Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. November 30. Szerda  András, Andor

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Beáta és Luca a világ körül: Ez nem az az India!

2019.12.03. 12:04

Bár már három hónapja úton vagyunk, az első igazán távoli úticélunk mégis India volt. Bejártuk előtte Spanyolországot a Caminoval, önkénteskedtünk olajbogyó-szüretelésen Portugáliában, élveztük a megfizethető luxust az Emírségekben, de az első ország, ahol mégiscsak kultúrsokknak kellene érnie, az itt van. Vagyis itt kellene lennie? - írta nekünk Matuszka Beáta, miközben épp a Goa felé tartó éjszakai vonaton ültek szerelmével, Lucával. Íme világkörüli útjukról készült következő beszámolójuk!

Már két hete koptatjuk India utcáit, és sehol sem tapasztalom azt, amiről mindenki beszélt. Olvastunk cikkeket, hallgattunk podcastokat, elővettünk minden egykor hallott tudásunkat Indiáról, és azt vártuk, hogy jellegzetes illat csapja meg az orrunkat, amikor lelépünk a repülőről (ezt egy Indiát 20 éve járó ismerősünk mondja), teheneket lássunk az utcákon, Krisna szobrok legyenek minden lépésünknél vagy szemét lepje be az utcát.

Ennek ellenére az érkezésünk Indiába már-már tökéletes volt: a fapados Indigoval landoltunk a Dubaj melletti emírségből, Sharjah-ból, ahova egyszerű és olcsó volt eljutni az Ubernek hála. Az Indigo, annak ellenére, hogy ugyanolyan gépekkel repül, mint a Wizz Air, sokkal jobb kiszolgálást nyújt: mivel nemzetközi járatunk volt, 30 kilogrammos poggyászt adhattunk fel, a poggyászfeladás már 4 órával a járat indulása előtt megnyílt és nem volt tömeg. A beszállítás utashidakon történt, sorok szerint, pont úgy, mint a nagyobb társaságoknál. Éjjeli járatunk volt, így kora reggel landoltunk Trivandrumban, ami Kerala, a délnyugat-indiai állam fővárosa. Ez az állam India legsűrűbben lakott, legműveltebb és legtöbb fajta vallású régiója, az analfabetizmust teljesen sikerült itt felszámolni és itt a legmagasabbaz írástudók aránya is.

Eleinte nem tudtuk, hogy ennyire szerencsés lesz ide venni a repjegyet, csupán az vezérelt minket, hogy Dubajból 20 ezer forintért érkezhetünk ide (Dubajba pedig már 7 ezerért volt repjegy idén novemberre, szóval alig 30 ezer forintból a havazásból a 34 fokba és trópusi tengerpartra lehet repülni!). Amikor megérkeztünk, csupán az első két éjszakára volt szállásunk, mert más világutazóktól megtanultuk, hogy az egyik legnagyobb hiba túltervezni magunkat – ebbe egy picit magunk is beleestünk, hiszen a repjegyünk már megvan a következő országba (amire csak rákérdeztek a vízum ellenőrzésnél, viszont senki nem nézett rá), és körbe akartuk járni az országot, de gyorsan beláttuk, hogy erre nincs esélyünk. Így a foglalások hiányának hála a helyiekkel való beszélgetésekre bíztuk magunkat az országban töltött közel 6 hetünk megtervezésénél.

Couchsurfingen (

Trivandrumban egyik este csatlakoztunk egy Couchsurfing találkozóhoz („kanapészörf”, az az online platform, ahol felajánlhatjuk a kanapénkat, hogy utazók megszálljanak nálunk), ahova Kerala különböző városaiból jöttek indiaiak. Mivel mi voltunk egyedül nem helyiek - és mintha egész Trivandrumban ez lett volna a helyzet, mint kiderült, nem ok nélkül -, gyorsan átfordult az este a mi idegenvezetésünkbe.

Kipróbáltunk pár helyi ételkülönlegességet a tengerparti kocsikról (ezekkel a streetfoodos helyekkel csak óvatosan Indiában!), ittunk egy chait (tea tejjel és jó sok cukorral), elvittek minket egy keresztény templomhoz, ahol éppen fesztivál volt (erre sem gondoltunk volna, hogy az egyik legszebb keresztény templomot épp itt találunk) és gyorsan lebeszéltek minket arról, hogy következő állomásként Kollamba menjünk.

Bár a vonatjegyünket épp egy órával előtte vettük meg (ami körülbelül 200 forint volt a 1,5 órás útra), azt ajánlották, hogy félúton, Varkalánál szálljunk le. Másnap így is tettünk, de mielőtt továbbszaladnánk az Arab tenger partján északra, legyen még pár szó Trivandrumról!

Az ünnepség nyitóestéje dalokkal és táncokkal

Az eredeti 2 éjszaka helyett 3-ra maradtunk, de ez leginkább a monszunnak, nem pedig a város szépségének tudható be. A helyiek is azt mondták, hogy ide csak hivatalos ügyeket járnak intézni és egyedüli különlegessége a városnak a temploma, Sri Padmanabhaswamy. De micsoda templom ez! Az elmúlt években felnyitották pár kincsestárát (és még nem is az összeset!), és már minden bizonnyal a világ leggazdagabb temploma a 2011-ben 17 milliárd dollárra becsült kincseivel. Bejutni az öltözködési szabályok és a tömeg miatt nem sikerült, ezért a kinti tömegben rekedtünk. Luca, aki egy fejjel magasabb nálam, megállapította, hogy lehet, maradni kellene egy picit, mert a sok kis indiai fej fölött átnézve épp nagy készülődést lát. Így maradtunk egy 6 évente megrendezésre kerülő ünnepségen, aminek a nyitóestéjén csodás hangszerekkel és táncokkal bűvöltek el mindenkit az előadók.

Trivandrum után északra vettük az irányt és felavattuk az első indiai vonatos élményünket egy rövid, fél órás úttal. Szerencsére ebből a városból indult a vonat, így a hátizsákjainknak is hamar helyet találtunk a fejünk fölötti rekeszekben és bár megtelt a vonat, a helyiek nagyon kedvesen segítettek minket a lekászálódásban. Varkalaba érkezésünkkor egy dolog tűnt fel: itt bizony nem igazán van közvilágítás. A fél órás sétát a tengerpart melletti szállásra (amit a Couchsurfing segítségével találtunk egy indiai-francia párnál) zseblámpáink romantikus fényében tettük meg. A kezdeti előítéleteinkhez visszanyúlva: Trivandrum is csak pár helyen volt szemetes (őszintén Nápoly sokkal rosszabb volt), nem végezte mindenki a dolgát az utcán, úgy, ahogy a rémtörténeteket hallottuk, és ez alatt az éjjeli sétánk alatt nem féltünk egy pillanatig sem.

Varkala, amit kis Goaként emlegetnek

Varkalat kis Goaként emlegetik, hosszú, homokos tengerpartja fölé drámai vörös sziklák magaslanak. Elég sok európaival találkoztunk itt, az árak is kétszer olyan magasak voltak, közép-európai szinten mozogtak. Itt volt szerencsénk egy kis eldugott színházra lelni, ahol megcsodálhattuk a kathakalit. Ez a többszáz éves tánc rövid történeteket ad elő beszéd nélkül, a szem, arc és végtagok játékával mesélve el a sztorikat. Az előadás a sminkeléssel és az öltözéssel kezdődik, aminek a nézők is részesei lehetnek. A másik híres keralai előadás a Kalarippaya, ami egy harcművészeti bemutató, ezt később, Fort Kochiban csodálhattuk meg.

Varkalából egy hajnali vonattal Kollamba vezetett az utunk, ahonnan gyorsan tovább is álltunk, mert a híres keralai vízi rendszer (backwaters) érdekelt minket. Egy helyi ismerősünk szerint azért hívják backwatersnek, mert az Arab tengerből visszafele ömlik a víz. Itt sokan lakóhajót bérelnek, de egy este egy ilyen hajón a költségvetésünk negyedét vitte volna el, ezért gyorsan olcsóbb megoldások felé néztünk: a helyiek által használt komp minden reggel 10:30-kor indul Alleppey felé (és egy onnan is indul visszafele), 8 órán keresztül csordogálva a csatornarendszeren, csodás pálmafák által övezve, ebédre és uzsonnára megállva.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Az öreg halász és a tenger - na meg a kókuszos kocsi

A kapitány szerint módfelett szerencsések voltunk, hiszen hétköznap utaztunk, így olyan volt, mintha csak a miénk lett volna az egész hajó! Alleppey városa ezekről a lakóhajókról híres, tehát ezután már nem volt túl érdekes számunkra, csak a tengerparta tettünk egy sétát a szokásos rekkenő hőségben. Viszont ha nem lenne időtök az egész napos kompútra és belefér nektek a keretbe, mindenképp nézzétek meg ezeket a lakóhajókat (ún. „houseboat”-okat)!

Alleppey után Fort Kochi felé vettük az irányt, ami az utolsó állomásunk lett volna Keralaban. Ez a város holland, portugál és később brit fennhatóság alatt állt és mai napig viseli ennek a nyomait. Megszállni olcsóbb Ernakulamban (ahova például Fort Kochi ostroma alatt a Síva templomot is áthelyezték), viszont helyi komppal 16 forintért juthatunk át a szigetre! A vonatállomástól 13. századi kínai halászhálók mellett sétáltunk el a pezsgő piactérre, ahol chillis-sós ananászt és jégkockákkal leöntött halakat árultak (pontosan ezért nem szabad tengeri herkentyűket enni Indiában!).

Chillivel ízesített zöldségek és gyümölcsök a tengerparti sétához

Ebben a városban temették el Vasco da Gamat is, aki háromszár járt itt élete során, később helyezték át sírját a végső nyughelyére, a meseszép lisszaboni Szent Jeromos kolostorba.

Ennyi lett volna a keralai utunk, ha a helyiek nem győztek volna meg minket, hogy hatalmas hibát követünk el, ha nem megyünk el a Brit Birodalom egykori hegyi üdülőhelyeinek egyikére, a méltán hírás Munnarba! Mivel 1500 méter magasan fekszik, vonat nem vezet ide, a buszmenetrend is sokszor inkább ajánlásként szolgál. A mindenhol 7:30-as buszként emlegetett járatot céloztuk így be, ami 7:10-kor indult (ki gondolta volna, hogy van olyan, hogy előbb indulnak itt a tömegközlekedési eszközök, mint később, ugye?), és a 400 forintos jeggyel nem csupán egy 4,5 órás útra, hanem egy igazi hullámvasútra is befizettünk. 

Egyszerűbb a fenti szintre felmászni, mint a transszibériai expresszen!

Indiában megtanultuk, hogy a fék helyett a dudát használják a sofőrök, ha azt hisszük, hogy baloldali közlekedés van, akkor tévedünk, mert leginkább „mindenoldali” van és az egyik barátnőnk is azzal nyugtatott, hogy látott már kamiont a szakadékban egy hajtűkanyarnál. Éljen! Viszont mivel ez az írás megjelent, így legalább tudjátok, hogy túléltük az utat oda- és visszafele is. :)

Munnart kihagyni viszont a megpróbáltatások ellenére valóban hatalmas hiba lett volna! Ha valaki szenved a 34 foktól (ami a páratartalom miatt alig érződik csak 45-nek), annak Munnar igazi megváltás a 25 fok körüli hőmérséklettel, csodálatos dzsungelével, a szemet gyönyörködtető fűszer- és teaültetvényeivel. Viszont nem csupán a látvány nyűgözött le minket teljesen, hanem sikerült egy olyan hostelbe helyet foglalnunk (szintén helyiek ajánlására), ahol nem csak a vezetőség, hanem minden vendég egy csoda volt.

Annyira jó volt a társaság, hogy együtt reggeliztünk és vacsoráztunk, hajnalig ültünk az asztalnál és a világ dolgairól és az otthoni életünkről meséltünk (két fiú is autista fiatalokkal foglalkozik otthon és olyan energiával és hatalmas szeretettel beszéltek róluk, hogy öröm volt hallgatni, hogy ennyi fantasztikus emberrel dolgozhatnak együtt és hogy ennyi hihetetlen emberrel ülünk egy asztalnál), reggelente a napot jógával kezdtük a tetőn és napközben együtt jártuk be az ültetvényeket. Az egy napos túrák alatt megcsodálhattuk a gumifákat, az út mentén termő gyömbért, a kakaófákat, az értékes vaníliát, gyönyörködhettünk a vöröses arabica kávéban, és teljesen elámultunk a hatalmas teaültetvények elképesztő zöld színén.

Ha valakit esetleg érdekel India, de fél azoktól a történetektől, amit az országról lehet hallani, Dél-Indiát és legfőképp Keralat ajánlom, mert ez nem az az India!

Beáta és Luca korábbi kalandjait ITT olvashatják!

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

December 6-án a Kecskeméti Fürdőbe látogat a Mikulás

December 6-án a Kecskeméti Fürdőbe látogat a Mikulás

December 6-án, kedden a Kecskeméti Fürdőbe látogat a Mikulás, aki szaloncukorral kedveskedik...

Ádám Zsuzsanna adott áriaestet a Kodály Iskolában

Ádám Zsuzsanna adott áriaestet a Kodály Iskolában

A Kodály Iskola egykori növendéke, Ádám Zsuzsanna adott áriaestet november 29-én a Miraculum-bérl...

Adventi szavalóverseny az EGYMI-ben

Adventi szavalóverseny az EGYMI-ben

Adventi szavalóversenyt rendeztek szerdán a Kecskeméti EGYMI-ben. Az eseményt a sajátos nevelési ...

2022.11.30. 16:59

9 kép

Kecskemét , EGYMI, advent, Szavalóverseny

Hírös kecskemétiek: dr. Juharos Ágota, Varga Mónika és Gaborják Csaba volt a vendég

Hírös kecskemétiek: dr. Juharos Ágota, Varga Mónika és Gaborják Csaba volt a vendég

November 28-án a Kelemen László Kamaraszínházban megtartották a Hírös kecskemétiek című pódiumbes...

Újabb utcát aszfaltoztak Katonatelepen

Újabb utcát aszfaltoztak Katonatelepen

​Újabb utcát aszfaltoztak le Katonatelepen. Most az Irsai Olivér, illetve az azt átkötő Jegenyefa...

Csodás betlehem látható a kecskeméti kórház előcsarnokában

Csodás betlehem látható a kecskeméti kórház előcsarnokában

Életnagyságú betlehemi jelenet látható a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház kecskeméti székhelyének ...

December 1-jétől zárva lesz az arborétum

December 1-jétől zárva lesz az arborétum

Zárva lesz a Kecskeméti Arborétum december 1-től. A megnyitása óta minden évben a hónap első napj...

Rangos nemzetközi búvárúszó mezőny állt rajthoz Kecskeméti Fürdőben

Rangos nemzetközi búvárúszó mezőny állt rajthoz Kecskeméti Fürdőben

Kecskemét adott otthont a 2022.11.26-27.-én megrendezett Fiatal Uszonyosúszók IX. Világtalálkozój...

Scoregoal: három pont megszerzése a cél pénteken

Scoregoal: három pont megszerzése a cél pénteken

Sűrű a programja a kecskeméti NBI-es futsalosoknak, hiszen pénteken a távoli Nyírbátorban lépnek ...

Élelmiszer karácsonyra - Jótékonysági akció indul Kecskeméten

Élelmiszer karácsonyra - Jótékonysági akció indul Kecskeméten

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Szervezete együttműködésben az önkormányzattal idén ...

Figyeljünk rá, hogy ne az eladó fizesse jövőre az építményadót!

Figyeljünk rá, hogy ne az eladó fizesse jövőre az építményadót!

Építmény idei eladásakor nagyon fontos, hogy időben kössünk szerződést és nyújtsuk is be&nbs...

A Vecsés ellen folytatná remek hazai sorozatát a KTE-Piroska Szörp

A Vecsés ellen folytatná remek hazai sorozatát a KTE-Piroska Szörp

Eddig sem volt könnyű dolga Tóth Norbert legénységének, de pénteken igazi nagyvad látogat a Messz...

Városi Tehetségnap a Móra Ferenc Általános Iskolában - Videóval

Városi Tehetségnap a Móra Ferenc Általános Iskolában - Videóval

A tehetséges fiatalokat, és az ő képességeiket felismerő, tanárokat is jutalmazták ma délutá...

Segítség a mell önvizsgálatában - Videóval

Segítség a mell önvizsgálatában - Videóval

Egy mell mulázst kapott a mai napon a Kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda egy pályázatnak köszön...

Az épülő tűzoltólaktanyában jártunk - Videóval

Az épülő tűzoltólaktanyában jártunk - Videóval

Folyamatosan zajlanak a munkálatok az új tűzoltólaktanya építése kapcsán. Az épület már áll és so...

Esti gyors: A nap hírei egy percben

Esti gyors: A nap hírei egy percben

Tekintse meg itt a nap híreit röviden!

Szemereyné Pataki Klaudia elődást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Szemereyné Pataki Klaudia elődást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

A digitalizáció szövi át a mindennapokat - mondta Szemereyné Pataki Klaudia a Helyi versenyképess...

Megkezdődött a lakossági és nyugdíjas parkolóbérletek regisztrációja - Videóval

Megkezdődött a lakossági és nyugdíjas parkolóbérletek regisztrációja - Videóval

Megkezdődött a regisztráció a Kecskeméti Városrendészetnél a jövő évi parkolóbérletek igényléséhe...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

 • - Ideiglenes „sütik”, melyek addig maradnak eszközén, amíg el nem hagyja weboldalt.
 • - Állandó „sütik”, melyek webes keresőjének beállításától függően hosszabb ideig, vagy egészen addig az eszközén maradnak, amíg azokat Ön nem törli.
 • - Harmadik féltől származó „sütik”, melyeket harmadik fél helyez el az Ön böngészőjében (pl. Google Analitika). Ezek abban az esetben kerülnek a böngészőjében elhelyezésre, ha a meglátogatott weboldal használja a harmadik fél által nyújtott szolgáltatásokat.

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

 • - A felhasználó igényeihez igazított tartalmak, szolgáltatások, termékek megjelenítése.
 • - A felhasználó érdeklődési köre szerint kialakított ajánlatok.
 • - Az ön által kért esetben a bejelentkezés megjegyzése (maradjon bejelentkezve).
 • - Internetes tartalmakra vonatkozó gyermekvédelmi szűrők megjegyzése (family mode opciók, safe search funkciók).
 • - Reklámok gyakoriságának korlátozása; azaz, egy reklám megjelenítésének számszerű korlátozása a felhasználó részére adott weboldalon.
 • - A felhasználó számára releváns reklámok megjelenítése.
 • - Geotargeting

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

 • - A beállítási lehetőségek általában a böngésző „Opciók” vagy „Beállítások” menüpontjában találhatók. Mindegyik webes kereső különböző, így a megfelelő beállításokhoz kérjük. használja keresője “Segítség” menüjét, illetve az alábbi linkeket a sütik beállításainak módosításához:
Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari
 • - Az anonim Google Analitika „sütik” kikapcsolásához egy úgynevezett „Google Analytics plug-in”-t (kiegészítőt) telepíthet a böngészőjébe, mely megakadályozza, hogy a honlap az Önre vonatkozó információkat küldjön a Google Analitikának. Ezzel kapcsolatban további információkat az alábbi linkeken talál:
Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies