Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Január 22. Péntek  Vince

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Covid-sztori: Olyan állapotban voltam, mint aki a frontvonalon harcolt

Csenki Csaba

2020.11.28. 13:06

Hári Ernőt, a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. ügyvezetőjét november 5-én terítette le a koronavírus. A semmiből, pár perc alatt öntötte el a láz. Aztán ahogy jött, úgy tűnt el. Csakhogy közben eltelt több mint két hét. Vért nyelt, kétoldali tüdőgyulladással megjárta a kiskunhalasi kórházat, most pedig otthon lábadozik. Azt mondja, jelenleg annak örül, hogy már 3-400 métert le tud sétálni fáradtság nélkül, de az igazi nagy boldogság az lesz számára, amikor – közel egy hónap után – újra eltölthet napi pár órát szeretett munkahelyén.

Hári Ernő azt mondja, ő már tavasszal felkészült arra, hogy el fogja kapni a koronavírust. Bár az elmúlt 6-7 évben mindig átvészelte ezeket az időszakokat, soha nem volt beteg, most pedig betartotta az óvintézkedéseket. Sőt, saját szabályokat is alkotott a központi kötelező dolgok mellett, mert azért az ember - még ha csekély is - csak megadja magának az esélyt arra, hogy elkerülje a koronavírus fertőzést.

- Arra viszont soha nem gondoltam, hogy – noha a koronavírust is influenzavírusnak hívjuk – ennek lefolyása finoman szólva sem a megszokott volt az én esetemben.  Én – ahogy mondani szokták - derékba kaptam! Úgy éreztem magam, mintha a frontvonalon harcoltam volna. November 5-én, este nyolc óra körül, a semmiből, 3-4 perc alatt elöntött a láz, de a fejem búbjától a nagylábam ujjáig! Kilenc napig folyamatosan 38-39,5 fok között volt a lázam úgy, hogy közben éjjel-nappal, négy óránként, orvossal egyeztetve, lázcsillapítót szedtem.

Hári Ernő, a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. ügyvezetője

A következő fokozat az volt, és ezt Hári Ernő utólag tudta meg az orvosoktól, hogy az orrában lévő, és azokkal összefüggő járatok, valószínűleg a koronavírus által okozott napokig tartó magas láznak köszönhetően, folyamatosan vérben álltak.

- De én ezt nem tapasztaltam, nem kifelé vérzett az orrom, soha. Csak azt éreztem, hogy a torkomban, a manduláimon mindig van valami. Utólag kiderült, hogy ez vér volt, amit nagyon kicsi mennyiségben, de folyamatosan nyeltem. Ez pedig megoldotta, hogy a vírus minél előbb eljusson a gyomromba. És akkor lerendezte a gyomromat és az emésztőrendszeremet.  

De nem hogy ezzel nem lett vége, most kezdődtek csak a megpróbáltatások. A csütörtöki belázasodás utáni hét kedden véroxigénszintet mértek a háziorvosával. Többszöri mérés után kiderült, hogy csökken a véroxigénszint, ami pedig nagy eséllyel tüdőgyulladásra utal. Az orvosa mentőt küldött érte, majd ezt követően egy hetet töltött Kiskunhalason a Semmelweis kórházban.

- Ahogy bekerültem, kiderült, hogy valóban tüdőgyulladásom van, körülbelül a tüdőm 10%-a volt már addigra a vírus által kikapcsolva. Azt mondta a doktornő, aki kezelt, az a szerencsém, hogy mindkét oldalon felül, a tüdőlebeny tetején tapadt meg a vírus, és nem a közepébe ásta be magát. Esetemben tehát kisebb volt a terjedési sebessége.

11 napig kaptam antibiotikumot, és a belső vérzés miatt trombózis megelőzésére szolgáló gyógyszereket.

A kilencedik napon, ahogy egyik pillanatról a másikra megjelent a láz a szervezetében, majdnem olyan hirtelen tűnt is el.

- Persze ezzel még mindig nem volt vége. A szívemet is folyamatosan vizsgálták. Az EKG-m rendben volt, a szívem durván 40%-kal többet dolgozott ebben az időszakban, mint szokott. A doktornő felhívta a figyelmemet, bár a problémák megszűnnek, fáradt leszek sokáig, mert akkor fog regenerálódni a szívem. Így is lett. Köszönetet mondok Dr. Egri Antalnak, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház fertőző osztály vezető főorvosának, Dr. Fucskó Marianna szakorvosnak és az osztály dolgozóinak lelkiismeretes munkájukért!

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A halasi kórház orvosa szerint közepes erősségű lehetett, ami Hári Ernőnek jutott. Azt mondja, amit látott odabenn, ő még így is a szerencsésebbek közé tartozik. De hogyan éli meg lelkileg mindezt a koronavírusos beteg, hogyan dolgozza fel?

- Amikor az ember alig kap levegőt, és éjjel se alszik saját magától, mert olyan hangosan képes venni azt a kevés levegőt is, amikor folyamatosan lázas, megmondom őszintén, olyan sok gondolat nem dolgozott bennem.  Kétszer javasolták, hogy fogadjam el az oxigént, mondtam, hagyják itt a szobámban, de én úgy gondoltam, hogy 47 évesen meg tudok ezzel birkózni plusz segítség nélkül.  Kértem egy széket, gyakran kiültem oda, kínkeservesen, de próbáltam kisebb tornagyakorlatokat is végezni. Gyötörtem magam, hogy működjön a testem, érezzem, hogy élek.

Ernő azt mondja, nagyon sokat beszélnek családjával a koronavírusról, és úgy gondolja, hogy nagyon sokat számít az is, hogy akár a daganatos megbetegedések nagy része, részben ez is fejben dől el. Aki állandóan ezen stresszeli magát, nagyon nagy eséllyel előbb-utóbb meg is kapja. Ha tudomásul veszi, hogy bejöhet, de nem ekörül forognak a napjai, akkor talán könnyebben túl lesz rajta, ha mégis elkapja.

Karácsony előtt még el kell mennie tüdőröntgenre. Több mint 90% az esély, hogy addigra a gyulladás teljes mértékben eltűnik.  Közben vigyáznia kell, nehogy felülfertőződjön, mert akkor rosszabbul lehet. De nem hagyja el magát, fizikai erejéhez mérten házimunkákat végez, kimegy a kertbe, hogy a levegőn is legyen, mozogjon is.

- Azt javasolta a háziorvosom, hogy sétáljak, de egyirányba annyit menjek, hogy még a visszasétálás is kellemesen teljen. Ez eleinte 100 méter volt oda, és 100 méter vissza, éppen az utca végéig, az utóbbi napokban pedig már 3-400 métert is tudtam sétálni.

Jövő héten már bemehet a munkahelyére, de orvosa kifejezetten felhívta a figyelmét arra, hogy fokozatosan terhelje magát.  

- Nyilván nem lesz könnyű, mert az a típus vagyok, aki reggel fél nyolc körül bemegy, aztán este hat-fél hét körül indul haza. De azért azon elgondolkoztam, hogy 47 éves vagyok, és lehet, hogy ez már az a kor, amikor tudatosabban kell foglalkoznom az egészségemmel.  Amit sokszor olvastam és hallottam másoktól, hogy egy ilyen élethelyzet után az emberek átértékelnek dolgokat, most már én is értem, mire gondoltak. Be fogok járni, mert szeretem a munkámat, imádom amit csinálok, visszajelzések alapján talán jól is, de most az az időszak jön, amikor a munkám csak a második lesz, az egészségem után. Aztán, magamat ismerve, amint túl leszek mindenen, megoldódik a koronavírus elleni védőoltás kérdése, újra tavasz lesz és a szervezetem is újra jól működik, majd elkap a gépszíj, és megint a szeretett munkám kerül az első helyre.  De hát én ilyen vagyok, így vagyok programozva genetikailag, de azért megpróbálok tudatosabban élni.

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

A KTV stúdiójában: Horváth Attiláné, a Városi Szociális Közalapítvány elnöke

A KTV stúdiójában: Horváth Attiláné, a Városi Szociális Közalapítvány elnöke

A koronavírus járvány jelentősen megnehezítette a Városi Szocális Közalapítvány dolgát 2020-ban. ...

2021.01.21. 22:11

Hétvégén zajlanak az írásbeli középiskolai felvételik - Videóval

Hétvégén zajlanak az írásbeli középiskolai felvételik - Videóval

Megtartják az írásbeli középiskolai felvételiket Kecskeméten is. A hétvégén speciális szabályok b...

2021.01.21. 21:23

Már a Cifrapalotában Gábor Áron eredeti rézágyúja - Videóval

Már a Cifrapalotában Gábor Áron eredeti rézágyúja - Videóval

A nyitásra készül a Kecskeméti Katona József Múzeum. Az idei kiállítástervet már összeállították....

2021.01.21. 19:32

Próbálnak, önkénteskednek és a felújításnak örvendenek a kecskeméti Nemzetiben - Videóval

Próbálnak, önkénteskednek és a felújításnak örvendenek a kecskeméti Nemzetiben - Videóval

Elkezdődött a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház felújításának tervezése, zajlanak a próbák...

2021.01.21. 18:23

A Ciróka Kismedvével ünnepli a magyar kultúra napját

A Ciróka Kismedvével ünnepli a magyar kultúra napját

A kíváncsi Kismedvéről szóló produkciója elérhetővé tételével ünnepli pénteken a magyar kultúra n...

2021.01.21. 17:16

8 kép

Az NJE idén is részt vesz az Educatio kiállításon - Videóval

Az NJE idén is részt vesz az Educatio kiállításon - Videóval

Online térben rendezik meg idén az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást január 21–23...

2021.01.21. 15:51

Exkluzív interjú a Kiemelőben Vincze Lóránttal

Exkluzív interjú a Kiemelőben Vincze Lóránttal

Január 15-én, pénteken az Európai Bizottság elutasította a Minority SafePack nevű európai polgári...

2021.01.21. 14:38

Fegyelmezett csapatjátékra lesz szüksége a kosarasoknak a ZTE ellen

Fegyelmezett csapatjátékra lesz szüksége a kosarasoknak a ZTE ellen

Pénteken ismét a ZTE-vel csap össze a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét, ám ezúttal már hazai környezet...

2021.01.21. 13:11

A régió élbolyában az akadémia három U11-es csapata

A régió élbolyában az akadémia három U11-es csapata

Magyar Kosárlabda Szövetség Kenguru Kupa 7. régiójának kiemelt csoportjában szerepel a Mercedes- ...

2021.01.21. 12:36

Nagy küzdelem vár a hétvégén a RÖPKE-re

Nagy küzdelem vár a hétvégén a RÖPKE-re

Január 24-én vasárnap 17 órakor lép pályára a hírös városi csapat a Szolnoki SPC otthonában. ...

2021.01.21. 12:05

Gavrilovicra is számítanak a szerb válogatottnál

Gavrilovicra is számítanak a szerb válogatottnál

Az Európa-bajnoki selejtezők hamarosan megkezdődnek, és Mánya Szabolcs után a ScoreGoal újabb&nbs...

2021.01.21. 10:11

Szabóné Kis Éva volt a Kiemelő szerda esti vendége – VIDEÓ

Szabóné Kis Éva volt a Kiemelő szerda esti vendége – VIDEÓ

Nem egyszerű azoknak a nőknek, akik a járványhelyzet alatt válnak édesanyává. Az aggódás a baba e...

2021.01.20. 20:37

Sebesült hattyút mentett a kiskunfélegyházi állatmentő – VIDEÓVAL

Sebesült hattyút mentett a kiskunfélegyházi állatmentő – VIDEÓVAL

Sebesült hattyút mentett meg egy kiskunfélegyházi állatmentő a napokban. Az állat bőrébe egy horo...

2021.01.20. 20:17

22 kép

Kiérdemelte a hadsereg figyelmét a Neumann János Egyetem – VIDEÓVAL

Kiérdemelte a hadsereg figyelmét a Neumann János Egyetem – VIDEÓVAL

​Kiemelt szerepet kap a Neumann János Egyetem a hazai védelemiparban. Nem véletlen, hiszen olyan ...

2021.01.20. 19:52

Kecskemét is megkapta a vérplazmalevételhez szükséges gépeket

Kecskemét is megkapta a vérplazmalevételhez szükséges gépeket

Megérkeztek Kecskemétre is azok a vérplazmalevételhez szükséges készülékek, amelyek segítségével ...

2021.01.20. 18:39

Elszállítják a „roncsautókat” – VIDEÓVAL

Elszállítják a „roncsautókat” – VIDEÓVAL

Folyamatos, ütemezett terv szerint folyik az úgynevezett roncsautók elszállítása Kecskeméten. Sze...

2021.01.20. 18:23

20 kép

 Sisi-kiállítás virtuális formában

Sisi-kiállítás virtuális formában

A mai naptól (január 20., szerda) virtuálisan elérhető a Kecskeméti Katona József Múzeum Sisi-kiá...

2021.01.20. 16:20

A kijárási tilalmat is megszegte az ittas sofőr

A kijárási tilalmat is megszegte az ittas sofőr

A kecskeméti rendőrök őrizetbe vették azt a helyi férfit, aki hajnalban ittasan autózott.

2021.01.20. 14:12

Már a vasútállomáson is vásárolhatunk helyi buszjegyeket és bérleteket

Már a vasútállomáson is vásárolhatunk helyi buszjegyeket és bérleteket

Már a kecskeméti vasútállomáson is megvásárolhatjuk a helyi buszjegyeket és bérleteket. A januárt...

2021.01.20. 13:55

Egy kecskeméti tanárnő hunyt el online oktatás közben

Egy kecskeméti tanárnő hunyt el online oktatás közben

A kecskeméti Szent-Györgyi Albert Technikum 52 éves tanárnője diákjainak tartott online órát, ami...

2021.01.20. 11:51

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies