Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Május 30. Szombat  Zsanett, Janka

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Beáta és Luca a világ körül: Szerelem a korona idején

2020.04.05. 10:15

Már hetedik hónapja volt úton Matuszka Beáta és Luca Bergamini, amikor teljesen a feje tetejére állt a világ. Ők látták, mi a helyzet Thaiföldön, hogyan védekeznek Vietnámban a vírus terjedése ellen, most pedig épp Japánban várják, hogy jobbra forduljon a helyzet. Olvassák el világjáró párosunk legfrissebb beszámolóját!

Évekkel ezelőtt kezdtük el a világkörüli út tervezését, amikor még a legnagyobb problémánknak az tűnt, hogy vajon elkapjuk-e a maláriát vagy a dengue-lázat, beengednek-e pár országba, mert több hónapnyi gyógyszeradagot hurcolok a kézipoggyászomban, vagy hogy mennyire lesz problémás néhány országban a szállásfoglalásnál, hogy nem vagyunk házasok. Esetleg, hogy be tudjuk-e tartani a költségvetést, aminek az egyik eleme az átlagos repjegyár volt, ami kontinensen belül 30 ezer forint, kontinensek között pedig 150 ezer forint volt pár hónapja.

Már 7. hónapja voltunk úton, amikor teljesen a feje tetejére állt a világ. Egyik pillanatról a másikra azt vettük észre, hogy az összes ország bezárta a kapuit előttünk, leállt a kereskedelmi repülés, és ha esetleg tudnánk is valamerre menni, az sem 30 vagy 150 ezer forintba, hanem 1-5 millió forintba kerülne már – mármint, ha épp nem törlik a járatokat, amivel a pénzünket is elveszítenénk. Mivel Magyarország lezárta a határokat a külföldiek előtt, Olaszországban pedig csak akkor lehet közlekedni, ha a bejelentett lakcímére megy az ember, így egyikünket sem engednék fel a másik országába tartó járatra, hónapokra elszakítva minket, ha visszatérnénk Európába. Az út előtt albérletben éltünk, így otthoni munkahely és lakás nélkül Ázsiában legalább együtt tölthetjük a karantén napjait.

A macikat is védeni kell!!!A vírusból és az az elleni védekezésből itt sem lehetett érezni semmit hónapokig. Már Thaiföldön voltunk második hónapja, amikor felröppentek a hírek, hogy a holdújév közeledtével és a gyakori utazásokkal gyorsabban fog terjedni Ázsiában a vuhani vírus, de annak ellenére, hogy Thaiföld akkor már a második legtöbb fertőzöttel rendelkező ország volt, még mindig úgy gondolta mindenki, hogy Kínán túl nem fog pusztítani jelentős mértékben a betegség.

Ekkor már otthonról is mesélték, hogy az emberek elkezdtek félni az ázsiaiaktól, még akkor is, ha évek óta nem jártak Ázsiában a boltokat és éttermeket üzemeltető emberek, sőt, még nem is kínaiak – ekkor jelentek meg a kirakatokban a „mi vietnámiak vagyunk” feliratok. Nem kellett sokat várni, február végén a vietnámiak mutogattak és zavarták el a külföldieket, mert az „ázsiai vírusból” hirtelen „európai vírus” lett – sajnos a xenofóbia ilyenkor azok ellen irányul legtöbbször, akik tudják, hogy nem az adott egyén hibás és, hogy az ilyen nehéz időkben leginkább az összefogás hasznos és nem a széthúzás. Sajnos mi is személyesen tapasztaltuk az idegengyűlöletet: a buszokra nem engedtek fel olaszokat és Lucaért a rendőrség is eljött az egyik hotelünkbe, pedig hónapok óta nem jártunk Európában és ezt az útlevelünkben levő pecsétekkel is tudtuk bizonyítani.

A különböző országok különféleképpen és különböző idővonal mentén viszonyultak a helyzethez. Ottjártunkkor januárban Thaiföldön és Kambodzsában a vírus egy távoli dolognak tűnt, amikor pedig Vietnámba léptünk, akkor ott már hetek óta nem voltak új megbetegedések, így biztonságban éreztük magunkat. Ennek ellenére mégis ebben az országban volt a legmagasabb fokú a védekezés: mindenhol mérték a lázunkat (például a szállásokon naponta, Cat Ba szigetén pedig a hajóra való fellépés előtt), mindenhova ki volt rakva kézfertőtlenítő (még a fákra is), illetve edukációs üzenetek voltak felaggatva szerte a városban.

Sajnos a védekezés ellenére, több hét nyugalom után, visszatért Észak-Vietnámba a vírus. Akkor mi már délen voltunk és megvolt a repjegyünk Japánba és abban bíztunk, hogy az ott tölthető 3 hónap alatt lenyugszik valamelyest a helyzet. Már indulás előtt álltunk, amikor pár órán belül sorra jöttek a hírek: lezárták Olaszországot, Malajziát, Thaiföldet, Ausztráliát, Új-Zélandot, Tajvant, Magyarország nem enged be külföldit...

Gyakorlatilag az összes lehetőség lezárult az orrunk előtt. A családunkkal és a barátainkkal naponta tartjuk a kapcsolatot, a háborút megélt idős olaszok szerint olyan a helyzet ott, mint a háborús évek alatt, azzal a különbséggel, hogy most láthatatlan az ellenség.

Csupán pár nappal a Japánba való belépésünk után itt is lezárták a határokat, viszont a világ többi részéhez hasonló védekezést itt jelenleg még nem tapasztalunk. Bár itt is az emberek 90%-a hord maszkot (ez ázsiai szokás, hogy ne betegítsék meg a többieket, illetve Japánban elvileg az allergiaszezon alatt is használják, nem a mostani idők hozták divatba) és a boltok és éttermek előtt is található kézfertőtlenítő, mégis tele van a belváros, sorban állnak az emberek az éttermek előtt és a kérés ellenére is sokan kiülnek megtartani a cseresznyevirágzás alatt a pikniküket, a hanamit.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Szerencsére megfizethető szállást csak a külvárosokban találtunk, így akkor sem találkozunk emberekkel az utcán, ha bevásárolnunk kell. Mióta elhalasztották az Olimpiát, naponta dőlnek meg a rekordok az új betegek számát illetően, viszont kijárási tilalmat nem rendeltek el egyelőre, csak kérik a lakosokat, hogy ne mozduljanak ki esténként vagy hétvégenként.

Egyelőre nem tudunk mást tenni, mint várni, hiszen naponta változik a helyzet, ebben a járattörlési hullámban 2 hétre előre nem is érdemes repjegyet venni, az elkövetkező napokra pedig kifizethetetlenül drágák a jegyek. Ezidő alatt, munka hiányában tanulunk: nyelveket és új szakmákat, szerencsére online rengeteg iskola nyitotta meg a kapuit a karantén idejére. Szabadidőnkben pedig behozzuk a lemaradásunkat olvasás terén, ilyen nehéz időkben pedig érdemes klasszikusokhoz is visszanyúlni, a 70 éve Tolkien tollából íródott sorok még ma is nagyon igazak.

"Nem örülök, hogy épp az én életemben kellett így történnie – sóhajtott Frodó.

– Én sem – bólintott Gandalf –, és senki se örül, hogy ilyen időket kellett megérnie. De hát nem mi döntjük el, hogy mikor éljünk. Mi csak abban dönthetünk, hogy mi a teendő, ha már itt vagyunk."

(J.R.R. Tolkien: A Gyűrű Szövetsége)

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Újra megnyitja ügyfélszolgálati irodáját a KeKo

Újra megnyitja ügyfélszolgálati irodáját a KeKo

Pünkösd után ismét megnyitja ügyfélkapcsolati irodáját a Kéttemplom közben a Kecskeméti Közlekedé...

Baleset az Izsáki úton

Baleset az Izsáki úton

Az 52-es főúton, Kecskemét belterületén, a 4-es km-nél egy személyautó és egy teherautó ütközött ...

Pörögj velünk! - Videóval

Pörögj velünk! - Videóval

,,Pörögj velünk!” A Ciróka kezdeményezésére 13 bábszínház fogott össze, hogy igazán emlékez...

Megint lecsapott a Hajagos utcai virágtolvaj - Videóval

Megint lecsapott a Hajagos utcai virágtolvaj - Videóval

Újra lecsapott a Hajagos utcai virág tolvaj. A férfi ugyanonnan tulajdonított el növényt tegnap, ...

Anyák napja, szülésznők napja és születésünnep a koronavírus árnyékában

Anyák napja, szülésznők napja és születésünnep a koronavírus árnyékában

Idén a veszélyhelyzet miatt rendhagyóan ünnepelte a kecskeméti kórház az édesanyákat. A Szülészet...

A Kecskeméti CAMPUS-ra is szavazhatunk az Év háza pályázaton!

A Kecskeméti CAMPUS-ra is szavazhatunk az Év háza pályázaton!

Két kategóriában, 53 épülettel versenghetnek idén az építészek családi házak és kis társasházak, ...

Táblagépeket kaptak az egészségügyi szakdolgozók

Táblagépeket kaptak az egészségügyi szakdolgozók

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) ezer táblagép átadásával kívánja elismerni és m...

Szavazz kedvenc tanárodra vagy a legjobb sztorira!

Szavazz kedvenc tanárodra vagy a legjobb sztorira!

Elindult a „Munka Gyümölcse” című szavazós játék az 5letből jövő! Facebook oldalán, m...

Virágos Balkonok: idén is segítik a panelházak kivirágoztatását

Virágos Balkonok: idén is segítik a panelházak kivirágoztatását

Idén is folytatódott Kecskeméten a több mint tízéves hagyományra visszatekintő virágosz...

Tablószavazás – Eddig több mint 39.000 szavazat érkezett

Tablószavazás – Eddig több mint 39.000 szavazat érkezett

Nem sajnálják a voksokat a szavazók. A mai napig összesítve 39.823 szavazat érkezett a Tablóverse...

Meglepetés szerenád egy plusz meglepetéssel

Meglepetés szerenád egy plusz meglepetéssel

Május 29-én, pénteken a Duna Művészetegyüttes lép fel Kecskemét négy helyszínén. A zenekarral egy...

Egy 38 kilós rottweiler és egy 50 kilós belga juhászkutya támadt az idős férfira

Egy 38 kilós rottweiler és egy 50 kilós belga juhászkutya támadt az idős férfira

A Kecskeméti Törvényszék testi sértés miatt, tárgyalás nélkül 2 év – végrehajtásában 3 év p...

A Duna Művészegyüttes tagjai érkeznek a Hunyadivárosba

A Duna Művészegyüttes tagjai érkeznek a Hunyadivárosba

Pénteken meglepetéskoncertet rendeznek a Hunyadivárosban: 18 órakor a Duna Művészegyüttes táncosa...

Megszülettek a 25. Kecskemét Város Polgára Leszek eredményei

Megszülettek a 25. Kecskemét Város Polgára Leszek eredményei

A „Kecskemét Város Polgára Leszek” (KVPL) városi helytörténeti és műveltségi vetélked...

Letartóztatásban a kiskorú kifosztásával gyanúsított férfi

Letartóztatásban a kiskorú kifosztásával gyanúsított férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 21 éves férfinak, aki ...

Ezekkel a szabályokkal működik a gyermekorvosi ügyelet

Ezekkel a szabályokkal működik a gyermekorvosi ügyelet

A járványveszély csökkent, de nem múlt el. A gyermekek elkezdték a közösséget, így várhatóan növe...

Csütörtökön és pénteken oszt virágokat a Városszépítő Egyesület

Csütörtökön és pénteken oszt virágokat a Városszépítő Egyesület

Idén is megrendezi a Kecskeméti Városszépítő Egyesület „Virágos Balkonok” virágo...

Forray Gábor: „Az ambícióim miatt hagyom itt Kecskemétet”

Forray Gábor: „Az ambícióim miatt hagyom itt Kecskemétet”

A KTE Kosárlabda Klub Kft. kedden jelentette be, hogy Forray Gábor távozik a KTE-Duna Aszfalttól....

Továbbra is védeni kell az időseket - videóval

Továbbra is védeni kell az időseket - videóval

Továbbra is védenünk kell az időseket, annak ellenére, hogy folyamatos az enyhítés az országban. ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies