Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Július 13. Hétfő  Jenő

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

„Bartert kötöttem a Szűzanyával”

Pásztor Andrea

2018.06.03. 18:06

Romantikus pihenőhely a belváros peremén, a világ egyetlen élő rózsafüzére, ráadásul pedig bemutatókert is. Egyre több kecskeméti tudja, hogy a Boldogasszony Rózsakertjéről van szó, amely négy éve virul a Katonával szemben. Ezekben a napokban úgy ötvenezer virág bontja szirmait a város legszebb helyén, amelynek megálmodójával, Hegedűs Ágostonnal beszélgettünk. Rendhagyó interjúnk a temetőben kezdődött és a rózsák között ért véget.

– Bocs, hogy letegeztelek, tinédzser vagyok, hetvenöt – mondja nevetve a telefonban, amikor azt magyarázza, merre is van éppen a Szentháromság temetőben. Furcsa helyszín egy interjúhoz, de ha Hegedűs Ágostonnal akar egy újságíró beszélgetni, fel kell vennie az ő ritmusát. Guszti bácsi pedig már hajnal óta az első világháborús hősi sírok felújításánál egyeztet a kivitelezőkkel. Felvállalta ugyanis, hogy trikolor színű rózsákat ültet a szép új sírkövek elé.

Szaladok utána, miközben folyamatosan irányítja kollégáit. Ahogyan az instrukciókat osztja, úgy adagolja nekem is élettörténetének információmorzsáit. Nem győzöm szedegetni.

Kiderül, hogy Szegeden született, azóta 13 helyen élt már. A rózsák iránti szenvedélye még gyerekkorából eredeztethető. Gyakran jártak át Szőregre, amely a világ egyik legnagyobb múltú rózsatermesztő körzete. Bulgáriában állami ösztöndíjjal tanult kertészeti karon, rendszeresen hozott haza rózsaolajat ajándékba. Belekóstolt a kertész szakma sok területébe, közben pedig gyerekkori álma is teljesült, sikerült elvégeznie egy külkereskedelmi szakmai képzést, később pedig a MONIMPEX főosztályvezetője lett.

– Gyerekek, igazítsátok ki még ezt az árkot! – szól rá két emberére, akik vele együtt önkéntesként végzik a kertrendezést az emlékhelyen. Markolóval ássák ki a szomorúakácfák helyét, amelyeket a sírok mellé ültetnek majd. Közben egyik munkás mosolyogva odaszól nekem: „Guszti bácsi nem tud kicsiben gondolkodni.”

Infarktus születésnapra

Nem nehéz elképzelnem a fiatal Hegedűs Ágostont, aki már akkor is munkamániás volt. A húsz év folyamatos pörgésnek pedig meg is lett az eredménye. 1984-ben, negyvenéves születésnapján szívinfarktust kapott.

– Sorban haltak meg a kórteremben a szomszédaim. Egy alumínium tepsiben vitték ki aznap már a második holttestet a részeg hullahordók, az egyikük pedig visszanézett rám, és vigyorogva annyit mondott: a viszontlátásra – idézi fel a drámai pillanatot.

– Akkor én bartert kötöttem a Szűzanyával. Azt ígértem neki, ha nem marad árván három gyermekem, özvegyen a feleségem, akkor rendbe teszem a családomat, és beállok „papipari” tanulónak, hogy segíthessem azokat a gyerekeket, akiken más nem segíthet.

Ez utóbbi fogadalom azért jutott eszébe, mert néhány napja járt az Üllő melletti árvaházban, a szomorú gyerekszemek pedig még a kórházi ágyán is kísértették.

Amikor idáig jutunk élete történetében, végeznek az árkokkal, helyére kerül a virágföld, ami a rózsák talaját javítja, mi pedig átsétálunk a Boldogasszony Rózsakertbe.

A leghisztisebb virág

Persze itt sincs könnyű dolga az újságírónak. Ahogy a kétezer tő rózsa között sétálunk, Guszti bácsit folyton „lekapcsolja” valaki. Hol a divatfotózásra érkező lányok, akik az elképzelhető legszebb hátteret szeretnék egy butik modelljeihez, hol a rózsákban gyönyörködő nénikék.

– Ez a kecskeméti Csíksomlyó – büszkélkedik, és mindenkihez van egy-két jó szava, tanácsa, ő pedig nem győzi fogadni a gratulációkat. Így csak nehezen tudom kiszedni a rózsák „atyjából”, hogyan is teljesítette a szokatlan bartert.

Bár élete tempóján sokat nem változtatott, hisz épített egy hatalmas házat Pest-Hidegkúton, de elvégezte a teológia szakot, kárpótlási jegyeit pedig odaajándékozta a Szalézi rend Mária Keresztények Segítsége Alapítványának. Ez jelentette a kezdő tőkéjét egy óvoda építésének.

1991-ben Guszti bácsi lett a Dísznövény Szövetség főtitkára – vagy, ahogy ő mondja, marionett bábúja – ettől kezdve 1996-ig ő látta el az érdekképviselet vezetését itthon és a nemzetközi szakmai szervezetben egyaránt. Segített létrehozni többek között a Magyar Rózsatermesztők Egyesületét is. 1995-ben pedig – miután kirepültek otthonról a gyerekei – feleségével Kecskemétre költözött, és új életet kezdett. Hogy miért épp a rózsákra alapozta az új életét? Meglepő a válasz.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Az én nagy szerelmem valójában a tőzeg volt, és ma is az. Tőzeg alapú földkeveréket kezdtem gyártani Kecskeméten, és kerestem egy olyan dísznövényt, amivel biztonsággal tesztelhetem a minőségét.

Aztán kiderült, hogy a rózsa nem csak az egyik legigényesebb, leghisztisebb virág, hanem kiváló tesztalany is. Több év után is meglátszik rajta, hogy elhanyagolták vagy kényeztették. Épp olyan, mint a hölgyek – meséli, miközben végigjárjuk a mesebeli kertet.

Meg kellett találnia, kik a nemesítők között a világ legjobbjai. Ennek érdekében megszervezte, hogy felvegyék a Rózsabarátok Világszövetségébe (WFRS) a Magyar Rózsabarátok Társaságát, amelynek megalapítása óta ő az elnöke. A szövetség tagjaként ismerhette meg az általános rózsabírálati rendszert (ADL). A WFRS speciális kertjeibe adják be ugyanis a nemesítők az új fajtákat, amelyeket három éven keresztül bírálnak.

Guszti bácsi maga is létrehozott egy bíráló kertet Kisfáin. 15 ezer fajta közül választotta ki a legjobbnak tűnő 250-et, ezeket három évig „versenyeztette”, hogy megtalálja a legjobb 15-öt. Ezek kerültek a rózsakertbe, természetesen Guszti bácsi legjobb földjébe.

Élő rózsafüzér

A francia Meilland fajták nyerték a Kisfáiban rendezett „Rózsa Forma 1-et”, ezek mellett egyetlen magyar kapott helyet, amelynek neve: Árpádházi Szent Erzsébet Emlékére. A legtöbbel ellentétben ennek csodás illata van. Amikor idáig jutunk, odalép hozzánk egy baseball sapkás bácsika, hogy érdeklődjön, miért nem illatoznak úgy ezek a virágok, mint a régi rózsák. Guszti bácsi pedig elmagyarázza, az illatnál sokkal fontosabb elvárások is vannak egy közterületi rózsával szemben.

– Az elsődleges a rezisztencia, vagyis a betegségekkel szembeni ellenálló képesség, de nagyon fontos az is, hogy folyamatosan virágzó és öntisztuló legyen a rózsa – magyarázza. – Emellett az sem utolsó szempont, hogy géppel metszhető legyen, így ezzel a kétezer tővel négy óra alatt végezni lehet.

Azt is megtudom, hogy a Boldogasszony Rózsakert elődje 2007-ben készült el a Városháza díszudvarán. A Szent Erzsébet Rózsakertet 7-8000 ember látta, öt nap után azonban el kellett bontani. Ekkor döntötte el Guszti bácsi, hogy szeretné egy állandó kerttel megajándékozni a kecskemétieket. – Mindenki bolondnak nézett, de a Szűzanya segítségével megcsináltam – mutat körbe.

A 2008-as kecskeméti Nemzetközi Rózsakonferencián született meg a döntés, hogy állandó helyet kap a „rózsakiállítás”, ezután 8,5 millió forintot kalapolt össze, hogy megvalósítsa álmát, ahol most beszélgetünk. Ez a kert azonban jóval több egy gyönyörű rózsakertnél, szakrális hely, több szempontból is.

– A kert latin neve Rosarium Virginis Mariae (Szűz Mária Rózsafüzére, amely fordítható rózsakertként is) II. János Pál pápa 2002-ben kelt körlevelének is emléket állít. Ebben egészítette ki a három rózsafüzért a világosság rózsafüzérével. A kerítés mellé beültetett futórózsák a négy rózsafüzért szimbolizálják, köztük az Éden Rose rózsaszín girlandjai jelképezik a miatyánk imádságát. A kerítést díszítő virágok közötti képek a Betlehemi Csillag történetét szemléltetik – mutatja. Így valójában ez a kert a világ egyedüli élő rózsafüzére. Ez azonban még csak a kezdet.

A kert többi rózsáját sem esztétikai szempontok alapján ültették. Kevesen tudják, hogy 1947-ben a rózsakert helyén kezdték el építeni a Tűzharcosok Örökimádó Templomát. Egy gyönyörű kéttornyú épület lett volna, az 50-es években azonban politikai okokból lebontották. Négy éve pedig – Guszti bácsinak hála – rózsákból nőttek újjá a templom falai. Ahol most a kereszt áll, ott volt a templom lépcsője. A középen álló hajóorr pedig Don Bosco álmát jeleníti meg a rózsakertben.

Ahogy sétálunk, minden fajtáról eszébe jut egy történet, az egyik apró virágú hófehér rózsánál sírva is fakad meghatottságában. Jó gazdához híven jár a kertjében, csak a jövőjével kapcsolatban vannak kétségei.   

Tíz évre kapta meg a területet a várostól, nem tudja mi lesz azután a rózsák sorsa. Csak bízik benne, hogy nem lesz újra kutyafuttató a Boldogasszony tér. Ha az emberek hagynák is elenyészni, a Rózsafüzérek Királynője biztosan megvédi majd a kertjét. Legfeljebb köt vele egy újabb bartert…

 

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

A Kecskeméti ARC lecsúszott a dobogóról a hetesrögbi hatos döntőben

A Kecskeméti ARC lecsúszott a dobogóról a hetesrögbi hatos döntőben

Az Esztergomi Vitézek nyerte a hetesrögbi országos bajnokságot, amelynek szombati fináléjában a B...

2020.07.11. 22:47

KTE HUFBAU: vereség az NBII-es Szeged vendégeként

KTE HUFBAU: vereség az NBII-es Szeged vendégeként

Szombaton a másodosztályú Szeged-Csanád Grosics Akadémia vendége volt a KTE HUFBAU. A mezőnyben k...

2020.07.11. 16:35

A kecskeméti tűzoltók segítettek hazajutni Pocaknak, az eltévedt kutyusnak

A kecskeméti tűzoltók segítettek hazajutni Pocaknak, az eltévedt kutyusnak

Egy eltévedt kutya kért, és kapott is, segítséget a kecskeméti tűzoltóktól péntek reggel. A ...

2020.07.11. 11:26

Nem állította meg se tábla, se jelzőlámpa: szétverte őket

Nem állította meg se tábla, se jelzőlámpa: szétverte őket

A kecskeméti rendőrök vádemelést javasolnak egy román állampolgárságú gyanúsított ügyében, a...

2020.07.11. 07:48

Rekeszizmok, munkára fel! (videóval)

Rekeszizmok, munkára fel! (videóval)

Fiatal amatőr színjátszók szórakoztatják a Hunyadivárosban a kecskemétieket júliusban. A Közösség...

2020.07.10. 22:00

Gyalogost gázoltak a Margaréta Otthon előtt

Gyalogost gázoltak a Margaréta Otthon előtt

Gyalogosgázolás történt pénteken este a Nyíri úton, a Margaréta Otthonnál található zebránál. ...

2020.07.10. 20:04

Freund Tamás lett az MTA új elnöke (videóval)

Freund Tamás lett az MTA új elnöke (videóval)

Nemzeti érdek a tudomány és a politika együttműködése, ezért a két terület között kétirányú kommu...

2020.07.10. 19:37

Országszerte csökkenő a hallgatói jelentkezésszám (videóval)

Országszerte csökkenő a hallgatói jelentkezésszám (videóval)

Országszerte jelentősen visszaesett a felsőoktatásba jelentkezők száma. A Neumann János Egyetem G...

2020.07.10. 16:43

Két évet kapott a buszsofőr, aki a zebrán gázolta halálra a fiatal nőt (videóval)

Két évet kapott a buszsofőr, aki a zebrán gázolta halálra a fiatal nőt (videóval)

A Szolnoki Törvényszéken lezárult annak a büntetlen előéletű buszsofőrnek a büntetőügye, aki 2018...

2020.07.10. 16:04

400 ezerért kelt el a Linettke javára felajánlott szobor

400 ezerért kelt el a Linettke javára felajánlott szobor

Egy műkedvelő magánszemély 400 ezer forintért vásárolta meg Ulrich Gábor jótékonysági célra ...

2020.07.10. 15:49

Illegális árusok buktak le

Illegális árusok buktak le

Járókelőket zaklató, illegális utcai árusokat értek tetten csütörtökön a Kecskeméti Városrendésze...

2020.07.10. 15:13

Finisébe ért a Centrum környékének felújítása (videóval)

Finisébe ért a Centrum környékének felújítása (videóval)

Hamarosan befejezik a Centrum környékének felújítását, augusztus közepén már szabadon közlekedhet...

2020.07.10. 15:03

13 kép

Emléktáblát avattak Berente Terézia tiszteletére (videóval)

Emléktáblát avattak Berente Terézia tiszteletére (videóval)

Megható ünnepség helyszíne volt pénteken délelőtt a Neumann János Egyetem Pedagógiai Szakkönyvtár...

2020.07.10. 14:39

23 kép

Jogsi nélkül, ittasan vezetett

Jogsi nélkül, ittasan vezetett

A Kecskeméti Rendőrkapitányság július 9-én őrizetbe vett egy 53 éves dán állampolgárt. A fér...

2020.07.10. 14:27

Vonattal ütközött - 150 ezer forint a büntetése

Vonattal ütközött - 150 ezer forint a büntetése

A Kiskunfélegyházi Járásbíróság tárgyalás kitűzése nélkül 150.000 forint pénzbüntetés szabott ki ...

2020.07.10. 10:39

Letartóztatásban a rontásos csalással vádolt nő

Letartóztatásban a rontásos csalással vádolt nő

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak a 63 éves nőnek a letartóztatását, aki a g...

2020.07.10. 10:10

Busz sodort el egy kerékpárost Kadafalván

Busz sodort el egy kerékpárost Kadafalván

Balesettel indul a nap Kadafalván, az autópálya feletti felüljárón. A veszélyes útszakaszon busz ...

2020.07.10. 09:31

Folytatódik a prevenciós célú egészségfejlesztés

Folytatódik a prevenciós célú egészségfejlesztés

Bár a RÖPKE Kecskeméti Röplabda Sportegyesület által elindított prevenciós célú egészségfejleszté...

2020.07.10. 09:08

Szombattól amatőr színjátszók a Hunyadivárosban

Szombattól amatőr színjátszók a Hunyadivárosban

Július 11-től fiatal amatőr színjátszók – köztük Türei Márk - szórakoztatják a Hunyadi...

2020.07.10. 08:58

Ősszel adják át a Hunyadivárosért-díjat

Ősszel adják át a Hunyadivárosért-díjat

A Hunyadivárosi Tanácsadó Testület csütörtökön döntött arról, hogy rövidesen közzé teszik a Hunya...

2020.07.10. 08:45

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies