Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Augusztus 16. Kedd  Ábrahám

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna

Dusnokon ülésezett a megyei közgyűlés

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2022.06.24. 17:12

A nyári szünet előtti utolsó közgyűlését tartotta a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Dusnokon ma délelőtt. 

Mindszenti István polgármester köszöntötte a közgyűlés tagjait. Mint mondta, nagyszerű hagyomány, hogy mindenkor más település lehet a tanácskozás házigazdája. A Vajas-parti község megtiszteltetésnek veszi, hogy a megye vezetői közelebbről is megismerik gazdag nemzetiségi értékekkel is büszkélkedő Dusnokot, annál is inkább, mert Szent Iván napja, a második legnagyobb rendezvény a településen, este fáklyás csónakázással színesített programok zajlanak a községben.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke üdvözölte a vendéglátókat, a közgyűlés résztvevőit, majd ünnepélyes keretek között tett esküt a közgyűlés két új tagja, Lesi Árpád (FIDESZ-KDNP) és Darabos András (Mi Hazánk Mozgalom), akik az országgyűlési választásokon mandátumot nyert két képviselő helyett kerültek a megye vezető testületébe.

A napirend szerint lehetőséget kapott Balogh Zoltán Kecskemét Város Önkormányzat Fejlesztéspolitikai iroda vezetője, aki a Kecskemét Megyei Jogú Város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiájáról, és az ahhoz kapcsolódó  TOP Plusz Városfejlesztési Programtervéről tartott tájékoztatást. Többek között azt hangsúlyozta, hogy a megyeszékhely korábbi mezővárosi jellege nagymértékben átalakult azokkal az ipari fejlesztésekkel, melyeknek köszönhetően hatezer új munkaerő jelent meg a városban. Mint mondta, ez új terhelést jelentett úgy az egészségügyi ellátásban, mint a közlekedési infrastruktúra fejlesztésében. Leszögezte, hogy a város a megyei önkormányzattal szoros együttműködésben tervezi a fejlesztéseit, a célkitűzések megvalósítását. Terveik szerint több milliárd forintot fordítanak többek között útfejlesztésre, kulturális célok megvalósítására, intézmények fejlesztésére, energetikai korszerűsítésre, a szegregátumok felzárkóztatására, gyermeknevelési intézmények fejlesztésére, egészségügyi alapellátás fejlesztésére.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

 A közgyűlés mai döntése alapján Bács-Kiskun megye is csatlakozik a Kiskun Önkormányzatok Szövetségéhez, melynek eddig 33 település a tagja. A szövetség legfontosabb feladata többek között a Kiskun hagyományok éltetése, az értékőrzés, az identitás erősítése, egymás közötti kapcsolattartás, de szerepet vállalnak egyebek között a jogalkotásban, a turizmus fejlesztésében erősítésében.

Dávid Károly megyei rendőrfőkapitány, a  megye közbiztonságáról, határőrizeti helyzetéről  tartott tájékoztatójában számos statisztikát vonultatott fel. A koronavírus nagy terhelést jelentett, de mint mondta, fegyelmezetten és megnyugtatóan kezelték a helyzetet. A jelenlévők megtudhatták, hogy a nyomozások eredményessége országos átlag feletti és a bűncselekmények száma is csökkenő tendenciát mutat a megyében. A lakosságot leginkább irritáló lakásbetörések száma is kevesebb, mint ahogyan a lopások száma is. Az elmúlt 12 év legalacsonyabb esetszámait regisztrálják számos területen. A közúti balesetek, így a halálos kimenetelű balesetek száma sajnos emelkedett. A rendőrfőkapitány kiemelte a polgárőrség partnerségét,  akik komoly segítséget jelentenek a hatósági munkában.

Új jelenségként említette a migráció által keletkezett rongálásokat, a személyes támadásokat. Közel száz rendőrt ért fizikai atrocitás a migránsok által az elmúlt időszakban. Mint mondta, a migráció jelensége folyamatos, sőt erősödése várható. Tavaly a szírek és az afgánok, idén a török migránsok terhelik főként a határainkat. Az embercsempészeket illetően közel negyven nációt tartanak nyilván, köztük sajnos magyarok is vannak.  Megköszönte a települések együttműködését, a lakosság türelmét. Képviselői kérdésre válaszolva megnyugtató választ adott arra, hogy a megye hídjainál továbbra is folyamatosak az ellenőrzések a közlekedés zavartalanságának biztosításával. A rendőri pálya elhagyását illetően hangsúlyozta, hogy megyénkben jó az állománymegtartó képesség, és a toborzás nagyon sikeres Bács-Kiskunban.
A bajai kapitányságra vonatkozóan elmondta, hogy a tervek szerint 2024-ben új bázison, méltó körülmények között végezhetik munkájukat a bajai rendőrök. Baján és Kalocsán vezetőváltás lesz, és 15 év vezetői szolgálat után, Dávid Károly dandártábornok is nyugállományba vonul.

A közgyűlés zárt ülésen döntött az idei kitüntető díjakról is. Ebben az évben 32 szakterületén kiemelkedő teljesítményt nyújtó honfitársunk, illetve intézmény, közösség veheti át a díjakat szeptemberben Kunszentmiklóson, a Mi napunk rendezvénysorozat keretében tartott ünnepi közgyűlésen. 2022-ben ketten részesülnek „Bács-Kiskun Megyéért”- díjban. Kitüntetik a gazdaság, az egészségügy, a kultúra és a  sport legjeit, díjat adományoznak a megye turizmusáért, vidékfejlesztésért, az ifjúság neveléséért, közösségfejlesztésért, megyénk tudományos életének fejlődéséért, a lakosság védelméért, a megye közigazgatásáért, Bács-Kiskun nemzetiségeiért, a nemzetközi kapcsolatokért, megyénk fenntarthatóságáért munkálkodóknak. Az Év polgármesterét is a mai közgyűlésen választották ki. Ketten vehetik át majd a megtisztelő címet. A Szobonya Zoltán tiszteletére alapított emléklapot kilencen vehetik majd át.

Szó esett a Meseföld Élménybusz megyében történő szerepléseiről. A helyi termékeket is népszerűsítő mesebusz a közgyűlés napján Baján vendégeskedett, de az évvégéig közel harminc településen fordul meg különböző települési rendezvénykhez kapcsolódóan. Képviselői kérdésre válaszolva, a Legendás út impozáns könyv is eljut mind a 119 település intézményeibe, a kiszállítása folyamatos.

A tanácskozás végén Rideg László elnök átadta Koch Pálmának azt a díszoklevelet, melyet a „Megye bora” kiválasztása során, mint feltörekvő borásznak ítélt meg a szakmai bizottság Nemesnádudvaron.
Végül az elnök megköszönte dr. Bankó Ágnesnek, Bács-Kiskun megye aljegyzőjének, és Bozóné Nemes Gizellának, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat  Gazdálkodási iroda vezetőjének több évtizedes, áldozatos munkáját, mivel hamarosan nyugdíjba vonulnak.


Rideg László elnök és Mindszenti István polgármester a hagyományokhoz híven egy őshonos fát ültettek a Vajas partján. A turisztikai központ előtt egy kőrisfa emlékezteti majd az utókort a mai napra, melynek zárásaként dusnoki halászlével kedveskedtek a házigazdák, a képviselők pedig megkóstolhatták a megye kiválasztott borait a jelenlévő borászok, Vass Gergő, Szentpéteri Attila és Takács Gábor jóvoltából.

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Majdnem ölt a szén-monoxid a fürdőben

Majdnem ölt a szén-monoxid a fürdőben

Az egység mérgező gázt mutatott ki a levegőben, a Műkerti sétányon található lakásból egy embert ...

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Tekintse meg itt a nap híreit röviden!

Süteményt osztottak a Nagytemplom előtt - Videóval

Süteményt osztottak a Nagytemplom előtt - Videóval

Szeretetvendégségre várta a híveket a Máltai Szeretetszolgálat hétfőn este a Nagytemplom előtt. N...

Baleset okozott dugót az Izsáki úton

Baleset okozott dugót az Izsáki úton

Egy busz és egy személyautó karambolozott kedden reggel az Izsáki úton. Az egyébként is sávlezárá...

Művészeti hét a Wojtylában - Videóval

Művészeti hét a Wojtylában - Videóval

Izgalmas hete van a Wojtyla Ház sorsközösségének. Augusztus 20-ra készülve nap mint nap lélekemel...

A Szent István napi légibemutatóra készülnek, megnövekedett hanghatásra kell számítani

A Szent István napi légibemutatóra készülnek, megnövekedett hanghatásra kell számítani

Helikopterek és repülőgépek gyakorolnak Szolnokon a Szent István napi budapesti légibemutató...

Megmutatták erejüket a kék oroszlánok

Megmutatták erejüket a kék oroszlánok

A nyitófordulóban a BL-induló, bajnoki címvédő Haladás ellen csaptak össze a kecskeméti futsaloso...

Egyre többen vesznek klímát - Videóval

Egyre többen vesznek klímát - Videóval

Duplájára, egyes időszakokban akár triplájára is megnőtt idén nyáron a klímák iránt érdeklődők sz...

Görbüljön! - Egész hetes csónakos sporthorgászat a szabadidőközpontban

Görbüljön! - Egész hetes csónakos sporthorgászat a szabadidőközpontban

Egész hetes csónakos sporthorgászat indul mától a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban. ...

Jó fizikai állapotban kezdte meg a felkészülést a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

Jó fizikai állapotban kezdte meg a felkészülést a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét

Augusztus 15-én, hétfőn délelőtt elkezdődött a felkészülés a 2022-23-as bajnoki évadra. Az első t...

Magyarország első tribute fesztiváljával jön a Hírös7

Magyarország első tribute fesztiváljával jön a Hírös7

A hagyományoknak megfelelően államalapításunk ünnepén, augusztus 20-án kezdődik idén is a Hírös7 ...

Mától igényelhetnek bérköltség támogatást a vidéki álláskeresőket alkalmazó cégek - Videóval

Mától igényelhetnek bérköltség támogatást a vidéki álláskeresőket alkalmazó cégek - Videóval

Mától (hétfőtől) igényelhetnek bérköltség támogatást a vidéki álláskeresőket alkalmazó cégek. Eli...

Kecskeméti TE: Megvan a tartalékok első sikere

Kecskeméti TE: Megvan a tartalékok első sikere

A Kecskeméti TE tartalékcsapata vasárnap a Monort fogadta a Műkertvárosi Sportcentrumban, és...

Áramszünetek Kecskemét szerte

Áramszünetek Kecskemét szerte

Jövő héten áramszünetek lesznek Kecskemét több városrészében is. Amennyiben az esti órákra sem ál...

Juhász Nándor volt a KTV vendége

Juhász Nándor volt a KTV vendége

Pénteken a nagykőrösi Arany János Kulturális Központ igazgatója, Juhász Nándor volt a Kecskeméti ...

Módosul a menetrend a lajosmizsei és a kecskeméti vasútvonalakon - Videóval

Módosul a menetrend a lajosmizsei és a kecskeméti vasútvonalakon - Videóval

A Budapest–Lajosmizse–Kecskemét vonalon jelentős változások lesznek augusztus 22-től ...

Ma és holnap akár meg is ázhatunk

Ma és holnap akár meg is ázhatunk

Az aszályt jelentősen enyhítő mennyiségű esőre ugyan nem sok esély van, de kisebb mennyiségű csap...

2022.08.14. 08:56

aszály, időjárás, eső, Kecskemét , zápor

Szabó István: Küzdeni tudásból megint jelesre vizsgázunk

Szabó István: Küzdeni tudásból megint jelesre vizsgázunk

A Kecskeméti TE 1-0-ra győzte le a Mezőkövesdet az OTP Bank Liga 3. fordulójában, a mérkőzés után...

Kecskeméti TE: Legyőztük a Mezőkövesdet, megvan az első siker!

Kecskeméti TE: Legyőztük a Mezőkövesdet, megvan az első siker!

Megszerezte első győzelmét az OTP Bank Ligában csapatunk, hiszen Szabó István együttese a Katona ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies