Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Július 15. Szerda  Henrik

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Beáta és Luca a világ körül: meghódították a Maláj-félsziget esőerdőit

2020.02.25. 10:07

A világ legidősebb esőerdejében kalandozott Beáta és Luca, akik mindent elmeséltek élményeikről. Azt is megtudhattuk tőlük, mennyiben más Indiában és Malajziában az őserdőt járni.

130 millió éves esőerdő

A világkörüli utunk első másfél évéből körülbelül hat hónapot töltünk trópusi országokban, és mivel a természetet jobban szeretjük a betondzsungeleknél, ezért természetes volt, hogy el kell jutnunk pár esőerdőbe is, amíg itt vagyunk. Első próbálkozásunk India volt, ahol az a biztos, ha vezetőt fogad az ember, ha az erdőben bolyongana. Legalábbis mi olyan környékeken jártunk, ahonnan egyedül nem kerültünk volna ki egyben. Keralaban többször a lelkünkre kötötték, hogy India egyik, ha nem leghíresebb teaültetvényét meg kell látogatnunk, így jutottunk el egy egynapos lélekvesztő buszút után Munnarba, ahol az ültetvények mellett fűszerfarmok vannak az erdőben.

Még ha van olyan teaültetvény, ahova el is lehetett volna menni egyedül (bár a 15 kilométer tuktukkal nem tesz jót az ember költségvetésének), a hostelünk másnapra szervezett egy egész napos túrát potom 2400 forintért, amiben benne volt pár 50 fokos lejtőn való mászás a különböző farmok között, a növényvilág megismerése (az életben nem vettem volna észre a csüngő kávészemeket és a bújkáló gyömbért, ha nem mutatja meg nekünk a vezető), kutyafalkák kikerülése és a teaültetvények közti csámborgás. Sajnos a túránknak egy könyöktörés vetett véget, ezért örültünk, hogy volt vezetőnk, telefonhálózat nélkül nehézkes bejutni a kórházba a semmi közepén.

Az ilyen élmények után abban bíztunk, hogy Szingapúrban, a környék legfejlettebb városállamában picit biztonságosabb az önálló túrázás, a nemzeti parkok felfedezéséhez ott kevésbé előfeltétel Bear Grylls összes könyvének kívülről fújása. Bemelegítésként óvatosan a botanikus kerttel kezdtük, ahol legnagyobb meglepetésünkre egy esőerdő is található! (Természetesen az erdő volt ott előbb, a kertnek ez a második otthona, a folyó mellett volt eleinte.) Eleinte csak a botanikus kert miatt mentünk, ami önmagában egy csoda, de az egyik információs táblán az önkéntesek által vezetett túrák között megtaláltuk az esőerdő túrát, ami hatalmas szerencsénkre pont aznap volt (ha szombaton mentek a parkba, mindenképp nézzétek meg – akár online -, hogy aznap épp milyen túra van!).

Vanília az őserdőben

Eleinte csak ketten voltunk a megadott időpontban a regisztrációs pultnál, de nem sokkal később megjelent egy thai-szingapúri pár és az önkéntes vezetőnk is. Egy rövid séta után, ahol a trópusi fügefákról mesélt nekünk – tudtátok, hogy a nőstény méh termékenyíti meg ezeket a gyümölcsöket belemászva a fügébe és az újszülőtt hímnemű utód kirágja az utat a nősténynek és ezzel véget is ér az élete? Illetve azok a tekergő ágas fák is fügék, az ágak benőnek a földbe és Indiában akkorára is nőhet egy fa, mint egy falu? – hirtelen egy fákból álló falat vettünk észre magunk előtt. Megérkeztünk az esőerdőbe.

Mivel ez egy „megbolygatott” esőerdő, pallóval a közepén, ezért másodlagos erdőnek hívják. A vezetőnk megmutatta a különböző levéltípusokat és hogy hogyan törnek a napfény felé és hogyan próbálják magukat megszabadítani az esőtől, megismerhettünk egy HIV vírust is gyógyító növényt és megnézhettük a Nelson Mandela által ültetett fát. Emellett megtudhattuk, hogy itt a trópusokon bizony nincsenek évgyűrűk, mert nem váltakozik a tél és nyár, mint nálunk, a fák törzsének nagyságából tippelik meg a fák korát. Ezen információk birtokában teljesen más szemmel tudtuk megnézni a másik két esőerdőt, amihez szerencsénk volt az elkövetkező napokban. A botanikus kertben található erdő körülbelül egy óra alatt bejártható, a pallók miatt eltévedni sem lehet, viszont mindenképpen ajánljuk, hogy a kertben akár egy teljes napot töltsetek el, megéri! Nekünk mindenképp vissza kell mennünk, mert pár órába nem fért bele minden.

Szingapúr rengeteg parkot és túraútvonalat rejteget, az interneten könnyedén elérhetőek a leírásaik is, így jutottunk el az azóta több utazó által említett Treetop walkhoz, ami Little Indiatól, ahol a hostelünk volt, csak fél órányi buszútra volt. Itt is ki volt táblázva minden útvonal, és bár közepes-nehéz útnak írták le, csak a páratartalom fárasztja le inkább az embert. Az úton majmokkal és mókusokkal találkoztunk, szerencsére a „vigyázz, kígyó” táblák nem váltották be a fenyegető ígéreteiket. A treetop walk nevéhez híven egy hatalmas függőhíd az esőerdő fölött, amin csak egy irányban lehetett menni. Próbáltuk minden egyes lépésünkkel magunkba szívni ezt a csodát és gyönyörködni a felejthetetlen látványban. Itt is vannak hosszabb séták, a tavak mellett is el lehet időzni órákat, de visszafele tartva eleredt az eső (Szingapúrban ránézésre folyton monszun van, szóval az esőzés inkább szabály, mint kivétel itt), szóval inkább buszra pattantunk, hogy megnézzük, miket láthatunk a nem messze levő éjszakai szafarin.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Szingapúr után Malajzia felé vettük az irányt, ahol, mint kiderült, a világ legidősebb esőerdejét találhatjuk. Taman Negara (ami malájul nemzeti parkot is jelent) a maga 130 millió évével és hatalmas terjedelmével Kuala Lumpurtól körülbelül 3 órányira fekszik, 2 helyi busszal könnyedén elérhető – ha épp nem kell 4 órát várni a második buszra, szóval Kuala Lumpurból bőven elég reggel 10-kor elindulni Jerantutba (sőt…), mert a második, ún. „dzsungelbusz”, ami Kuala Tahanba visz délután 3-kor indul csak.

Sajnos mind a dzsungelbusz indulási ideje, mind az esőerdőben levő függőhíd nyitvatartása olyan információ, amiből körülbelül hat különbözőt találtunk az interneten, szóval ha meglátogatjátok, legyetek flexibilisek. A buszok 19-22 (Kuala Lumpur-Jerantut) és 7 ringgitbe (Jerantut-Kuala Tahan) kerültek, összesen tehát körülbelül 1800 forintba irányonként. A nemzeti parkot és a kis falut, amiben olcsóbb szállásokat lehet találni egy folyó választja el, amin 1 ringgitért (~70 forint) kelhetünk át. A parkba az engedély szintén 1 ringgit, a fotóengedély pedig 5. Az engedélyt elvileg le kell adni a túra után, hogy lássák, hogy élve kijutottál (és a túraútvonaladat is le kell jelenteni), de mi ezt csak utólag olvastuk, szóval remélem, nem keresnek minket napok óta. Többnapos túraútvonalakat is találhattok, szóval a biztonság kedvéért jelentkezzetek le és töltsétek le a maps.me alkalmazást, mert a dzsungelben nem lesz térerő.

Mi pénteken vettük nyakunkba az erdőt és úgy voltunk vele, hogy ha nagyon úgy tűnik, hogy túravezető nélkül nem bejárható, akkor másnapra próbálunk valakit találni. Szerencsére nem így volt, szóval a reggeli bemelegítő séta után, ami szintén a pallókkal teli úton keresztül vitt minket, elindultunk egy vadles irányába. Az úton 1 kilométer után elfogytak a pallók és rendes hegyi úton mehettünk tovább, sokszor a fák gyökerein felmászva vagy kötéllel felhúzva magunkat, visszafele pedig leereszkedve.

A vadlesen volt pár emeletes ágy, így ott tölthetjük az éjszakát, ha nagyon szeretnénk. Elvileg a majmok, varánuszok, mókusok és piócák mellett tigrisek is vannak az erdőben, szóval ahogy gondoljátok... Mondjuk, utána a térképen megnézve hiába mentünk 3 kilométert az erdő mélyébe, annyira hatalmas területet ölel fel, hogy valószínűleg a tigrisek mélyebben találhatóak! (Ha ez megnyugvást jelentene – de a les számomra nagyon hasonlított a csernobili óvodához, szóval nem biztos, hogy ottmaradtam volna estére.)

Hihetetlen élmény volt mind a három erdőt bejárnunk és nagyon örültünk, hogy nem kellett vezetőt fogadnunk India után!

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Az Izsáki útra költözik az egyetem kertészeti kara

Az Izsáki útra költözik az egyetem kertészeti kara

Költözik a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kara. Szeptembertől már az Izsáki...

Tíz vasútvonalon visszaáll a menetrend

Tíz vasútvonalon visszaáll a menetrend

A MÁV Zrt. tíz vasútvonalon már augusztus 1-jétől visszaállítja a korábbi, megszokott alapmenetre...

200 milliót zsákmányolt a bűnszövetség

200 milliót zsákmányolt a bűnszövetség

A Kecskeméti Járási Ügyészség többrendbeli minősített lopás bűntette és más bűncselekmények miatt...

Remekül kezdték a szezont a kecskeméti országúti bringások - Videóval

Remekül kezdték a szezont a kecskeméti országúti bringások - Videóval

A Szlovák Kupán kezdték meg a versenyszezont a Kecskeméti Első Sor országúti kerékpárosai. Egy hé...

Sportpálya épül a kadafalvi iskolában - VIDEÓVAL

Sportpálya épül a kadafalvi iskolában - VIDEÓVAL

Az önkormányzat valamint a KNORR - BREMSE felajánlása révén épül focipálya a Kadafalván az általá...

A Bohém Ragtime Jazz Band a Tér a térben térzene pénteki fellépője

A Bohém Ragtime Jazz Band a "Tér a térben" térzene pénteki fellépője

Ezen a héten is lesz "Tér a térben" térzene Kecskemét központjában. A Bohém R...

Aktívabb jelenlétet ígér a városrendészet új vezetője – VIDEÓVAL

Aktívabb jelenlétet ígér a városrendészet új vezetője – VIDEÓVAL

Erősítené a városrendészek közterületi jelenlétét dr. Német Zsolt, a Kecskeméti Városrendészet új...

Baleset az M5-ösön

Baleset az M5-ösön

Egy angol személyautó csapódott kisteherautóba kedd reggel az M5-ös autópályán Kecskemét térségéb...

Fiatalkorú lány és futtatója rabolt

Fiatalkorú lány és futtatója rabolt

A Kecskeméti Járási Ügyészség felfegyverkezve elkövetett rablás miatt vádat emelt egy fiatalkorú ...

Az osztatlan közös földtulajdon felszámolása - Videóval

Az osztatlan közös földtulajdon felszámolása - Videóval

Több évtizedes adósságát törleszti az állam az osztatlan közös földtulajdon felszámolásával. Az e...

Motoros és kisbusz ütközött Kecskeméten

Motoros és kisbusz ütközött Kecskeméten

Motoros és kisbusz ütközött hétfő délután Kecskeméten, a Petőfi Sándor és a Kőhíd utca keresztező...

2020.07.13. 18:56

baleset, motor, sérülés, Kecskemét

Kecskeméten marad Marko Djerasimovic

Kecskeméten marad Marko Djerasimovic

Immár bizonyos, hogy az egymást követő tizedik bajnoki szezonban is a KTE-Duna Aszfalt játékosa l...

Indul az utak és járdák javítása

Indul az utak és járdák javítása

E héten kezdi meg a Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. a városi utakon keletkezett kátyúk eltüntet...

Segítségnyújtás nélkül továbbhajtott

Segítségnyújtás nélkül továbbhajtott

Megállás nélkül továbbhajtott a sofőr, miután elütötte a kerékpárost. A rendőrök vádemelést javas...

Áramszünetek Kecskemét szerte

Áramszünetek Kecskemét szerte

Főleg Kadafalva városrészt érintően lesznek áramszünetek ezen a héten Kecskeméten. Mutatjuk az ér...

Vonattal ütközött, túlélte, most várja az ítéletet

Vonattal ütközött, túlélte, most várja az ítéletet

A Kecskeméti Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt...

A Kecskeméti ARC lecsúszott a dobogóról a hetesrögbi hatos döntőben

A Kecskeméti ARC lecsúszott a dobogóról a hetesrögbi hatos döntőben

Az Esztergomi Vitézek nyerte a hetesrögbi országos bajnokságot, amelynek szombati fináléjában a B...

KTE HUFBAU: vereség az NBII-es Szeged vendégeként

KTE HUFBAU: vereség az NBII-es Szeged vendégeként

Szombaton a másodosztályú Szeged-Csanád Grosics Akadémia vendége volt a KTE HUFBAU. A mezőnyben k...

A kecskeméti tűzoltók segítettek hazajutni Pocaknak, az eltévedt kutyusnak

A kecskeméti tűzoltók segítettek hazajutni Pocaknak, az eltévedt kutyusnak

Egy eltévedt kutya kért, és kapott is, segítséget a kecskeméti tűzoltóktól péntek reggel. A ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies