan reagál két fiatal vadászpilóta-jelölt, amikor először repülnek Gripennel! - Videóval

Nézze meg, hogyan reagál két fiatal vadászpilóta-jelölt, amikor először repülnek Gripennel! - Videóval

Két fiatal, Kinga és Márk civil életüket hagyták hátra, hogy megvalósítsák álmukat: a légierő köt...

2020.03.31. 09:38

Újabb emberi életbe került az ittas vezetés

Újabb emberi életbe került az ittas vezetés

A Kecskeméti Járási Ügyészség halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt vádat emelt egy kece...

2020.03.31. 08:28

11 kép

Összefogtak Kecskemét lemezlovasai-Videóval

Összefogtak Kecskemét lemezlovasai-Videóval

Bár most munkájuk nincs, a zene és a közönség iránti szeretetük nem szűnik meg létezni a veszélyh...

2020.03.30. 20:07

Áramszünetekkel indul az április Kecskeméten

Áramszünetekkel indul az április Kecskeméten

E hét sem múlhat el áramszünetek nélkül, ráadásul ezúttal a szokottnál is nagyobb területet érint...

2020.03.30. 19:28

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies