Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Június 22. Kedd  Paulina

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna

Beáta és Luca a világ körül: olajbogyót szüreteltünk Portugáliában

Az El Camino után egy kis önkéntes munka

2019.11.06. 11:10

A 40 napnyi Camino után, amikor szó szerint bejártuk a francia-spanyol határtól az óceánig Észak-Spanyolországot, tudtuk, hogy nem leszünk képesek a fennmaradó időben nyugton maradni és pihenni Portugáliában. Így döntöttük el, hogy a szokásos kanapészörfös (Couchsurfing) kérések mellett megpróbálkozunk a WorkAway-jel is. Végül a holland-portugál pár portáján töltöttük a hetünket, két gyerekük, három kutyájuk, megszámolhatatlan macskájuk társaságában, tyúkokkal, kacsákkal és birkákkal körülvéve - írta nekünk Matuszka Beáta, aki párjával Luca Bergaminivel világjáró körútjukon számolnak be nekünk blogjukban.

Az elmúlt években a külföldi utazás sokak számára elérhető lett a fapados légitársaságok térnyerésének és versenyének köszönhetően, 2019 őszén is bárki bejárhatta Európát akár Magyarországról is a 6000 ezer forintos retúr repjegyekkel. Különböző kultúrákat és konyhákat megismerni, idegen nyelvet (vagy néha annak hiányában Activityt) gyakorolni sokkal olcsóbbá vált, mint elutazni a Balatonra. Ez tette számunkra is lehetővé az elmúlt 10 évben, hogy bejárjuk a kontinest. Szerencsére nekünk a feltöltődést a felfedezés jelenti, imádunk érdekes emberekkel találkozni és helyiek által ajánlott, eldugott helyeket bejárni, legyenek azok szűk kis utcácskák, nem mindennapi helyszínek, erdőkben elfeledett, többszázéves malmok. (A különlegességek megtalálásához szívből ajánljuk az Atlas Obscurat!

A 40 napnyi Camino után, amikor szó szerint bejártuk a francia-spanyol határtól az óceánig Észak-Spanyolországot, tudtuk, hogy nem leszünk képesek a fennmaradó időben nyugton maradni és pihenni Portugáliában, és Lisszabon és Porto bebarangolása mellett még mindig volt egy hetünk a repülőutunkig. A világkörüli út miatt minden országra megszabott költségvetésünk van, és ha tudunk spórolni pár országban, akkor a drágább helyekre (mint például az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán vagy akár Új-Zéland) többet félre tudunk rakni. Így döntöttük el, hogy a szokásos kanapészörfös (Couchsurfing) kérések mellett megpróbálkozunk a WorkAway-jel is.

A bárányok is besegítenek

A WorkAway egy kultúrális cserét elősegítő online felület, ahol akár itthon, akár külföldön felajánlhatjuk a segítségünket magánszemélyeknek. Az élmény sokrétű lehet: ökokertek kialakításában, nyelvtanításban, egyedülálló szülőknek gyerekvigyázásban, hostelekben és vendégházakban vagy akár művészeti projektekben is segíthetünk. Mi először hosteleknek és vendégházaknak írtunk a nagyvárosokban, végül két család talált meg minket, akik épp a kezdődő olajbogyó szüretelésben szerettek volna segítséget kapni. Végül a holland-portugál pár, Marije és Gui Coimbra közeli portáján töltöttük a hetünket, két gyerekük, három kutyájuk, megszámolhatatlan macskájuk társaságában, tyúkokkal, kacsákkal és birkákkal körülvéve.

Méretük ellenére a legjámborabb kutyák voltak a faluban

A házuk egy 10 fős faluban volt, amiből 6 az ő családtagjuk volt. Marije-ék eleinte Hollandiából Portugáliába utazva segítették ki a nagyszülőket a ház körüli teendőkben és a szüretelésben, ám pár éve úgy döntöttek, Gui szülővárosába költöznek és komolyabban veszik az olívaolaj készítést is. Így csöppentünk bele a már kiforrott üzletbe: napközben olajbogyókat szüreteltünk kézzel és géppel, legkésőbb minden második nap pedig a présben kellett tölteni az estét, hogy a frissen szüretelt bogyókból jó minőségű olívaolaj legyen.

Teljes menetfelszerelés esőbenAz első napunkon hajnalban indultunk el Lisszabonból, hogy még reggel Coimbraba érjünk, ahol Marije egy eltéveszthetetlen fehér Land Rover Defenderrel vett fel minket a buszállomáson. Ilyen kocsiban mit is mondhatnánk? Induljon a kaland!

A hátizsákjainkat leraktuk a privát szobában, amit a hétre kaptunk tőlük – saját szoba és saját fürdő, Camino után ez mennyország! A másik családnál egy lakókocsiban aludhattunk volna, tudat alatt valószínűleg ez is segített nekünk a döntésben, hogy mégis Coimbraba jöjjünk Marije-ékhoz.

Az egy hét sok mindent megtanított nekünk az olajbogyókról és az olívaolajról. Galega és picual bogyókat szüreteltünk, az előbbi a legelterjedtebb portugál fajta (ország olajfáinak mintegy négyötöde ebbe a fajtába tartozik), utóbbi pedig a leghíresebb spanyol olajbogyó (Spanyolország olajfáinak fele, így a világ fáinak mintegy egyötöde picual). Nagyon fontos, hogy a földre lehullott bogyókat nem szedhetjük össze, így időben kell szüretelni, még mielőtt megérnének és a fák alá is védőhálót kell kifeszíteni.

Először előszüreteltünk, amikor a beteg bogyókat kiválogattuk, mert keserűvé, rosszabb minőségűvé teszik az olajat. Ezután a fák ágainak rázása és fésülése történt két különböző géppel (a bogyók nagy része ekkor hullott a kifeszített hálóba), majd manuálisan próbáltuk leszedni a maradékot.

Ekkor jött az akrobatikus része is a hétnek – sokszor az esőnek köszönhetően nyakig beöltözve, poncsóban, lábszárközépig sáros csizmában, de mindeközben napszemüvegben és sapkában (mert a visszapattanó ágaktól a szemünket is védeni kell, illetve a hajunk is belegabalyodik az ágakba) másztunk fára, vagy a már említett Land Rover Defenderre, hogy elérjük a magasabban levő, értékes olajbogyókat.

A traktorból és vödrökből az utánfutóba öntött termést 48 órán belül (általában legkésőbb másnap este) a bő egy órára levő présbe kellett vinni, ahol amint sorra jutottunk, a préselés kb 1,5 órás folyamat volt. Először beleöntöttük a több száz kiló olajbogyót egy lyukba, ahonnan futószalagon kerültek fel a gépbe, ami kifújta a leveleket és a faágakat, amik szintén keserűvé teszik az olajat.

Ezekbe a tankokba kerül az olaj, amikor hazahozzuk

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Ezután megtisztítják a bogyókat nagy nyomású vízzel, majd az olajbogyók őrlése és centrifugázás következik, amivel kinyerik az olajat. Az első olajpréselés után sugárzóan zöld és csípős olajat kaptunk, ami csak pár másodperccel az első korty után kezdte éreztetni maró hatását a nyelőcsövünkön. Annyira nem megszokott olajat kortyolgatni (kivéve, ha épp kémnek készül az ember), de mint ahogy a héten később megtudtuk, olajkóstolóknál a szaglás mellett a kortyolgatás az, amivel többet megtudhatunk a különböző olajokról.

 

Tudtátok, hogy az olajoknál a kóstolás alatt a keserűség és gyümölcsösség mellett azt is nézzük, mennyire csípi a nyelőcsövünket az olaj? Emellett azt is megtudhatjuk, hogy mennyire zöld/füves, esetleg érett/édes az olaj, amit ízlelgetünk. Természetesen a gyakorlottabbak azt is érzik, ha valami probléma van az olajjal: állott, avas, sőt néha még saras ízvilágot is felfedezhetnek a kevésbé jókban. Ne felejtsük el, hogy a legtöbb olaj okkal van sötét üvegben! Az UV fény nem tesz jót nekik, így mi is tartsuk távol a napsütéstől és felbontás után 6 hónapon belül mindenképp fogyasszuk el. Emellett a tévhittel ellentétben süthetünk is vele, ha az olajat rendesen átszűrték, akkor nem maradnak olyan kis részecskék az olajban, amik magas hőfoknál problémát okozhatnak és 180-220 fokig hevíthetjük az extra szűz olívaolajat. 

Ez a hét is segített a testünk karbantartásában is, szerencsére a Camino után nem puhultunk el. A szüretelés mellett kitakarítottuk az 550 literes tankokat, ahova a préselés után az olaj kerül (először pihenve egy napot az egyik tankban, utána átszűrve kerülnek a többibe), kutyát sétáltattunk (a kicsit, nem a 60 kilós pásztorkutyákat), fákat metszettünk és tűzifát pakoltunk. Mivel a családnak az olíva üzlet mellett étterme is volt, szakácsok főztek ránk napközben a kertjükben található zöldségekből, így ha a 40 nap zarándoklat alatt vitaminhiányosak lettünk volna, itt mindenképp összeszedtük magunkat.

Ilyenek voltak a vacsorák

Ha bárki a városi létből kiszakadna kicsit és megismerné, milyen egy szüret, egy ökogazdaság építése, vagy bármilyen más, nem irodai munka, viszont nem tud messzire utazni, Magyarországon is találhat közel 200 befogadót. A következő állomásunk az egyhetes Egyesült Arab Emírségek után India lesz, és bár ebben a hatalmas országban csupán 5 hetet töltünk, ott is megpróbálunk családokat találni, akiknél segíthetünk, legalább egy rövidebb időre.

Üdvözlettel: Bea és Luca

Korábban írtuk:

Beáta és Luca a világ körül I. - El Camino - Videóval

Világkörüli útra indul szerelmével egy kecskeméti lány

 

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Három lopás egy hónap alatt

Három lopás egy hónap alatt

A Kecskeméti Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai 2021. június 20-án őrizetbe vettek...

2021.06.21. 15:37

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara ad koncertet Kecskeméten

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara ad koncertet Kecskeméten

Kecskemét lesz az egyik állomása a Magyar Rádió Művészeti Együttesei Zenélő Magyarorszá...

2021.06.21. 12:25

Útkarbantartás miatt félpályás útlezárás a Kodály Zoltán téren

Útkarbantartás miatt félpályás útlezárás a Kodály Zoltán téren

Félpályás útlezárásra számíthatunk a Kodály Zoltán téren, a Rákóczi úti kereszteződéstő...

2021.06.21. 10:42

T.E.NY.É.R: A felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése a szabadidősport révén

T.E.NY.É.R: A felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése a szabadidősport révén

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közzétett felhívásra összeállított pályázatával a Röpke...

2021.06.21. 10:26

Ne parkoljanak a körbekerített helyeken!

Ne parkoljanak a körbekerített helyeken!

A Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. munkatársai a nappali forgalom akadályozását elkerülve a...

2021.06.21. 10:24

Ars medicinae - A gyógyítás művészete: a Múzéjen már láthatjuk a kiállítást

Ars medicinae - A gyógyítás művészete: a Múzéjen már láthatjuk a kiállítást

Hosszú idő után megnyitja kapuit a kívül-belül megújult Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gy...

2021.06.21. 09:57

Tíz kocsit karcolt össze biztosító tűvel egy kecskeméti férfi

Tíz kocsit karcolt össze biztosító tűvel egy kecskeméti férfi

A Kecskeméti Járási Ügyészség rongálás vétsége miatt vádat emelt egy férfi ellen, aki 2021 j...

2021.06.21. 09:01

Ököllel, majd baltával akart bosszút állni, mert rádudáltak

Ököllel, majd baltával akart bosszút állni, mert rádudáltak

Csúnyán elfajult egy közlekedési vita Kecskemét belvárosában még januárban. Rádudáltak egy szabál...

2021.06.21. 08:50

Kulcsár is marad az SG Kecskemétben

Kulcsár is marad az SG Kecskemétben

Januárban igazolták le a 23 éves futsalost, és bátor játékával pár hónap alatt bizonyította, hogy...

2021.06.21. 08:43

Stúdióbeszélgetés Kis Jánossal és Oldal Henriettel

Stúdióbeszélgetés Kis Jánossal és Oldal Henriettel

Mint arról már korábban beszámoltunk, új evangélikus óvoda nyitja meg kapuit Kecskeméten. Ebből a...

2021.06.20. 20:25

Kecskemét színpompás közterei – videóval

Kecskemét színpompás közterei – videóval

Folyamatosan ültetik ki a virágokat a közterületekre a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft...

2021.06.20. 17:03

A gyerekek érdekeit képviselik - mindenekfelett – videóval

A gyerekek érdekeit képviselik - mindenekfelett – videóval

Szociális és szocializációs problémák, krízishelyzetek, de bűncselekmények miatt is szorulhat egy...

2021.06.20. 14:10

Wellnesst kapnak a vadaskert emui – videóval

Wellnesst kapnak a vadaskert emui – videóval

Szinte mindennap megfürdetik az emukat a Kecskeméti Vadaskertben, hiszen némely állatfajok neheze...

2021.06.20. 08:10

38 kép

Tandemtúrát szerveztek autista fiataloknak - Videóval

Tandemtúrát szerveztek autista fiataloknak - Videóval

Izgalmas napjuk volt ma azoknak az autizmussal élő fiataloknak és családtagjaiknak, gyámjaiknak, ...

2021.06.19. 21:56

18 kép

Beszélgetés Ittzésné Kövendi Kata Apáczai Csere János-díjas pedagógussal – videóval

Beszélgetés Ittzésné Kövendi Kata Apáczai Csere János-díjas pedagógussal – videóval

Pedagógusnap alkalmából vehetett át kitüntetést Ittzésné Kövendi Kata, a Kodály Iskola egykori ne...

2021.06.19. 19:02

Aranybarna palacsinta a Wojtyla Ház asztalán - Videóval

Aranybarna palacsinta a Wojtyla Ház asztalán - Videóval

Eddig nem látott, különösen nemes lelkű vendégeket köszöntöttek 2021. június 19-én, szo...

2021.06.19. 16:45

22 kép

Holttestet találtak egy vasúti vagonban Kecskeméten

Holttestet találtak egy vasúti vagonban Kecskeméten

Több hónapja elhunyt férfi holttestét találták meg egy vasúti szerelvényben Kecskeméten - tudta m...

2021.06.19. 15:46

Forgalomkorlátozás hétfő reggeltől az 54-esen

Forgalomkorlátozás hétfő reggeltől az 54-esen

Az 54-es főúton június 21-én ideiglenes forgalomkorlátozásra kell számítania az arra közlekedőkne...

2021.06.19. 15:30

Új szabadtéri nyílik Kecskeméten - Július 2-án nyit a Csillagfény Udvarszínház

Új szabadtéri nyílik Kecskeméten - Július 2-án nyit a Csillagfény Udvarszínház

Júliustól szeptemberig vár mindenkit a Hunyadivárosi Közösségi Ház udvarán található szabadtéri s...

2021.06.19. 14:30

14 kép

Három napos országos szenior teniszversenyt rendeztek Kecskeméten

Három napos országos szenior teniszversenyt rendeztek Kecskeméten

Az elmúlt hétvégén három napos országos szenior teniszversenyt rendeztek Kecskeméten, az Olimpia ...

2021.06.18. 19:44

38 kép

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies