Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Február 18. Kedd  Bernadett

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Küldjön képet!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Pásztor Andrea

2020.01.24. 13:53

A ladánybenei Bukovics Milán apás szülésre készült tavaly decemberben, ezt azonban igencsak túlteljesítette. A sors úgy hozta ugyanis, hogy Kecskemét felé félúton született meg kisfia kocsijuk anyósülésén. Zente beszorult a szülőcsatornába, élete is veszélybe került. Mivel a mentő nem ért ki a helyszínre, édesapja segítette világra a kisbabát. Extrém szülésélményükről már otthonukban számolt be lapunknak a Bukovics házaspár.

Zente már elmúlt egy hónapos, nővére, Zorka nagyon büszke rá

Bukovics Zente Zádor december 14-én jött világra Ladánybene és Kecskemét között félúton. Születéséről nem készültek fotók. Apukájának ennél sokkal fontosabb dolga akadt. Ő segítette világra kisfiát. Ezért is örültek annak szülei, hogy egy cikkben mutatjuk be kisfiuk nem mindennapi születését.

A kis Zente békésen szunyókál, amikor meglátogatjuk őket. Szülei együtt mesélik el, hogyan látta meg a napvilágot. Az édesanya, Bukovics-Békefi Dézi Rita december 18-ra volt kiírva második gyermekével. A szülés azonban négy nappal korábban beindult.

– Az első mérhető fájások 19 óra körül jelentkeztek, és rögtön két percesek voltak – emlékezik vissza Dézi, aki első gyermekét túlhordta, így úgy gondolta, bőven lesz még idejük beérni a kórházba – Amikor távozott a nyákdugó, és rendszeressé váltak a fájások, áthívtuk kislányunkhoz, Zorkához a nagymamát, majd útnak indultunk Ladánybenéről Kecskemétre.

Próbálták elérni fogadott nőgyógyászukat, de nem sikerült. Hívták a 112-őt, majd a kórházat is, hogy úton vannak, kerítsék elő az orvost. Még akkor is úgy érezték, van még idő kisfiuk megszületéséig. Aztán Méntelek után elfolyt Dézi magzatvize.

Hívják a mentőt, mert szülünk!

– Ekkor ébredtünk rá, hogy komoly a helyzet. Hátradöntöttük az anyósülést, Dézi lerángatta a nadrágját, én pedig mentem tovább, hátha még beérünk – veszi át a szót Milán, az édesapa. – Aztán félúton Kecskemét felé a feleségem szólt, álljak félre, kint van a gyerek feje.

Milán keresett egy biztonságos helyet az út mellett, aztán leintette a mögötte érkező kocsit. – Hívják a mentőt, mert szülünk – kiáltotta a benne ülőknek, aztán sietett a feleségéhez. Látta, hogy mese nincs, neki kell átvennie az orvos helyét. A pici feje ugyanis beszorult, a felesége pedig kérte, nyúljon be, és segítse ki a csecsemőt.

Az apukának megijednie sem volt ideje. Cselekednie kellett. Egy óvatos mozdulattal benyúlt a szülőcsatornán, megfogta a baba fenekét, és kiemelte onnan.

– Mindez pillanatokon belül történt – meséli. Öt perce sem telt el a magzatvíz elfolyása és Zente megszületése között. 21.19 perckor még beszéltünk, jobban mondva felváltva ordítoztunk a mentősökkel, 21.22-kor elköszöntem tőlük, hogy most dolgom van, rá egy percre pedig már megvolt a baba. Sokkos állapotban voltunk, először nem is hallottuk a kiabálásunktól, hogy felsírt-e.

– Kitöröltem a száját, és amikor láttuk, hogy minden rendben a picivel, a mellkasomra tettem. Azonnal elaludt – folytatja a történetet Dézi, aki bármilyen hihetetlen, a kocsiban szülést sokkal jobban élte meg, mint az irányított kórházi szülést. – Erős és intenzív volt az élmény, de nagyon gyorsan lezajlott. Az ülés kényelmesebb volt, mint a kórházi szülőágy. Nagyon jól tudtam nyomni a műszerfalra felrakott lábakkal, bár a végén az utolsó erőmre is szükség volt. Korábban nem gondoltam volna, hogy mint az ősanyáknál, nálam is működnek ezek az ösztönök – árulja el.

Miután az újdonsült apuka levizsgázott szülészként, levette a pulcsiját, előszedett egy törölközőt is, azzal bugyolálták be az újszülöttet. Felkapcsolták a fűtést is a kocsiban, nehogy kihűljön a baba.

Bár a nehezén már túl voltak, az édesapának maradt még egy fontos feladata. Nem tudta, mit csináljon a köldökzsinórral és a méhlepénnyel. Ekkor újra hívta a segélyhívó számot, ahonnan kapcsolták a mentősöket. A diszpécser megnyugtatta Milánt, hagyja csak, pár perc és a helyszínen vannak a kollégák. Így is történt. Anyukát és a kis Zentét már a mentőautó vitte be a kórházba, természetesen sietett utánuk az újdonsült apuka is.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Papucs helyett varázspálca

A kórházban kiderült, hogy a pici teljesen egészséges. 3650 grammal és 51 centivel látta meg a napvilágot, apukájának köszönhetően. Milán kicsit megzavarodva, utcai ruhában sétált be a szülőszobára, de ezt a történtek után mindenki megbocsájtotta neki.

Kicsit furcsán nézett rájuk a szülésznő, amikor a szülős szettjük táskájából váratlan dolgok kerültek elő a papucs és a hálóing helyett. Volt abban gyertya, jégvarázsos kesztyű, varázspálca és tiara is. Kislányuk Zorka, ugyanis ezeket fontosabbnak tartotta a szokásos kellékeknél.

Az orvosuk nem került elő, de ekkor már nem is volt rá szükség. Az ügyeletes doktor varrta össze Dézit. Az édesapa a pihenőszobában vehette újra a kezébe a kisbabát, most már lefürdetve, felöltöztetve. 

– Nagyon megilletődtem. Akkor éreztem meg, milyen pici és törékeny, és rádöbbentem, milyen hihetetlenül szerencsések vagyunk. Annyi minden sülhetett volna el rosszul, ő mégis itt van a kezemben, épen és egészségesen – mondja Milán a már egy hónapos Zentével a karjában. A pici felébredt, és rögtön éhes. Hangot is ad elégedetlenségének. Amíg Dézi megszoptatja, Milán folytatja a történetet.

Utójáték

Amikor az apuka kijött a kórházba, szembesült azzal, mi maradt a kocsiban a szülés után. A vér elborította az anyósülést, Kecskeméten pedig nem vállalták a kitakarítását. Így hajnali 3-kor elindult a fővárosba, hogy egy barátjával közösen tisztítsák ki. Milán azonban nem jutott el barátjáig. Pesten leállították a rendőrök. Ő – átesve élete talán legnagyobb sokkhatásán –, rögtön magyarázkodni kezdett. Nem ölt meg senkit, nem azért véres a kocsi, csak épp most segítette világra kisfiát – magyarázta egy rendőrnőnek. Ő pedig mosolyogva felvilágosította, csak azért intették le, mert koszos a rendszámtáblája. Milán pedig jó állampolgárhoz illőn, kiszállt, lekapta a pólóját, és azzal törölte le a rárakódott port. Félmeztelenül a decemberi éjszakában. A rendőrök is látták, hogy még nincs teljesen magánál a kispapa. Szóltak vegye fel gyorsan a pólóját, mert megfázik, és jó utat kívántak neki.

Végül célba ért Milán, és kitakarította a kocsit. Csak azután fakadt sírva megkönnyebbülten, amikor befejezte a munkát. – Akkor fogtam fel, milyen óriási dolog, hogy gyermekem született. A történtek azt is megerősítették bennem, milyen jó páros vagyunk a feleségemmel. Ő egy igazi hős, lélekjelenléte nélkül nem tudtam volna végigcsinálni. Eddig is tudtam, hogy egy kivételes nőt választottam, de ez az élmény egy újabb, hihetetlenül erős kapocs közöttünk – mondja Milán Dézi kezét fogva.

Természetesen Dézi is nagyon büszke szerelmére, árulja el, amikor visszatér hozzánk. A kis Zente most már nyugodt, kíváncsian figyel nagy kék szemeivel.

Anyukája tisztában van azzal, hogy ilyen helyzetben sok férfi kétségbeesett volna. Azt mondja, náluk igazi csapatmunka volt a szülés. Amikor pedig arról kérdezem őket, hogyan tervezik a következő gyermek világra jöttét, egymásra nevetnek.

 – Ha ott tartunk, majd eldöntjük, ki vezesse le a szülést, Milán vagy az orvos – mondja Dézi. – Annyi biztos, hogy ez a kaland ráébresztett minket arra, hogy próbáljunk minél több váratlan helyzetre felkészülni. Milán már beszerzett egy hőtartó takarót, de szeretnénk elvégezni egy csecsemő újraélesztési tanfolyamot is. Sohasem tudhatjuk, mit hoz az élet. De amire lehet, arra szeretnénk felkészülni…

Milán és Dézi egyetértenek abban, hogy hatalmas szerencséjük volt. Azóta is minden nap hálát adnak azért, hogy a kis Zente orvosi segítség, kórházi háttér nélkül is egészségesen jött a világra. – Elsősorban a Jóistennek vagyunk hálásak, nélküle biztosan nem ment volna – mondják. Bár írtak levelet a segélyhívónak és a mentősöknek, cikkünkben is szeretnék megköszönni mindenkinek, aki segítségükre volt 2019. december 14-én este.

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Lakossági tájékoztató a 441. számú főút fejlesztéséről

Lakossági tájékoztató a 441. számú főút fejlesztéséről

Csütörtökön lakossági tájékoztatót tart a NIF Zrt. a 441. számú főút, Kecskemét elkerülő-Nagykőrö...

Újabb áramszünetek jönnek

Újabb áramszünetek jönnek

Kecskemét belvárosa, Kadafalva és Ballószög is szerepel az áramszünetek e heti listáján. A szolgá...

A kecskeméti lett az ország hatodik nemzeti színháza

A kecskeméti lett az ország hatodik nemzeti színháza

Nemzeti minősítéssel tüntette ki a kecskeméti Katona József Színházat 2020. január 1-jétől dr. Ká...

Ivkovics: mindkét meccsen a győzelem a cél

Ivkovics: mindkét meccsen a győzelem a cél

A héten megkezdi a szereplést az Európa-bajnoki selejtezőn a magyar férfi kosárlabda válogatott. ...

Egymilliós lopás: szinte a teljes kár megtérült

Egymilliós lopás: szinte a teljes kár megtérült

A kecskeméti nyomozók másfél nap alatt elfogták azt a két jakabszállási férfit, akik egy tanyából...

2020.02.17. 14:24

rendőrség, Kecskemét, lopás, tolvaj, elfogás

Fegyverrel követelte a taxis bevételét a 16 éves fiú

Fegyverrel követelte a taxis bevételét a 16 éves fiú

Előbb Helvéciára vitette magát, majd fegyverrel követelte a taxistól bevételét egy 16 éves f...

81 éves cserbenhagyó ellen emeltek vádat

81 éves cserbenhagyó ellen emeltek vádat

A Kecskeméti Járási Ügyészség cserbenhagyás vétsége miatt vádat emelt egy 81 éves kecskeméti férf...

OlWASSunk Együtt a Hírös Agórában!

OlWASSunk Együtt a Hírös Agórában!

Újra Wass Albert felolvasásra invitálja az érdeklődőket a Hírös Rovókör és a Hírös olWASSókö...

A Jászberény nyerte az amatőr tornát

A Jászberény nyerte az amatőr tornát

A Magyar Jégkorong Szövetség közreműködésével két alkalommal is amatőr tornát szerveznek Kecskemé...

Zorán jótékonysági koncert lesz Kecskeméten

Zorán jótékonysági koncert lesz Kecskeméten

A 2020. február 25-én rendezendő jótékonysági Zorán koncert teljes nyereségét az „Érzékelés...

Valentin-napon báloztak a vendéglátósok

Valentin-napon báloztak a vendéglátósok

Hangulatos mécsesekkel díszített, kifogástalanul terített asztalok sorakoztak a Széchenyi István ...

Idén is közösségépítő főzésre várják a nyugdíjas korosztály tagjait

Idén is közösségépítő főzésre várják a nyugdíjas korosztály tagjait

Folytatódnak a nagy népszerűségnek örvendő közösségépítő főzőkurzusok a Bodzakert Gasztro Ma...

Az U17 és az U20 is nyert Kistarcsán

Az U17 és az U20 is nyert Kistarcsán

Vasárnap a Scoregoal Kecskemét két utánpótláscsapata Kistarcsára utazott. A fiúk m...

Baleset történt Kadafalván, ketten megsérültek

Baleset történt Kadafalván, ketten megsérültek

Baleset történt vasárnap délután Kecskemét-Kadafalván, ketten is megsérültek, amikor két kocsi ös...

2020.02.16. 17:02

6 kép

Kecskemét, Kadafalva, baleset, sérült, ütközés

Szalagkorlátnak hajtott egy autó az M5-ösön Kecskemétnél

Szalagkorlátnak hajtott egy autó az M5-ösön Kecskemétnél

Szalagkorlátnak ütközött, majd az árokba hajtott egy gépkocsi az M5-ös autópálya 81-es kilométers...

A jövő munkaeszközeit ismertették az eMűhelyben

A jövő munkaeszközeit ismertették az eMűhelyben

Szakmai workshopon nyerhettek bepillantást a jövő munkaeszközeinek használatába a kecskeméti NYIT...

Bált tartottak a Hunyadiban is

Bált tartottak a Hunyadiban is

Szombaton tartották a Hunyadi János Általános Iskoláért Alapítvány Jótékonysági Bálját is. A...

Lakatlan ház gyulladt ki Kecskeméten

Lakatlan ház gyulladt ki Kecskeméten

Teljesen kiégett egy harminc négyzetméteres, palafedésű, téglafalú lakatlan épület Kecskeméten, a...

2020.02.16. 11:09

Kecskemét, tűzoltóság, Szolnoki út

Két tíz év körüli kislány vesztette életét a balesetben

Két tíz év körüli kislány vesztette életét a balesetben

Óriási tragédia  történt Kecskemét és Katonatelep között. Vasárnap reggel 9 óra 10 perckor K...

2020.02.16. 09:59

31 kép

Kecskemét, baleset, vonatbaleset, halálos baleset

Baleset miatt csúsznak a járatok

Baleset miatt csúsznak a járatok

Kecskemét és Katonatelep között egy személyautó összeütközött a Szegedre tartó Hirös IC-vel. A he...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies