Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. Augusztus 23. Péntek  Bence

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

„A tudás a jövő üzemanyaga…” – MegaLux, a kecskeméti csodajármű

Pál Fanni

2016.09.08. 16:54

Megérkezett a dél-afrikai Pretoriába a kecskeméti mérnökhallgatók szolárautója a Sasol Solar Challenge elnevezésű versenyre. A GAMF csapata által tervezett és megépített MegaLux a múlt évben mutatkozott be: az ausztráliai világversenyen, megelőzve számos patinás egyetemet, a 46 csapatból a 7. helyen végzett. A csapat szeptember 13-án követi a szuperjárgányt. 

A közelgő megmérettetésről és az eddigi tapasztalatokról a csapat vezetőjét, Kutasi Zoltánt kérdeztük.

Honnan ered a MegaLux elnevezés?

2009-ben alapult az alapcsapat, abban még hallgatóként vettem részt, ma már főiskolai dolgozóként vagyok a csapat tagja. az első járművünk neve Megameter volt. Ez egy olyan versenyre készült, ahol az volt a lényeg, hogy egy liter benzinnel ki tud nagyobb távot megtenni. Akkor, 2009-ben az volt a célunk, hogy olyan autót építsünk, ami egy liter benzinnel ezer kilométert tud megtenni. Egy megaméter egymillió méter, ami ezer kilométernek felel meg, tehát a célunkról neveztük el a kocsit. Nagyon gyorsan elértük, sőt, el is hagytuk ezt a célt:már az első versenyen, amin részt vettünk 2010-ben, 1588 km-el zártunk. 500 induló közül a 8. helyen végeztünk, ez akkora feltűnést keltett, hogy inkább megtartottuk a nevet. Aztán sokat gondolkoztunk, hogy mi legyen a neve az új járműnek, nem szerettünk volna teljesen elszakadni az eredeti elnevezéstől sem, viszont itt már nem a kilométerek számítanak, hanem a fénnyel játszunk, a szolárral, így lett a név MegaLux.

Úgy tudom, az ausztráliai verseny előtt azt nyilatkozta a csapat, az a cél, hogy beérjen a kocsi a finishbe. Ehhez képest nagyon szép eredménnyel zárult az ausztrál futam. Az idei versenytől mit várnak?

Bristol World Solar Challenge” – már a verseny nevében is benne van, hogy kihívás... Itt minden csapatnak annyi a célja, hogy célba érjen. Aki már egyáltalán teljesíteni képes ezt a távot a napenergia segítségével, már nyertes. Az, hogy ki hanyadikként végez, másodlagos. Az autók fele-kétharmada nem szokott beérni egyébként. Olyan autót kell építeni, ami nagyon kevés energiával képes nagy sebességre és rendkívül tartósnak is kell lennie, hiszen 3000 kilométerről van szó.

A MegaLuxban nem az az érdekes, hogy napelemes autó. Napelemes autót ugyanis ennél sokkal egyszerűbben is készíthetnénk. A MegaLux egy rendkívül kicsi veszteségű, hatékony jármű, ami mellesleg napelemekkel üzemel.

Hogyan lehet vezetni egy ilyen járgányt?

Ugyanúgy, mint egy normális, automata váltós autót, csak sokkal kisebb benne a hely. Ráadásul nagyon könnyű, 160 kg, plusz a pilóta súlya. Viszont akkora, mint egy normál személyautó, vagy talán még annál is nagyobb. A forma alaptesteit pedig szárnyprofilok alkotják, arra születtek, hogy repüljenek. Pilótaként 120 km/h környékén már érezni, hogy csak picit kéne húzni a magassági kormányon és biztos, hogy fel tudna emelkedni. Olyasmi érzés, mint hogyha folyamatosan kamionokat előzgetnénk egy kisautóval.

Ugyanazzal a járművel indul a csoport, mint tavaly, de gondolom, rengeteg fejlesztés történt időközben. Melyek voltak ezek?

Az ilyen fejlesztéseknek az alapja csak részben az, hogy mi mit tapasztaltunk, a pilóták hogyan érzékelték a jármű működését. Ennél sokkal magasabb szintű információforrás a járműben található adatgyűjtő rendszer. Nagyon sok helyen mér, áramokat, feszültségeket, hőmérsékleteket: mindent, amit csak mérni tudunk. Ezeket az adatokat egy SD kártyára gyűjtjük, később pedig kiértékeljük.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Fejlesztettünk a MegaLux futóművén, elektronikai fejlesztések is voltak, teljesen új kerekeket gyártottunk. Kívülről nem látszanak ezek a változtatások, reméljük, hogy abban azonban fognak, hogy sokkal gyorsabb, stabilabb lesz majd a jármű és még több adatot tudunk gyűjteni az esetleges továbbfejlesztéshez.

Milyen különbségek vannak a két verseny között?

A legnagyobb különbség, hogy míg Ausztráliában az a lényeg, hogy a távot ki teszi meg a legrövidebb idő alatt, Dél-Afrikában az a mérvadó, hogy az adott idő alatt ki tud nagyobb távot megtenni. A versenyt a FIA befogadta, ez az a szövetség, ami például a Forma1 mögött is áll. Itt ami izgalmas, az, hogy mindig fejlődik a technika, ezért folyamatosan változtatják a szabályokat is, hogy ne legyenek túl gyorsak az autók. A verseny tisztaságát az garantálja, hogy a kísérőautóban ül egy versenybíró, aki figyel és szól ha valami szabálytalanságot észlel.

Tervezik, hogy egy következő versenyre már egy új jármű épül majd?

Ezt verseny után dönti majd el a csapat, hiszen akkor lehet majd látni, ki az, aki tovább folytatja a munkát, tudunk-e új embereket szerezni, megfelelő anyagi hátteret biztosítani hozzá. Az biztos, hogy Ausztráliára már új járművet kell majd építeni.

Milyen szabálytalanság fordulhat elő egy efféle versenyen?

Be kell tartani a KRESZ-szabályokat, és vannak egyéb előírások is, például, hogy a szolárautó hogyan állhat meg. Ha valaki ezeket megszegi, büntetést kap érte. A lehető legnagyobb távot kell megtenni, erre azért van szükség, mert Dél-Afrikában nem merik azt bevállalni a szervezők, ami Ausztráliában működött: ott ellőtték a rajtpisztolyt, és aki hamarabb odaért, az nyert. Ebből az a probléma adódna, hogy egy-két nap után már hatalmas területen lennének szétszórva a csapatok, és Afrikában ez nem volna túl biztonságos. Ezért inkább megadták, melyik városig kell eljutni az adott nap végéig, így mindenki egy szervezett helyen alszik, nem a szabad ég alatt sátrazunk.

Ez azért nagy különbség, mert Ausztráliában élesen lehetett látni, ki az, aki előrébb van és mennyivel. Itt viszont nem lehet majd pontosan tudni, hogy ki hogy áll a versenyben.

Ön szerint mi az ehhez hasonló versenyek célja?

Gyakran azt gondolják, hogy egy ilyen verseny kizárólagos célja, az autók napelemessé fejlesztése. Ez azonban nem így van. Ez egy verseny, akár egy futóverseny vagy egy focimeccs. Az, hogy ezen a világversenyen képviselni tudjuk Magyarországot, a magyar felsőoktatást, és a GAMF-ot is, hatalmas lehetőség. Plusz dolog, hogy azok a hallgatók, oktatók, dolgozók, akik egy ilyen projektben részt vesznek, hatalmas tapasztalatra tehetnek szert. Ez sokkal értékesebb tudás, mint ha az ember egész tanulmányai alatt csak táblát és krétát látna. Ezután már csak egy apró szegmense az eseménynek, hogy a jövő autóján is gondolkozunk. Valószínűleg azok a fiatalok, akik egy ilyen versenyautót meg tudnak építeni, ha majd kikerülnek a főiskoláról, meg tudják oldani a jövő összes problémáját, nem csak a közlekedését. Ha azt kérdezi valaki, hogy tudjuk-e azt, mi lesz a jövő üzemanyaga, erre egyedüli jó válasz csak az lehet, hogy maga a tudás a jövő üzemanyaga. Ha elég ügyesek vagyunk, és jó mérnököket képzünk itt az egyetemen, ők lesznek majd azok, akik erre a kérdésre választ adhatnak. Ez a verseny alapcélja.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Vasárnap hajnalban lép tatamira Szabó Csaba a tokiói cselgáncs-világbajnokságon

Vasárnap hajnalban lép tatamira Szabó Csaba a tokiói cselgáncs-világbajnokságon

Szabó Csaba, a Kecskeméti Judo Club versenyzője is ott lesz augusztus 25. és szeptember...

A Mindszenti körúton épülhet az új faapríték-alapú fűtőmű

A Mindszenti körúton épülhet az új faapríték-alapú fűtőmű

A Mindszenti körúton épülhet meg a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. faapríték-alapú f...

Elbúcsúzott a kecskeméti képviselő-testület

Elbúcsúzott a kecskeméti képviselő-testület

A mai ünnepi közgyűlés végén elbúcsúzott egymástól a 2014–2019-es választási ciklus kecskem...

Hírös7 fesztivál 5. nap összefoglaló

Hírös7 fesztivál 5. nap összefoglaló

A Kecskeméti Televízió minden nap forgat a Hírös Hét Fesztiválon, hogy bemutassuk, milyen jól érz...

Megállapodás: 80 ország gyereksportolói érkeznek jövőre Kecskemétre

Megállapodás: 80 ország gyereksportolói érkeznek jövőre Kecskemétre

A Hírös Hét Fesztivál alkalmából tartott rendkívüli városi közgyűlésen aláírták a 2020-ban Kecske...

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórum a Hírös Héten

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórum a Hírös Héten

A Hírös Hét Fesztivál keretén belül 2019. augusztus 23-án pénteken 10:00 órától immáron 20. ...

Elismerések augusztus 20. alkalmából

Elismerések augusztus 20. alkalmából

Arató László r. ezredes, rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes 2019. augusztus 21-én elismeréseke...

Az ünnepi közgyűlés díjazottjai, városunk kitüntetettjei

Az ünnepi közgyűlés díjazottjai, városunk kitüntetettjei

Kecskemét város ünnepi közgyűlésén városi díjakat adtak át, állami kitüntetetteket köszöntöttek. ...

Hatalmas siker volt Ákos koncertje

Hatalmas siker volt Ákos koncertje

Ákos másodszor nyerte el a Petőfi Zenei Díjat, a 2016-os Az Év Koncertje után ezúttal Az Év Férfi...

Tizenhárom bemutató a kecskeméti Katona József Színház következő évadában

Tizenhárom bemutató a kecskeméti Katona József Színház következő évadában

Tizenhárom  bemutatót tervez a 2019/2020-as évadában a kecskeméti Katona József Sz...

Mától újra jelentkezik a Híróra a Kecskeméti Televízió műsorán

Mától újra jelentkezik a Híróra a Kecskeméti Televízió műsorán

A nyári szünet után mától úja indul a Híróra a Kecskeméti Televízió műsorán. A híradó után a Kiem...

Közösen ünnepel két kecskeméti városrész

Közösen ünnepel két kecskeméti városrész

Szombaton színes programokkal ünneplik meg Rendőrfalu-Kósafalu napját.  A rendezvényre ...

Ittasan, jogosítvány nélkül vezetett

Ittasan, jogosítvány nélkül vezetett

Kecskemét belvárosában vonták intézkedés alá a férfit.

Vezetőedzői gondolatok az edzőtáborról

Vezetőedzői gondolatok az edzőtáborról

A már hagyománnyá vált soltvadkerti edzőtáborral folytatódott a SG Kecskemét Futsal felkészülése,...

CityApp Kecskemét - Zsebedben az egész város

CityApp Kecskemét - Zsebedben az egész város

A Hírös7 szervezői mindig is a forradalmi megoldásokra, fejlesztésekre törekedtek. Nem véletlen, ...

Ilyen volt a Hírös7 második napja - Videó

Ilyen volt a Hírös7 második napja - Videó

A Kecskeméti Televízió minden nap forgat a Hírös Hét Fesztiválon, hogy bemutassuk, milyen jól érz...

KTE HUFBAU - Elvitte a pontokat a Monor

KTE HUFBAU - Elvitte a pontokat a Monor

A KTE HUFBAU vasárnap a Monort fogadta a Széktói Stadionban, a mérkőzés előtt négy-négy ponttal á...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies