Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Augusztus 18. Csütörtök  Ilona

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna

Egyiptomban szolgál a kecskeméti misszionárius

Nem kalandvágyból, a jobb életkörülmények vagy a magasabb fizetés reményében hagyta hátra egy időre itthoni megszokott életét a kecskeméti származású Simon Anna. Augusztusban lesz egy éve, hogy fejest ugrott az ismeretlenbe és egy időre Kairóban telepedett le, hogy ott főállásban missziói munkát végezzen. 

– Honnan jött a gondolat, hogy feladja civil foglalkozását és „teljes állásban” a missziói munkának szentelje az életét?

– Mindig is nagyon mélyen megérintett, ha elesett, nehéz sorsú, beteg, nélkülöző, otthontalan, reményvesztett embereket láttam. Amióta megismertem Jézus Krisztust, mint Megváltómat, erős vágy volt bennem, hogy azt a szeretetet, amit ő adott nekünk, továbbadjam, hiszen én is csak úgy kaptam. Óvodapedagógusként dolgoztam, nagyon jó helyen, kedves gyerekekkel, kedves kollégákkal. Emellett szabadidőmben külföldi misszionáriusokkal elmentem hosszabb-rövidebb miszsziós utakra: angol táborokban, gyülekezetplántálásoknál tolmácsként, tanácsadóként vettem részt, valamint szegény emberek életét segítő missziókba kapcsolódtam be. Körülbelül fél évig munka mellett csináltam mindezt, majd egy fontos lépés következett: teljes időben, teljes Istenre hagyatkozással főállásban misszióba léptem. Néhány éve kezdtek el különösen is foglalkoztatni a külföldiek. Budapesten éltem, találkoztam családokkal, elindítottam egy kis bibliacsoportot – és elkezdtem arabul tanulni.

– Hogyan került pont Egyiptomba?

– Tavaly nyáron lehetőségem adódott egy hónapra elutazni Egyiptomba. Beiratkoztam egy nyelviskolába, ahol a tanárom, egyben lelki testvérem révén meghívást kaptam egy kis iskola – nyelvoktatási központ és missziós hely – elindítására. Mindeközben a Nílus-parton sétálgatva több esetben beszélgettem olyan egyiptomiakkal, akiknek nincs lehetőségük komolyabb oktatásra. Megérintette a szívemet az élet nehézsége Egyiptomban. Így alig három héttel a hazaérkezésemet követően már újra a repülőn ültem. 2019 augusztusában eljöttem Kairóba, ahol – a Kecskeméti Baptista Gyülekezet támogatásának köszönhetően – azóta egy kis iskola vezetésével, oktatással és felnőttképzéssel foglalkozom. Emellett a szükségben lévők helyzetén igyekszem segíteni.

– Mit szóltak a családtagjai, barátai, amikor bejelentette, hogy főállású misszionárius lesz, majd pedig hogy hosszabb időre Egyiptomba költözik?

– Amikor beszámoltam nekik arról, hogy teljes időben misszióra készülök, testvérem lelkes volt. Ő is nagyon szívén viseli ezt a szolgálati területet, és a döntéseimben is megbízik. Bátorított és támogatott az elhatározásomban. Arra, hogy az úti célom Egyiptom, másképp reagáltak. Olyan országról beszélünk, ahonnan mostanság általában nehezen emészthető híreket hallunk, így azt, hogy pont ide indulok, vegyes érzelmekkel fogadták.

– Mi az, ami nagyon más, mint előzetesen elképzelte, és mi az, ami úgy van, ahogy arra számított?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– A testvérszeretet a kis közösségben olyan, mint gondoltam és amilyet otthon tapasztaltam. Az összképet tekintve az egyiptomi kultúra kommunikációjában kedves és közvetlen, a vallási megosztottság miatt azonban mélységében és tartalmában zárt. Ebben jelentősen különbözik attól, amit más missziós területeken tapasztaltam. Korábban Egyiptomot mindig így jellemezték nekem: más (arabul: mukhtalif). Most értem igazán, mire gondoltak, és ha engem kérdeznek, így tudnám leírni: nagyon más, mint Európa.

– Volt olyan élménye, ami megijesztette? Kapott olyan megjegyzéseket a helyiektől, hogy mit keres ott és miért nem megy haza?

– Nehéz nyíltan beszélni az itteni eseményekről a vallási háttér miatt. Az elmúlt hónapban fejeződött be egy dokumentumfilm-sorozat a tévében, ami nagyon őszintén és magas színvonalon mutatta be az Egyiptomban lévő vallási és politikai megosztottságot és szélsőségeket, az egyik oldal sötétségét hangsúlyozva. A filmre reagálva merényletek, bombatámadások voltak, a közelünkben is. Nem igazán félelem volt bennem, inkább őszinte ima ezért a nemzetért, hogy egy szabad, Isten szerint való élet jöjjön, megtérések legyenek. Én személy szerint nem kaptam negatív vagy támadó visszajelzést az ittlétemmel kapcsolatban, megkülönböztetést azonban igen. Számomra, mint külföldinek, minden drágább. Felfigyelnek rám az utcán, a csoportokban, és természetesen mindig szóba kerül, hogy mit csinálok itt. Ilyenkor elmondom, hogy tanítok és segítek.

– Mi a szépsége és mi a nehézsége a szolgálatnak?

– Számomra az a szép ebben, amikor valakinek a szemében örömöt, reménységet látok felcsillanni. Amikor adhatok valamit abból, amit felülről kaptam. Amikor akár bennem, akár a másik félben megszületik a hála. Egy kedves sztorim az iskolából: több fiatal fiú alkotta az egyik csoportomat. Egyikük különösen közel került a szívemhez. Nagyon szegény, sokat gyalogol és utazik busszal, hogy eljusson az iskolába és mindig ő az első. Gyakran úgy jött a délutáni órára, hogy aznap még nem evett, így a legtöbbször szendviccsel vagy sült krumplival kezdtük. Az órákon a nyelvtanulás mellett természetesen sok mindenről – például az Úr szeretetéről is – beszélgettünk. Egy alkalommal egy kis levelet adott a házi feladat mellé, melyben angolul kifejezte szeretetét. Ez egy nagyon meghatározó és hálás pillanat volt! A nehézségek között némileg a kulturális különbséget említeném, na meg a port és a hőséget.

– A koronavírus-helyzet hogyan csapódott le Egyiptomban?

– Március 15-e óta voltak lezárások, korlátozások. Amíg Európában az első időponttól fogva betartották az előírásokat, itt a kijárási tilalom azt jelentette, hogy tele volt az utca, a szupermarket, a piac, az autópálya… Kairóban kilenc és fél millió ember él, ráadásul fizikailag nagyon közel egymáshoz. A magas népsűrűség miatt sokan megbetegedtek vagy meghaltak a vírusban. Naponként hallottunk konkrét híreket. A kórházak tele vannak, nem fogadnak több beteget, vagy ha mégis, akkor igen magas ellátási díj fejében. A lezárás ideje alatt – várhatóan július 1-jétől lesz feloldva – itt is sokan nem tudtak dolgozni, ami komoly anyagi nehézséget okozott az amúgy is kis pénzből élő családoknak. De, mint említettem, bármennyire is megviselte a helyzet az embereket, a többség kulturális szokása ez idő alatt sem változott: kint esznek és teáznak az utcán. Egy éve vagyok Egyiptomban. Most, hogy feloldják a karantént, talán augusztusban tudok utazni egy kicsit. A folytatás pedig még előttem is titok. 

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Három ország, három érem: az MKB Bank Cycling Team sikerei idehaza és külföldön

Három ország, három érem: az MKB Bank Cycling Team sikerei idehaza és külföldön

Fehér trikó és összetett harmadik hely az U23-ban Székelyföldön, U19-es bronzérem Belgrádban, és ...

2022.08.17. 18:03

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Tekintse meg itt a nap híreit röviden!

2022.08.17. 17:27

Kanyó Ferenc szociofotói a Múzsa magazinban (videóval)

Kanyó Ferenc szociofotói a Múzsa magazinban (videóval)

Madárének címmel a Múzeumok Éjszakáján nyílt kiállítása Kanyó Ferenc Budapesten élő fotóművésznek...

2022.08.17. 16:19

Adomány indult Beregszászra - VIDEÓVAL

Adomány indult Beregszászra - VIDEÓVAL

Tartós élelmiszerrel, tisztálkodási szerekkel és takarókkal megtelt furgon indult útnak ma (szerd...

2022.08.17. 13:12

10 kép

Tóth Enikő grafikus mutatkozott be a KTV-ben (videóval)

Tóth Enikő grafikus mutatkozott be a KTV-ben (videóval)

Élete első önálló kiállítását rendezte meg Tóth Enikő grafikus a Hírös Agórában abból az alkalomb...

2022.08.17. 11:30

Scoregoal: Az U15-ös korosztály is elkezdi a felkészülést

Scoregoal: Az U15-ös korosztály is elkezdi a felkészülést

A tavaly a megyei U15-ös ligában ezüstérmet szerző együttes augusztus 19-én, pénteken belevág a f...

2022.08.17. 10:42

Palotás Gábor művésztanár a Múzsában (videóval)

Palotás Gábor művésztanár a Múzsában (videóval)

A KTV Múzsa című műsorában a kecskeméti művészeket bemutató sorozat következő...

2022.08.17. 09:01

Útjavítások miatt forgalomkorlátozások térségünkben

Útjavítások miatt forgalomkorlátozások térségünkben

A rekkenő hőség ellenére a térség több útszakaszán is zajlanak útfelújítások. Mutatjuk a legfonto...

2022.08.17. 06:42

Pénteken Felcsúton játszik a Kecskeméti TE

Pénteken Felcsúton játszik a Kecskeméti TE

Az OTP Bank Liga 4. fordulójában pénteken 20:00-kor a Puskás Akadémia vendége lesz a Kecskeméti T...

2022.08.17. 06:22

Majdnem ölt a szén-monoxid a fürdőszobában

Majdnem ölt a szén-monoxid a fürdőszobában

Az egység mérgező gázt mutatott ki a levegőben, a Műkerti sétányon található lakásból egy embert ...

2022.08.16. 20:57

Augusztus 20-ai ünnepség Kecskeméten - Videóval

Augusztus 20-ai ünnepség Kecskeméten - Videóval

​Koszorúzással és a hagyományos kenyéráldással emlékezik meg Kecskemét augusztus 20-án az államal...

2022.08.16. 19:52

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Esti gyors - A nap hírei 1 percben

Tekintse meg itt a nap híreit röviden!

2022.08.16. 18:33

Világkupán szerepelnek az MKB Bank Cycling Team junior bringásai

Világkupán szerepelnek az MKB Bank Cycling Team junior bringásai

Nyíregyházára utaztak az MKB Bank Cycling Team junior bringásai, ahol világkupán vesznek rés...

2022.08.16. 17:32

Segítsünk a kóbor állatokon! - Videóval

Segítsünk a kóbor állatokon! - Videóval

Több árva kutya és macska kerül utcára naponta, a legtöbb menhely tele van. Ma van a Hontalan Áll...

2022.08.16. 16:34

Süteményt osztottak a Nagytemplom előtt - Videóval

Süteményt osztottak a Nagytemplom előtt - Videóval

Szeretetvendégségre várta a híveket a Máltai Szeretetszolgálat hétfőn este a Nagytemplom előtt. N...

2022.08.16. 15:05

Baleset okozott dugót az Izsáki úton

Baleset okozott dugót az Izsáki úton

Egy busz és egy személyautó karambolozott kedden reggel az Izsáki úton. Az egyébként is sávlezárá...

2022.08.16. 14:06

Művészeti hét a Wojtylában - Videóval

Művészeti hét a Wojtylában - Videóval

Izgalmas hete van a Wojtyla Ház sorsközösségének. Augusztus 20-ra készülve nap mint nap lélekemel...

2022.08.16. 13:59

Így ünnepelték Nagyboldogasszony napját Kecskeméten - Videóval

Így ünnepelték Nagyboldogasszony napját Kecskeméten - Videóval

Nagyboldogasszony napja, Szűz Mária mennybevétele a katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepe. Aug...

2022.08.16. 13:40

29 kép

2022/ 32. hetének anyakönyvi hírei

2022/ 32. hetének anyakönyvi hírei

2022/ 32. hetének anyakönyvi hírei

2022.08.16. 11:39

A Szent István napi légibemutatóra készülnek, megnövekedett hanghatásra kell számítani

A Szent István napi légibemutatóra készülnek, megnövekedett hanghatásra kell számítani

Helikopterek és repülőgépek gyakorolnak Szolnokon a Szent István napi budapesti légibemutató...

2022.08.16. 09:01

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies