Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Június 22. Kedd  Paulina

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna

Dr. György László államtitkár bemutatta az új gazdaságfejlesztő programokat

2021.05.20. 15:35

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában mutatta be az 5 programból álló gazdaságfejlesztő csomagot dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. Az összesen 587 milliárdos forrást fokozatosan pályázhatják majd meg a kis- és középvállalkozások. 

Dr. György László Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárának kezdeményezésére a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a területi kamarák közreműködésével átfogó szakmai eseménysorozatot hozott létre 2019-ben. A sorozat élőben folytatódik, a mai helyszín Kecskemét volt, a házigazda a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A szaktárca képviselői idén is a kis- és középvállalkozók tapasztalatait gyűjtik össze egy konzultáció keretében. A téma ezúttal a 2021-27-es EU programozási időszak induló pályázatai, valamint a megújult Vállalkozói Információs portál (vali.hu) bemutatása volt. Az eseményen megjelent dr. Salacz László országgyűlési képviselő, Lévai Jánosné tanácsnok, és Nemcsik Mátyás is. 

Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőbeszédében kiemelte, hét hónapja ez az első személyes találkozó a vállalkozókkal, a bizonytalanság hamarosan véget ér.

- Amikor ránk tört a vírushelyzet, nem lehetett semmit tudni, semmit kiszámítani. Azt az egyet tudtuk, a kamara és a kormányzat is, hogy valahogy segíteni kell ebben a helyzetben a gazdaságot, a vállalkozásokat. Több intézkedés is született a terhek csökkentésére, a munkaerő megtartására. Az már látható, hogy a 2020-as év negyedéveinek visszaesései után ebben az évben a fejlődés útjára léptünk, és reméljük, az újabb lépéseknek köszönhetően ez folytatódik is a gazdaság teljesítménye terén – mondta Gaál József.

A kamara elnöke beszélt arról, hogy a pandémia érintette a globális gazdaságot, különböző termelési problémák jelentkeztek a világ távoli részein, fennakadások voltak, és vannak is még, a logisztika, szállítás területén, érzékenyen akadályozva a megfelelő alkatrészellátást, például az autóiparban. Utóbbi Kecskeméten is érezhető.

Mindez nagyon fontos kérdést is felvet: mi lesz az alapanyagokkal, mekkora áremelkedést eredményez, hogyan lehet kezelni a fellépő hiányokat, és mindez hogy fog hatni az iparra, a gazdaságra. Várhatóan a globális értékláncok a távolkeleti beszállítók helyett közelebb, Európában keresnek beszállítókat, minden szempontból biztonságosabb, megbízhatóbb partnereket. Ezt segítik a támogatási rendszerek, a kiírt pályázatok.

A Magyar Kormány a 2021-27-es uniós forrásokat újra GINOP rendszerben használja fel, ezen keresztül juthatnak támogatáshoz a magyar vállalkozók.

Gaál József kiemelte, ezekkel a lehetőségekkel élni kellene, hiszen a versenyben csak azok tudnak hatékonyan és versenyképesen fejlődni, akik innovatívak.

- A fejlesztések koncentráljanak az egyetemekkel való együttműködésre, közös innovációs vagy kutatás-fejlesztési projektek támogatására – határozta meg az irányt az elnök.

Gondolatai nagyon jó alapozták meg és vezették fel a nap előadójának gondolatait. Dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár ugyanis a 2021-27-es EU programozási időszak induló forrásairól beszélt, és bemutatta a megújult Vállalkozói Információs portált, mely a vali.hu névre hallgat, és szinte személyi asszisztensként működik egy vállalatvezető segítségeként.

"Nagy szükségünk van az olyan vállalkozókra, vállalkozásokra, akik számára érték a térség felvirágoztatása"

Az államtitkár előadása három részből állt. Az elsőben – „Eredményes válságkezelés az erős makrogazdasági alapokra építve” – a kormány munkahelymegőrzési programjáról beszélt. Ennek során több mint félmillió munkahelyet sikerült megőrizni, ugyanennyit meg is erősítettek a programjaikkal, és több mint 100 000 új munkahelyet hoztak létre a magyar cégekkel, vállalkozásokkal közösen. Mindezt nemzetközi összehasonlításban mutatta be dr. György László, érzékeltetve az elért eredmények mértékét és fontosságát 2021-27-es időszakra összeállított programokat.

Az előadás második részében az előadó bemutatta a Gazdaság-újraindítási Akcióterv legfontosabb intézkedéseit, melynek 1. fázisa már megvalósul (január 1. – április 1.). Ezek leginkább a családokra vonatkoznak, de ezeken keresztül mindenképp erősödött a vállalkozói megrendelések száma, bevételeik növekedése:

1. A bajba jutott vállalkozások bértámogatást kaptak

2. A 25 éven aluli fiatalok jövedelemadó-mentességet kaptak

3. 10 millió Ft-os kamatmentes kölcsön a kisvállalkozóknak

4. 13. havi nyugdíj visszaépítése

5. 5%-ra csökkent a lakás áfája

6. Bértámogatás az orvosoknak

7. 50%-os lakásépítési program 3 millió Ft-ig

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

8. Hitelmoratórium meghosszabbítása.

A 2. fázis április 1. – július 1. között valósul meg. Ennek során 1500 milliárdos fejlesztés valósul meg a felsőoktatásban. Ennek mozgatórugója, hogy azok a cégek fejlődnek, akik a jövő technológiájába fektetnek. Ennek alapja pedig az oktatás, az egyetemek fejlesztése, a vállalkozások velük való együttműködése.

A 3. fázis (július 1. – október 31.) a nagy fejlesztések időszaka a zöldenergiára, a körforgásos gazdaság felépítésére és a gazdaság teljes digitalizálására építve. Az a cél, hogy az előttünk álló másfél évben annyi vállalkozást indítunk fejlesztési programunkkal, mint amennyit az elmúlt 30 évben, 15 éves ciklusokban értünk el.   

A kormány a 2021-27-es programozási ciklusban a vállalkozásfejlesztés területén 3 stratégiai célcsoportot határozott meg, akik számára segítséget kívánnak nyújtani:

1. A vállalkozók azon széles körének, akiket nehéz elérni és megszólítani.

2. Azon kiváló, nagy potenciállal bíró vállalkozásoknak, amelyek a jövő magyar multijai, nemzeti bajnokai lehetnek.

3. A kiemelt iparágaink vállalkozásainak közös fejlesztését és a jövő technológiájának elterjedését külön e célra dedikált programok indításával kívánják támogatni.

Dr. György László ezt követően a GINOP Plusz programot mutatta be, melynek keretében 587 milliárd forintot hirdettek meg. Ennek elemei:

- Magyar Falu Program

- Technológiaváltó támogatási program

- Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Program

- „Zöld Nemzeti Bajnokok”

- Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése

- Vállalati továbbképzések.

Az előadás utolsó pontjaként az előadó bemutatta a vali.hu névre keresztelt portált, mely végtelenül egyszerűen kezelhető, és nagyon egyértelműen segíti a vállalkozók, cégvezetők munkáját abban, hogyan juthat támogatáshoz, hitelhez, segítséghez. Pár kattintás, és „személyre szabott” ajánlatokat kap, aki fejleszteni szeretné vállalkozását, növelni bevételeit.  

A program további részében résztvevő vállalkozók, cégvezetők a kérdéseiket is feltehették az egyes fejlesztésekkel vagy saját ügyeikkel kapcsolatban.

A hamarosan elérhetővé váló fejlesztési programokról részletes összeállítást láthatnak  ma este a Kecskeméti Televízió Gazdasági Ablak című műsorában!

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Három lopás egy hónap alatt

Három lopás egy hónap alatt

A Kecskeméti Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai 2021. június 20-án őrizetbe vettek...

2021.06.21. 15:37

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara ad koncertet Kecskeméten

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara ad koncertet Kecskeméten

Kecskemét lesz az egyik állomása a Magyar Rádió Művészeti Együttesei Zenélő Magyarorszá...

2021.06.21. 12:25

Útkarbantartás miatt félpályás útlezárás a Kodály Zoltán téren

Útkarbantartás miatt félpályás útlezárás a Kodály Zoltán téren

Félpályás útlezárásra számíthatunk a Kodály Zoltán téren, a Rákóczi úti kereszteződéstő...

2021.06.21. 10:42

T.E.NY.É.R: A felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése a szabadidősport révén

T.E.NY.É.R: A felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztése a szabadidősport révén

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közzétett felhívásra összeállított pályázatával a Röpke...

2021.06.21. 10:26

Ne parkoljanak a körbekerített helyeken!

Ne parkoljanak a körbekerített helyeken!

A Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. munkatársai a nappali forgalom akadályozását elkerülve a...

2021.06.21. 10:24

Ars medicinae - A gyógyítás művészete: a Múzéjen már láthatjuk a kiállítást

Ars medicinae - A gyógyítás művészete: a Múzéjen már láthatjuk a kiállítást

Hosszú idő után megnyitja kapuit a kívül-belül megújult Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gy...

2021.06.21. 09:57

Tíz kocsit karcolt össze biztosító tűvel egy kecskeméti férfi

Tíz kocsit karcolt össze biztosító tűvel egy kecskeméti férfi

A Kecskeméti Járási Ügyészség rongálás vétsége miatt vádat emelt egy férfi ellen, aki 2021 j...

2021.06.21. 09:01

Ököllel, majd baltával akart bosszút állni, mert rádudáltak

Ököllel, majd baltával akart bosszút állni, mert rádudáltak

Csúnyán elfajult egy közlekedési vita Kecskemét belvárosában még januárban. Rádudáltak egy szabál...

2021.06.21. 08:50

Kulcsár is marad az SG Kecskemétben

Kulcsár is marad az SG Kecskemétben

Januárban igazolták le a 23 éves futsalost, és bátor játékával pár hónap alatt bizonyította, hogy...

2021.06.21. 08:43

Stúdióbeszélgetés Kis Jánossal és Oldal Henriettel

Stúdióbeszélgetés Kis Jánossal és Oldal Henriettel

Mint arról már korábban beszámoltunk, új evangélikus óvoda nyitja meg kapuit Kecskeméten. Ebből a...

2021.06.20. 20:25

Kecskemét színpompás közterei – videóval

Kecskemét színpompás közterei – videóval

Folyamatosan ültetik ki a virágokat a közterületekre a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft...

2021.06.20. 17:03

A gyerekek érdekeit képviselik - mindenekfelett – videóval

A gyerekek érdekeit képviselik - mindenekfelett – videóval

Szociális és szocializációs problémák, krízishelyzetek, de bűncselekmények miatt is szorulhat egy...

2021.06.20. 14:10

Wellnesst kapnak a vadaskert emui – videóval

Wellnesst kapnak a vadaskert emui – videóval

Szinte mindennap megfürdetik az emukat a Kecskeméti Vadaskertben, hiszen némely állatfajok neheze...

2021.06.20. 08:10

38 kép

Tandemtúrát szerveztek autista fiataloknak - Videóval

Tandemtúrát szerveztek autista fiataloknak - Videóval

Izgalmas napjuk volt ma azoknak az autizmussal élő fiataloknak és családtagjaiknak, gyámjaiknak, ...

2021.06.19. 21:56

18 kép

Beszélgetés Ittzésné Kövendi Kata Apáczai Csere János-díjas pedagógussal – videóval

Beszélgetés Ittzésné Kövendi Kata Apáczai Csere János-díjas pedagógussal – videóval

Pedagógusnap alkalmából vehetett át kitüntetést Ittzésné Kövendi Kata, a Kodály Iskola egykori ne...

2021.06.19. 19:02

Aranybarna palacsinta a Wojtyla Ház asztalán - Videóval

Aranybarna palacsinta a Wojtyla Ház asztalán - Videóval

Eddig nem látott, különösen nemes lelkű vendégeket köszöntöttek 2021. június 19-én, szo...

2021.06.19. 16:45

22 kép

Holttestet találtak egy vasúti vagonban Kecskeméten

Holttestet találtak egy vasúti vagonban Kecskeméten

Több hónapja elhunyt férfi holttestét találták meg egy vasúti szerelvényben Kecskeméten - tudta m...

2021.06.19. 15:46

Forgalomkorlátozás hétfő reggeltől az 54-esen

Forgalomkorlátozás hétfő reggeltől az 54-esen

Az 54-es főúton június 21-én ideiglenes forgalomkorlátozásra kell számítania az arra közlekedőkne...

2021.06.19. 15:30

Új szabadtéri nyílik Kecskeméten - Július 2-án nyit a Csillagfény Udvarszínház

Új szabadtéri nyílik Kecskeméten - Július 2-án nyit a Csillagfény Udvarszínház

Júliustól szeptemberig vár mindenkit a Hunyadivárosi Közösségi Ház udvarán található szabadtéri s...

2021.06.19. 14:30

14 kép

Három napos országos szenior teniszversenyt rendeztek Kecskeméten

Három napos országos szenior teniszversenyt rendeztek Kecskeméten

Az elmúlt hétvégén három napos országos szenior teniszversenyt rendeztek Kecskeméten, az Olimpia ...

2021.06.18. 19:44

38 kép

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies