Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Május 27. Szerda  Hella

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

A beton alatt is megtalálják az elrejtett holttestet

Szimatukkal szolgálnak és védenek

Pásztor Andrea

2018.01.21. 19:00

Kábítószert keresnek, bűnözők nyomában szaglásznak, eltűnt személyeket kutatnak fel, sőt sokszor a bűncselekmények áldozataira is ők bukkannak rá. A rendőrkutyák kétlábú társaik elsőszámú segítői, orruknál érzékenyebb műszert ugyanis eddig nem talált fel az emberiség. Velük együtt szolgálnak és védenek, a hivatástudat helyett azonban őket egészen más vezérli. Többek között ez is kiderül riportunkból, amely a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság Szolnoki úti gépjármű telephelyén készült, ahol a rendőrkutyák munkanapjaik nagy részét töltik. Három elkötelezett rendőrt és négylábú munkatársaikat ismerhettük meg itt.

Polyák Zsolt, Csókás Zoltán és Kövecs Árpád fogad minket a rendőrség gépjármű telephelyén, kutyáik izgatottan várják a munkaidő kezdetét a kocsikban. Mielőtt azonban megismernénk őket, gazdáik elmesélik, mi kell ahhoz, hogy egy négylábú állományba kerülhessen. 

– Ahhoz, hogy egy kutyából rendőrkutya válhasson, összetett szűrővizsgálatokon kell, hogy átessen – mondja Polyák Zsolt, aki több mint húsz éve szolgál kutyás rendőrként. – A fizikai alkalmasság, az egészségügyi állapot mellett nagyon fontos, milyenek az ösztönei. Figyelik, hogy tűri a lövés hangját, és azt, hogyan viselkedik az emberek társaságában. A legfontosabb pedig, hogy nagyon jó keresőkedvű állatok legyenek.

Azt is gyorsan megtudjuk, hogy a kutyák számára a játék a motiváció. Ők nem azért dolgoznak, hogy a rossz fiúk rács mögé kerülhessenek, hanem hogy elnyerjék a játékukat, na és persze, hogy elégedettek legyenek velük kétlábú társaik. Ebből ízelítőt is kapunk, amikor Kövecs Árpád, nyomkövető kutyájával Shadow-val (BM neve szerint Bartos) fegyelmezési gyakorlatokat mutat be, egy kis kötelező labdázás után.

Közben azt is megtudom, hogy míg a legtöbb kutya a telepen piheni ki magát a munkanapok után, Polyák Zsolt két kutyája – Blackie (Roy)és Spikie (Rambo) hazajár. Ők benti kutyusok, a fűtött alagsorban alszanak. Zsolt párja kutyakozmetikus, így mindig van rá gondja, hogy jól fésültek legyenek. Nagyon szeretik az öt gyereket, és jól kijönnek a többi kutyával. – Olyan mintha egy kommunában élnénk – mosolyog Zsolt, miközben a bemutatót nézzük.

10 másodperc alatt megvan a hasis

Ezután a kábítószer-kereső kutyákat tették próbára. Már érkezésünk előtt elrejtettek dupla zacskóba! csomagolva egy-egy adag marihuánát és hasist.

Elsőként Benji próbált szerencsét. Keres! Hangzik fel a vezényszó, majd boldog farkcsóválások közepette elkezdődik a játék. A fű nagyon gyorsan meglesz, kaparással jelzi Benji, hogy egy tűzoltó készülék csövébe dugták. Megkapja a labdát, és már szalad is el, mint aki jól végezte dolgát. Mivel ő még fiatal kutya, Zoltán kicsit instruálja, végigjárja vele a régi benzinkutat, és így némi segítség után Benji ráakadt a második csomagra is egy régi benzintöltő doboz felső ajtaja mögött. A jutalma most sem marad el.

Benji után érkezik Spikie, a kontrollkutya. Egyből látszik, hogy ő vérprofi. Nagyjából 10 másodperc alatt talál rá a hasisra, picit örül a labdának, és már megvan a marihuána is. – Borzasztó éles orrú kutya, neki már volt több éles bevetése, nagyon ritkán téved – fűzik hozzá a látottakhoz

Zoltán, aki azt is elárulja, a közhiedelemmel ellentétben nem szoktatják drogra a kutyákat. Kiképzésük során a játék keresése mellé beiktatták a kábítószerek illatanyagát, így valójában gumilabdájuk megszerzése miatt szaglásznak olyan lelkesen. 

A szél a tetemkereső kutya barátja

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Következő bemutatónk előtt Árpád mintegy mellékesen megjegyzi, milyen jó, hogy picit fúj a szél. Mivel sapkám otthon maradt, nem értek vele egyet, de azért rákérdezek, miért fontos ez.

– Míg a nyomkövető kutyák munkáját megnehezíti a szél, addig a tetemkeresőket kifejezetten segíti – magyarázza. – A szél ugyanis messzire viszi a hullák semmivel sem összetévesztő szagát.

Ebből a szaganyagból került most is egy befőttes üvegbe, azt rejtették el a telep egy távoli részén. Yellow izgatottan készül a feladatra, nyakában csörgő fityeg, ez csak a tetemkereső kutyáknak jár. Ez mutatja kétlábú társának, merre jár éppen a bozótban, ha bevetésen vannak.

Yellow gyönyörű belga juhász, kicsit vékonyabb a többi rendőrkutyánál, minden porcikája remeg az izgalomtól, hogy végre ő is játszhat. Éles bevetésen még nem volt, a vizsgamunkáján azonban egy emberölés nyomozásán vett részt az ország többi tetemkereső kutyájával együtt.

Felmerül bennem a kérdés, miért épp ő lett tetemkereső. – Mert szereti a dögszagot – mondja magától értetődően Árpád. – Ez nagyon ritka a kutyák között, a legtöbb állat ódzkodik tőle. Ezért is van az egész országban olyan kevés tetemkereső kutya. A rendőrök között se nagyon népszerű ez a munka, mert erős gyomor kell hozzá. Én voltam az egyedüli, aki vállalkozott rá.

Néhány perc elég, hogy Yellow (Usztics) rátaláljon az üvegre, olyan nagy elánnal ássa ki egy kő alól, hogy eltörik. Rövid időre mi is érezzük az orrfacsaró bűzt. Ilyen még sosem fordult elő – vallja be gazdája. Biztosan miattunk akart ennyire bizonyítani.

Árpád azt is elárulja, legalább hat órának kell eltelnie a halál bekövetkezte után ahhoz, hogy a kutya megtalálja a tetemet, és egészen addig van erre esély, míg teljesen le nem bomlik a holttest. Addig azonban még a beton alatt is megtalálják a rendőrkutyák.

A rendőrkutyák is ugyanarra vágynak

Utoljára hagyták a legizgalmasabb bemutatót. Csókás Zoltán beöltözik rossz fiúnak, felcsatol magára egy óriási kart, hogy Blacky-vel őrző-védő gyakorlatokat mutassanak be. Ez minden rendőrkutya kiképzésének része, de szerencsére csak ritkán van rá szükség. Zoltán mindent belead a szerepbe. Ordít, üt-vág maga körül, Blacky azonban nem kegyelmez. Úgy lóg a karján, mintha sohasem akarná elereszteni.

A német juhász annyira komolyan veszi a játékot, hogy őt nem is engedik közénk, amikor végül jutalmul egy kicsit megdögönyözzük a rendőrkutyákat. Imádják a simogatást, boldogan bújnak hozzánk. Már cseppet sem tűnnek komoly szolgálati kutyáknak.

– Ők is olyanok, mint bármelyik otthoni kutya – mondja ki Zoltán a nyilvánvalót. – Imádják a gazdájukat, a játékot, várják a törődést, a szeretetet. Ez élteti őket. Persze nekünk is figyelembe kell vennünk, hogy élőlényekkel dolgozunk, és sok a hibázási lehetőség. Tudnunk kell, mit jelenthet egy-egy apró rezdülésük, sokszor ez segíti a nyomozást. Hál’ Istennek a kutya számára az a legfontosabb, hogy meg akar felelni az embernek, ezért a saját hibáit is kijavítja.

Már búcsúzunk, amikor rákérdezek, mi lesz a kutyákkal, ha kitöltik a szolgálati időt. Kiderül, 5-6 évnél tovább egyikük sem marad állományban. Fizikailag nem bírják tovább. Ha pedig „leszerelnek”, többnyire társuk mellett maradnak, már otthoni kutyaként. A drog- vagy a tetemkeresés helyett akkor már csak a jól megérdemelt játék tölti ki nyugdíjas éveiket.

Minden rendőrkutyát Dunakeszin, egy bentlakásos központban képeznek ki. Itt szakirány szerint 4-6 hónapot töltenek a kiválasztott kutyák. A tetemkeresők és a nyomkövetők fél év, a drogkeresők 4 hónap után vizsgázhatnak le. Ezután évente ismétlő vizsgát kell tenniük, hogy állományban maradhassanak.
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Személyautók ütköztek az 5-ös úton

Személyautók ütköztek az 5-ös úton

Félpályás útlezárás mellett halad a forgalom Lajosmizse és Kecskemét között, ahol személygépkocsi...

A Fidesz-KDNP frakció is támogatta a városi Veszélyalapot

A Fidesz-KDNP frakció is támogatta a városi Veszélyalapot

Mintegy 1,1 millió forintot fizettek be a városi Veszélyalapba magánszemélyként a kecskeméti Fide...

Pénzért juttatott vezetői engedélyhez külföldieket egy vecsési házaspár Kecskeméten

Pénzért juttatott vezetői engedélyhez külföldieket egy vecsési házaspár Kecskeméten

A Kecskeméti Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt...

A szabadságharcos Kecskemét

A szabadságharcos Kecskemét

Az 1848-49-es szabadságharc emlékei a Kecskeméti Katona József Múzeumban korabeli eseményekre uta...

Tradicionális ételek és italok a Duna-Tisza közén

Tradicionális ételek és italok a Duna-Tisza közén

A Slow Food mozgalom egyik irányvonala a „Slow Travel”, azaz lassú utazás. Ez a rohan...

Pincér helyett vendégtéri szakember - átalakul az OKJ-s képzés rendszere-videóval

Pincér helyett vendégtéri szakember - átalakul az OKJ-s képzés rendszere-videóval

Az Országos Képzési Jegyzék rendszerének átalakulása nem érinti súlyosan a kecskeméti képzéseket....

Lévai Jánosné telefonos képviselői fogadó órát tart

Lévai Jánosné telefonos képviselői fogadó órát tart

Lévai Jánosné telefonos képviselői fogadó órát tart május 28-án, csütörtökön, erről tájékoztatta ...

Idén is mestermunkákat vár a kamara

Idén is mestermunkákat vár a kamara

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idén is meghirdeti „MESTERMUNKA”...

Pünkösdi nyitva tartás a piacokon

Pünkösdi nyitva tartás a piacokon

A kecskeméti piacok pünkösdi nyitva tartásáról adott ki közleményt az Intézmény- és Piacfenn...

Felfüggesztett börtönt kapott az utcán verekedő 17 éves fiú

Felfüggesztett börtönt kapott az utcán verekedő 17 éves fiú

A Kecskeméti Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt tárgyalás nélkül - bünte...

Palkovics: a munkahelyvédelmi bértámogatást 9500 vállalat vette igénybe

Palkovics: a munkahelyvédelmi bértámogatást 9500 vállalat vette igénybe

A munkahelyvédelmi bértámogatást 9500 vállalat vette igénybe, ami 125 ezer munkavállalónak jelent...

Forray Gábor távozik Kecskemétről

Forray Gábor távozik Kecskemétről

Immár bizonyos, hogy nem Forray Gábor irányítja majd a KTE-Duna Aszfalt csapatát a 2020-21-es kos...

Életveszélyes sérüléseket okoztak az elszabadult kutyák Kiskunhalason

Életveszélyes sérüléseket okoztak az elszabadult kutyák Kiskunhalason

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség életveszélyt okozó gondatlanságból elkövetett súlyos testi sérté...

Startolnak a Hírös Agóra táborai

Startolnak a Hírös Agóra táborai

Megérkezett a várva várt jó hír: STARTOLHATNAK TÁBOROK. Válasszon hasznos, élménydús nyári p...

Maszkosztás és fogadóóra a Vacsiközben

Maszkosztás és fogadóóra a Vacsiközben

Közel 200 darab mosható maszkot osztott ki dr. Tóth Szilárd a Vacsiközben hétfő délután. A városr...

Kecskeméti magánlaboratóriumban végeznek COVID-19 tesztelést

Kecskeméti magánlaboratóriumban végeznek COVID-19 tesztelést

Szakemberek összefogásával elindult Kecskeméten az a magánlaboratóriumi szolgáltatás, amelynek ke...

Sok izgalmas előadás vár ránk a bábszínházak Országos Gyermeknapján

Sok izgalmas előadás vár ránk a bábszínházak Országos Gyermeknapján

Megkaptuk, a Ciróka Bábszínház szervezésében megvalósuló online Országos Gyermeknap részlete...

Koós Károly marad az SG Kecskemét Futsal vezetőedzője

Koós Károly marad az SG Kecskemét Futsal vezetőedzője

Újabb két évre kötelezte el magát az SG Kecskemét Futsal kötelékébe Koós Károly. A klub vezetőség...

Visszavárják Józsi bácsit, akit új paddal leptek meg a Stádium utcán (videóval)

Visszavárják Józsi bácsit, akit új paddal leptek meg a Stádium utcán (videóval)

Sikerült meglepetést szerezni annak az idős kecskeméti tanár úrnak, aki nap mint nap szorgosan go...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies