Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Május 27. Szerda  Hella

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés
PROMÓCIÓ

2018.10.08. 07:12

Tíz éve annak, hogy egy fiatalember elhatározta, megváltoztatja a magyar vállalkozók üzleti szokásait. A másik fél jutalékmentes és önzetlen segítésének gondolata olyannyira forradalmi volt, hogy igen kevesen akadtak, akik hittek benne. Szerencsére talált egy embert, aki mellé állt és beajánlotta egy barátjának, ő pedig szólt a sógornőjének, akinek több nyitott üzleti partnere is akadt… és egy évtized múlva behálózták az országot. Avidor András networking szakértővel, a BNI Magyarország alapító igazgatójával beszélgettünk.

Egységben a nyerő – 10 éves a BNI Magyarország

- Közel negyed századnak kellett eltelnie ahhoz, hogy valaki hazánkban is meghonosítsa a világban már ismert és igen sikeres üzleti modellt, a BNI-t. Nagy bátorság kellett hozzá?

- Hatalmas eltökéltség és fiatalos lendület kellett ahhoz, hogy elsőként vágjak bele egy olyan dologba, ami teljes mértékben szembe ment a megszokott, magyar mentalitással. Huszonnyolc éves voltam, amikor 23 évvel a BNI alapítása után leültem két nálam fiatalabb emberrel, és vázoltam nekik a víziómat: megváltoztatjuk azt, ahogy Magyarország üzletel! Létrehozunk egy olyan szervezetet, ami azáltal támogatja a gazdaságot, hogy együttműködőbbé, profibbá teszi a magyar vállalkozót. Az alapfilozófia rendkívül egyszerű, „Aki ad, az nyer!” Ha segítjük egymást jutalékmentesen, de tudatosan, akkor mindenkinek jobb lesz.

- Ha nem egy tízéves sikertörténetről beszélgetnénk épp, azt gondolnám a történet folytatása, hogy őrültnek nyilvánították. Egy országban, ahol a legtöbben úgy jutnak előre, hogy visszanyomják, letapossák a másikat…

- Amikor az ötlet megszületett, még külföldön éltem. Hazajöttem piacot kutatni, és épp ez volt, ami nagyon felbosszantott! Hogy mindenki azt mondta, Magyarországon ez nem fog sikerülni, mert itt senki nem fogja a másikat segíteni. Én pedig azt mondtam, akkor ideje ezen változtatni! Csak meg kell hozzá adni a kereteket, a közösséget, a módszertant, mert biztos vagyok benne, hogy van akarat és szándék a tudatos és jutalékmentes együttműködésre.

- A kényszerzubbonyt tehát megúszta. De hogy talált társakat erre a lehetetlen küldetésre?

- Elindultunk, haladunk barátról-barátra, jöttek az ismerősök és azok ismerősei, és mindenkinek vázoltuk hihetetlennek tűnő terveinket. Az első 15 hónapban nyolcszáznál is több találkozóm volt vállalkozókkal, ebből százharmincnyolc ember mondta azt, hogy neki tetszik az ötlet, de fogalma sincs, hogy működni fog-e, vagy sem. De kíváncsiak, és támogatják.

- Nyilván nem spoilerezünk, ha eláruljuk, bejött a dolog. Milyen ívet írt le tíz év alatt az üzleti találkozók története?

- 2008. szeptember közepén kezdtük meg az első beszélgetéseket, nyolc résztvevővel. Azóta tagjaink száma átlépte az ezret Magyarországon. 2000-2200 rendezvényünk van egy évben, hetente 40 üzleti találkozót tartunk az ország 23 városában, több száz órányi networking képzéssel támogatva. 2018-ra messze a legnagyobb szervezet lettünk itthon.

A tagok minden héten egy 90 perces üzleti találkozón vesznek részt

- Mekkorát mert álmodni egy évtizeddel ezelőtt?

- Volt egy hosszú távú víziónk, hogy megváltoztatjuk azt, ahogy a világ üzletel, és kitűztünk egy küldetést. Meghatároztuk a következő 3-5 év fókuszát. A cél az volt, hogy karnyújtásnyira legyen mindenhol olyan közösség, ahol a hasonló gondolkodású és együttműködésre kész vállalkozókat várják.

Avidor András 1980. július 30-án született Budapesten, nehéz körülmények között nevelkedett. 16 éves korában, a gimnáziumot és élethelyzetét hátrahagyva, nyelvtudás és komolyabb támogatás nélkül ment külföldre, hogy megvalósítsa álmát, hogy pilóta legyen. 9 évet dolgozott helikopterpilótaként, mely során több mint 100 ember életét mentette meg. 2008-ban, 28 évesen tért vissza Magyarországra azzal a céllal, hogy megváltoztassa a magyar üzleti felfogást (miszerint minden jutalékokon és egymás visszahúzásán alapszik), és hogy meghonosítson egy pozitívabb, eredményesebb hozzáállást, az „Aki ad, az nyer!”® filozófiára alapozva. 

- Mindez hogy nézett ki számokban?

- Azt tudjuk, hogy Magyarországon több, mint 40 olyan város van, ahol működik legalább 4000 vállalkozás. És mi azt mondtuk, hogy ezekben a városokban szeretnénk 4000 aktív BNI taggal rendelkezni. Akik hetente találkoznak, egymás számára üzleti ajánlásokat készítenek elő és így 80 milliárd forinttal több árbevételt érnek el.

- Hol tartanak most?

- Országos szervezetté váltunk. Az első 3 évben Budapestre koncentráltunk, 2012-től kezdtük el a vidéki terjeszkedést, melyek egyik első szereplője Kecskemét volt. Most tartunk a 21. városnál, tagságunk száma átlépte az 1000 főt, tehát valahol 30 és 50%-ánál tartunk a kitűzött célnak. De hát még van bőven időnk. Ami fontos, hogy folyamatosan fejlődünk. Ennek egyik eleme a digitalizáció. Minden tagi folyamatunk átkerült mobil applikációba, így partnereink globálisan tudnak kapcsolatot keresni a több százezer tag között. Ez alapvető, ugyanis világszerte 250 000 aktív tagunk van, ami egy hatalmas üzleti erő. Továbbá bevezettünk egy teljesítményértékelő szoftvert, amivel tagjaink havi szinten átlátják, hogy tudnak még jobban teljesíteni, és kapnak hozzá automatikusan egy javaslatot, egy mentorprogramot, hogy a vállalkozásuk fejlődjön. Fejlesztettünk továbbá egy egyedi e-learning rendszert, melynek köszönhetően a tagok bármikor elérhetnek 3-8 perces oktatási anyagokat a számukra fontos témákban. Mindennek eredménye, hogy az átlag BNI tag az elmúlt 10 évben, ha recesszió volt, ha nem, sztenderden 10 és 30% között tudott növekedni.

Egy szakterületnek csak egy képviselője lehet ugyanazon csoport tagja

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- A BNI a világ számos országában jelen van, és szabad az átjárhatóság a csoportok között. Már az is komoly feladat lehet, hogy az országon belül, a különböző régiókban elérjék ugyanazt a célt. Különböző országok és kultúrák között ez már szinte lehetetlennek tűnik.

- A dolog egyszerű: szabályokat kellett lefektetni, és azokat mindenhol, mindenkinek be kell tartania. Ez nem egy klub, ez a világ legnagyobb üzleti szervezete. Ide a profi társaság jár, vagy azok, akik azzá akarnak válni. Ezek az emberek nagyon elfoglaltak, és úgy vannak vele, ha ők hetente időt szánnak a cégük fejlesztésére, hogy tudatosan ideális ügyfelekkel bővüljenek, hogy egy motiváló társaság tagjai legyenek, akkor azt az időt hasznosan kívánják eltölteni. A másik fontos dolog, hogy ez nem egy lokális szervezet, ami egy városban működik Magyarországon. Ez egy globális rendszer. Ha például egy magyar vállalkozó szeretne terjeszkedni Dubaiba, akkor pontosan tudja, mire számíthat egy ottani BNI találkozón. Nem tudnánk globális kapcsolatokat létrehozni, ha mindenki másképp csinálná. Vannak persze lokális finomítások, sajátosságok, megvan a rugalmassága a helyi vezetésnek, hogy adoptálja ezt az adott kultúrába.

- Kik azok a vállalkozók, akik a BNI-hoz csatlakozva igazán sokat profitálhatnak? Mivel segítik őket?

- A hozzánk csatlakozók a vállalkozók azon szegmenséből kerülnek ki, akiknek célja, hogy erősödjenek, növekedjenek, és erős kapcsolati tőkére tegyenek szert. Mindezt úgy, hogy cserébe másokat is segítenek a saját kapcsolati hálójukkal. A tagokat a személyes találkozásokon, vagyis a heti üzleti találkozókon túl, nagyon sok mindennel támogatjuk. A BNI tag egy mobil applikáción látja a teljesítményét, minden, ami a szervezeten belül történik vele kiszámítható és mérhető. És mindenből tanul! Például a networking szoftver a kapcsolatépítést segíti, az e-learning platform pedig a tanulást és a fejlődést. Ezért csatlakozik hozzánk az, aki úgy dönt, hogy szeretné a cégét fejleszteni. Vagyis tanulni, fejlődni, és ideális ügyfelekre, partnerekre szert tenni, mindezt egy pozitív közösségben.

A BNI tagság 12%-a multicég képviselője és döntéshozója, 15%-a a nagyvállalati szegmensből kerül ki, 8%-a középvállalati szint, 35%-a kisvállalkozó, 30%-a pedig mikrovállalkozás

- A digitális világ egyik sajátossága, hogy bárki, bármikor, bárhol kapcsolatba tud lépni a másikkal, nagyon sokféle platformon. Ön szerint miért van szükség személyes kapcsolatokra?

- A technika fejlődésével a világ egyre bonyolultabb lesz az emberek számára, így az egyén egyre kevésbé tud egyedül boldogulni. Egyre jobban össze kell, hogy fogjanak. Ahogy a számítógépek egyre jobban fejlődnek hálózatba kötve, az emberi együttműködő hálózatoknak is egyre profibban, tudatosabban kell együttműködni, és azt gondolom, hogy ezért a networking Magyarországon eléri a kritikus tömeget. Nekünk, magyaroknak nincsenek ásványkincseink, van viszont eszünk. És minél jobban használjuk ki ezt a szürkeállományt, minél jobban együttműködünk, annál tehetségesebbek lehetünk ezen a piacon.

Egy szakterületnek csak egy képviselője lehet ugyanazon csoport tagja

- Kecskemét milyen lehetőségeket rejt?

- Kecskemét szerintem Magyarországon az egyik legfantasztikusabb hely üzleti szempontból. Tulajdonképpen egy önálló gazdasági központ, mely nem függ Budapesttől és más magyar városoktól, hanem nagyon jó gazdasággal és gazdasági környezettel, kiváló lehetőségekkel rendelkezik. Azt gondolom, hogy Kecskemétnek az elkövetkezendő 3-5 évben van egy jó lehetősége, hogy ezt KKV szinten kihasználja. Az ország közepén van, jó infrastruktúrával, és ha a KKV-k ezt kihasználják együttműködésre, és létrehoznak nagyobb szolgáltatási központokat, akkor az egész országot be tudják hálózni.

- A kecskeméti BNI csoportok tagjai már megtapasztalták mindezt?

- A kecskeméti BNI nagyon erős. Az egyik olyan régiónk, ahol nem csak lokálisan gondolkodnak. Tudatosan szerveznek közös találkozókat különböző városokban működő szervezetekkel, járják az országot, építik a kapcsolatokat. Náluk gyorsan átjött ez a dolog, és ezt szépen ki is használják. Úgy látom, a helyi vállalkozóknak megvan a lehetőségük a fejlődésre és a terjeszkedésre. Az elmúlt 5-6 évben a kecskeméti vállalkozók jóllaktak. Tettek félre pénzt, vannak befektetéseik, van ingatlanjuk, fejlesztettek, a következő lépés pedig a belföldi, országos szintű terjeszkedés. Ehhez pedig kiváló ugródeszka a BNI. Aki ellátogat egy keddi vagy szerdai üzleti találkozóra, láthatja, hogy a kecskeméti tagok ebben élen járnak.

 

A BNI-t 1985-ben Ivan Misner amerikai üzletember alapította, s több mint negyedévszázados történelme alatt az üzleti kapcsolatépítés és a kapcsolati marketing vezető szervezetévé vált. Mára több mint 82 országban, közel 8200 csoporttal és 250 000 főt meghaladó taglétszámmal működik a BNI üzleti közössége, ahol a tagok jutalékmentesen, bizalmi alapon segítik egymást üzleti ajánlásokkal. A BNI Magyarországon 2008 óta működik, 2017-ben közel 1000 magyar vállalkozás rendelkezett tagsággal. Tavaly a magyar BNI tagok 39,3 milliárd forint többletbevételt generáltak egymásnak. Kecskeméten két BNI csoport működik, ők a tavalyi évben 2,5 milliárd forint többlet árbevételt értek el a keretrendszer és a kapcsolatrendszerük használatával.

 

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Személyautók ütköztek az 5-ös úton

Személyautók ütköztek az 5-ös úton

Félpályás útlezárás mellett halad a forgalom Lajosmizse és Kecskemét között, ahol személygépkocsi...

2020.05.27. 13:41

A Fidesz-KDNP frakció is támogatta a városi Veszélyalapot

A Fidesz-KDNP frakció is támogatta a városi Veszélyalapot

Mintegy 1,1 millió forintot fizettek be a városi Veszélyalapba magánszemélyként a kecskeméti Fide...

2020.05.27. 13:12

Pénzért juttatott vezetői engedélyhez külföldieket egy vecsési házaspár Kecskeméten

Pénzért juttatott vezetői engedélyhez külföldieket egy vecsési házaspár Kecskeméten

A Kecskeméti Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt...

2020.05.27. 08:04

A szabadságharcos Kecskemét

A szabadságharcos Kecskemét

Az 1848-49-es szabadságharc emlékei a Kecskeméti Katona József Múzeumban korabeli eseményekre uta...

2020.05.26. 21:54

Tradicionális ételek és italok a Duna-Tisza közén

Tradicionális ételek és italok a Duna-Tisza közén

A Slow Food mozgalom egyik irányvonala a „Slow Travel”, azaz lassú utazás. Ez a rohan...

2020.05.26. 20:50

Pincér helyett vendégtéri szakember - átalakul az OKJ-s képzés rendszere-videóval

Pincér helyett vendégtéri szakember - átalakul az OKJ-s képzés rendszere-videóval

Az Országos Képzési Jegyzék rendszerének átalakulása nem érinti súlyosan a kecskeméti képzéseket....

2020.05.26. 19:42

Lévai Jánosné telefonos képviselői fogadó órát tart

Lévai Jánosné telefonos képviselői fogadó órát tart

Lévai Jánosné telefonos képviselői fogadó órát tart május 28-án, csütörtökön, erről tájékoztatta ...

2020.05.26. 18:44

Idén is mestermunkákat vár a kamara

Idén is mestermunkákat vár a kamara

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara idén is meghirdeti „MESTERMUNKA”...

2020.05.26. 15:33

Anyakönyvi hírek - 2020. huszonegyedik hét

Anyakönyvi hírek - 2020. huszonegyedik hét

2020. huszonegyedik hetének anyakönyvi hírei.

2020.05.26. 13:48

Pünkösdi nyitva tartás a piacokon

Pünkösdi nyitva tartás a piacokon

A kecskeméti piacok pünkösdi nyitva tartásáról adott ki közleményt az Intézmény- és Piacfenn...

2020.05.26. 13:11

Felfüggesztett börtönt kapott az utcán verekedő 17 éves fiú

Felfüggesztett börtönt kapott az utcán verekedő 17 éves fiú

A Kecskeméti Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt tárgyalás nélkül - bünte...

2020.05.26. 11:54

Palkovics: a munkahelyvédelmi bértámogatást 9500 vállalat vette igénybe

Palkovics: a munkahelyvédelmi bértámogatást 9500 vállalat vette igénybe

A munkahelyvédelmi bértámogatást 9500 vállalat vette igénybe, ami 125 ezer munkavállalónak jelent...

2020.05.26. 10:07

26 kép

Forray Gábor távozik Kecskemétről

Forray Gábor távozik Kecskemétről

Immár bizonyos, hogy nem Forray Gábor irányítja majd a KTE-Duna Aszfalt csapatát a 2020-21-es kos...

2020.05.26. 08:10

Életveszélyes sérüléseket okoztak az elszabadult kutyák Kiskunhalason

Életveszélyes sérüléseket okoztak az elszabadult kutyák Kiskunhalason

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség életveszélyt okozó gondatlanságból elkövetett súlyos testi sérté...

2020.05.26. 07:59

Startolnak a Hírös Agóra táborai

Startolnak a Hírös Agóra táborai

Megérkezett a várva várt jó hír: STARTOLHATNAK TÁBOROK. Válasszon hasznos, élménydús nyári p...

2020.05.25. 19:15

Maszkosztás és fogadóóra a Vacsiközben

Maszkosztás és fogadóóra a Vacsiközben

Közel 200 darab mosható maszkot osztott ki dr. Tóth Szilárd a Vacsiközben hétfő délután. A városr...

2020.05.25. 17:36

10 kép

Kecskeméti magánlaboratóriumban végeznek COVID-19 tesztelést

Kecskeméti magánlaboratóriumban végeznek COVID-19 tesztelést

Szakemberek összefogásával elindult Kecskeméten az a magánlaboratóriumi szolgáltatás, amelynek ke...

2020.05.25. 16:03

Sok izgalmas előadás vár ránk a bábszínházak Országos Gyermeknapján

Sok izgalmas előadás vár ránk a bábszínházak Országos Gyermeknapján

Megkaptuk, a Ciróka Bábszínház szervezésében megvalósuló online Országos Gyermeknap részlete...

2020.05.25. 15:47

Koós Károly marad az SG Kecskemét Futsal vezetőedzője

Koós Károly marad az SG Kecskemét Futsal vezetőedzője

Újabb két évre kötelezte el magát az SG Kecskemét Futsal kötelékébe Koós Károly. A klub vezetőség...

2020.05.25. 14:59

Visszavárják Józsi bácsit, akit új paddal leptek meg a Stádium utcán (videóval)

Visszavárják Józsi bácsit, akit új paddal leptek meg a Stádium utcán (videóval)

Sikerült meglepetést szerezni annak az idős kecskeméti tanár úrnak, aki nap mint nap szorgosan go...

2020.05.25. 14:17

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies