Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Május 21. Szombat  Konstantin

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Béremelések, beruházások, útépítések – erre van pénz a 2022-es költségvetésben - Videóval

2021.12.16. 14:43

Kecskemét 2022-es több mint 54 milliárdos költségvetéséről tárgyalt ma a közgyűlés. Mint Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elmondta, a felelős gazdálkodást szem előtt tartva jövőre is folytatódnak a fejlesztések, a béremelések, de jelentős összeg jut útépítésekre, városüzemeltetésre is. Az előterjesztéssel kapcsolatban az ellenzék alig fogalmazott meg kritikát. A közgyűlés végül ellenszavazat nélkül 11 igen és 8 tartózkodás mellett fogadta el a jövő évi büdzsét.

„A költségvetés úgy állt össze, hogy amit biztosan látunk, amit a központi költségvetés az államháztartási rendszerén keresztül biztosított, amit a saját bevételeink terhére megfelelő biztonsággal tudunk tervezni, azokkal a bevételekkel számoltunk.”

Ezzel a gondolattal vezette fel Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a mai közgyűlésen a Kecskemét 2022-es költségvetéséről szóló előterjesztést. Mint a városvezető elmondta, a jövő évi büdzsé végösszege most több mint 54 milliárd forint. Ebből az állami támogatások összege 15 milliárdos összeget tesz ki, saját bevételek pedig főképp a helyi adók révén 13,7 milliárd forintot jelentenek.

A polgármester részletesen indokolta a tavalyi évről átkerülő, több mint 20 milliárdos maradvány forrás felhasználását. Mint mondta, gyakorlatilag nincs olyan szolgáltatási területünk, ahol ne lenne szükség átalakításra, módosításra, átszervezésre, újjáépítésre. Nincs olyan területe a városnak, ahol ne lenne szükség év közben plusz forrásokra, ráadásul a pandémiás helyzet is okozhat nem várt feladatokat.

Szemereyné Pataki Klaudia szerint a kiadási oldal legnagyobb tételét, – egyben a legnagyobb munkavállalói megbecsülést is – jelenti a béremelés finanszírozása. A polgármester szerint több mint 4000 ember dolgozik Kecskeméten azért, hogy a város működni tudjon. Megbecsülésük, megfelelő munkakörülményeik biztosítása fontos az önkormányzat számára. A bevételi oldalon meg is van a 12,5 milliárdos bérkeret fedezete, amely 1,3 milliárddal nagyobb összeg az idei évinél.       

A 2022-es költségvetésben szintén van fedezete a már elindult beruházások, fejlesztések támogatásának is, amelynek nagyságrendje jövőre 15 milliárd forint. Új elem a jövő évi büdzsében az adósságszolgálat, amely a folyamatban lévő fejlesztési hitelek törlesztését jelenti, ez az összeg nagyságrendileg 690 millió forint.

Útépítésekre, felújításokra is jelentős forrás áll rendelkezésre, mondta a polgármester. A több mint egymilliárdos keret kapcsán azonban megjegyezte, hogy évek óta az alapvető probléma nem a pénz, hanem az, hogy nincs megfelelő kivitelezői kapacitás, amelyet az eredménytelenül zárult közbeszerzési eljárások is alátámasztanak. Jelentős tétel még jövőre a közművek építése és karbantartása, így az ivóvíz biztosítása vagy a tömegközlekedés 2 milliárdos forrása, valamint a városüzemeltetés 1,5 milliárdos kerete. Utóbbi kapcsán elhangzott, hogy a géppark felújítása jelentős lesz 2022-ben.

Az önkormányzat mindezeken felül 13.3 milliárdnyi forrást biztosít az intézményhálózat, köztük bölcsődék, óvodák, szociális és egészségügyi intézmények fenntartására. A polgármester hangsúlyozta, hogy 10 óvoda és két bölcsőde felújítása van folyamatban. Sőt, új bölcsődékre is tud pályázni az önkormányzat 2022-ben. Helyi közösségek, civilszervezetek támogatásra jövőre 1 milliárdos forrást épült be a költségvetésbe. A jelentős mértékű fejlesztési hullám miatt a tartalékkeret lecsökkent 500 millió forintra.

Szemereyné Pataki Klaudia bejelentette azt is, hogy hosszú előkészítő munka után 2022 tavaszán végre elindul az Izsáki út négysávosítása. Elsőként a Nagykörút és a Vízmű utcai szakasz valósul meg.

Tovább folytatódik a 441-es főút fejlesztése. A napokban adták át a Tiszaugi-hidat és az M44-es gyorsforgalmi út újabb 10 kilométeres szakaszát, amely Lakiteleket és Tiszakürtöt köti össze. Most Kecskemét irányába közelít a nagyszabású fejlesztés, négysávosítják Katonatelep főútját, ezzel párhuzamosan a 441-es melletti kerékpárút is megvalósul 10 km-es szakaszon. Sőt 2022-ben a Károly Róbert körút folytatása is épül a Margaréta buszfordulótól az 5-ös útig.

Mindez egyben azt is jelenti, hogy a folyamatos forgalomkorlátozások miatt a lakosság nagy fokú türelmére és megértésére is szükség lesz.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Szemereyné Pataki Klaudia bejelentette, hogy jövőre elkezdődik a Rudolf-laktanya nagy léptékű felújítása, látványos fejlesztése is.

A polgármester expozéja után mondták el véleményüket a közgyűlés tagjai. Király József baloldali képviselő többek között elismerte a városba érkező állami támogatások, beruházások jelentőségét, de például a városüzemeltetésre szánt forrást kevésnek tartotta.    

Fekete Gábor kormánypárti politikus „Hajrá Kadafalva” felkiáltással többek között kiemelte, hogy jövőre lesz 50 milliós forrás az autópályán átívelő kerékpárút megtervezésére, 20 millió forint a Beretvás köz tervezési munkáira, a Gábor Dénes utcai útszakasz harmadik ütemének megépítésére pedig 250 milliós forrás áll rendelkezésére. Szintén Kadafalvát érinti majd a helyi óvoda bővítése is, amelynek révén 360 milliós beruházás keretében plusz két csoportszoba fog megépülni.

Leviczky Cirill a Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság elnökeként a költségvetést a fejlődés, a stabilitás és a biztonság tekintetében nevezte jelentősnek hangsúlyozva, hogy a fejlesztés vonatkozásban egy világos jövőkép bontakozik ki.

Homoki Tamás alpolgármester hozzászólásában fontosnak nevezte a közösségi közlekedés plusz 500 milliós forrásának biztosítását, amely a pandémia és a költségek növekedése mellett is biztosítja a stabil működést, a szakemberek megtartását.

Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester is a fejlődés, biztonság, stabilitás fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte azt is, hogy az idei kétszeri béremelésen túl 2022-ben 20%-os emelést kapnak a kulturális ágazatban dolgozók, amelynek fedezetét az állam biztosítja majd.

Engert Jakabné alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók jövőre is számíthatnak az önkormányzat támogatására és megbecsülésére. Kiemelte azt is, hogy jövőre a hetényegyházi és katonatelepi bölcsőde-építések következtében 52 új férőhely jön létre, de fejlesztés nem áll meg, hiszen a Bajza utcai bővítés is újabb létszámnövekedést tesz majd lehetővé.

Kecskemét 2022-es költségvetését a közgyűlés végül ellenszavazat nélkül 11 igen és 8 tartózkodás mellett fogadta el.

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Vereséget szenvedett utolsó idegenbeli bajnokiján a KTE-Piroska Szörp

Vereséget szenvedett utolsó idegenbeli bajnokiján a KTE-Piroska Szörp

Utolsó idegenbeli mérkőzését játszotta le a férfi kézilabda NB I-ben a KTE-Piroska Szörp. A kecsk...

„Muzsikál az erdő” a Hírös Városban

„Muzsikál az erdő” a Hírös Városban

A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat 19. évada zajlik 2022-ben az ország ...

Képlegények és képleányok napja a könyvtárban

Képlegények és képleányok napja a könyvtárban

A képregények szerelmeseinek kedvezett a szombat a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban. ...

KTE HUFBAU: Méltó módon ünnepelni

KTE HUFBAU: Méltó módon ünnepelni

A KTE HUFBAU vasárnap 18:00-kor a Szentlőrincet fogadja a Széktói Stadionban a Merkantil Bank Lig...

Scoregoal: Győzelemmel akarjuk zárni a szezont

Scoregoal: Győzelemmel akarjuk zárni a szezont

Hétfőn 18:30-tól a Nyírgyulaj vendégeként lép pályára az SG Kecskemét Futsal alakulata az NBI als...

A magyar honvédelem napját ünnepelték

A magyar honvédelem napját ünnepelték

Május 21. a magyar honvédelem napja, amelyet a Magyar Honvédség katonai alakulatai és szervezetei...

29. Kecskeméti Aszfaltrajzverseny a Kodály Iskolában - videóval

29. Kecskeméti Aszfaltrajzverseny a Kodály Iskolában - videóval

​Több mint 400 alsó és felső tagozatos diák rajzolt egyszerre a Kodály Zoltán Ének-zenei Általáno...

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Tekintse meg itt a nap híreit, röviden!

Járókeretes nénit próbáltak kirabolni, elítélték őket

Járókeretes nénit próbáltak kirabolni, elítélték őket

A Kecskeméti Járásbíróság tárgyalás kitűzése nélkül - előkészítő ülésen - 5 év fegyházra és 5 év ...

Befejeződött a Szent László körút felújítása

Befejeződött a Szent László körút felújítása

A városháza tájékoztatása szerint ma (péntek) befejeződött Kecskeméten a Szent László körút ...

MKB Bank Cycling Team: egy hétvége, három verseny, három érem

MKB Bank Cycling Team: egy hétvége, három verseny, három érem

Már megszokott, hogy az MKB  Bank Cycling Team bringásai legalább az egyik hétvégi napot kül...

Szabó István további két évig marad

Szabó István további két évig marad

Már készül a KTE az OTP Bank Liga 2022/2023-as szezonjára is, és megkezdődtek az egyeztetések. A ...

Gyermeknap a Vadaskert előtti parkban

Gyermeknap a Vadaskert előtti parkban

Május 29-én, vasárnap egy állati jó programmal ajándékozza meg a gyerekeket a Kecskeméti Vadasker...

20 éves a MaMMa kecskeméti telephelye

20 éves a MaMMa kecskeméti telephelye

20 éves a MaMMa Egészségügyi Zrt. kecskeméti telephelye. A fennállás alkalmából szakmai napot tar...

Lurkó péntek a piacon - videóval

Lurkó péntek a piacon - videóval

Ismét Bohém Piacot rendeztek a Kecskeméti Piacon. A mai eseményen legnagyobb figyelmet ...

Figyelem! Szombaton útjavítás Kecskeméten

Figyelem! Szombaton útjavítás Kecskeméten

Május 21-én szombaton reggel 7-től este 19-óráig a Petőfi Sándor utca - Dobó körút körforgalomban...

HACSALÁD hétvége és gyereknap - Május 28-29.

HACSALÁD hétvége és gyereknap - Május 28-29.

Vége az unalmas gyereknapoknak, itt a HACSALÁD hétvége és gyereknap! Ami eddig nem volt, az most ...

Róna Tamás főrabbi volt a Kiemelő vendége

Róna Tamás főrabbi volt a Kiemelő vendége

Sikeres konferencia, segítségnyújtás Kárpátalján, kulturális rendezvények - ezek mind jellem...

Eltiltás hatálya alatt autóval járt lopni

Eltiltás hatálya alatt autóval járt lopni

A kecskeméti nyomozók vádemelést javasolnak a kecskeméti férfi és bűntársai ellen.

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies