Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Augusztus 5. Csütörtök  Krisztina

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

A remény soha nem fogy el – Júniusi érseki interjú dr. Bábel Balázzsal

Tódor Norbert

2021.06.24. 19:41

A közelgő budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus várható fejleményei, valamint az egyházi ingatlanok felújítása képezte a kalocsai-kecskeméti érsekkel folytatott-e havi beszélgetésünk gerincét. Emellett Farkas P. József újságíró szóba hozta a szentmisék látogatottságának csökkenését és a világjárvány egyházra gyakorolt egyéb hatásait is. 

Fotó: Mátyus István

– Szeptemberben hazánkba látogat Ferenc pápa. Sokan várják ezt a pillanatot. Ön is?

– A pápával való találkozás csakis örömteli lehet, mert egyet jelent azzal, hogy személyes kapcsolatba kerülünk Péter apostol utódával. Mindenesetre a Szentatya látogatása kapcsán ez idáig nem hallottam tiltakozást.

– Nálunk mindössze néhány órát tölt el Ferenc pápa, a szomszédos Szlovákiában viszont napokat. Sokak szerint e lépésével minősíti a magyarországi politikai helyzetet, illetve bizonyos politikusokat.

– Először is, pillanatnyilag nem látható előre, mennyi időt tölt Ferenc pápa Magyarországon. Nemrégiben beszéltem Erdő Péter bíboros úrral. Azt mondta, semmi konkrétumról nem tud beszámolni, de ő is olvasta e híreket az újságokban. Egyes tollforgatók különféle híreket gyártanak, amelyek valóságtartalma – enyhén szólva – nem igazolható, avagy rövidesen kiderül, hogy teljességgel valótlanok. Ami engem illet, fenntartással fogadom az ilyen híreket. Ferenc pápát idén szeptemberben Budapesten köszönthetjük. Ez a terv, többet nem lehet tudni.

– A szeptemberi Eucharisztikus Kongresszuson miként képviseltetik magukat a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye hívőközösségei?

– Sok víz lefolyik még a Dunán szeptemberig. Akár a koronavírus-járvány újabb hullámával is szembenézhetünk addig. A főbb alkalmakon mindenképpen szeretnénk részt venni. Jómagam például a Mátyás templomban tartok szentmisét és a Hősök terén úgyszintén megfordulok, nem is egyszer.  Teológusokkal folytatott disputákon szintén számíthatnak a jelenlétemre. A könnyűzenei alkalmak viszont nem nekem valók, hiszen elmúltam már hetven esztendős.

– Az Eucharisztia olyan fogalom, melyet más felekezetek nem igazán tudnak értelmezni. Így hogyan kaphat teret a keresztény sokféleség?

– Az Eucharisztia minden keresztény vallásban jelen van, de mindegyik másképpen értelmezi annak fogalmát, nem ugyanazt értjük rajta. Az utolsó vacsora emlékét mindenütt ápolják. A katolikusok a szentmisében naponta. A protestáns egyházakban is ma már egyre gyakrabban, úrvacsoraosztás formájában. Viszont más a teológiai felfogás arra vonatkozóan, hogy miként van jelen Jézus, illetve kiknek, milyen papságnak, szolgálattevőknek lehet az Eucharisztiát kiszolgáltatni a hívek számára. Az ökumené hosszú távú feladata, hogy idővel minél inkább közelítse egymáshoz a különböző álláspontokat. A Katolikus Egyház kiemelten ünnepli az Eucharisztiát, és annak maradandó jellegét.

– Eddig is terjedelmes volt a Főegyházmegye, most még nagyobb lesz? Sorra kapjuk a híreket: Kalocsán állítólag szálloda nyílik, Kecskeméten iskolát vettek át. Vajon valami különleges szellemi erőhatalom irányítja a folyamatokat?

– Nem. Ezt az élet hozta magával. Egyébként pedig nem nyitunk szállodát Kalocsán! Visszakaptuk egyik volt épületünket, amiben kulturális programokat szeretnénk megvalósítani, vagyis egyházi fenntartású, katolikus szellemiségű kultúrházat tervezünk létrehozni, ahol a programok résztvevői szállást is kaphatnak. Eddig erősen korlátozott mértékben tudtunk szálláshelyet biztosítani a rendezvényeinkre érkezőknek. Rövidesen ez változni fog. Turistákat azonban később sem tudunk fogadni.

– Mostanában kevesebben járnak szentmisékre. A templomokat bezárhatják? Mi lesz így az Egyházzal?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Templomainkat a világjárvány tombolása idején sem zártuk be. A pandémia kétségtelenül sokakat eltántorított, sok hívő szerint nem kellemes szájmaszkot használni zárt helyeken, különösen ilyen nyári melegben. Biztosra veszem, hogy többen leszünk a templomokban, ha már nem kell kötelezően maszkot viselni.

– Érsek úr YouTube-prédikációi széles körben komoly népszerűségnek örvendenek. Lehet, hogy valami új születik ennek nyomán?

– Az Egyház tanításainak továbbadása terén jelentős segítséget nyújt számunkra a világháló, élünk is ezzel a lehetőséggel. A szentmiséken azonban, amennyire tőlünk telik, személyesen kell jelen lenni. Kiváló példát szolgáltatott erre az utóbbi időszak járványhelyzete, amikor végül már a technikai eszközök iránt egyébként rendkívül elkötelezett fiatalok is vágytak a személyes találkozásra osztálytársaikkal, barátaikkal. A YouTube-közvetítések csupán pótcselekvések, ezért kérjük a híveket, jöjjenek el a szentmisékre.

– Kezdődik a nyár. Érsek urat sokfelé hívják. Mi az, ami alapján választ?

– A határidőnaplóm bejegyzései határozzák meg mindennapi teendőimet. Ha egy adott időpont vonatkozásában már elígérkeztem valahová, akkor sajnos nem tudok egyéb, akár fontosabb meghívásoknak eleget tenni.              

– Az Egyházmegyében hol zajlanak felújítások? Számíthatunk ünnepélyes átadásokra?

– Számos kisebb település templomi hívőközössége részesült egyenként tíz-tizenötmillió forintos támogatásban Magyarország Kormánya jóvoltából. Ez jelentős segítség, aminek révén részlegesen fel lehet újítani egy-egy istenházát. Ezek átadására, megáldására azonban egyéb halaszthatatlan teendők miatt nem minden esetben kerülhet sor. A kecskeméti Nagytemplom megújításán jelenleg épületasztalosok, kőfaragók fáradoznak. Például a homlokzati díszek visszahelyezése most történik. Akadályát képezi a gyorsabb haladásnak, hogy az üveges szakemberünk elhunyt koronavírusban, a toronyépítőket pedig egyöntetűen megfertőzte a járványos betegség, mivel egy helyütt laktak. Szakembereket találni manapság szinte lehetetlen.

– Hogyan alakul az egyéni szabadsága? A főpásztornak is jár legalább egy hónapnyi pihenő.

– Nem olvastam az evangéliumokban, hogy Jézus valaha is szabadságot vett volna ki. Az apostoloknak szintén csak rövid ideig lehetett pihenni mellette. Az Egyház működési rendje szerint mindent nekem kell aláírni az egyes intézményekben, így módom sincs szabadságra menni.

– Milyen olvasmány-élményére hívná fel olvasóink figyelmét?

– Nemrégiben olvastam Douglas Murray Európa furcsa halála című kötetét. A szerző kifejti könyvében, hogy Európa mai szellemi állapota nem sok jóval kecsegtet a jövőre nézve. Európa ilyen formában nem lesz hosszú életű. Nyugat-Európában bizonyos kérdéseket fel sem lehet vetni. A bevándorlási helyzet is egyre komolyabb kihívást jelent az egyes országok őshonos lakossága számára, hiszen előbb-utóbb megváltoznak a népességi arányok. Európában a mostani időszakot a Római Birodalom végnapjaihoz tudnám hasonlítani, de létezik újabb keltezésű elrettentő példa is: a Szovjetunió tündöklése és bukása. A történelmet csak utólag tudjuk elemezni. Hogy pontosan mi fog történni Európában, nem tudhatjuk. Egy bizonyos: földrészünk súlyos válsággal küzd, szellemi és gazdasági értelemben egyaránt. Jövendölésre nem merek vállalkozni. A remény soha nem fogy el.

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Vasárnap újra 35 fok fölé emelkedik a hőmérséklet

Vasárnap újra 35 fok fölé emelkedik a hőmérséklet

A csütörtöki hidegfrontot követően hétvégén délnyugat felől újra egyre melegebb levegő érkezik. ...

Holnap kezdődik az V. Jazzfőváros!

Holnap kezdődik az V. Jazzfőváros!

Az utolsó simításokat végzik a szervezők az V. Jazzfőváros fesztivál helyszínén. A Benkó Zoltán S...

Folyamatosan lehet időpontot foglalni a 12 év feletti gyermekek oltására is

Folyamatosan lehet időpontot foglalni a 12 év feletti gyermekek oltására is

Az a szülő, aki az iskolakezdésre szeretné beoltatni gyermekét legegyszerűbben internetes regiszt...

Megérkeztek a tankönyvek a Corvin Mátyás Általános Iskolába - Videóval

Megérkeztek a tankönyvek a Corvin Mátyás Általános Iskolába - Videóval

A héten megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba. A Corvin Mátyás Általános Iskolába m...

2021-ben a NAPRAFORGÓ lett Magyarország Tortája

2021-ben a NAPRAFORGÓ lett Magyarország Tortája

Fodor Sándor budapesti cukrász kreációja, a „NAPRAFORGÓ” fantázianevű torta viselheti...

Folyamatosan állnak szolgálatba az új térfigyelő kamerák Kecskeméten

Folyamatosan állnak szolgálatba az új térfigyelő kamerák Kecskeméten

Folyamatos Kecskeméten a térfigyelő kamerák felhelyezése. Tegnap (szerda) a Batthyány utca és a T...

Kanada lesz a 15. KAFF díszvendége - Videóval

Kanada lesz a 15. KAFF díszvendége - Videóval

Augusztus 11-15. között zajlik majd a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, ahol 30 ország 370 ...

Nyári este a Kecskeméti Vadaskertben

Nyári este a Kecskeméti Vadaskertben

Augusztus 7-én, szombaton fáklyafényes megvilágítással, látványetetésekkel, hangulatzenével és hü...

Az új bölcsi is távhőre csatlakozik

Az új bölcsi is távhőre csatlakozik

A tervezett 4 csoportos bölcsőde távhőre csatlakozását előkészítő munkálatok kezdődnek augusztus ...

Módosították a távmunkáról szóló rendeletet

Módosították a távmunkáról szóló rendeletet

Jogszabályba foglalták a távmunka fogalmát, mivel a home office” eddig ...

Egyre keresettebb a hazai vetőmag - videóval

Egyre keresettebb a hazai vetőmag - videóval

Egyre keresettebb a magyar vetőmag itthon és külföldön egyaránt. Jelentős bevétel növekedést ért ...

Csütörtökön startol az V. JAZZFŐVÁROS fesztivál - Videóval

Csütörtökön startol az V. JAZZFŐVÁROS fesztivál - Videóval

A jazz minden műfaja képviselteti magát a csütörtökön induló V. JAZZFŐVÁROS fesztiválon. Az ...

Megemlékeztek a roma holokauszt áldozatairól Kecskeméten - videóval

Megemlékeztek a roma holokauszt áldozatairól Kecskeméten - videóval

A roma holokauszt áldozatairól emlékeztek meg a Karol Wojtyla Barátság Központ tagjai kedden déle...

A KIK-FOR Kft (Kecskemét) műszaki ügyintéző munkatársat keres alkalmazotti foglalkoztatási keretben

A KIK-FOR Kft (Kecskemét) műszaki ügyintéző munkatársat keres alkalmazotti foglalkoztatási keretben

Műszaki ügyintéző munkatársat keres a KIK-FOR (Kecskemét), alkalmazotti foglalkoztatási keretben ...

Előkészítik a gyermekjóléti központ távhőre csatlakozását

Előkészítik a gyermekjóléti központ távhőre csatlakozását

Az új Család- és Gyermekjóléti Központ távhőszolgáltatásra csatlakozását előkészítő munkálatok ke...

Scoregoal: Másodszor is győzelem az Újpest ellen

Scoregoal: Másodszor is győzelem az Újpest ellen

A tihanyi edzőtábor első napján az Újpest FC-220Volt az ellenfél az SG Kecskemét Futsal számára. ...

Utánfutóval lopta el a csónakokat a Tisza holtágáról

Utánfutóval lopta el a csónakokat a Tisza holtágáról

A Kecskeméti Járási Ügyészség dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt vádat emelt...

A lakók dönthetnek arról, hogyan csökkentsék az utcák forgalmát

A lakók dönthetnek arról, hogyan csökkentsék az utcák forgalmát

Több mint 70 szeleifalui lakó vett részt a városrész életét érintő közlekedési ügyek re...

MKB Cycling Team: két ezüst és egy bronz a KSI Kupán

MKB Cycling Team: két ezüst és egy bronz a KSI Kupán

Hétvégén a 44. KSI Kupán szerepelt az MKB Cycling Team csapata, ahol szombaton az U15 és az U17-e...

Két hársfát ültetett Kecskemét főterén a 10 millió Fa kecskeméti csoportja

Két hársfát ültetett Kecskemét főterén a 10 millió Fa kecskeméti csoportja

Kétéves születésnapjuk alkalmával ők ajándékozták meg a kecskemétieket. Szombaton két gyönyörű há...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies