Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. December 2. Szerda  Melinda

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Pásztor Andrea

2020.11.21. 14:13

Fotó: Banczik Róbert

Pataki Dóri és Olívia egypetéjű ikrek. Külsőleg olyanok, mint két tojás, életük azonban nem is lehetne különbözőbb. 24. hétre, alig több mint fél kilogrammal születtek, Oli azonban néhány naposan agyvérzést szenvedett, valószínűleg emiatt akadt el a mozgásfejlődésben. Mászni és kúszni sem tanult meg, ráadásul csak fényeket lát. Szülei azért küzdenek, hogy lábra álljon, és egyszer talán együtt játszhasson ikertestvérével.

Az ikrek édesanyja, Patakiné Mészáros Edina fogad minket kecskeméti otthonukban, hogy elmesélje három éve tartó kálváriájukat. Közben egy barátjuk vigyáz Olíviára a gyerekszobában. Amikor benézek, látom, hogy ez nem egy szokványos lánybirodalom. A játékok mellett speciális fejlesztő eszközökkel van tele. Egy lámpákkal kirakott házikó is készült Olinak, az ő szeme ugyanis csak a fényeket érzékeli a külvilágból.

– Amikor elhatároztuk, hogy családot alapítunk, nagyon gyorsan összejött a baba – kezd bele történetükbe Edina, amikor a nappaliban leülünk. – Kezdetben azt hittük, egy élet növekszik a pocakomban, a második ultrahangon azonban kiderült, ikreink lesznek. Mégpedig egypetéjűek. Az első döbbenet után persze nagyon örültünk, egészen a várandóságom 18. hetéig. Akkor derült ki, hogy az egyik babának nincsen magzatvize.

Derült égből villámcsapásként érte a szülőket a diagnózis: iker-iker transzfúziós szindróma fenyegeti a piciket. Ez azt jelenti, hogy a két magzat érösszeköttetésben áll egymással, egyikük csak adja a tápanyagot a másiknak, ő pedig nem kap. Ez a ritka rendellenesség az egyik baba halálát is okozhatja. Mivel ezen Kecskeméten nem tudtak volna segíteni, egy pécsi specialistához, dr. Molnár Gáborhoz irányították őket. Ő megnyugtatta a szülőket, hogy szerencsére még egyformák a babák, és néhány nap múlva már meg is műtötte őket. A hasfalon keresztül végzett operáció során elégették a közös ereket. Nagyon gyorsan kiderült, hogy sikerült a beavatkozás, mert a másik babának is elkezdett termelődni a magzatvize.

– Egy kicsit fellélegezhettünk, de csak két hetünk volt az örömre, a 20. héten kinyílt a méhszájam, és azonnal be kellett feküdnöm a kórházba – folytatja történetüket az édesanya. – Folyamatosan egyeztettek a kecskeméti orvosok Molnár Gáborral, volt, hogy egyszerre négyen vizsgáltak, sajnos mégsem sikerült kitolni a szülés idejét. Úgy volt, hogy Pécsen hozom világra az ikreket a 35. héten, de egy fertőzés miatt már a 24. héten beindult a szülés.

Félkész babák karácsonyra

2018. április 11-re voltak kiírva az ikrek, de 2017 karácsonyán császárral látták meg a napvilágot. Dóri 25-én éjfélkor született 600 grammal, Olívia pedig két perccel később, már 26- án 660 grammal.

– Amikor reggel találkoztam dr. Kelemen Edit főorvosnővel, elmondta, hogy most sok-sok erőre lesz szükségünk. Nagyon picik, fejletlenek, bármi előfordulhat, egy fertőzés az életükbe kerülhet. Kaptam egy füzetet arról, mennyi veszély leselkedik rájuk – mondja Edina, és megmutatja az ikrekről készült első fotókat. Lélegeztető gépen, inkubátorban, csövek, műszerek között apró, ráncos kis testek. Edina bevallja, amikor először megpillantotta kislányait, sokkot kapott a látványtól.

 

– Félkész babák voltak, nagy fekete gömb volt a szemük, elképzelni se tudtuk, hogy valaha a kezünkbe vehetjük őket. Olíviának a bőre is teljesen átlátszó volt. Nem épp erre készültünk, amikor megfogantak – mondja keserűen. Két hónapig voltak a babák lélegeztetőgépen, később is rásegítéssel tudtak csak lélegezni. Bár a kecskeméti PIC-részlegen a legjobb kezekben voltak, életükért nap mint nap meg kellett küzdeniük. Aztán az ötödik napon kiderült, hogy Olívia agyvérzést kapott. Azt nem tudták a szülők, milyen súlyos a helyzet. Annyit mondtak nekik, hamar felszívódott és az jó.

– A PIC-részlegen az volt a mondás, ha nincs hír, az a jó hír. Mi is ebben reménykedtünk, de a mi esetünkben ez sajnos nem jött össze – meséli Edina. –Figyelmeztettek minket, készüljünk fel arra, hogy elveszíthetjük Olíviát. Neki ugyanis három hétig nem volt széklete. Már vitték volna Pestre, hogy megműtsék, amikor végre kakilt. Akkor fellélegezhettünk picit, de mindig adódott valami más, ami miatt retteghettünk. Olyan szürreális volt az egész, emlékszem, sokszor csak bolyongtam a folyosón, nem is tudtam, hogy kerültem ide.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Végre otthon

Aztán eljött végre 2018. május 9-e, amikor hazamehettek a kórházból. Bár Olívia rosszabb állapotban volt nővérénél, babamozgásai rendben voltak. Nézelődött, reagált mindenre, így nyugodtan bízták a szülők gondjaira. Ők pedig úgy érezték, ennyi viszontagság, küzdelem után most már minden rendben lesz. Ahogy a legtöbb koraszülött babának, úgy Dóri és Olívia szemét is megműtötték még a kórházban. Lézerrel égették el a burjánzó ereket a szemükben, másképp megvakultak volna. A doktornő már ekkor jelezte, Olíviának gondok lesznek a szemével. Nem fejlődtek ki megfelelően a látó idegek, és a hosszú lélegeztetés is károsította a szemét.

– Nem tudtuk, mi lesz, de úgy voltunk vele, majd alakul a helyzet – fűzi hozzá Edina. – Ennek érdekében mindent megtettünk a lányok fejlesztéséért. Hamarosan kiderült, valójában mekkora a különbség közöttük. Két hónap elteltével Dóri rohamtempóban kezdett fejlődni, Olívia fejlődése azonban hét hónaposan megtorpant. Ő nem forgott, nem kúszott, nem mászott, nem nyúlt a játékokért, nem is tudta megfogni azokat. Egyre világosabbá vált számunkra, hogy ő más, mint az egészséges gyerekek.

Van remény

Azóta eltelt két év. Dóri és Olívia, bár vonásaik hasonlítanak, teljesen más kisgyerekké cseperedtek. Dóri elkezdte a bölcsit, ötdioptriás szemüvege van, de ez nemigen zavarja. Locsi-fecsi kislány, állandóan pörög, játszik. Kishúga a mai napig nem mászik, ülni sem tud, szinte teljesen vak. Csak a fényt érzékeli. Ő is nagyon aktív, vidám, szinte mindig ott a huncut mosoly az arcán.

– Abban reménykedtünk, hogy folyton együtt játszanak majd, és elválaszthatatlanok lesznek, ahogy a legtöbb iker. Persze megvan közöttük a láthatatlan kapocs, ragaszkodnak egymáshoz, de kommunikálni nem tudnak – meséli édesanyjuk, miközben Olíviát tornáztatja. Ha nem tartaná, hátradőlne a kislány. Négykézláb felnyomja magát, de nem tudja megőrizni az egyensúlyát. Vetődik, ficánkol, minden pillanatban ott kell lennie mellette, nehogy megsérüljön.

Dóri közben felszabadultan játszik, időnként odaszalad húgához és megöleli őt. Most egy ideig nem látták egymást, ugyanis Olívia a Borsóházban vett részt egy egyhetes fejlesztésen. Ebben segített a családnak a Csoda Csoport Alapítvány is, hisz a terápia árát a család nem tudta volna kigazdálkodni. A Borsóház terapeutája szerint fejlesztésekkel el tudják érni, hogy valamilyen segítséggel talpra álljon. Ez minden reményük. Most egy speciális ruhára gyűjt a család, ami segítene Olíviának tartani a törzsét, és egy állító gép is nagy segítség lenne abban, hogy megtehesse első lépéseit. Ezek több száz ezer forintba kerülnek, támogatás nélkül azonban nem is álmodhatnak róla a szülők.

– Sok mindenen mentünk keresztül az elmúlt három évben, de úgy látjuk, ha a sors feladatot bíz ránk, mindig jön a megoldás is – összegzi az elmúlt három év tapasztalatait Edina. – Rengeteg jó embert ismertünk meg, hihetetlen sok segítséget kaptunk, amit ezúton is köszönünk. Próbáljuk elfogadni, hogy Olíviára más élet vár, mint testvérére. A látás csodáját nem adhatjuk meg neki, de kötelességünk mindent megtenni azért, hogy járhasson és esélye lehessen minél teljesebb életet élni...

Aki segítene, itt teheti meg
Aki szeretné támogatni a Pataki családot Olívia fejlesztésében, az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítványon keresztül teheti meg. A pénzadományokat az Együtt a Kecskeméti Családokért Alapítvány számlaszámára várják: 11732002- 20410229. Közleményként annyit kell írni, hogy „ Mindenki együtt – ritka pillanat a Pataki családnál, Olívia”.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

A Béke iskola diákjai érdemelték ki Szilágyi Áron felajánlását - videóval

A Béke iskola diákjai érdemelték ki Szilágyi Áron felajánlását - videóval

150.000 forintot adományozott Szilágyi Áron a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője, egy Kecskemé...

2020.12.01. 19:42

Anyakönyvi hírek - 2020. negyvennyolcadik hét

Anyakönyvi hírek - 2020. negyvennyolcadik hét

2020. negyvennyolcadik hetének anyakönyvi hírei.

2020.12.01. 18:10

Fogadóórát tart Pászti András

Fogadóórát tart Pászti András

Pászti András önkormányzati képviselő telefonos fogadóórát tart december 2-án (szerdán) 18 é...

2020.12.01. 17:28

Videó-konferencián tájékoztatják a Mátyás suli iránt érdeklődő szülőket

Videó-konferencián tájékoztatják a Mátyás suli iránt érdeklődő szülőket

Videó-konferencia keretében tartanak beiskolázási tájékoztatót szerdán délután a Kecskeméti ...

2020.12.01. 16:13

Nova Prospect: koncert közönség nélkül a Hírös Agórában

Nova Prospect: koncert közönség nélkül a Hírös Agórában

A Hírös Agóra Facebook profilján a mai naptól megtekinthető a Nova Prospect zenekar koncertfelvét...

2020.12.01. 14:06

11 kép

Kecskemétre már megérkezett a Mikulás - videóval!

Kecskemétre már megérkezett a Mikulás - videóval!

Lovas hintón érkezik az ajándék a kecskeméti önkormányzati és egyházi bölcsődékbe, óvodákba. Az A...

2020.12.01. 13:14

8 kép

KeKo: Plusz járatok szombaton

KeKo: Plusz járatok szombaton

A Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. a meghirdetett menetrenden felül, december 5-én új járatoka...

2020.12.01. 12:52

Íme, az új helyi buszjáratok menetrendje és pontos útvonala

Íme, az új helyi buszjáratok menetrendje és pontos útvonala

Amint azt már megírtuk, a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. és a MÁV egy együttműködésnek köszö...

2020.12.01. 09:51

Még mindig csak négyen edzenek

Még mindig csak négyen edzenek

Továbbra is csak négy játékos edz a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét férfi kosárlabdacsapat játék...

2020.12.01. 09:42

Sűrű köd Kecskemét térségében

Sűrű köd Kecskemét térségében

A Duna-Tisza közén köd lassítja az autózást. Az Útinform szerint a látótávolság 100 és 300 m...

2020.12.01. 08:21

Itt lesznek áramszünetek Kecskeméten

Itt lesznek áramszünetek Kecskeméten

Több városrészt is érintenek azok az áramszünetek, amelyeket a napokban jelentett be az áramszolg...

2020.11.30. 19:55

„Halló itt vagyok!” – a kecskeméti időseknek

„Halló itt vagyok!” – a kecskeméti időseknek

A közszolgálati rádió egykori nagysikerű műsorának címéről nevezte el a Cédrusnet legújabb szolgá...

2020.11.30. 18:41

Fogadóórát tart Leviczky Cirill

Fogadóórát tart Leviczky Cirill

Telefonos fogadóórát tart Leviczky Cirill Kadafalva, Felsőcsalános, Felsőszéktó, Szarkás, Úrihegy...

2020.11.30. 18:10

A 2021. évi adócsomag - Szabó Gábor online előadása a kamarában

A 2021. évi adócsomag - Szabó Gábor online előadása a kamarában

Szabó Gábor, a NAV Dél-Alföldi Tájékoztatási Osztály osztályvezetője tartott online előadást hétf...

2020.11.30. 16:45

Négy körözés volt ellene, kommandósok fogták el - Videóval

Négy körözés volt ellene, kommandósok fogták el - Videóval

A Rétsági Rendőrkapitányság jármű önkényes elvétele bűntett gyanúja miatt adott ki körözést az el...

2020.11.30. 14:49

U17-U20: Kettős győzelem a Kincsem ellen

U17-U20: Kettős győzelem a Kincsem ellen

A ScoreGoal U17-es és U20-as csapata is győzni tudott vasárnap hazai környezetben a korosztá...

2020.11.29. 20:10

Továbbra is vezeti a tabellát a KTE HUFBAU

Továbbra is vezeti a tabellát a KTE HUFBAU

A KTE HUFBAU az FTC II-t fogadta a mai napon. A kecskeméti csapat 3-1-re megnyerte a bajnoki rang...

2020.11.29. 19:26

Tökéletes mézeskalács az ünnepekre

Tökéletes mézeskalács az ünnepekre

Lehet ajándék, karácsonyfadísz vagy akár egy finom nasi is az ünnepek alatt. A recept egyszerű, e...

2020.11.29. 15:47

7 kép

U15: Győzelem Nemesnádudvaron

U15: Győzelem Nemesnádudvaron

A megyei U15-ös bajnokságban lejátszotta első mérkőzését az SG Kecskemét Futsal együttese a Nemes...

2020.11.29. 14:10

A műsor elmarad, de az ajándékokat idén is gyűjtik

A műsor elmarad, de az ajándékokat idén is gyűjtik

A Hírös Agóra Kecskeméti Csillagszóró elnevezésű gyermekműsora idén ugyan elmarad, de a műsorhoz ...

2020.11.29. 10:57

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies