Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Szeptember 19. Szombat  Vilhelmina

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Beáta és Luca a világ körül: olajbogyót szüreteltünk Portugáliában

Az El Camino után egy kis önkéntes munka

2019.11.06. 11:10

A 40 napnyi Camino után, amikor szó szerint bejártuk a francia-spanyol határtól az óceánig Észak-Spanyolországot, tudtuk, hogy nem leszünk képesek a fennmaradó időben nyugton maradni és pihenni Portugáliában. Így döntöttük el, hogy a szokásos kanapészörfös (Couchsurfing) kérések mellett megpróbálkozunk a WorkAway-jel is. Végül a holland-portugál pár portáján töltöttük a hetünket, két gyerekük, három kutyájuk, megszámolhatatlan macskájuk társaságában, tyúkokkal, kacsákkal és birkákkal körülvéve - írta nekünk Matuszka Beáta, aki párjával Luca Bergaminivel világjáró körútjukon számolnak be nekünk blogjukban.

Az elmúlt években a külföldi utazás sokak számára elérhető lett a fapados légitársaságok térnyerésének és versenyének köszönhetően, 2019 őszén is bárki bejárhatta Európát akár Magyarországról is a 6000 ezer forintos retúr repjegyekkel. Különböző kultúrákat és konyhákat megismerni, idegen nyelvet (vagy néha annak hiányában Activityt) gyakorolni sokkal olcsóbbá vált, mint elutazni a Balatonra. Ez tette számunkra is lehetővé az elmúlt 10 évben, hogy bejárjuk a kontinest. Szerencsére nekünk a feltöltődést a felfedezés jelenti, imádunk érdekes emberekkel találkozni és helyiek által ajánlott, eldugott helyeket bejárni, legyenek azok szűk kis utcácskák, nem mindennapi helyszínek, erdőkben elfeledett, többszázéves malmok. (A különlegességek megtalálásához szívből ajánljuk az Atlas Obscurat!

A 40 napnyi Camino után, amikor szó szerint bejártuk a francia-spanyol határtól az óceánig Észak-Spanyolországot, tudtuk, hogy nem leszünk képesek a fennmaradó időben nyugton maradni és pihenni Portugáliában, és Lisszabon és Porto bebarangolása mellett még mindig volt egy hetünk a repülőutunkig. A világkörüli út miatt minden országra megszabott költségvetésünk van, és ha tudunk spórolni pár országban, akkor a drágább helyekre (mint például az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán vagy akár Új-Zéland) többet félre tudunk rakni. Így döntöttük el, hogy a szokásos kanapészörfös (Couchsurfing) kérések mellett megpróbálkozunk a WorkAway-jel is.

A bárányok is besegítenek

A WorkAway egy kultúrális cserét elősegítő online felület, ahol akár itthon, akár külföldön felajánlhatjuk a segítségünket magánszemélyeknek. Az élmény sokrétű lehet: ökokertek kialakításában, nyelvtanításban, egyedülálló szülőknek gyerekvigyázásban, hostelekben és vendégházakban vagy akár művészeti projektekben is segíthetünk. Mi először hosteleknek és vendégházaknak írtunk a nagyvárosokban, végül két család talált meg minket, akik épp a kezdődő olajbogyó szüretelésben szerettek volna segítséget kapni. Végül a holland-portugál pár, Marije és Gui Coimbra közeli portáján töltöttük a hetünket, két gyerekük, három kutyájuk, megszámolhatatlan macskájuk társaságában, tyúkokkal, kacsákkal és birkákkal körülvéve.

Méretük ellenére a legjámborabb kutyák voltak a faluban

A házuk egy 10 fős faluban volt, amiből 6 az ő családtagjuk volt. Marije-ék eleinte Hollandiából Portugáliába utazva segítették ki a nagyszülőket a ház körüli teendőkben és a szüretelésben, ám pár éve úgy döntöttek, Gui szülővárosába költöznek és komolyabban veszik az olívaolaj készítést is. Így csöppentünk bele a már kiforrott üzletbe: napközben olajbogyókat szüreteltünk kézzel és géppel, legkésőbb minden második nap pedig a présben kellett tölteni az estét, hogy a frissen szüretelt bogyókból jó minőségű olívaolaj legyen.

Teljes menetfelszerelés esőbenAz első napunkon hajnalban indultunk el Lisszabonból, hogy még reggel Coimbraba érjünk, ahol Marije egy eltéveszthetetlen fehér Land Rover Defenderrel vett fel minket a buszállomáson. Ilyen kocsiban mit is mondhatnánk? Induljon a kaland!

A hátizsákjainkat leraktuk a privát szobában, amit a hétre kaptunk tőlük – saját szoba és saját fürdő, Camino után ez mennyország! A másik családnál egy lakókocsiban aludhattunk volna, tudat alatt valószínűleg ez is segített nekünk a döntésben, hogy mégis Coimbraba jöjjünk Marije-ékhoz.

Az egy hét sok mindent megtanított nekünk az olajbogyókról és az olívaolajról. Galega és picual bogyókat szüreteltünk, az előbbi a legelterjedtebb portugál fajta (ország olajfáinak mintegy négyötöde ebbe a fajtába tartozik), utóbbi pedig a leghíresebb spanyol olajbogyó (Spanyolország olajfáinak fele, így a világ fáinak mintegy egyötöde picual). Nagyon fontos, hogy a földre lehullott bogyókat nem szedhetjük össze, így időben kell szüretelni, még mielőtt megérnének és a fák alá is védőhálót kell kifeszíteni.

Először előszüreteltünk, amikor a beteg bogyókat kiválogattuk, mert keserűvé, rosszabb minőségűvé teszik az olajat. Ezután a fák ágainak rázása és fésülése történt két különböző géppel (a bogyók nagy része ekkor hullott a kifeszített hálóba), majd manuálisan próbáltuk leszedni a maradékot.

Ekkor jött az akrobatikus része is a hétnek – sokszor az esőnek köszönhetően nyakig beöltözve, poncsóban, lábszárközépig sáros csizmában, de mindeközben napszemüvegben és sapkában (mert a visszapattanó ágaktól a szemünket is védeni kell, illetve a hajunk is belegabalyodik az ágakba) másztunk fára, vagy a már említett Land Rover Defenderre, hogy elérjük a magasabban levő, értékes olajbogyókat.

A traktorból és vödrökből az utánfutóba öntött termést 48 órán belül (általában legkésőbb másnap este) a bő egy órára levő présbe kellett vinni, ahol amint sorra jutottunk, a préselés kb 1,5 órás folyamat volt. Először beleöntöttük a több száz kiló olajbogyót egy lyukba, ahonnan futószalagon kerültek fel a gépbe, ami kifújta a leveleket és a faágakat, amik szintén keserűvé teszik az olajat.

Ezekbe a tankokba kerül az olaj, amikor hazahozzuk

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Ezután megtisztítják a bogyókat nagy nyomású vízzel, majd az olajbogyók őrlése és centrifugázás következik, amivel kinyerik az olajat. Az első olajpréselés után sugárzóan zöld és csípős olajat kaptunk, ami csak pár másodperccel az első korty után kezdte éreztetni maró hatását a nyelőcsövünkön. Annyira nem megszokott olajat kortyolgatni (kivéve, ha épp kémnek készül az ember), de mint ahogy a héten később megtudtuk, olajkóstolóknál a szaglás mellett a kortyolgatás az, amivel többet megtudhatunk a különböző olajokról.

 

Tudtátok, hogy az olajoknál a kóstolás alatt a keserűség és gyümölcsösség mellett azt is nézzük, mennyire csípi a nyelőcsövünket az olaj? Emellett azt is megtudhatjuk, hogy mennyire zöld/füves, esetleg érett/édes az olaj, amit ízlelgetünk. Természetesen a gyakorlottabbak azt is érzik, ha valami probléma van az olajjal: állott, avas, sőt néha még saras ízvilágot is felfedezhetnek a kevésbé jókban. Ne felejtsük el, hogy a legtöbb olaj okkal van sötét üvegben! Az UV fény nem tesz jót nekik, így mi is tartsuk távol a napsütéstől és felbontás után 6 hónapon belül mindenképp fogyasszuk el. Emellett a tévhittel ellentétben süthetünk is vele, ha az olajat rendesen átszűrték, akkor nem maradnak olyan kis részecskék az olajban, amik magas hőfoknál problémát okozhatnak és 180-220 fokig hevíthetjük az extra szűz olívaolajat. 

Ez a hét is segített a testünk karbantartásában is, szerencsére a Camino után nem puhultunk el. A szüretelés mellett kitakarítottuk az 550 literes tankokat, ahova a préselés után az olaj kerül (először pihenve egy napot az egyik tankban, utána átszűrve kerülnek a többibe), kutyát sétáltattunk (a kicsit, nem a 60 kilós pásztorkutyákat), fákat metszettünk és tűzifát pakoltunk. Mivel a családnak az olíva üzlet mellett étterme is volt, szakácsok főztek ránk napközben a kertjükben található zöldségekből, így ha a 40 nap zarándoklat alatt vitaminhiányosak lettünk volna, itt mindenképp összeszedtük magunkat.

Ilyenek voltak a vacsorák

Ha bárki a városi létből kiszakadna kicsit és megismerné, milyen egy szüret, egy ökogazdaság építése, vagy bármilyen más, nem irodai munka, viszont nem tud messzire utazni, Magyarországon is találhat közel 200 befogadót. A következő állomásunk az egyhetes Egyesült Arab Emírségek után India lesz, és bár ebben a hatalmas országban csupán 5 hetet töltünk, ott is megpróbálunk családokat találni, akiknél segíthetünk, legalább egy rövidebb időre.

Üdvözlettel: Bea és Luca

Korábban írtuk:

Beáta és Luca a világ körül I. - El Camino - Videóval

Világkörüli útra indul szerelmével egy kecskeméti lány

 

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Babazászló kerül a régi SZTK épületére

Babazászló kerül a régi SZTK épületére

​Babazászlót helyeznek ki az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Piaristák téri ép...

Fertőtlenítőszert ajánlott fel a városnak az Inter Tan-Ker Zrt. - VIDEÓVAL

Fertőtlenítőszert ajánlott fel a városnak az Inter Tan-Ker Zrt. - VIDEÓVAL

Mintegy  115 ezer forint értékben, összesen 200 liter fertőtlenítőt ajánlott fel a kecs...

Bringázz biztonságosan! - A Merci-gyárban is

Bringázz biztonságosan! - A Merci-gyárban is

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai – a megyei balesetmegelőzési bizottsá...

Az Egyszólam együttes műsorával indult a Népzenei Találkozó

Az Egyszólam együttes műsorával indult a Népzenei Találkozó

Pásztorok Öröksége címmel tartott koncertet az Egyszólam együttes a Hírös Agóra Ifjúsági Ott...

A harmadik győzelem lebeg a futsalosok szeme előtt

A harmadik győzelem lebeg a futsalosok szeme előtt

Zsinórban harmadik győzelmére hajt az SG Kecskemét Futsal együttese, ennek eléréséhez pedig hétfő...

Szombaton bővíti járatait a Keko

Szombaton bővíti járatait a Keko

Szeptember 19-én  a szokottnál is több járatot indít el a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft...

Koncerttel zárták a vándorkiállítást - Videóval

Koncerttel zárták a vándorkiállítást - Videóval

Ünnepélyes Centenáriumi koncerttel zárták ma délelőtt a „100 éves a Rendőrség - A magyar re...

Elektromos buszt tesztelnek Kecskeméten - Videóval

Elektromos buszt tesztelnek Kecskeméten - Videóval

Az elektromos buszok városi közlekedéséről gyűjthetnek tapasztalatot egy 50 millió forintos pályá...

651 facsemete a 25 éves TERMOSTAR-tól

651 facsemete a 25 éves TERMOSTAR-tól

A Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolában, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolába, és a Juhar ut...

Nem keresztelik át a Kisdobos utcát

Nem keresztelik át a Kisdobos utcát

Utcanevekről is döntöttek a képviselők a csütörtöki testületi ülésen. Megszavazták, hogy tájékozt...

A Szegedi Kürtkvartett a Tér a térben térzene pénteki fellépője

A Szegedi Kürtkvartett a "Tér a térben" térzene pénteki fellépője

Ezen a héten is lesz "Tér a térben" térzene Kecskemét központjában. A Szegedi...

Új fizetős parkolók az élhetőbb város érdekében - Videóval

Új fizetős parkolók az élhetőbb város érdekében - Videóval

Lakossági kérésre fizetőssé válik november 1-jétől a parkolás a Juhar utcában, a Piszekút téren, ...

Öt kecskeméti épület kerül helyi védelem alá

Öt kecskeméti épület kerül helyi védelem alá

​Helyi védelem alá helyeznek öt kecskeméti épületet a közgyűlés mai (csütörtök) döntése nyomán. A...

Újabb öt évre dr. Rosta Szabolcs a múzeum vezetője

Újabb öt évre dr. Rosta Szabolcs a múzeum vezetője

Az intézmény jelenlegi igazgatóját, dr. Rosta Szabolcsot bízta meg a közgyűlés a Kecskeméti Katon...

Hétvégén Duna Aszfalt Kupa

Hétvégén Duna Aszfalt Kupa

Pénteken és szombaton rendezi a KTE Kosárlabda Klub Kft. hazai felkészülési tornáját, a Duna Aszf...

Kiskunság Kincsei online!

Kiskunság Kincsei online!

A 2020/21-es tanévben a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon komplex természetismereti, helytörténeti 3 fo...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies