Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. November 23. Hétfő  Kelemen

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Az önállósághoz vezető úton nehézségekkel is meg kell küzdeni

Sipiczki Sándor

2017.01.16. 15:37

Fiatal kora ellenére is változatos, tartalmas és időnként kalandos életpályát futott be eddig Mikulási Csaba mezőgazdasági mérnök. Ipari alpinistaként járt már Kaliforniában és Németországban, öt évig pedig Skóciában dogozott, egy családi gazdaságban. Jelenleg főállása mellett foglalkozik vaddisznótenyésztéssel, illetve kisebb mértékben méhészettel is. Álma, vágya az, hogy teljes egészében a maga uraként, önálló gazdálkodóként élje életét, azt azonban már megtapasztalta, hogy az addig vezető úton nehézségekkel is meg kell küzdenie.

 

- Honnan jött az ötlet, hogy vaddisznókkal foglalkozzon?

- A főiskolán volt szakdolgozat témám a vaddisznó zárttéri tartása és tenyésztése. Akkor próbaképpen vásároltam egy kant és két kocát, hogy magam is a gyakorlatban tapasztaljam meg: hogy működik ez. Baráti, szülői segítséggel csináltam, és három év után rájöttem: ezzel semmiképpen nem szabad foglalkozni, mert rengeteg idő, rengeteg pénz. Ezt követően a volt párommal kimentünk külföldre, és majdnem öt évig egy gyönyörű skót szigeten éltünk. Ott is a szakmában, tehát agrárterületen dolgoztunk. Amikor hazajöttünk, sokat gondolkodtam, hogy mit legyen a folytatásban. Mindig is a magam ura akartam lenni, a vaddisznót viszont már korábban kizártam a lehetőségek közül, és így végül a méhészetet választottam. Azzal kezdtem el foglalkozni, valamint egy kis erdőgazdálkodással.

- Miként „kanyarodott” vissza mégis a vaddisznótenyésztéshez?

- A fiatal gazdák induló támogatására kiírt pályázaton az első körben nem sikerült pénzt elnyernem, a másodikban viszont már igen. Ekkor azonban már az is kitétel volt, hogy a méhészetet nem lehet beletenni a programba, csak ötven százalékban. Ezért aztán kellett egy másik „lábat” is találni, amire a másik ötven százalékot „rá lehet húzni”. Így aztán végül mégis újra a vaddisznók mellett döntöttem, miután velük kapcsolatban már volt némi tapasztalat, meg persze közel is állnak a szívemhez. Viszont ennek a beruházási költsége annyira magas, hogy ha már elkezdi az ember, akkor érdemes szinte a teljes volument ebbe az irányba elvinni. Jelenleg mintegy ötven vaddisznó található a telepen, de dupla ekkora lesz majd az állomány, amikor eléri a maximumot, körülbelül két év múlva. A nehézsége az, hogy az ember három évig csak teszi bele a pénzt, és csak utána tud kivenni is belőle, addig ugyanis nem érdemes eladni az állatokat. Mivel mindezt főállás mellett csinálom, a méhészet végül hobbiként maradt meg a tevékenységi körömben. Jelenleg tizenhárom méhcsaládom van, és az elég is így, munka mellett. Évi háromszázhatvanöt napot dolgozni, a főállás mellett minden nap itt lenni, és estig csinálni azért nem olyan egyszerű. Majd amikor már csak ez lesz a fő tevékenységem, akkor talán könnyebb lesz. Persze nem panaszkodom, mert a vaddisznótenyésztés is olyan, hogy rengeteg tennivaló van vele, de akik csinálják, azok azért teszik, mert szeretik.

- Mit lehet tudni a vaddisznótartás szakmai részéről?

- Minimális hasonlóságok előfordulnak a házi sertés és a vaddisznó tenyésztésében, de a vaddisznó se az ivarzási tüneteket nem produkálja úgy, se a fejlődésében nem éri el azt a szintet, mint egy hússertés. Arról nem is beszélve, hogy vaddisznó semmiképpen sem nevezhető szelíd állatnak. Hiába vannak ugyanis zárt térben tartva, amikor majd ki lesznek helyezve a vadásztársaságokhoz, akkor nagyon gyorsan visszavadulnak. Vannak szelíd kocák a telepen, sőt egy-két szelíd kan is akad, de nem jellemző, hogy olyan nagyon barátkoznának. Nem támadnak, sőt alapvetően félnek, talán azért is, mert nincsenek tisztában az erejükkel. Ez egyébként sok más állatra, például a több mázsás lóra, vagy a tehénre is igaz. Ha tisztában lennének az erejükkel, nem sok mindenki állna meg előttük. A zárt térben nevelt vaddisznó esetében talán annyi könnyebbséget jelent a viszonylagos szelídség, hogy a fialásoknál nem kell annyira odafigyelni rájuk. A nyári hónapokban naponta kétszer készítünk nekik dagonyát, folyamatosan természetközeli, az életmódjuknak megfelelő tartásban részesülnek. További előny még a házi sertéssel szemben, hogy a táplálékot illetően meglehetősen igénytelen a vaddisznó. Ugyanakkor rengeteget túrnak, a nap huszonnégy órájában azon gondolkodnak, hogy miként tudnának innen kiszabadulni. A kerítés megépítése sem volt egyszerű, és a tartás-nevelés költségvetése is meglehetősen húzós, jelentősek az amortizációs kiadások.

- Elegendő tudást kapott ehhez a munkához tanulmányai során?

- Az elméleti ismereteket még a főiskolán szereztem meg, és persze könnyebbséget jelent, hogy – amint már említettem – a szakdolgozatomat is ebből írtam. Akkoriban jártam az országot, és amikor elkezdtem, akkor úgy gondoltam, hogy ezzel senki nem foglalkozik. Amikor aztán belekerül az ember, akkor rájön, hogy majdnem minden faluban akad egy-két tenyésztő. Ebben persze van egy kis túlzás, de a lényeg az, hogy több helyen voltam, és sok olyan emberrel találkoztam, akik nagyon segítőkészek voltak, és elárulták a szakma legapróbb titkait, fortélyait is. A legnagyobb segítséget azonban mégis az jelenti, hogy itt vagyok a vaddisznókkal minden nap, és tőlük tudom meg, hogy mire is van szükségük pontosan. Ezt csak így lehet csinálni, ezt ilyen szinten tankönyvekből nem lehet megtanulni. A szakirodalom leírja, hogy mennyi és milyen összetételű takarmány kell adni az állatoknak, de a gyakorlatban ez egész máshogy van. Képesek megenni naponta negyven kilót, fejenként. Egy tonna takarmány fér fel az utánfutóra, ha azt nem sajnálom tőlük, akkor egy nap alatt betermelik úgy, hogy közben abraktakarmányt is kapnak, tehát a tartásuk is elég költséges. Úgyhogy ügyesnek kell lenni abban is, hogy honnan szerzi be nekik az eleséget az ember, jól utána kell járni a forrásoknak.

- Kicsit kanyarodjunk vissza az előzményekhez: mit adtak önnek a Skóciában töltött évek?   

- A választ korábbról kezdeném, egészen a nagyszülői háttértől. Nagypapám állattenyésztéssel, állattartással foglalkozott, édesapám erdőmérnök, tehát ő is természetközeli ember. Ahol Skóciában dolgoztam, az is egy családi vállalkozás volt, nyugat-európai színvonalú felszereltséggel. Nagyon jól gépesítettek, termelési volumenük viszonylag nagy volt, de nekem elsősorban az tetszett, hogy rendkívül összetartó közösséget ismertem meg bennük. Köztük megtanulhattam, hogy milyen az, amikor egymásra vagyunk utalva, és mindenkinek oda kell figyelni a másikra is. Ebben azért valamennyire a hazai méhésztársadalom, de még a vadgazdálkodás és az erdészet is hasonlít rájuk. Ezek nálunk egy-egy viszonylag szűk kört, szűk családot jelentenek, amelyeken belül szintén igyekeznek egymásra figyelni, egymásnak segíteni. Egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy ez Magyarországon más versenyszférában előfordul.

- Említette, hogy az év 365 napján itt kell lenni, mi fér bele emellett az életbe?

- Régebben egy rövidebb ideig ipari alpinistaként dolgoztam, akkor az hobbi is volt a számomra, de egy jó ideje teljesen eltűnt az életemből. Egy-két év még mindenképpen kell ahhoz, hogy gazdaságba fel tudjak venni egy alkalmazottat, és akkor már könnyebb lesz. Természetesen azt soha nem tudnám megtenni, hogy kiadjam valakinek a munkát, és utána a telep felé se nézzek, de kétségtelenül jó lenne több szabadidő. Most ha egyik nap reggel megetetem az állatokat, akkor elég másnap elég délután kijönnöm, tehát van egy szűk másfél napom. Ez lehet most az én nyaralásom, pihenésem. Édesapámra nagyon sokat számíthatok, mert lelkes, jön, és szívesen segít. Takarmányért viszont én megyek minden nap, tehát most egy ideig hobbi, a magánélet lehetőségei behatároltak, főleg úgy, hogy főállásom is van. Ott is igyekszem maximálisan helytállni, ha kell, akár éjszaka is ott maradok, és csinálom, amit kell. Ugyanakkor mégis teljesen más, ha az ember magának dolgozhat, úgyhogy egy idő után majd mindenképpen szeretnék odáig eljutni, hogy ez legyen a fő tevékenységem.  

Mikulási Csaba 1980. október 27-én született Sopronban. Gyermekként került Kecskemétre, ahol a Mátyás Király Általános Iskolába járt négy évet, majd nyolc esztendővel később a Bányai Júlia Gimnáziumban érettségizett. Tanult ipari alpinizmust és erdészeti ismereteket, de nem „úszta” meg a sorkatonaságot sem. Ipari alpinistaként itthon és külföldön is dolgozott, majd 2003-tól elvégezte a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karát, Hódmezővásárhelyen. 2006 és 2011 között Skóciában élt és dolgozott.
Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Fontos 3 pontot zsebelt be az SG Kecskemét Futsal

Fontos 3 pontot zsebelt be az SG Kecskemét Futsal

Hosszú idő után újra hazai környezetben léphetett pályára az SG Kecskemét Futsal csapata, ám a ko...

2020.11.23. 22:06

Robotprogramozó verseny - ezúttal a virtuális térben

Robotprogramozó verseny - ezúttal a virtuális térben

November 14-én, szombaton a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium online rendezte meg a XI....

2020.11.23. 20:49

7 kép

Megkezdődött a közoktatási intézményekben dolgozók szűrése Kecskemét járásban - videóval

Megkezdődött a közoktatási intézményekben dolgozók szűrése Kecskemét járásban - videóval

A mai nap, hétfőn, elkezdődött az iskolákban, az óvodákban és a bölcsődékben dolgozók szűrése. Ke...

2020.11.23. 20:29

21 kép

Ingyenes parkolás a mélygarázsokban, parkolóházakban - videóval

Ingyenes parkolás a mélygarázsokban, parkolóházakban - videóval

Ingyenesen lehet használni este 7 és reggel 7 óra között lakott területen belül a kereskedelmi cé...

2020.11.23. 20:22

Zajlanak az őszi érettségik - videóval

Zajlanak az őszi érettségik - videóval

Zajlanak már az őszi érettségik, ennek keretében mai napon a diákok angol nyelvből tettek vi...

2020.11.23. 18:48

BÁCSVÍZ KVSC sikerek

BÁCSVÍZ KVSC sikerek

A BÁCSVÍZ KVSC úszói 2020. november 21-22-én az V. Diapolo BVSC Őszi Kupán vettek részt. A rendez...

2020.11.23. 09:12

Újabb áramszünet Kadafalván

Újabb áramszünet Kadafalván

Ezen a héten ismét lesznek áramszünetek Kecskemét több pontján, köztük Kadafalván is. Mutatjuk az...

2020.11.23. 07:01

Trafószekrény égett Kecskeméten

Trafószekrény égett Kecskeméten

A megyeszékhely hivatásos tűzoltói eloltották a tüzet.

2020.11.22. 14:23

Hófehér lopott Bentley-t foglaltak le a rendőrök

Hófehér lopott Bentley-t foglaltak le a rendőrök

A dán hatóság rendelte el egy luxusautó körözését, a magyar rendőrök még aznap megtalálták. ...

2020.11.22. 11:02

Égett egy családi ház Kecskeméten

Égett egy családi ház Kecskeméten

Kigyulladt egy családi ház tetőszerkezete vasárnap reggel a Budaihegy tanyán. A tűzoltóknak ...

2020.11.22. 09:54

Kórházba került a 6 éves Imike: megszólalt a nagybátyja, akin a rendőrök segítettek

Kórházba került a 6 éves Imike: megszólalt a nagybátyja, akin a rendőrök segítettek

Szerda délután egy 20 éves férfi leintette a Mártírok útján az éppen autóval járőröző rendőröket....

2020.11.21. 17:41

10 kép

Azért küzdenek, hogy Olívia lábra állhasson

Azért küzdenek, hogy Olívia lábra állhasson

Pataki Dóri és Olívia egypetéjű ikrek. Külsőleg olyanok, mint két tojás, életük azonban nem is le...

2020.11.21. 14:13

Hétfőtől lezárják a vezetőfülke mögötti üléseket a buszokon

Hétfőtől lezárják a vezetőfülke mögötti üléseket a buszokon

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz az INTER Tan-Ker Zrt. azzal kapcsolatban, hogy h...

2020.11.21. 11:24

Húszéves a Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

Húszéves a Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

A dizájnerdrogok megjelenése jelentősen megnehezítette a Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgála...

2020.11.21. 10:58

Négy játékos tesztje már negatív

Négy játékos tesztje már negatív

Jó hír Kecskeméten, hogy a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét 12 fős játékoskeretének négy tagja pé...

2020.11.21. 09:42

76 éves férfit rabolt ki Kecskeméten

76 éves férfit rabolt ki Kecskeméten

Egy nap alatt elfogták a kecskeméti rendőrök azt a nagykőrösi lakost, aki kirabolt egy 76 éves fé...

2020.11.21. 09:01

Vállalkozó nők világnapja Kecskeméten (videóval)

Vállalkozó nők világnapja Kecskeméten (videóval)

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara második alkalommal szervezte meg a Vállalkozó Nők...

2020.11.20. 18:53

7 kép

Összegyűltek a hunyadivárosi adventi ablakok

Összegyűltek a hunyadivárosi adventi ablakok

​Összegyűlt a 24 ablak a Hunyadivárosban, így megvalósul az élő adventi kalendárium.

2020.11.20. 18:27

Kritikus állapotú kisfiúnak biztosítottak rendőri felvezetést (videóval)

Kritikus állapotú kisfiúnak biztosítottak rendőri felvezetést (videóval)

Egy kétségbeesett nagybácsi segítségére siettek járőröző rendőrök. A Kecskeméti Rendőrkapitányság...

2020.11.20. 18:10

Menetrendi változások 2020. november 21-től

Menetrendi változások 2020. november 21-től

A Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. tájékoztatja a Tisztelt Utazóközönséget, hogy Kecskemét Meg...

2020.11.20. 17:46

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies