Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2019. November 22. Péntek  Cecília

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Hirdetés

Applikáció készül a Kecskeméti kistérség turisztikai látnivalóiról

A Hírös Gazdaság interjúja

2019.08.06. 13:59

Hamzáné Lakó Judit két – az idegenforgalom szempontjából fontos – szervezetet irányít Kecskeméten. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkáraként a térségi kohézió megteremtéséért, Kecskemét és a környező települések értékeinek bemutatásáért dolgozik, a Hírös Város Turisztikai Központ szakmai vezetőjeként pedig hiánypótló rendezvényeket szervez a kecskemétiek és az ide látogató vendégek számára. Interjúnkban mindkét terület aktualitásait körbejártuk. 

Képünk a tavalyi Hírös7-en, a térségi kiállításon készült

– Hogyan szolgálja a város idegenforgalmát a Hírös Város Turisztikai Központ?

– A Hírös Város Turisztikai Központ (röviden HVTK) 2015-ben jött létre azzal a céllal, hogy segítse a városban való eligazodást az ide érkező vendégek számára. Bár Kecskemét elsődleges információs pontja továbbra is a Tourinform Iroda, fontosnak tartottuk, hogy a távolsági buszállomás és a vasútállomás útvonalában is kaphassanak turisztikai információt az érdeklődők, hozzájuthassanak a városi kiadványokhoz, szórólapokhoz. Mindemellett az intézmény célja olyan rendezvények szervezése, amelyek még több vendéget csábítanak városunkba.

– Idén milyen rendezvényeket emelne ki ezek közül?

– A város szállodái kerestek meg minket azzal a kéréssel, hogy szervezzünk a húsvéti hétvégére egy hagyományőrző rendezvényt az ide érkező turisták számára. Ebben az időszakban telt ház van a legtöbb hazai szálláshelyen, és nagy igény lett volna arra, hogy a város kulturális öröksége mellett egy kis pluszt is nyújtsanak a vendégeknek. Szerették volna, ha egy szabadtéri, nagy tömegeket vonzó családi programot szervezünk húsvéthoz kapcsolódóan. Így született meg két évvel ezelőtt a Húsvétoló a régi Városi Mozinál elnevezésű rendezvényünk, amely nemcsak a turisták, de a kecskemétiek körében is nagyon népszerű lett. Ezen a családi programon felelevenítjük a húsvéti szokásokat, a locsolkodást, a tojásfestést, a tojásfaállítás hagyományát. A gyerekek nyuszit simogathatnak, ügyességi játékokon, népművészeti foglalkozásokon vehetnek részt, és természetesen évről évre vannak koncertek is. Ezt a hiánypótló rendezvényt – amelyet idén harmadik alkalommal szerveztünk meg április 20-án, vagyis nagyszombaton – kiajánlják a város szállodái is csomagajánlataikban.

– A HVTK nevéhez fűződik a Kecskeméti Kézműves Sörfesztivál is, amit idén új szintre emeltek. A rendezvény pedig minden eddiginél nagyobb sikert hozott, három napra szinte Münchenben érezhették magukat a kecskemétiek és az ide érkező vendégek.

– Együttműködést kötöttünk a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületével, így idén már 25 sörmanufaktúra jött el Kecskemétre május utolsó hétvégéjén. Nekik köszönhetően összesen több mint 200 féle sört kóstolhattak meg a vendégek a Kecskeméti Kézműves Sörfesztivál-Kisüzem 2019 Fesztiválon. Mivel ilyen nagyszabásúra nőtte ki magát a rendezvény, a helyszínét is áttettük a Rodostó térről a Vasútparkba. Úgy tűnik, itt méltó otthonra talált a rendezvény, ugyanis a három nap alatt több ezren látogattak ki a fesztiválra. A gasztronómiai örömök mellett izgalmas koncertekkel vártuk a vendégeket. Hatalmas sikere volt a Péterfy Bori & Love Bandnek, és Horváth Charlie is fantasztikus bulit csinált szombaton este. A rendezvény rangját emelte, hogy a környezettudatosságra is nagy gondot fordítottunk. A műanyaghulladék-termelés visszaszorítása érdekében üveg fesztiválpohárból lehetett sört inni. Vendégeink nagyon jól fogadták ezt az újítást, értékelték az egyedülálló kézműves sörkínálatunkat is, így összességében minden képzeletet felülmúlt a rendezvény sikere.

Hamzáné Lakó Judit

– Kulturális programjaik közül van-e turisztikai jelentőségű?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Német színházi bérletünket a városban élő, illetve az ide látogató német vendégek kedvéért szerveztük meg. A szekszárdi Magyarországi Német Színház előadásait hívtuk el városunkba, így anyanyelvi német színészek szórakoztatják a közönséget ezeken az előadásokon. Kezdeményezésünknek óriási sikere van. Karácsony előtt hirdettük meg a bérletet, és két hét alatt el is fogyott mind. Azóta telt házzal futnak az előadások, ami igazolja, hogy jelentős az igény városunkban az idegen nyelvű programokra. 38 Kiállításaink is érdekesek lehetnek az ide érkező vendégek számára. Ingyenesen volt látogatható a Hírös Város Turisztikai Központ aulájában a Duna–Tisza közi Népművészeti Egyesület kiállítása, de bemutatjuk a Kecskeméti Értéktár kiállításának tablóit is, amelyen megtekinthetőek a város neves épületei, rendezvényei. Reményeink szerint tavasztól ezzel is színesíthetjük a város turisztikai palettáját.

– Ön az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára is. Hogyan járul hozzá a szervezet ahhoz, hogy több napra is kínáljon programot a belföldi és a külföldi turistáknak Kecskemét és környéke?

– Tősgyökeres kecskemétiként én is csak akkor döbbentem rá, hogy milyen gazdag hagyományokkal, különleges értékekkel büszkélkedhetnek az egykori nagy Kecskemét területén található települések, amikor az egyesületnél kezdtem dolgozni. Azóta is fontos célomnak tekintem, hogy felhívjam az itt élő emberek figyelmét arra, nem feltétlenül kell messzire utazni, a közelben is sok-sok felfedeznivalót találhatnak. Alig ismert például a Tisza menti vízi világ, az árvalányhajjal benőtt homokbuckák vagy az orchideás rétek. Egyesületünk olyan programokat dolgozott ki, amelyek 20-30 kilométeres körzetünkben kínálnak izgalmas látnivalókat. Ezeket igyekszünk most minél szélesebb körben bemutatni.

Nagy siker volt az idei Kézműves Sörfesztivál

– Hogyan ismertetik meg a kecskemétiekkel és a turistákkal ezeket a kevésbé ismert értékeket?

– Tavaly nyáron készítette el egyesületünk a kistérség turisztikai nevezetességeit bemutató térképet angol–magyar nyelven. 5000 példányban jelentettük meg, és tartalmazza a kistérség 22 településének minden látnivalóját, a közlekedési és túraútvonalakat, a természeti, illetve az épített örökség kincseit, valamint a szállás- és étkezési lehetőségeket is. A szabadidő hasznos eltöltéséhez is szolgál tippekkel a kiadvány, amelyen minden településről olvasható egy kis kedvcsináló bemutatkozó is. Szintén tavaly készítettünk fotósorozatot a településekről, idén pedig kisfilmeket forgatunk a kistérség falvaiban, városaiban. Ezek a filmek is szerepelnek majd abban a mobilapplikációban, amelynek programozása folyamatban van. Így a 21. század elvárásainak megfelelően egy pillanat alatt hozzáférhető lesz majd minden információ a településekről. Készül majd Kecskemétről is egy turisztikai kisfilm, amely drónfelvételeket is tartalmaz, és reményeink szerint sok-sok embert csábít városunkba. A térségi turisztikai marketing óriási lépést tesz előre ezzel az applikációval, amely GPS-navigációval 39 segíti az odajutást a különböző látnivalókhoz, de kerékpáros, autós és séta túraútvonalakat is tartalmaz az értékek akár hangos bemutatásával. Ezzel párhuzamosan a települések is folyamatosan bővítik szolgáltatásaikat, hogy minél inkább megfeleljenek az igényes turisták elvárásainak is.

– Májusban nagy sikerrel rendezték meg a X. Helyi Termék Ünnepet a környéken termelt élelmiszerek, kézműves termékek népszerűsítésére. Lesz-e még idén hasonló program?

– Már tavaly hungarikum fesztivállá bővült a programsorozat, idén pedig még gazdagabbá vált. Május 10-11-12-én rendeztük meg a X. Helyi Termék Ünnep – Hungarikum Fesztivál – Gasztro Hétvégét Kecskemét főterén, amely a helyi ízek első nagy bemutatkozása volt. Folyamatos főző bemutatókkal, kóstolókkal vártuk a kecskemétieket és az idelátogató vendégeket. Természetesen most is hagyományőrző programok fűszerezték meg a rendezvényt, a gyerekek népi játékokat próbálhattak ki, és idén is nagyon népszerűek voltak a kézműves bemutatók. Mivel egyre népszerűbb a program, több település csatlakozott hozzánk. Így kitekintést nyújthattunk az ország más területeire is. Ezúttal a 65 éves fennállását ünneplő Ballószög volt a díszvendégünk és hungarikum értékkel rendelkező településként Hévíz is bemutatkozott vendégként a Helyi Termék Ünnepen, de itt volt többek között Békéscsaba és Kiskőrös is. Természetesen idén is lesz szeptember végén Őszi Helyi Termék Ünnep, amely a betakarításokhoz kapcsolódó hagyományokhoz kötődik. Szeptemberben pedig TOP-os közösségfejlesztési pályázati forrásból egy gasztro borestet szentelünk a helyi borok bemutatására, a kulturált borfogyasztás népszerűsítésére. 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Rektori látogatás a Wojtyla Házban

Rektori látogatás a Wojtyla Házban

Dr. Fülöp Tamást, a Neumann János Egyetem rektorát és dr. Sági Norberta oktatási rektorhelyettest...

Etikai tanácskozás a Kecskeméti Törvényszéken

Etikai tanácskozás a Kecskeméti Törvényszéken

November 21-én rendezte meg a Kecskeméti Törvényszék a Consilium Peritorum Localis elnevezésű eti...

Novemberben újra kinyílt a Gazdasági Ablak

Novemberben újra kinyílt a Gazdasági Ablak

A hónap legfontosabb, az iparkamarában megrendezésre került vállalkozói programokból&nb...

Lebuktak a sertéstartók

Lebuktak a sertéstartók

Két kecskeméti és egy kerekegyházi gazda is felkerült a NÉBIH fekete listájára. A sertéstartók ol...

Kecskeméten tartották a PénzSztár verseny regionális döntőjét

Kecskeméten tartották a PénzSztár verseny regionális döntőjét

Több mint ezer középiskolás csapat vetélkedett idén a Dél-Alföldi régióban, hogy igazi PénzSztár ...

Új bölcsőde kialakítását tervezi a város, megújul a Centrum áruház környéke

Új bölcsőde kialakítását tervezi a város, megújul a Centrum áruház környéke

Megújul a volt Centrum áruház környéke és egy új, négycsoportos bölcsőde megépítésére is pál...

Védelemmel - Érzelemmel

Védelemmel - Érzelemmel

A gyermekek védelme érdekében már több éve zajlik az Ovi-zsaru bűnmegelőzési program, amely segít...

Elültették Petőfiváros karácsonyfáját

Elültették Petőfiváros karácsonyfáját

Csütörtökön délután a Petőfi parkban elültették Petőfiváros fenyőfáját, sőt egy ünnepség keretébe...

Közgyűlés előtt a virágablakos ház sorsa

Közgyűlés előtt a virágablakos ház sorsa

Képviselői interpellációként került a csütörtöki közgyűlés napirendi pontjai közé a Kodály Intéze...

Adománygyűjtő akció a Malom Központban

Adománygyűjtő akció a Malom Központban

​Kilencedik alkalommal indított adománygyűjtő akciót a Malom Központ a kecskeméti nagycsaládosok ...

Nem világít: már nálunk is bejelentheti a rossz közvilágítást

Nem világít: már nálunk is bejelentheti a rossz közvilágítást

Alig adtunk hírt arról, hogy felületet hozunk létre a közvilágítási hibák bejelentésére, olvasóin...

A KECSKEMÉTI TERMOSTAR Kft. fejleszt, Kecskemét zöldül

A KECSKEMÉTI TERMOSTAR Kft. fejleszt, Kecskemét zöldül

Projektindító rendezvényt tartott ma KECSKEMÉTI TERMOSTAR Kft. az Aranyhomok Szállodában. A három...

Kecskemét kezeli majd aluljáró szivattyúit

Kecskemét kezeli majd aluljáró szivattyúit

Kecskemét önkormányzatának sikerült megállapodnia a MÁV-val, és ez lehetővé teszi azt, hogy a Szo...

Az önkormányzathoz kerültek a vasúti parkolók

Az önkormányzathoz kerültek a vasúti parkolók

Támogatta a közgyűlés a pályaudvar közelében MÁV beruházásban elkészült 65 parkoló önkormányzati ...

Pászti András és Király József a közvilágítás témájáról

Pászti András és Király József a közvilágítás témájáról

Egyhangúlag fogadta el a közgyűlés, hogy a közvilágítás szenzoros hibaészlelő rendszere épüljön k...

Szeberényi Gyula Tamás és Vancsura István az önkormányzati lakbér emeléséről

Szeberényi Gyula Tamás és Vancsura István az önkormányzati lakbér emeléséről

2020-tól 10-25 százalék közötti mértékben emelkednek Kecskeméten a bérleti díjak. Erről kérdeztük...

Gaál József és Lejer Zoltán az iparűzési adó módosításáról

Gaál József és Lejer Zoltán az iparűzési adó módosításáról

A közgyűlés egyik legfontosabb napirendjéről kérdeztük Gaál József alpolgármestert és Lejer Zoltá...

Szenzoros hibaészlelő rendszert építenek ki a gyalogosok védelmében

Szenzoros hibaészlelő rendszert építenek ki a gyalogosok védelmében

Minden képviselő támogatta a polgármester arról szóló előterjesztését, hogy a közvilágítás szenzo...

Rendőrségi nap a gyerekek biztonságáért

Rendőrségi nap a gyerekek biztonságáért

Bűnmegelőzési szakmai napot tartott csütörtökön a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. A gyer...

Módosul Kecskeméten az iparűzési adó

Módosul Kecskeméten az iparűzési adó

2020 januárjától a jelenlegi 1,6-ról 1,8 százalékra módosul Kecskeméten az iparűzési adó mér...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies