Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Január 17. Hétfő  Antal

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Covid-sztori: Olyan állapotban voltam, mint aki a frontvonalon harcolt

Csenki Csaba

2020.11.28. 13:06

Hári Ernőt, a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. ügyvezetőjét november 5-én terítette le a koronavírus. A semmiből, pár perc alatt öntötte el a láz. Aztán ahogy jött, úgy tűnt el. Csakhogy közben eltelt több mint két hét. Vért nyelt, kétoldali tüdőgyulladással megjárta a kiskunhalasi kórházat, most pedig otthon lábadozik. Azt mondja, jelenleg annak örül, hogy már 3-400 métert le tud sétálni fáradtság nélkül, de az igazi nagy boldogság az lesz számára, amikor – közel egy hónap után – újra eltölthet napi pár órát szeretett munkahelyén.

Hári Ernő azt mondja, ő már tavasszal felkészült arra, hogy el fogja kapni a koronavírust. Bár az elmúlt 6-7 évben mindig átvészelte ezeket az időszakokat, soha nem volt beteg, most pedig betartotta az óvintézkedéseket. Sőt, saját szabályokat is alkotott a központi kötelező dolgok mellett, mert azért az ember - még ha csekély is - csak megadja magának az esélyt arra, hogy elkerülje a koronavírus fertőzést.

- Arra viszont soha nem gondoltam, hogy – noha a koronavírust is influenzavírusnak hívjuk – ennek lefolyása finoman szólva sem a megszokott volt az én esetemben.  Én – ahogy mondani szokták - derékba kaptam! Úgy éreztem magam, mintha a frontvonalon harcoltam volna. November 5-én, este nyolc óra körül, a semmiből, 3-4 perc alatt elöntött a láz, de a fejem búbjától a nagylábam ujjáig! Kilenc napig folyamatosan 38-39,5 fok között volt a lázam úgy, hogy közben éjjel-nappal, négy óránként, orvossal egyeztetve, lázcsillapítót szedtem.

Hári Ernő, a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. ügyvezetője

A következő fokozat az volt, és ezt Hári Ernő utólag tudta meg az orvosoktól, hogy az orrában lévő, és azokkal összefüggő járatok, valószínűleg a koronavírus által okozott napokig tartó magas láznak köszönhetően, folyamatosan vérben álltak.

- De én ezt nem tapasztaltam, nem kifelé vérzett az orrom, soha. Csak azt éreztem, hogy a torkomban, a manduláimon mindig van valami. Utólag kiderült, hogy ez vér volt, amit nagyon kicsi mennyiségben, de folyamatosan nyeltem. Ez pedig megoldotta, hogy a vírus minél előbb eljusson a gyomromba. És akkor lerendezte a gyomromat és az emésztőrendszeremet.  

De nem hogy ezzel nem lett vége, most kezdődtek csak a megpróbáltatások. A csütörtöki belázasodás utáni hét kedden véroxigénszintet mértek a háziorvosával. Többszöri mérés után kiderült, hogy csökken a véroxigénszint, ami pedig nagy eséllyel tüdőgyulladásra utal. Az orvosa mentőt küldött érte, majd ezt követően egy hetet töltött Kiskunhalason a Semmelweis kórházban.

- Ahogy bekerültem, kiderült, hogy valóban tüdőgyulladásom van, körülbelül a tüdőm 10%-a volt már addigra a vírus által kikapcsolva. Azt mondta a doktornő, aki kezelt, az a szerencsém, hogy mindkét oldalon felül, a tüdőlebeny tetején tapadt meg a vírus, és nem a közepébe ásta be magát. Esetemben tehát kisebb volt a terjedési sebessége.

11 napig kaptam antibiotikumot, és a belső vérzés miatt trombózis megelőzésére szolgáló gyógyszereket.

A kilencedik napon, ahogy egyik pillanatról a másikra megjelent a láz a szervezetében, majdnem olyan hirtelen tűnt is el.

- Persze ezzel még mindig nem volt vége. A szívemet is folyamatosan vizsgálták. Az EKG-m rendben volt, a szívem durván 40%-kal többet dolgozott ebben az időszakban, mint szokott. A doktornő felhívta a figyelmemet, bár a problémák megszűnnek, fáradt leszek sokáig, mert akkor fog regenerálódni a szívem. Így is lett. Köszönetet mondok Dr. Egri Antalnak, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház fertőző osztály vezető főorvosának, Dr. Fucskó Marianna szakorvosnak és az osztály dolgozóinak lelkiismeretes munkájukért!

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A halasi kórház orvosa szerint közepes erősségű lehetett, ami Hári Ernőnek jutott. Azt mondja, amit látott odabenn, ő még így is a szerencsésebbek közé tartozik. De hogyan éli meg lelkileg mindezt a koronavírusos beteg, hogyan dolgozza fel?

- Amikor az ember alig kap levegőt, és éjjel se alszik saját magától, mert olyan hangosan képes venni azt a kevés levegőt is, amikor folyamatosan lázas, megmondom őszintén, olyan sok gondolat nem dolgozott bennem.  Kétszer javasolták, hogy fogadjam el az oxigént, mondtam, hagyják itt a szobámban, de én úgy gondoltam, hogy 47 évesen meg tudok ezzel birkózni plusz segítség nélkül.  Kértem egy széket, gyakran kiültem oda, kínkeservesen, de próbáltam kisebb tornagyakorlatokat is végezni. Gyötörtem magam, hogy működjön a testem, érezzem, hogy élek.

Ernő azt mondja, nagyon sokat beszélnek családjával a koronavírusról, és úgy gondolja, hogy nagyon sokat számít az is, hogy akár a daganatos megbetegedések nagy része, részben ez is fejben dől el. Aki állandóan ezen stresszeli magát, nagyon nagy eséllyel előbb-utóbb meg is kapja. Ha tudomásul veszi, hogy bejöhet, de nem ekörül forognak a napjai, akkor talán könnyebben túl lesz rajta, ha mégis elkapja.

Karácsony előtt még el kell mennie tüdőröntgenre. Több mint 90% az esély, hogy addigra a gyulladás teljes mértékben eltűnik.  Közben vigyáznia kell, nehogy felülfertőződjön, mert akkor rosszabbul lehet. De nem hagyja el magát, fizikai erejéhez mérten házimunkákat végez, kimegy a kertbe, hogy a levegőn is legyen, mozogjon is.

- Azt javasolta a háziorvosom, hogy sétáljak, de egyirányba annyit menjek, hogy még a visszasétálás is kellemesen teljen. Ez eleinte 100 méter volt oda, és 100 méter vissza, éppen az utca végéig, az utóbbi napokban pedig már 3-400 métert is tudtam sétálni.

Jövő héten már bemehet a munkahelyére, de orvosa kifejezetten felhívta a figyelmét arra, hogy fokozatosan terhelje magát.  

- Nyilván nem lesz könnyű, mert az a típus vagyok, aki reggel fél nyolc körül bemegy, aztán este hat-fél hét körül indul haza. De azért azon elgondolkoztam, hogy 47 éves vagyok, és lehet, hogy ez már az a kor, amikor tudatosabban kell foglalkoznom az egészségemmel.  Amit sokszor olvastam és hallottam másoktól, hogy egy ilyen élethelyzet után az emberek átértékelnek dolgokat, most már én is értem, mire gondoltak. Be fogok járni, mert szeretem a munkámat, imádom amit csinálok, visszajelzések alapján talán jól is, de most az az időszak jön, amikor a munkám csak a második lesz, az egészségem után. Aztán, magamat ismerve, amint túl leszek mindenen, megoldódik a koronavírus elleni védőoltás kérdése, újra tavasz lesz és a szervezetem is újra jól működik, majd elkap a gépszíj, és megint a szeretett munkám kerül az első helyre.  De hát én ilyen vagyok, így vagyok programozva genetikailag, de azért megpróbálok tudatosabban élni.

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Megszereztük a nagyon fontos három pontot Szombathelyen

Megszereztük a nagyon fontos három pontot Szombathelyen

A felsőházba való bejutást szempontjából létfontosságú volt, hogy a lehető legtöbb pontot zsebelj...

Képeken a zúzmarás téli mesevilág

Képeken a zúzmarás téli mesevilág

Téli hangulatot öltött Kecskemét, zúzmara rakódott a növényekre, tereptárgyakra. Képeken a csodás...

2022.01.16. 19:20

havas út, , Időkép, Kecskemét

Téli madáretetés: mivel, hogyan és mikor etessük a kertünkbe térő madarakat?

Téli madáretetés: mivel, hogyan és mikor etessük a kertünkbe térő madarakat?

Télen a kertben fellelhető élet minden apró mozzanata örömet tud okozni, és ebbe a csipegető madá...

Győzelemmel nyitotta az évet az U15-ös futsal csapat

Győzelemmel nyitotta az évet az U15-ös futsal csapat

Az Izsák korosztályos csapatát látták vendégül, és meggyőző, 6-2-es diadalt arattak legfiatalabb ...

2022.01.16. 14:59

futsal, Izsáki, Kecskemét , sport

Lezárt ügyek: Eltiltották őket, de vezettek

Lezárt ügyek: Eltiltották őket, de vezettek

A kiskőrösi és a kiskunhalasi rendőrök is vádemelési javasolnak egy-egy férfivel szemben, akik jo...

Vasárnaptól ismét lehet úszni az 50 méteres versenymedencében

Vasárnaptól ismét lehet úszni az 50 méteres versenymedencében

2022. január 16. vasárnap reggel 6 órától ismét használható az 50 méteres versenymedence a Kecske...

Küzdelmes mérkőzésen szenvedett vereséget a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

Küzdelmes mérkőzésen szenvedett vereséget a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

Szombaton az MVM-OSE Lions vendégeként folytatta bajnoki szereplését a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemé...

A Rákosmentét is magabiztosan vertük

A Rákosmentét is magabiztosan vertük

A KTE HUFBAU a téli felkészülési időszak harmadik találkozóján az NBIII-as Rákosmentét fogadta. S...

Vaamos a kirakat magasában

Vaamos a kirakat magasában

A belváros utcáit járva úton-útfélen szemünkbe ötlik a megüresedett boltok kirakatából, galériákb...

Évösszegzés: Kecskemét ingatlan- és albérletárai 2021-ben

Évösszegzés: Kecskemét ingatlan- és albérletárai 2021-ben

2014 és 2020 között a legtöbbször folytonosan emelkedő tendenciát láthattunk a hazai ingatlan- és...

Nagy sikere volt a kecskeméti egyetemnek az Educatio kiállításon

Nagy sikere volt a kecskeméti egyetemnek az Educatio kiállításon

Hatalmas volt az érdeklődés a január 13-án megnyílt három napos 22. Educatio Nemzetközi Okta...

A nap hírei 1 percben itt:

A nap hírei 1 percben itt:

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, 1 percben!

Csőtörés a Forrás utcában

Csőtörés a Forrás utcában

Lezárták csőtörés miatt a Forrás utca egy részét a rendőrkapitányság mögött. Tegnap délelőtt hibá...

Családi nappal készül a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház (videóval)

Családi nappal készül a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház (videóval)

A Kecskeméti Nemzeti Színház január 22-én, a magyar kultúra napján rendezi meg először a Színházi...

Letartoztatták az idős nő kirablásával gyanúsítható fiatalkorút

Letartoztatták az idős nő kirablásával gyanúsítható fiatalkorút

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását egy 15 éves fiúnak, akit rablá...

Pusker Júlia hegedűművész Kecskeméten koncertezett

Pusker Júlia hegedűművész Kecskeméten koncertezett

Hosszabb idő után lépett fel újra szülővárosa közönsége előtt Pusker Júlia, a Kecskemétről indult...

Vörös kód - Közel félszázan kértek menedéket éjszakára a Matkói úti hajléktalan szállón

Vörös kód - Közel félszázan kértek menedéket éjszakára a Matkói úti hajléktalan szállón

Tegnap (csütörtök) este közel fél száz hajléktalan kért éjszakai menedéket a Matkói úti hajléktal...

Folytatódik a Színházi angyal vagyok program Kecskeméten

Folytatódik a Színházi angyal vagyok program Kecskeméten

A Kecskeméti Nemzeti Színház az eddigi évekhez hasonlóan, 2022-ben is szeretné színházi élménnyel...

Hamarosan porondra kerül a Széchenyivárosi Forintos Börze

Hamarosan porondra kerül a Széchenyivárosi Forintos Börze

Amint beköszönt a jó idő, a Kecskeméti Piac ismét útjára bocsájtja a széchenyivárosi piaccsarnokb...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies