Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Június 14. Hétfő  Vazul

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna

Bemutatkoznak a kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda munkatársai!

PROMÓCIÓ

2021.04.27. 15:18

Az EFI csapatát színes, sokoldalú személyiségek alkotják, akik munkájuk során szorosan együttműködnek egymással. A  kollektíva tagjainak bemutatkozóin keresztül új perspektívából nyerhetünk betekintést az iroda mindennapjaiba.

Az EFI legfontosabb ismérve az együttműködés és a közös gondolkodás. Együtt találjuk ki, hogy milyen klubfoglalkozást, vagy előadássorozatot indítsunk, közösen ötletelünk azon, hogy milyen témákat vigyünk az óvodákba és iskolákba, vagy hogy milyen országos kezdeményezésekhez csatlakozzunk. Az egészségfejlesztés egy sokoldalú, kreatív tevékenység, ezért nélkülözhetetlen a különböző területeken dolgozó munkatársak összehangolt munkája. Megkértük munkatársainkat, hogy néhány szóban mutassák be magukat, foglalják össze milyen feladataik vannak, hol találkozhatnak velük az emberek, és mit szeretnek leginkább a munkájukban.

Dr. Bagi Anett
Kezdetektől (2018) irodavezetőként erősítem az EFI csapatát. Általános orvos, orvos-közgazdász végzettséggel rendelkezem. Részt vettem az iroda kialakításában és a munkatársak kiválasztásában. Feladatom az EFI szakmai terve alapján egészségfejlesztő programok, szemléletformáló, életmódváltó klubok szervezése és a kollégák irányítása. A munkámhoz tartozik a kapcsolattartás egészségfejlesztéssel érintett szolgáltatókkal, intézményekkel, szervezetekkel és a döntéshozókkal.  Kiemelt célunk a lakosság egészségi állapotának javítása, fejlesztése, amelynek egyik lehetséges útja a megelőzés egyéni és közösségi szinten. Ez nagy kihívás, amelynek eredménye hosszú távon, évek múlva lesz csak igazán érzékelhető. Orvosként tudom, milyen jelentős érték az egészség, ezért örülök, hogy részt vehetek ebben a munkában. Szerencsére a lakosság nyitott a programjainkra. Számtalan pozitív visszajelzést kaptunk, amelyek motiválnak és mutatják, hogy érdemes egészségfejlesztéssel foglalkozni. Az EFI csapata képzett és kreatív, az évek alatt jól összekovácsolódtunk, így könnyebb volt alkalmazkodni a járvány miatt megváltozott lehetőségekhez is. Számos tervünk van, amit szeretnénk közösen megvalósítani, hogy a lakosság egyre jobban érezze magát és figyeljen az egészségére.


Dr. Móczár Csaba

Az EFI-t létrehozó pályázat megírásában való aktív részvétellel kezdődött a munkám. Ezt követően mint szakmai vezető, az iroda kialakítását, a munka elindítását irányítottam. A mai napig szakmai vezetőként leginkább az iroda szakmai stratégiájának kialakításában, a kisebb részben a napi tevékenységben veszek részt.

Galambos Csilla
Kezdetek óta tevékenyen részt veszek az EFI munkájában. Mentálhigiénés vezetőként fő feladataim közé tartozik a lelki egészségfejlesztéssel kapcsolatos programok kidolgozása, megvalósítása különböző színtereken. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen az egészségmegőrzés jegyében változatos, színes programokat valósítunk meg, melynek köszönhetően számos eseményen találkozhatok a lakossággal. Az Alzheimer Café házigazdájaként bölcsődékben, óvodákban és iskolákban tartok mentálhigiénés foglalkozásokat, egyéni és csoportos mentálhigiénés üléseket vezetek, részt veszek népegészségügyi szűrőprogramokon és a Margaréta Otthon előadásain, ezenkívül jelen vagyok az online térben is. Örömmel tölt el, hogy a munkám során lehetőségem van „a legkisebbektől a legnagyobbakig” minden korosztály számára segítséget nyújtani. Ez folyamatos tanulást kíván tőlem, és nap mint nap kihívás elé állít, de szívesen veszem az akadályokat. Fontos számomra a szakmai fejlődés lehetősége, amelyet az EFI biztosít számunkra; továbbképzéseken, szakmai konferenciákon vehetünk részt. Szeretem a munkámat; a színes kreatív feladatokat, a különböző emberekkel való találkozást, úgy érzem, most jó helyen vagyok.


Oláh Annamária
Az önkormányzati pályázat indulása óta a csapat tagja vagyok, részt vettem a toborozásban is. A helyes kézmosást oktatom a bölcsődés és általános iskolás gyermekek részére és játékos lábtorna foglalkozást tartok lúdtalp megelőzés céljából. Fő területem a dohányzás megelőző program bemutatása – a Ciki a cigi program keretében – általános és középiskolai színtéren.Az egészségfejlesztő órák alkalmával komfortzónámból kilépve bekerülhettem iskolai közösségekbe, ahol megtapasztaltam a különböző korosztályok együttműködését. Érdekes élmény volt az alsó tagozatos diákok lelkesedése, kíváncsisága, családi tapasztalataik megosztása, jó volt látni, ahogy a kritikus kamaszok az oktató program hatására megnyíltak, kommunikatívak lettek és elgondolkodtak a hallottakról. Túrákat is szervezek járási szinten, melynek célja a Kiskunsági Nemzeti Park növény- és állatvilágának felfedezése, – most a kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel kisebb létszámmal. Részt veszek népegészségügyi szűréseken, és újraélesztést is oktatok felnőttek részére. A programokon résztvevők maguk is fontosnak tartják egészségük megőrzését. 70-80 éves koromban én is szeretnék olyan lelkes, lendületes, haladó gondolkodású lenni, mint azok az idősek, akikkel kapcsolatba kerültem. Lassan 30 éve az egészségügyben dolgozom, szívügyem az egészség–, és betegségmegelőzés, örülök, hogy a bölcsődés korú gyermekektől az idős korosztályig mindenkinek átadhatjuk az üzenetünket. Szerencsésnek érzem magam egy olyan közösség tagjaként, ahol olyan programokkal képviseltethetem magam, amely izgalmas, és színes, ugyanakkor komoly témákat érint. 

Hirdetés

Anitics Istvánné Icu
Közel harminc éve dolgozom a műkertvárosban, ahol területi és csoportvezető védőnő vagyok. Az EFI-vel való kapcsolatomat Oláh Annamária ápolási igazgatónak köszönhetem. Ő hívta fel a figyelmemet a másoddiplomám miatt a mentálhigiénikus állásra. Az EFI indulása után pár nappal csatlakoztam, és négy órában dolgozom itt. Részt veszek az időskort érintő előadások és a várandóssággal kapcsolatos témakörök feldolgozásában. „Tiszta a kezem” programmal bölcsődében, óvodában, iskolában tartottam foglalkozásokat. Munkahelyeken szervezett népegészségügyi szűréseken és mentálhigiénés beszélgetésekben veszek részt. Az EFI csapat szuper, tiszteljük egymást, hiszünk a kollégák szakmai tudásában, segítjük egymást. Vezetőink elkötelezettek, jó kommunikációs készséggel rendelkeznek. A hangulat baráti, közvetlen. A munka sokszínű, több színhelyen, több korosztállyal foglalkozunk. Tetszik, hogy nemcsak elméleti tudást, információt adunk át, hanem van a programoknak gyakorlati oldala is.

Braunitzer Ferencné Zsóka
Az iroda megnyitása óta az EFI tagja vagyok. Dietetikus munkatársként dolgozom a mindennapokban, fő feladatom az egészséges táplálkozás és betegségekkel kapcsolatos tanácsok ismertetése. Bölcsődékben, óvodákban, általános iskolákban, gimnáziumokban, kollégiumokban tartok előadásokat az egészséges táplálkozásról az Okostányér alapján. Népegészségügyi szűrőprogramokon veszek részt lakossági és munkahelyi színtéren, a tevékenységem az egyéni diétás tanácsadás a szűrővizsgálati eredmények alapján (fogyókúra, cukorbetegség, allergia, magas vérnyomás, érrendszeri és emésztőrendszeri megbetegedések esetén). Rendszeresen tartok előadásokat táplálkozással kapcsolatos témakörökben a Diabétesz, Fogyókúrás és a Szülésfelkészítő Klub keretein belül, valamint az Idősek Otthonában és Napközijében. A kialakult járványhelyzet miatt az online térben is tartok előadásokat a cukorbetegségről, valamint a különböző betegségek dietoterápiájáról. Dietetikus pályafutásom kezdete 1967-re nyúlik vissza. A megyei kórházban 40 évet dolgoztam, ahol 25 évig vezető dietetikus voltam. Az elmúlt évek elméleti és gyakorlati tudását tudom átadni az érdeklődőknek. A munkám során megélhetem a szabadságot, a rugalmasságot és a kreativitást. Jól érzem magam a csapatban, mert a munkatársak képzettek, segítőkészek, kreatívak és vidámak. Öröm egy jóindulatú, pozitív beállítottságú csapatban dolgozni.

Baánné Steinmetz Éva
2018 őszén csatlakoztam az irodához mentálhigiénés munkatársként, egészségügyi és szociális végzettséggel, munkatapasztalattal. Induláskor elsősorban adminisztrációs feladatokat láttam el. A későbbiekben színtérprogramokba, prevenciós szűrésekbe kapcsolódtam be. 2019-ben óvodapedagógusként diplomáztam, a megszerzett tudásomat örömmel használtam bölcsődei, óvodai egészségmegőrző programokon. Az általános iskolás korosztálynak mentálhigiénés foglalkozásokat tartottam. A szenior korosztályból is sok kedves embert ismertem meg a népszerű örömtánc klubunkból. Feltölt, hogy olyan programnak lehetek segítője, amelyben ennyi mosolygós résztvevőt látok. Az EFI-nél dolgozni változatos és kreatív. A programokat a kiadott irányvonalak mentén, saját elképzeléseink szerint valósíthatjuk meg. A járványügyi korlátozások miatt kialakult helyzet gyors alkalmazkodást kívánt meg tőlünk. Így alakult, hogy kipróbálhattam magam operatőrként, szerkesztőként is. Hálás feladat olyan munkát végezni, amelynek fő feladata a gyermekek és felnőttek egészségének védelme. Szeretem a munkám sokoldalúságát és a csapatot.

Némethné Herczeg Helga
A pszichológia mesterképzés végéhez közeledve egyre jobban kezdett érdekelni az egészségpszichológia területe, ekkor döntöttem úgy, hogy jelentkezek az EFI-hez. Ahol 2020. júliusától kezdtem meg a munkát. Alapvetően mentálhigiénés, és pszichológiai tevékenységeket folytatok, de időről-időre lehetőségem nyílik más területeken is kipróbálni magamat.  Részt veszek az EFI által szervezett egészségügyi szűréseken, a Szülésfelkészítő Klub alkalmain és több kecskeméti óvodában is jártam már, ahol a gyerekeknek mentálhigiénés foglalkozásokat tartottam. Mindig is szerettem az irodalmat, ezért kifejezetten örülök annak, amikor egy-egy ünnep alkalmából lehetőségem nyílik vigaszt nyújtani és örömet szerezni az időseknek versek felolvasása által. A pandémiás helyzet következtében az Egészségfejlesztési Iroda Facebook és weboldalára készítek cikkeket lelki egészséggel, egészségmegőrzéssel kapcsolatos témákban és különböző világnapok kapcsán. Az EFI számomra folytonos kihívást és lehetőséget nyújt. Szakmai konferenciákon, továbbképzéseken vehetek részt, értékes kapcsolatokra tehetek szert és nem utolsósorban egy vidám, együttműködő csapat tagjaként olyan fontos célokért küzdhetek, amelyek a saját életemben is kitüntetett szerepet játszanak: a testi-lelki egészség elérése, fenntartása és a betegségek megelőzése az egészséges életmód által. A munkám igazán változatos, kreatív és sokszínű.

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Hasba szúrta az apját egy konyhakéssel

Hasba szúrta az apját egy konyhakéssel

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt vádat emelt egy f...

Növényfitnesz – Ön is fitt lesz palántanevelő akció (videó)

Növényfitnesz – Ön is fitt lesz palántanevelő akció (videó)

A ,,Növényfitnesz – Ön is fitt lesz” nevet viseli Hegedűs Ágoston, azaz Guszti bácsi ...

Paprikáskrumpli sok-sok szeretettel fűszerezve

Paprikáskrumpli sok-sok szeretettel fűszerezve

A Széchenyi István Technikum két végzős szakácstanulója, Sebők Laura és Lőrincz Norbert jóvoltábó...

Jól szerepel a KESI U13-as csapata Dunaújvárosban

Jól szerepel a KESI U13-as csapata Dunaújvárosban

Véget ért a Dunszt Ferenc U13 OMB I. osztály nyolcas döntőjének első napja Dunaújvárosban. Mutatj...

Kesis éremeső a szezonzáró Kiskun Kupán

Kesis éremeső a szezonzáró Kiskun Kupán

 Két arany, három ezüst és hat bronzéremmel zárta a Kesi Birkózó Szakosztálya a&nb...

U16-os fiú kézilabda torna Kecskeméten

U16-os fiú kézilabda torna Kecskeméten

3 csapatos U16-os fiú kézilabda felkészülési tornát rendeztek a Messzi István Sportcsarnokban ma ...

A jövő focistái rúgták a bőrt

A jövő focistái rúgták a bőrt

30 óvodás gyermek rúgta a bőrt ma (szombat) délelőtt a műkertvárosi focipályán. A jövő tehetségei...

2021.06.12. 16:44

21 kép

Kecskemét , gyermek, Kecskeméti UFC, edző, óvodák

219 ezer forint a bértámogatásra nem jogosult önfoglalkoztatóknak

219 ezer forint a bértámogatásra nem jogosult önfoglalkoztatóknak

A kormány segít azoknak a mikrovállalkozásoknak és önfoglalkoztatóknak is, akik alkalmazott híján...

A Kormány kiterjeszti a vasútvonal fejlesztést a Lajosmizse–Kecskemét szakaszra is

A Kormány kiterjeszti a vasútvonal fejlesztést a Lajosmizse–Kecskemét szakaszra is

Döntött a Kormány, a péntek este megjelent határozat szerint a Budapest–Lajosmizse vasútvon...

A Halott Pénz énekese szólózott a kecskeméti piacon (videóval)

A Halott Pénz énekese szólózott a kecskeméti piacon (videóval)

Járai Márk, a Halott Pénz együttes énekese adott akusztikus szólókoncertet pénteken este a Belvár...

Gyönyörű koncertet adott a Bagossy Brothers Company– videóval

Gyönyörű koncertet adott a Bagossy Brothers Company– videóval

Ismét Kecskeméten koncertezett a Bagossy Brothers Company. A gyergyószentmiklósi srácok dalait kö...

Városi elismerést kapott a Drámapedagógiai Műhely

Városi elismerést kapott a Drámapedagógiai Műhely

Városi elismerést vehetett át péntek délután a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely. Az oklevelet Sz...

A Petőfi Iskolához került a Zrínyi vándorserleg

A Petőfi Iskolához került a Zrínyi vándorserleg

Idén a KRE Petőfi Sándor Általános Iskola lett a Zrínyi Ilona Matematikaverseny legeredményesebb ...

Apáczai Csere János-díjjal tüntették ki Ittzésné Kövendi Katát

Apáczai Csere János-díjjal tüntették ki Ittzésné Kövendi Katát

Pedagógusnap alkalmából kapott kitüntetést Ittzésné Kövendi Kata, a Kodály Iskola egykori neves p...

Klacsák Bence is Kecskemétet választotta

Klacsák Bence is Kecskemétet választotta

A télen jelentették be, hogy az 51-szeres válogatott Klacsák Bence az SG Kecskemét Futsal együtte...

Keresik Vajda Józsefet

Keresik Vajda Józsefet

A kecskeméti rendőrök a lakosság segítségét kérik a 68 éves Vajda József megtalálása érdekéb...

Természetvédelem határok nélkül - Jön az újabb rész – videóval

A 19. résszel folytatódik a Természetvédelem határok nélkül magazinműsor. A június 12-i adásban a...

Járdafelújítás a Szolnoki úton - Mindenki óvatosan közlekedjen – videóval

Járdafelújítás a Szolnoki úton - Mindenki óvatosan közlekedjen – videóval

Június 11-én megkezdődött a Szolnoki út 14. szám és Lidl áruház közötti járdaszakasz felújítása. ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies