Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Július 11. Szombat  Nóra, Lili

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

2019.11.19. 13:56

Világutazó bloggereink Portugália után az Egyesült Arab Emírségekbe repültek, hogy felfedezzék Dubai és Abu Dhabi különleges világát. Őket természetesen nem csak a mesterséges pálmasziget érdekelte, alkudoztak a piacon, és igyekeztek megismerni az óváros rejtelmeit is. Kalandjaikról természetesen nekünk is beszámoltak.

Eredetileg Dubaj nem volt a világkörüli út tervei között, de amint végiglapozgattam a régi jegyzeteimet, amiket a Járatlan Utakon Fesztiválon készítettem, tudtam, hogy valószínűleg útba kell ejtenünk, mert Indiába az Emirátusokon át a legolcsóbb repülni. Erre az utazós fesztiválra mindenképp érdemes ellátogatni, ha alternatív világlátást, érdekes helyszíneket és utazási stílusokat kedvel az ember, az előadók közül volt, aki Vladivosztokból stoppolt haza, van, aki 3 gyerekével utazik a világ minden tájára egyedülálló anyaként és van, aki körbebiciklizte a Földet 4 év alatt, ez inspirált minket is a világkörüli útra!

Dubajba különféle repjegyárakat találhatunk, novemberi repjegyeket már 7 ezer forinttól foglalhattunk pár hete. Ki gondolta volna, hogy egy másik kontinensre, 5,5 repülésre ilyen olcsón találhatunk jegyeket az itteni főszezonban?

A város pár évtizede indult hatalmas fejlődésnek, eleinte a kőolaj miatt, az elmúlt időszakban pedig a turizmus tartja ezt fent. A felhőkarcolók és hotelek százai mellett még ugyanannyi áll építkezés alatt, így attól nem kell félnünk, hogy nem lesz hol megszállnunk. Ebben a hatalmas gazdagságban arra számítottunk, hogy olyan szállásárakkal találkozunk, mint amiről New Yorkban beszámolnak az emberek, ezért lepődtünk meg, amikor már 4 csillagos szállodákba is foglalhattunk meseszép szobákat fejenként 5-7 ezer forintért a booking.com-on! Ha a csodálatos Marina mellett laknánk, akkor hasonló áron találhatunk az Airbnb-n helyeket, ahol magánszemélyek adják ki a lakásaikat, így azt is megtapasztalhatjuk, milyen lehet egy felhőkarcoló tetején élni. Nem tudjuk, hogy ez volt-e a nagyobb meglepetés vagy az, hogy minden angolul is ki van írva és 1 ember kivételével minden helyivel el tudtunk csevegni angolul is, de úgy tűnik, a 70-es évek indiai és pakisztáni bevándorlói mellett Nyugat-Európából is hatalmas számmal érkeznek ide betelepülők, meglepően sok brit emberrel találkoztunk, akik itt laknak már jó ideje.

A Burj Khalifa esteA nyugati hatás mellett azért ne felejtsük el, hogy az Egyesült Arab Emirátusokban vagyunk: alkoholt nagyrészt csupán a szállókon ihatunk (a helyiek sem tarthatnak otthon alkoholt, csupán, ha engedélyük van rá), öltözködjünk megfelelően (még ha Dubajban elnézőbbek is ezzel szemben), a nyilvános csókolózásért pedig akár börtönbüntetés járhat! A metrókon és a buszokon külön kabin van a hölgyeknek és gyerekeknek, a buszmegállóban a jegyvásárlásnál külön sor volt a férfiaknak és nőknek, illetve a biztonság kedvéért mi is pakoltunk egy karikagyűrűt, hogy egy szobában aludhassunk. (Bár ez lehet, más országokban, például Indonéziában lesz majd igazán hasznos.)

 

Az igazat megvallva valóban így a legegyszerűbb jellemezni Dubajt, a meglepetések városaként. Egyszerre van olyan érzése az embernek, hogy megfizethetetlen luxusba érkezik, de ennyire olcsón még sosem utaztunk egy fejlett városban sem: a fent már említett olcsó luxushotelek mellett a belvárosban, a Marina mellett budapesti étterem áron tudunk enni, ha az óvárosba megyünk, akkor egy főétel már 700 forint körül van, a metrójegy 200-400 forint körüli, taxival pedig 15 ezer forintért lehet 90 kilométert utazni. 

Különféle véleményeket hallottunk a városról az elmúlt években, így igazából nem tudtuk, mire számíthatunk, de teljesen ámulatba estünk. Az első napon a Marinát fedeztük fel, ahol sokan siklóernyőztek az épületek között, drótkötélpályán csúsztak le a víz fölött vagy hajóval járták be a csatornát.

Innen a mesterséges pálmaszigetre sétáltunk a gyönyörű házak között, viszont, ha valaki nem akar órákig bolyongani (a pálmaszigeten csak egy vonat közlekedik, aminek jelenleg csupán három megállója van és nem használható rajta a tömegközlekedési kártya, egy irányba pedig 1600 Ft a jegy rá), akkor érdemes hívni egy taxit. Taxi helyett az Ubert és Careemot is használhatjuk, ha van internetünk a városban, mert akkor előre látjuk az árakat, kártyával fizethetünk és az mobilalkalmazásban követhetjük az útvonalat. Semmiképp se hagyjuk ki a pálmasziget csúcsát (a gallériában levő képekből megtudhatják, miért!)

A Pálmasziget csúcsa

Az eredeti tervünk az volt, hogy első nap sétálunk el az óvárosba, de az péntekre esett és mint ahogy megtudtuk, a szombat mellett ez a szünnap itt (vasárnap pedig a hét első munkanapja), így ott minden zárva volt estig. A programok megcserélésével a modern luxusnap után következett tehát az arab világ felfedezése az Al Fahidi és Deira negyedekben. Előbbiben a régi házakat felújították és meseszép labirintusban veszhetünk el a kávézók, művészeti gallériák és múzeumok között. Ezután a török bazárra emlékeztető piacokon bolyongtunk, ahol teával kínáltak minket és textilt, fűszereket, parfümöket és aranyat árultak. Az előbbiekben az árusok nagyon tukmálták a portékájukat, az alkudozás pedig kötelező!

 

Az egyik oldalon azt olvastuk, hogy ne féltsük őket, sokkal dörzsöltebbek, mint mi, nem fognak tudni rosszul járni. Észre sem vettük és a két kasmír sál, amit kérdezés nélkül tekert a nyakunkba Ali Mohammed 370 dirhamról 10 dirhamra mérséklődött, tehát már 800 forintért elvihettük volna a kettőt! A stratégiája az volt, hogy próbált meggyőzni minket arról, hogy „ezt csak most és csak nekünk adná el ennyiért”, „milyen fantasztikus, magyar vagy, ezért vidd el féláron”, „milyen gyönyörű képeket tudnánk ezekben készíteni a piacon” és egyébként is, „ugye, barátom, hát nem hagynál itt engem ezzel a két sállal”?

Drága barátom, de jól áll ez neked!

A piacozás fáradalmait egy helyi, indiai és arab ételeket felszolgáló étteremben pihentük ki, ahol én óvatosabban próbáltam hús nélkül enni, de Luca bátor volt és nem lett semmi baja a csirkehúsos rizstől. Amint leültünk, kérdés nélkül hozzák a palackos vizet, bár nem csoda, hogy a nyári 50, a téli 30 fokban folyamatosan szomjasak az emberek. (Csapvízzel csak akkor próbálkozzunk, ha van víztisztítónk kéznél!) Az út előtt a budgetyourtrip.com oldalon próbáltuk megnézni, mennyibe kerülnek majd az ételek (a felsoroltnál körülbelül tízszer olcsóbban is ki lehet jönni, ez ne tántorítson el senkit!), és bár a szupermarketekben három-négyszeres árakon találunk dolgokat, a turistanegyedtől távol eső helyeken párszáz forintért kaphatunk már laktató főételt.

Az óvárosban a tradicionális hajókat, az úgynevezett abrákat is megtalálhatjuk, sőt, át is kelhetünk a folyón velük, csupán 80 forintért.

Menetrendjük ránézésre nincs, indulnak, ahogy megtelnek, de ez nagyon gyorsan történik és már hasíthatjuk is a hajóktól és sirályoktól nyüzsgő vizet Deira és a nagypiacok felé. Csodálatos élmény volt ez a nap is, mindenkinek ajánljuk, hogy látogassák meg ezt a negyedet, ami a zöld metróvonallal van összekötve a belvárossal!

Hagyományos abrák a vizen

Az estét a világ egyik legnagyobb felhőkarcolója, a Burj Khalifa lábánál töltöttük, ahol a szökőkút félóránként zenével, fényekkel és megkoreografált vízsugarakkal örvendeztett meg bennünket. A szökőkúthoz az egyik legnagyobb bevásárlóközponton, a Dubai Mallon keresztül vezetett az út, ami szintén kész labirintus volt. A hajnalig nyitvatartó, számtalan bevásárlóközpont a temérdek pénznek és az elviselhetetlen hőségnek köszönhető, itt múlatják a helyiek az idejüket, légkondicionált helységekben szórakozva. Minden társadalmi réteg megtalálja itt, amit keres: a luxusmárkák mellett (amin nem csodálkoztunk a kint parkoló Ferrarik és Lamborghinik után) hatalmas mozi, éttermek, virtuális valóság termek, vidámparkos élmények várnak ránk  a többezer négyzetméteren.

Vasárnap megint a tradicionális felé vettük az irányt: a helyi busszal 2000 forintért eljuthatunk Abu Dhabiba, ami merőben más, mint Dubaj. Itt csupán egy napot töltöttünk, de ebbe szerencsére belefért a lenyűgöző nagy mecset meglátogatása. A városba vezető kétórás út alatt a sivatag és megannyi építkezés mellett haladtunk el, de emellett pár teveverseny helyszíne is feltűnt. A táblát, ami egy sólymot ábrázolt és alatta 10 kilométer volt írva, nem tudtuk mire vélni, de lehet, itt nem szarvas-, hanem sólyomveszély van utakon! Itt hasonló áron találtunk szállást, amit érkezésünkkel még jobbra is cseréltek, így kerültünk egy többszobás lakosztályba egy éjszakára. A Camino után üdítő különbség ez, hiszen ott sokszor 150 emberrel aludtunk együtt a zarándokszállásokon.

Bár Abu Dhabi a főváros, mégis sokkal nehezebb turistaként boldogulni: a buszhálózatról nincsenek adatok a Google Mapsen, így más alkalmazásokkal próbáltunk boldogulni több, de legtöbbször kevesebb sikerrel. Az egy buszos utunkból sokszor lett négy átszállás, de szerencsére így is eljutottunk mind a meseszép tengerparta, ahol éjszaka tudtunk kicsit sétálni, mind pedig a hatalmas Zájed sejk mecset (Sheikh Zayed) mecsetbe. Utóbbit csak 12 éve adták át, nevét a mecset megálmodójától és az emirátusok egyesítőjéről kapta, akinek a mauzóleuma az épület mellett található. Kalandos volt a megérkezésünk, de hatalmas mázlival épp akkor léptük át a bejáratot, amikor egy privát túravezetővel indított kultúrális mecsetbejárás indult, így rengeteg információval gazdagodtunk és oda is eljutottunk, ahova a többi turista nem.

A megbecsülhetetlen értékű építmény több ország márványából készült, többek között olasz, görög, indiai és kínai márvány díszíti az 55 ezer fő befogadására képes épületet. Nem azért megbecsülhetetlen, mert pont az arabok ne tudnának bánni a számokkal, hanem mivel Allahnak készült, ezért adományként kezelik és nem tartják számon a költségeket.

A nagy imateremben lélegzetelállító kristálycsillárok 8-12 tonnát nyomnak, a szőnyeg pedig a világ legnagyobb kézzel szőtt szőnyege, amit két repülőgéppel szállítottak Abu Dhabiba és a Guinness rekordok könyvébe is bekerült.

Kint a kupolákat és a minareteket 24 karátos arany díszíti, az előbbiek alján különféle kalligráfiával idéznek a Koránból. Érdekes volt látni a különféle írásstílusokat, a vezetőnk elmondta, hogy párat még ő is alig tud elolvasni.

A fő imaterem

Összességében nagyon örültünk, hogy ez volt az első ázsiai állomása a világkörüli útnak, és úgy gondoljuk, mindenképp visszatérnénk még! Mi is csak ezt tudjuk ajánlani, hogy látogassanak el ide: az idő csodás (csak ne nyáron induljunk, még ha olcsóbb is a repjegy!), fürödhetünk a tengerben, mind a felnőtteknek, mind a gyerekeknek találhatunk programokat (gyerekeknek vidámparkok, víziparkok, Warner Bros Studio, felnőtteknek hajókirándulás, sivatagi túra, vagy akár siklóernyőzés a felhőkarcolók között), láthatjuk az arab világot, és egy teljesen multikulturális környezetben tölthetjük a napjainkat!

Az első esténken készítettünk egy (angol nyelvű) videót, amin megcsodálhatjátok a Marinát reggel és este is: 

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Rekeszizmok, munkára fel! (videóval)

Rekeszizmok, munkára fel! (videóval)

Fiatal amatőr színjátszók szórakoztatják a Hunyadivárosban a kecskemétieket júliusban. A Közösség...

2020.07.10. 22:00

Gyalogost gázoltak a Margaréta Otthon előtt

Gyalogost gázoltak a Margaréta Otthon előtt

Gyalogosgázolás történt pénteken este a Nyíri úton, a Margaréta Otthonnál található zebránál. ...

2020.07.10. 20:04

Országszerte csökkenő a hallgatói jelentkezésszám (videóval)

Országszerte csökkenő a hallgatói jelentkezésszám (videóval)

Országszerte jelentősen visszaesett a felsőoktatásba jelentkezők száma. A Neumann János Egyetem G...

2020.07.10. 16:43

Illegális árusok buktak le

Illegális árusok buktak le

Járókelőket zaklató, illegális utcai árusokat értek tetten csütörtökön a Kecskeméti Városrendésze...

2020.07.10. 15:13

Emléktáblát avattak Berente Terézia tiszteletére (videóval)

Emléktáblát avattak Berente Terézia tiszteletére (videóval)

Megható ünnepség helyszíne volt pénteken délelőtt a Neumann János Egyetem Pedagógiai Szakkönyvtár...

2020.07.10. 14:39

23 kép

Jogsi nélkül, ittasan vezetett

Jogsi nélkül, ittasan vezetett

A Kecskeméti Rendőrkapitányság július 9-én őrizetbe vett egy 53 éves dán állampolgárt. A fér...

2020.07.10. 14:27

Vonattal ütközött - 150 ezer forint a büntetése

Vonattal ütközött - 150 ezer forint a büntetése

A Kiskunfélegyházi Járásbíróság tárgyalás kitűzése nélkül 150.000 forint pénzbüntetés szabott ki ...

2020.07.10. 10:39

Letartóztatásban a rontásos csalással vádolt nő

Letartóztatásban a rontásos csalással vádolt nő

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte annak a 63 éves nőnek a letartóztatását, aki a g...

2020.07.10. 10:10

Busz sodort el egy kerékpárost Kadafalván

Busz sodort el egy kerékpárost Kadafalván

Balesettel indul a nap Kadafalván, az autópálya feletti felüljárón. A veszélyes útszakaszon busz ...

2020.07.10. 09:31

Folytatódik a prevenciós célú egészségfejlesztés

Folytatódik a prevenciós célú egészségfejlesztés

Bár a RÖPKE Kecskeméti Röplabda Sportegyesület által elindított prevenciós célú egészségfejleszté...

2020.07.10. 09:08

Szombattól amatőr színjátszók a Hunyadivárosban

Szombattól amatőr színjátszók a Hunyadivárosban

Július 11-től fiatal amatőr színjátszók – köztük Türei Márk - szórakoztatják a Hunyadi...

2020.07.10. 08:58

Ősszel adják át a Hunyadivárosért-díjat

Ősszel adják át a Hunyadivárosért-díjat

A Hunyadivárosi Tanácsadó Testület csütörtökön döntött arról, hogy rövidesen közzé teszik a Hunya...

2020.07.10. 08:45

Küldöttgyűlést tartott a Máltai Szeretetszolgálat - videóval

Küldöttgyűlést tartott a Máltai Szeretetszolgálat - videóval

​Ma (csütörtökön) tartotta meg az eredetileg áprilisra tervezett éves küldöttgyűlését a Magyar Má...

2020.07.09. 20:57

24 kép

Isten ültessen! - Egyéves a 10 millió Fa

Isten ültessen! - Egyéves a 10 millió Fa

Újabb két fával gazdagodott Kecskemét. Pontosan egy évvel ezelőtt indult el a 10 millió Fa kezdem...

2020.07.09. 20:22

16 kép

Bábos tábor az Ifjúsági Otthonban

Bábos tábor az Ifjúsági Otthonban

Ötnapos bábos tábort szervezett a Hírös Agora Ifjúsági Központ az Ifjúsági Otthonban, alsó tagoza...

2020.07.09. 19:52

5 kép

Meglepetés repülés a kórház munkatársainak - videóval

Meglepetés repülés a kórház munkatársainak - videóval

A Bács-Kisun Megyei Oktatókórház 120 dolgozója vehetett részt sétarepülésen csütörtök délután. A ...

2020.07.09. 17:32

113 kép

Családi napon köszönték meg a mentősök helytállását - videóval

Családi napon köszönték meg a mentősök helytállását - videóval

Családi napot szerveztek a mentődolgozóknak és családjaiknak csütörtökön délután a Benkó Zol...

2020.07.09. 16:36

22 kép

Robotkart üzemeltek be a GAMF-on - videóval

Robotkart üzemeltek be a GAMF-on - videóval

Új többfunkciós robotkart üzemeltek be a napokban a Neumann János Egyetem GAMF Karának informatik...

2020.07.09. 15:38

14 kép

Halálos szúrás - videóval

Halálos szúrás - videóval

Nem ismerte be bűnösségét az az 58 éves kecskeméti asszony, aki tavaly áprilisban - a vád szerint...

2020.07.09. 13:41

5 kép

Infracsapdát szórt a kecskeméti Gripen - videóval

Infracsapdát szórt a kecskeméti Gripen - videóval

A rakéták megtévesztésére szolgáló infracsapdát szórt a Magyar Honvédség JAS–39 Gripen...

2020.07.09. 13:00

28 kép

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies