Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Október 19. Kedd  Nándor

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

105 károsult: NAV eljárás zajlik egy mezőgazdasági cég ellen

Molnár H. Boglárka

2021.07.23. 19:31

A Katymári Mezőgazdasági Zrt. nem fizette ki januárban 105 földtulajdonosnak a 2020-as évi bérleti díját. A cég mindeközben csődeljárást indított saját magával szemben. A kecskeméti NAV nyomoz az ügyben. Ezen témában tartott tegnap reggel sajtótájékoztatót Kecskeméten dr. Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője. Az érintett cég válaszolt kérdéseinkre.

- Megengedhetetlen, hogy az ország gazdagibb fele tartozzon az ország szegényebb felének.” – mondta a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője Kecskeméten tartott sajtótájékoztatóján, csütörtökön. rd. Szabó Bálint ismertette: - A Katymári Mezőgazdasági Zrt. korábban termelői szövetkezeti formában működött, a 2010-es évek elején azonban balliberális üzletemberek vették át a vállalatot. Ekkor kezdődtek a problémák, ami odáig csúcsosodott, hogy a patinás és korábban több száz térségi embernek munkát adó cégből, mára egy csődeljárásban lévő, a hitelezőit és beszállítóit ki nem fizető cégcsoport vált – mondta Szabó Bálint.

A nem fizetésnek 105 károsultja van, köztük 65 olyan helyi kis földtulajdonos, illetve térségi gazdálkodó, akik a kis nyugdíjukat vagy fizetésüket egészítik ki, az 1-2 hektáros föltulajdonok bérleti díjával. Ennek a 105 károsultnak nem fizette ki a cég a bérleti díjakat a 2020-as évre, ami információink szerint körülbelül 50-200 millió forint.

Szabó Bálint azt mondta, Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője nyomon követi és szívén viseli az ügyet, mivel a károsultak először őt keresték meg. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Zsigó Róbert jelezte a különböző hatóságoknak a problémát, az ő bejelentésének hála már nyomoz a kecskeméti NAV csőd-bűncselekmény miatt. Szabó Bálint szerint voltak iratfoglalások, és a NAV munkatársai a károsultakat is nyilatkoztatták.

- A cél az, hogy a károsultak megkapják a pénzüket. Ezért most azon dolgozunk, hogy a SZEVIÉP ügyhöz hasonlóan, legalább az egyszerű földtulajdonosok kapjanak állami támogatást a 2020-2021-es évre, fizesse ki az állam a nekik járó haszonbérleti díjakat, aztán pedig ezt a pénzt érvényesítse az állam a bűn elkövetőin – fejtette ki Szabó Bálint, majd hozzátette, a cég jelenleg működik, műveli a földeket.

A bérbevett földekre vonatkozóan mindeközben élő szerződések vannak.

- A cég saját maga kért csődeljárást saját magával szemben, amivel további 180 vagy akár 360 napot nyer a vállalat, ez idő alatt pedig tovább tud dolgozni a zrt., ki tudják venni a pénzeket úgy, hogy a károsultak nem juthatnak hozzá a pénzükhöz – részletezte az ügyvezető.

Szabó Bálint tegnap egy feljelentés kiegészítést, valamint bizonyítékokat nyújtott be a kecskeméti NAV-hoz. A károsultakat képviselő Likvid Kontroll Kft. bűnügyi zárlatot kér mind a cég, mind pedig a feltételezett elkövetők kapcsán.

- A feljelentés arról szól, hogy nem csupán azt feltételezzük, hogy a csődeljárás előtt, az elmúlt években, valakik szándékosan kilopták a pénzt a cégből, és fizetésképtelenné tették a vállalatot, de azt is látjuk, hogy ez a folyamat most is folytatódik. Olyan információink vannak, hogy papírokat égettek el hordókban a cég udvarán, ezt helyi lakosok és az ott dolgozók elmondásából tudjuk – mondta Szabó Bálint, aki attól is tart, hogy a még mindig művelt földek terményeiből befolyt összegből nem a tartozást fogják törleszteni a károsultak felé.

Megkerestük a Katymári Mezőgazdasági Zrt. igazgatósági tagját. Török Péter azt válaszolta kérdésünkre, „a zavarkeltés, a vádaskodás, a feljelentés azok érdeke lehet, akik a sikeres reorganizáció megakadályozásában, többek között a földtulajdonosi bérleti szerződések fizetésének mielőbbi visszaállításának ellehetetlenítésében vagy egyszerűen egy zavaros helyzet előállításában érdekeltek. Ez lehet az ok a NAV feljelentés mögött, ami sajnos elég gyakori ilyen helyzetben. Természetesen a hatósággal mindenben együttműködünk. Ilyen érdekek lehetnek mindenáron megbízási vagy sikerdíjat elérni akaró személyeknél, vagy más általunk nem ismert, de a sikerben ellenérdekelt feleknél, akik jelentős kárt is tudnak okozni. Az ilyen típusú Szabó Bálint-féle magatartás elbizonytalaníthatja, összezavarhatja a gazdálkodásunk alapját biztosító földtulajdonosokat és más partnereinket is, így nagy eséllyel kárt okoz Szabó Bálinton kívül mindenkinek.

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- A Katymári Mg. Zrt-nek – folytatta Török Péter – igen jelentős tartozásállománya és behajthatatlan követelései keletkeztek 2010-ben az akkori nagy tulajdonos, a Chemical Marketing Kft. felszámolás alá kerülésével, akinek a Katymári Mg. Zrt. akkor sok ügyben biztosítékot adott. Ezt követően nagy értékű per zajlott a Chemical Marketing felszámolója és a Nitrogénművek Zrt. között, amiben később a Katymári Mg. Zrt-nek kellett egy kezesség miatt fizetnie. A rengeteg tartozással hosszú ideig sikerült sikeresen egyensúlyozni, azokat kezelni. A COVID járvány kitörésével azonban mindenki türelmetlenebb és bizalmatlanabb lett emellett a banki adósokat megillető hitelfizetési moratórium nem vonatkozott a Katymári Mg. Zrt tartozásaira. Az egyezségre a további működés fenntartásához a csődvédelmet látta a vezetés egyedül lehetséges útnak.

A Katymári Mg. Zrt. csődeljárását a cég kérésére a Kecskeméti Törvényszék rendelte el 2021.01.29-én közzétett végzésével. A csődeljárás jogszabályi keretek között zajlik, ami alapján a cég fizetési moratóriumot kapott a hitelezői követelések megfizetésére a törvényben rögzített kivételekkel, amiket a cég folyamatosan teljesít. A csődtörvény kifejezetten nem teszi lehetővé, tiltja, hogy a csődeljárás időszaka alatt a társaság bármilyen követelést kifizessen, azok kivételével, amiket a jogszabályban külön rögzítenek. Ez alapján a cégnek a földbérleti díjakat kifejezetten tiltott kifizetnie a csődeljárás befejezéséig. A társaság célja a csődeljárás keretei közötti egyességkötés, erre terveink szerint még augusztus során sor kerülhet.

- A csődeljárás alatt a cég működése, a földek művelése folyamatos. A gabonák aratása sikeresen megtörtént, a még kinnlevő kukorica és napraforgó esélyei is sokat javultak az elmúlt heti esőzés óta.  A földbirtokosok számára sikeres egyességkötés esetére tervezzük, hogy az idei bérleti díjak jelentős részének kifizetését előrehozzuk a nyár végére és jelentős bérleti díj emelést ajánlunk fel a követező időszakra. A földbirtokosok jelenleg semmi esetre nem károsultak. Meggyőződésem szerint nagyon jó eséllyel nem is lesznek azok, sőt a sikeres egyesség nyertesei lesznek. Egyben javasolnám minden földtulajdonosnak, hogy ne hagyja magát megtéveszteni és ne fizessen vagy ajánlja fel követelését senkinek – fogalmazott Török Péter.

 

 

 

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Őszi szünet, mindenszentek, óraátállítás - változik a buszmenetrend

Őszi szünet, mindenszentek, óraátállítás - változik a buszmenetrend

Az október 23-i nemzeti ünnep és a mindenszentek körüli közlekedési rendről tett közzé tájékoztat...

Újra MKT Business Szerda – ezúttal Tormási Attilával

Újra MKT Business Szerda – ezúttal Tormási Attilával

Folytatódik a Neumann János Egyetemen a korábban sikeressé vált MKT Business Szerda előadássoroza...

Ez van: Szamódy Zsolt Olaf kiállítás a Fotográfiai Múzeumban

Ez van: Szamódy Zsolt Olaf kiállítás a Fotográfiai Múzeumban

Szamódy Zsolt Olaf fotográfus munkáiból nyílt kiállítás Ez van címmel a Magyar Fotográfiai Múzeum...

Különleges meglepetést kaptak a kecskeméti rendőrök

Különleges meglepetést kaptak a kecskeméti rendőrök

A kecskeméti gyerekeknek már második alkalommal sikerült meglepnie a megyeszékhelyi rendőröket. ...

Kijött a napelemes pályázat szabályrendszere

Kijött a napelemes pályázat szabályrendszere

Lényegesen megváltoztak a jogosultsági feltételei az uniós lakossági napelemes pályázatnak. A vég...

Hangszerkettősök a Kodály Iskolában

Hangszerkettősök a Kodály Iskolában

Három koncertből álló hangversenysorozatot hirdetett a kecskeméti Kodály Iskola a Nemzeti Kulturá...

Így lesznek nyitva a kecskeméti piacok október 23-án

Így lesznek nyitva a kecskeméti piacok október 23-án

Október 23-án is kinyitnak a kecskeméti piacok, sőt megtartják az idei év utolsó Kisállatvás...

Rendőrkézen négy kecskeméti tolvaj

Rendőrkézen négy kecskeméti tolvaj

Közel két tucat lopás miatt nyomoznak a megyeszékhelyi rendőrök, a feltételezett elkövetőket elfo...

2021.10.19. 13:08

rendőrség, tolvaj, elfogás, Kecskemét, őrizet

Polónyi Nóra Orosházán sem talált legyőzőre

Polónyi Nóra Orosházán sem talált legyőzőre

Orosházán gyűltek össze az újonc és serdülő korosztály legjobbjai a Pintér Attila emlékversenyen,...

Felfüggesztett börtönt kapott a nő, aki büntetőfékezett az M5-ösön

Felfüggesztett börtönt kapott a nő, aki büntetőfékezett az M5-ösön

A Kecskeméti Járásbíróság közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év - végrehajtásában 2 év próbai...

Scoregoal: magabiztos győzelem a fővárosban

Scoregoal: magabiztos győzelem a fővárosban

Az újonc TFSE-BeStrong vendégeként folytatta az NBI-es pontvadászatot az SG Kecskemét Futsal együ...

Zárható hulladéktárolók ügye a Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság előtt

Zárható hulladéktárolók ügye a Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság előtt

A közgyűlés korábbi döntése értelmében több nagytársasházi közösségben is megkezdődött a zárható,...

Ősz az arborétumban és a szabadidőközpontban

Ősz az arborétumban és a szabadidőközpontban

Csodás idővel ajándékozott meg minket az október, sokakat csábít az őszi napsütés a természetbe. ...

Rongálás miatt lezárták a Mátis Kálmán utcai játszóteret

Rongálás miatt lezárták a Mátis Kálmán utcai játszóteret

Rongálás miatt ideiglenesen lezárták a Mátis Kálmán utcai játszóteret, olvasható a Kecskeméti Vár...

„Krimit tud” regionális elődöntő: első a Kandó, harmadik a Kada csapata

„Krimit tud” regionális elődöntő: első a Kandó, harmadik a Kada csapata

Immár tizedik alkalommal rendezték meg a „Krimit tud?” bűnmegelőzési témájú vetélkedő...

Ülésezett a Jogi és Ügyrendi Bizottság

Ülésezett a Jogi és Ügyrendi Bizottság

Csütörtökön ismét ülésezik a közgyűlés, ezért mától sorra tárgyalják a napirendre kerülő előterje...

Kontempláció - Balanyi Zoltán monumentális alkotásai az Agóra előtt - Videóval

Kontempláció - Balanyi Zoltán monumentális alkotásai az Agóra előtt - Videóval

Balanyi Zoltán szobrászművész nagyszabású, eddig a természetben elhelyezett alkotásai ma (hé...

Csütörtökön helyezik vissza a Városháza tetejére a megújult Árpádkát

Csütörtökön helyezik vissza a Városháza tetejére a megújult Árpádkát

A Városháza közel kétszáz bádog dísze egy hódmezővásárhelyi bádogos mester műhelyében újult meg. ...

Hatalmas küzdelem után győzött a KRC

Hatalmas küzdelem után győzött a KRC

Vasárnap a férfi röplabda Extraliga fordulójában a Kecskemét öt játszmában győzte ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies