Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Augusztus 13. Csütörtök  Ipoly

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Az ünnepi közgyűlés díjazottjai, városunk kitüntetettjei

2019.08.22. 09:35

Kecskemét város ünnepi közgyűlésén városi díjakat adtak át, állami kitüntetetteket köszöntöttek.

Kecskemét város közgyűlésén ünnepélyes keretek között először a kitüntetettek részére munkájuk elismeréseként városi díjakat adtak át, majd az állami kitüntetetteket köszöntötték.

Kecskemét Város Környezetvédelméért Díj

Dr. Pigniczki Csaba 1996-ban szerzett diplomát a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, biológus szakon, 2001-ben ökológus szakirányú biológusi képesítést is szerzett. 2015-ben a debreceni egyetemen PhD fokozatot szerzett.

2002-ben lett a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi felügyelője, majd 2005-ben a nemzeti park II. számú törzsterületének természetvédelmi őrkerület-vezetőjévé nevezték ki, azóta is ebben a beosztásban dolgozik.

Már gyerekkorától érdeklődött a madarak, vízimadarak iránt. Elsősorban a Kiskunság területein végez madármegfigyeléseket Kecskeméten, a kiskunsági szikes tavaknál, a Péteri-tónál és Pusztaszer környékén.

2003-ban kezdett komolyabban foglalkozni a kanalasgémek kutatásával, színes gyűrűzésével és védelmével hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Eddig 76 publikációja jelent meg.

Tősgyökeres kecskemétiként fontosnak tartja szülővárosa madártani kutatását, a helyi természeti értékek védelmét, megismertetését.

Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése a város környezetvédelmében, táj- és természetvédelmében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként dr. Pigniczki Csaba részére a Kecskemét Város Környezetvédelméért Díjat adományozta.

 

Mészöly Gyula - díj

Somodi Ferenc agrármérnök és családi gazdálkodó.
Somodi Ferenc mintegy húsz éve fogott gyümölcstermesztésbe 30 hektáros birtokán.

A család 1720 óta több generáción keresztül folytat mezőgazdasági tevékenységet. Már gyermekkora óta biztosan tudta, hogy továbbviszi a családi hagyományt, hisz édesapja is kertészmérnök volt. Ő maga agrármérnöki egyetemi végzettséget szerzett, kertészeti szakiránnyal.

A megtermelt alma, kajszibarack és szilva nagy részét ma már exportálják, főként a német, osztrák és skandináv piacra. Az elmúlt évek során az ültetvény telepítése mellett korszerű jéghálót, öntözőrendszert valósított meg.

Fejlesztéseit évről évre apránként valósítja meg, s ma már nyugat- európai technológiai színvonalú ültetvényekkel rendelkezik.

Jövőbeni tervei között szerepel a hűtőház bővítése, a napelem rendszer kiépítése.

2017-ben első alkalommal adták át a Magyarország Legszebb Birtoka díjat. Az elismerést a Somodi Gyümölcstermesztő Birtok nyerte el, nemcsak a gyümölcs- és szőlőtermesztés kategória legjobbja lett, de a kategóriák nyertesei közül az abszolút győztes címet is elnyerte.

A kertészeti kultúra hagyományainak ápolása, a szakma iránti szeretete és alázata, előremutató fejlesztései és a korszerű precíziós gazdálkodás terén elért eredményei elismeréseként Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése Somodi Ferencet a Mészöly Gyula-díjjal tüntette ki.

 

Az Év Kecskeméti Mestere Díj

Bocskár Sándor eredetileg villanyszerelőnek készült, majd a bádogos szakmát választotta, melynek kiváló művelője lett.

1965-től dolgozott bádogosként a Dutépnél, ahol 26 évet töltött.  Számos nagyberuházás részese volt, köztük számos iskolaépítés, a Planetárium kupolájának rézfedése, a Széchenyiváros építése, a solti Kossuth adó, a kádgyár építése szerepel.

1989-től a Református Egyházhoz tartozó karbantartási és javítási csoportnál kezdett dolgozni, innen is vonult nyugdíjba. Részt vett templomok felújítási és építési munkáiban, - többek között – a kecskeméti evangélikus és református templom toronyfelújításán, a helvéciai, ménteleki, orgoványi, katonatelepi, szentkirályi, ceglédi, tiszakécskei, és számtalan magyarországi református templom építésén, felújításán.

Dolgozott a kecskeméti református intézmények, a gimnázium bővítésében, a Sion nyugdíjas otthonok, a Pálma Hotel építésén is.

1993 óta presbiter, az ötödik ciklusát tölti, templomgondnokként is tevékenykedik több mint 10 éve.

A Közgyűlés Bocskár Sándornak életpályája, több évtizedes, elhivatott szakmai munkája elismeréseként az Év Kecskeméti Mestere Díjat adományozta.

 

Kecskemét Gazdasági Fejlődéséért Díj

H. Szabó Sándor az Autóflex-Knott cégcsoport ügyvezető tulajdonosa. Az 1982-ben alakult vállalkozás minőségi vonóhorog és utánfutó alkatrészek széles választékát kínálja már több mint 30 éve.

1989-ben nemzetközi piacra lépve céget alapítottak Novoorskban vonóhorog gyártására és utánfutó alkatrészek eladására, amely később Moszkvába költözött. A 90-es évek elején a Benelux államokban is elindult az eladás. 1992-ben új gyártóterületet vásárolt Heliporton, a volt katonai helikopter bázis területén. 1994-ben a német Knott cég közreműködésével jött létre az Autoflex-Knott Kft. Ezzel egy időben Nyugat - Európával bővült a cég export piaca.

A cégcsoport a nemzetközi járműipari vállalatok között is jelentős szerepet tölt be. A világot átszövő értékesítési hálózata több szektorban is jelen van a gyártásban (öntöde, hengermű, horganyozó kapacitás), mindemellett az automatizálás, a robotika terén is magas színvonalat képvisel.

Ma már 34.000 m2 termelő területen közel 400 főt foglalkoztatva ad munkát számos hazai beszállítónak is.

Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése a város gazdasági érdekeinek előmozdításában, magas színvonalú szakmai munkája elismeréséül H. Szabó Sándort, az Autóflex-Knott cégcsoport ügyvezetőjét, a Kecskemét Gazdasági Fejlődéséért Díjjal tüntette ki.

 

IFJÚSÁG A KÖZÖSSÉGÉRT DÍJ

Szabados László előbb földrajz és népművelő, majd történelem szakos tanári diplomát szerzett, 1999-ben történelem szakos középiskolai tanárként végzett a Kossuth Lajos Tudományegyetemen.

1994-től a Kecskeméti Református Gimnázium sokoldalú, következetes tanára. Tanítványai tisztelik, a tantestület megbecsült tagja. Osztályfőnökként kiemelkedő munkát végez, az iskolai könyvtár vezetője, a történelem-földrajz munkaközösség vezetője.

Szaktárgya tanítása mellett szívügye a közösségformálás, a nevelés.

Rendszeresen szervez testet és lelket erősítő, közösséget építő gyalogtúrákat, kerékpártúrákat.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Kezdeményezésére és szervezésében az iskola diákjai és tanárai már 20. alkalommal vettek részt a városszerte ismert és számontartott „aradi kerékpártúrán”, mely a szabadságharc történelmi jelentőségét hangsúlyozó, közösségformáló, a nemzeti tudatot erősítő emléktúra.

Az elmúlt 20 év alatt 260 refis diák vett részt az aradi emléktúrán.

2015-től minden nemzeti ünnepet más határon túli közösséggel közösen ünnepel az osztályába járó diákokkal.

Szabados László olyan ifjúsági közösségek létrehozását és épülését szolgálja, amelyek az egész kortárs közösség szemléletére, életfelfogására, magyarságtudatára és lelki egészségére pozitív hatást gyakorolnak.

A Közgyűlés Szabados Lászlót példamutató közösségépítő munkájáért, az ifjúság nevelésében végzett kiemelkedő tevékenységéért az Ifjúság a Közösségért Díjjal tüntette ki.

 

Év Kecskeméti Civil Szervezete Díj

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Csoportja 1991 augusztusában alakult meg. Szolgálatára áll Kecskemét, valamint a környező települések, tanyák rászorultjainak. Munkájával enyhíti mások szenvedését, segítséget nyújt a hiányt szenvedőknek, menedéket biztosít, a szegények, betegek, idősek életébe csöpp szeretetet visz.

A kecskeméti csoport jelenleg 70 alkalmazottal és mintegy 85 önkéntessel szolgálja a hajléktalanok ellátását.

A Szeretetszolgálat rendszeresen végzi rászorulók felkutatását, segítését. Széles körben támaszkodik önkéntesekre intézményeiben, programjaiban. Számos karitatív tevékenységet végez az ifjúság bevonásával, ilyen például a „72 óra kompromisszumok nélkül” program, melyben fiatalok segítik a rászorultakat.

A kecskeméti csoport kezdeményezésére alakult meg a Városi Civil Kerekasztal 2007-ben, mely mára nyolc szakkerekasztal keretein belül több mint száz civil szervezetet tömörít. A gesztori munkát kezdettől fogva a Szeretetszolgálat végzi, önként vállalt feladatként. Évente megrendezi a Civil Fórumot, valamint a Civil Korzót, a városi szervezetek színes bemutatkozó, interaktív programját.

A Közgyűlés A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Csoportjának több évtizedes, elhivatott szakmai munkája elismeréseként az Év Kecskeméti Civil Szervezete Díjat adományozta.

A díjat Dr. Jeney Gábor régióvezető és Rigóné Kiss Éva regionális ügyvezető, kecskeméti csoportvezető vette át.

 

Az Év Kecskeméti Polgárőre elismerő cím

Szabó László 2007 márciusa óta polgárőr, 2011-ben lépett be a Kecskeméti Polgárőrség Egyesületbe, mint az akkor megalakuló Kossuth Csoport tagja.

Ő az egyesület egyik legaktívabb tagja, belépése óta folyamatosan, hetente vállal szolgálatot, akár több alkalommal. Ötleteivel, az újonnan belépők tájékoztatásával segíti az egyesület munkáját, a szolgálatok szervezését.

Polgárőri tevékenysége Kecskemét város egész közigazgatási területére kiterjed, de az egyesület kiemelt figyelmet fordít az Erzsébetvárosra, a Kossuthvárosra, a Műkertvárosra, Rendőrfalura és a Muszáj városrészre.

Jelen van a város közéletében is, különféle városi rendezvények, fesztiválok, mérkőzések, városrészi napok biztosítása kapcsán.

Nagy figyelmet fordít az éjszakai rendbontások visszaszorítására, a hajléktalanok felkutatására, a fiatalkorúak védelmére, a különféle bűncselekmények megelőzésére.

Rendkívül szolgálatkész, megbízható, becsületes, figyelmes polgárőr, akire minden helyzetben lehet számítani.

A Közgyűlés a közrend és közbiztonság érdekében végzett példamutató munkája elismeréseként Szabó László részére az Év Kecskeméti Polgárőre elismerő címet adományozta.

Állami kitüntettettek köszöntése

A magyar egészségügy napja, a Semmelweis Ignác nap alkalmából Dr. Bozóky Gézának, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Tüdőbelgyógyászati Osztálya főorvosának az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében végzett szakmai munkája, kimagasló teljesítménye elismeréseként az emberi erőforrások minisztere a Batthyány-Strattmann László-díjat adományozta.

Az egészségügy területén végzett magas színvonalú, szakmai munkája elismeréséül az emberi erőforrások miniszterének Miniszteri Elismerő Oklevelében részesült:

-  Petrásné Lénárt Hajnal, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Arc-, Állcsont Szájsebészeti és Fül-orr Gégészeti Osztály főnővér helyettese,

- a Bács-Kiskun Megyei Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztálya PIC Koraszülött Részlegének munkaközössége. Az oklevelet Dr. Tálosi Gyula osztályvezető főorvos és Guttmann Emese főnővér veszik át.

A Magyar Ápolási Egyesület megalakulásának 30. évfordulója alkalmából szintén Miniszteri Elismerő Oklevelet vehetett át Golovics Anikó, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Általános Sebészeti Osztály vezető ápolója, kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként.

Állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából Magyarország Köztársasági Elnöke magas színvonalú munkájáért, életpályája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést adományozta Dr. PÁNCZÉL GYULA nyugalmazott tüdőgyógyász főorvos, volt országgyűlési képviselő részére. Orvosi pályafutása a Bács-Kiskun Megyei Kórházhoz, Kecskeméthez kötődik 1968-tól egészen nyugdíjba vonulásáig. 1992-től a Bács-Kiskun Megyei Tüdőgondozó Intézet intézetvezető főorvosa volt. 2014-től az Esélyteremtési Bizottság tagjaként segítette az önkormányzati munkát.

A köztársasági elnök a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesítette W. BARNA ERIKA kézíráskutatót, a Cereg-Grafológiai Akadémia társalapítóját és vezetőjét a grafológia tudomány területén végzett hazai és nemzetközi munkásságának elismeréseként.

Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Dr. MOLNÁR MÁRIA MAGDOLNA fogszabályozó szakorvos, a Pro Humanitate Kft. ügyvezető igazgatója, a fogszabályozás, a gyermekfogászat területén elért kiemelkedő szakmai és tudományos munkája, oktatási tevékenysége elismeréseként.

FALUSI BÉLA mestercukrász a hagyományos kézműves módszerek megőrzését és továbbadását szolgáló több évtizedes cukrászmesteri munkája, valamint Kecskemét város közösségi életében betöltött szerepe elismeréseként.

RADICS SÁNDOR cimbalomművész, aki megbecsült tagja    Kecskemét zenei életének. Mesteri cimbalomjátékát, változatos repertoárját világszerte számon tartják, elismerik. A virtuóz cimbalmos Guinness-rekordot érő 650 perces játékával felejthetetlenné tette a város 650 éves évfordulóját.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Szupernagyik a Hírös Napokon (videóval)

Szupernagyik a Hírös Napokon (videóval)

Idén is bevetik magukat a CédrusNet Szupernagyiai a Hírös Napokon. A legfiatalabb generációnak ké...

Készül a színház új imázsfilmje (videóval)

Készül a színház új imázsfilmje (videóval)

A Katona József Nemzeti Színház majdnem minden dolgozója részt vesz a teátrum új évadjának imázsf...

Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás a Hírös Napokon

Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás a Hírös Napokon

Kecskemét főterén 2020. augusztus 16-23. között kerül megrendezésre immáron 23. alkalommal a Térs...

Krimi a csillagok alatt

Krimi a csillagok alatt

Szabadtéri színi előadás lesz augusztus 16-án, vasárnap 17 és 20 óra kezdettel Kecskeméten, a Csi...

Megnövelik az aluljáró szivattyúinak kapacitását (videóval)

Megnövelik az aluljáró szivattyúinak kapacitását (videóval)

Növelik az aluljáró szivattyúinak kapacitását. Az ősszel kezdődő és várhatóan november végén befe...

Gyakorlatilag nincs koronavírus a kecskeméti szennyvízben (videóval)

Gyakorlatilag nincs koronavírus a kecskeméti szennyvízben (videóval)

A legfrissebb mérések adatai szerint alacsony a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a ke...

Szombaton Nagyboldogasszony ünnepe

Szombaton Nagyboldogasszony ünnepe

Augusztus 15-én Nagyboldogasszony ünnepén, 18 órakor ünnepi szentmise lesz a Nagytemplomban.

Gyalogost gázoltak Kecskemét külterületén

Gyalogost gázoltak Kecskemét külterületén

Gyalogosgázolás történt az 52-es főúton szerdán reggel.

Scoregoal: Bejött a papírforma

Scoregoal: Bejött a papírforma

A Scoregoal Kecskemét Futsal csapata kedd este az ELTE BEAC együttesét fogadta a Messzi István Sp...

XX. Messzi István Emlékverseny

XX. Messzi István Emlékverseny

2020. augusztus 15-én szombaton 9.30 órától a névadójának tiszteletére megrendezett súlyemelő eml...

Évnyitók, tankönyvosztás - így indulhat a tanév Kecskeméten

Évnyitók, tankönyvosztás - így indulhat a tanév Kecskeméten

Évnyitók, tankönyvosztások és elmaradt ballagások időpontjait is kitűzték már egyes kecskeméti is...

Nem fertőző az utakat elöntő víz

Nem fertőző az utakat elöntő víz

Újraindul a csapadékvíz szabálytalan elvezetésének felderítése és szankcionálása Kecskeméten. A l...

Ők most a vadaskert legcukibb lakói(videóval)

Ők most a vadaskert legcukibb lakói(videóval)

A tavaszi bébi bumm után nyáron is sok apróság született a Kecskeméti Vadaskertben. Sikerült lenc...

Kerékpározót fosztott ki, menet közben

Kerékpározót fosztott ki, menet közben

A kecskeméti nyomozók és járőrök közös munkájának köszönhetően elfogták azt a férfit, aki hétfőn ...

Busztragédia az M5-ösön: hazamehettek a sérültek - videóval

Busztragédia az M5-ösön: hazamehettek a sérültek - videóval

Az M5-ös autópályán balesetet szenvedett lengyel busz valamennyi utasa hazamehetett a megyei kórh...

2020.08.10. 15:34

29 kép

Kecskemét, Hazamehettek, lengyel, sérültek, M5-ös

Lélek és dráma - nagy színház a kisszínházban

Lélek és dráma - nagy színház a kisszínházban

A vírushelyzet miatt bevezetett intézkedések miatt maradt el két bemutató a tavalyi évad végéről ...

Megsérült az elsodort kerékpáros

Megsérült az elsodort kerékpáros

Baleset történt ma a déli órákban a Szolnoki úti aluljáró közelében. A rendőrség tájékoztatása sz...

Közönségsikerrel nyitott ki újra a színház

Közönségsikerrel nyitott ki újra a színház

Pénteken és szombaton két különböző játszószínen egy-egy premiert láttunk – ezekkel zárta l...

Újabb légi csapás a szúnyogokra

Újabb légi csapás a szúnyogokra

Ezen a héten is irtják a szúnyogokat Kecskeméten. A polgármesteri hivatal szerint a szabadba...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies