Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Május 17. Hétfő  Paszkál

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Elárulta a kiképző, milyen fajtákból lesz a legjobb terápiás kutya

2021.05.01. 18:05

Idén ünnepli alapításának 10. évfordulóját a kecskeméti Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány, ahol állatasszisztált foglalkozásokkal segítik a gyerekeket és beteg felnőtteket. Dr. Juharos Ágota főorvossal, Habilitációs kutyakiképzővel beszélgetett a HelloVidék a segítő kutyákról, képzésükről valamint arról, milyen területeken alkalmazzák a kutyákat.

HelloVidék: Hogyan történik a kutyák kiválasztása?

Dr. Juharos Ágota: Többféle módja van. Gyakori helyzet, amikor megkeres minket egy gazda, hogy van egy kutyája és szeretné terápiás kutyává képezni. Ebben az esetben elvégezzük azokat a temperamentum teszteket, amivel ki lehet szűrni, hogy van-e bármilyen agresszió a kutyában, mert ha van, akkor nem kerülhet kiképzés alá. Nem nagyon nevelhető ki az agresszió a kutyából és nem is érdemes vele foglalkozni. A tesztek során megnézzük, hogy a kutya mennyire emberközeli és mennyire szereti őket. Ez nem minden kutyára igaz. Megvizsgáljuk azt is, hogy bírja-e a zajokat, van-e valamilyen félelmi reakciója. Amennyiben úgy látjuk első körben egy nem idős kutyánál, hogy nincsenek, akkor érdemes megpróbálni terápiás célra képezni. Kölyökkutyák esetében egyszerűbb a helyzet. Valaki azzal keres meg minket, hogy majd terápiázni szeretne a kutyával és kölyökkutyát szeretne. Ebben a helyzetben, ha van rá mód, akkor az alomból egy kölyök teszttel kiválasztjuk a megfelelő egyedet. Vannak olyan kölyök tesztek, amiből meg lehet jósolni, hogy nagykorában milyen temperamentumú lesz, és ha megfelelő kiképzést kap, akkor esetleg alkalmas lesz terápiás kutyának.

Szeretjük a menhelyes kutyákat, a 60-65 kiképzett terápiás kutyánkból legalább 10 menhelyről lett kihozva 9-12 hónapos koruk között. Ebben a korban már kialakult temperamentumuk van, míg egy kölyöknél nem mindig tudni, hogy mi lesz belőle. 1 év körüli menhelyes kutyát le tudunk tesztelni, hogy érdemes-e kiképezni. Szerencsére nagyon sok a pozitív példa.

- Mennyi idős korig érdemes kutyákat kiképezni?

- Az 1 év körüli kutyát érdemes elkezdeni, mert 1-2 év a kiképzése és 2-3 éves lesz, mire munkába tud állni. Egy idősebb, 6 éves kutya már nem mindig tanul szívesen.

- Van olyan fajta, ami kifejezetten ajánlott kiképzésre?

Az egyedet kell kiválasztani. Vannak klasszikus kutyafajták: spániel, golden retriever, labrador, amelyek alkalmasak lehetnek, de köztük is van olyan, aki nem az. Van olyan Cane Corso vizsgázott kutyánk is, akinek a fajtája eleve őrző védőnek van kinevelve, mégis terápiás kutya. Annak az egy kutyának a temperamentumától függ, hogy lehet-e terápiás kutya.

- A terápiás kutyákat milyen feladatokra lehet bevetni?

- Van egy olyan kategória, hogy segítőkutya. A segítő kutyáknak 6 fajtája van Magyarországon és ebből egy a terápiás kutya. Abban különbözik az összes többitől, hogy a kutya a gazdával él együtt. A gazda és a kutya együtt mennek segíteni terápiás foglalkozásokon a klienseknek. A terápiás kutyák munkaideje addig szól, míg a terápiás foglalkozás zajlik. A másik 5 kategória: vakvezető, mozgássérülteket segítő, hallókutya, személyi segítő és a rohamjelző kutya. A kutyák kiképzője különböző segítő feladatokra tanítja meg az állatokat, a képzés végén pedig odaadja azoknak a személyeknek, akikkel együtt fognak élni. Az ő munkaidejük a nap 24 órájából áll.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- Milyen ágazatai vannak a terápiás foglalkozásoknak?

- A terápiás foglalkozásoknak több ágazata: az egyik a sima terápiás foglalkozás, amikor az a cél, hogy mindenki jól érezze magát. A másik ágazata az állatasszisztált oktatás, amikor iskolákba, óvodákba megyünk. Ez egy tanév során rendszeres program, heti vagy kétheti rendszerességgel. 1 nap bemegy a kutya az órára és segíti az oktatást. Ha bent van a kutya az órán, akkor élményszerűbb lesz az ismeretek elsajátítása, még akkor is, ha matematikáról vagy olvasásról van szó.

A gyerekeknek megnyugtató, közben simogathatják és jutalmat kapnak, ha valamit jól teljesítenek: piros pont helyett a kutyával. A gyerekek közelebb kerülnek a természethez és a felelős állattartásra, természet szeretetére neveli őket.

A sajátos nevelési igényű gyerekek felzárkóztatásában nagyon jó tapasztalataink vannak. Van a harmadik ágazat, az állatasszisztált terápia, amikor konkrét feladat van a foglalkozáson pl. egy autista gyereket kell megtanítani, hogy köszönni kell, ha bemegy valahova vagy felvenni a szemkontaktust, ha beszél valakivel. Egy agyvérzésen átesett beteget meg kell tanítani újra beszélni, vagy azt, hogyan mozgassa a kezét. A gyógytornát kell segíteni, hogy szívesebben gyakoroljon. Tulajdonképpen motivációs társként vagyunk ilyen foglalkozásokon jelen és segítjük a terapeuta munkáját. Általában iskolai keretek között folyik a terápia egyéni vagy csoportos foglalkozásokon. Nagyon sok olyan felvezetőnk van, aki gyógypedagógus végzettségű. Egyéni foglalkozásokra is van mód, más körülmények között.

- Milyen eredményeik és visszajelzéseik vannak?

Az alapítvány idén ünnepli a 10. évfordulóját. Országosan kb. 60-65 kutyánkkal heti szinten legalább 50 órát tartottunk Covid-mentes időkben. Nincs olyan óra, aminek ne lenne pozitív hozadéka. A legnagyobb visszaigazolás számunkra, hogy a gyógypedagógusok saját maguk mondják, kell nekik egy terápiás kutya, hogy tudják a gyerekeket motiválni vele. A pedagógusok vizsgázott terápiás kutyáikat be tudják vinni 1-2 napra a munkahelyükre, ahol segíteni tudnak csoportoknak és pihenőidőt is biztosítanak a kutyának. Van egy 30 órás akkreditált pedagógusképzésünk, amit az elmúlt 6 évben 11 alkalommal rendeztünk meg. Akik elvégzik a képzést, megismerik a módszert, hogy mire alkalmas a terápiás kutyával való foglalkozás és mennyi pozitív hozadéka van az osztályban. Szívesen megyünk olyan iskolába állatasszisztált órákat tartani, ahol a pedagógus ismeri ezt a lehetőséget, így konstruktívan lehet együttműködni a gyerekek érdekeit nézve.

- Tapasztalataik alapján hol van a legnagyobb igény a kutyás terápiákra?

- Egyre nagyobb az igény a terápiás kutyákra. Kecskeméten tartjuk meg a képzéseket, mert itt adott hozzá minden feltétel. Egy kutyának heti 3 óránál többet nem szabad teljesítenie, ha azt akarjuk, hogy minél tovább segíthessen. Kecskeméten a Magyar Ilona Általános Iskolában kezdtük az állatasszisztált oktatást, azóta ott minden alsós osztályban van kutyás óra. A szülők is jeleznek, kérik, hogy kutyás osztályba szeretnék íratni a gyereküket, mert pozitív hatása van a kutya jelenlétének.

- Mindenki a saját munkája mellett végzi a terápiás foglalkozásokat.

Országosan több városban vannak vizsgázott terápiás kutyáink: Budapesten van egy pedagógusunk, akinek van terápiás kutyája, ő magával viszi mindennap a kutyáit. Kecskeméten az EGYMI-ben és a Petőfi Általános iskolában összesen 4 terápiás kutyás párosunk van, Mohácson 3 gyógypedagógus, Kiskunhalason egy általános iskolai tanár segíti saját vizsgázott kutyájával tanítványaikat a tanulásban.

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Otthon a benső tájban és a Kecskeméti Alkotóházban

Otthon a benső tájban és a Kecskeméti Alkotóházban

Varga Patrícia Minerva több évtizede jár rendszeresen a Kecskeméti Alkotóházba. Az egyedülálló, t...

Hány havi átlagfizetést kell félretenni egy ház megvásárlásához Bács-Kiskunban?

Hány havi átlagfizetést kell félretenni egy ház megvásárlásához Bács-Kiskunban?

Hazánkban az elmúlt időszakban országszerte emelkedtek a havi átlagfizetések, viszont ezzel párhu...

A DEAC sem okozott gondot az U17-nek

A DEAC sem okozott gondot az U17-nek

Debrecenben is győzni tudtak az U17-esek, így továbbra is megvan a matematikai esély, hogy az ara...

Ismét győzött a Spartacus

Ismét győzött a Spartacus

2021. május 15-én Kecskeméten került sor a Gyulai AK- Kecskeméti Spartacus Sportkör és Közösségi ...

A hónap alkotója: Zugor Zoltán grafikusművész

A hónap alkotója: Zugor Zoltán grafikusművész

Nehéz eldönteni, hogy szellemlények, oszladozó hullák, ufók, vagy épp elesett, szerencsétlen embe...

Bányais ezüstérem a nemzetközi tudományos versenyen

Bányais ezüstérem a nemzetközi tudományos versenyen

Idén Magyarország szervezte a European Olympiad of Experimental Science természettudomá...

Megkezdődött az MVM U18 Kosárlabda Torna

Megkezdődött az MVM U18 Kosárlabda Torna

Kétnapos MVM U18 Kosárlabda Tornát rendezett május ezen a hétvégén Kecskeméten a Mercedes-Be...

Kulturális közösségépítő erejéről tett tanúbizonyságot a hatéves KönyvtárMozi

Kulturális közösségépítő erejéről tett tanúbizonyságot a hatéves KönyvtárMozi

A pandémiás helyzetre való tekintettel online térben rendezték meg az idén hatodik születésnapját...

Nézze velünk a Versmondók Találkozójának eredményhirdetését!

Nézze velünk a Versmondók Találkozójának eredményhirdetését!

Idén is a televízió és számítógép képernyői előtt izgulhatják végig az eredményhirdetést a versmo...

Forgalomterelés a „repülős körforgalom” lezárása miatt

Forgalomterelés a „repülős körforgalom” lezárása miatt

A „repülős körforgalom” vasárnap nyolc órásra tervezett lezárása befolyásol...

Eltűnt kecskeméti asszonyt keres a rendőrség

Eltűnt kecskeméti asszonyt keres a rendőrség

A Kecskeméti Rendőrkapitányság körözési eljárást folytat Lapétáné Pintér Tünde 42 éves kecskeméti...

A gyalogosokat is figyelmeztették a háromnapos akcióra - Videóval

A gyalogosokat is figyelmeztették a háromnapos akcióra - Videóval

Három napon keresztül figyelték megkülönböztetett figyelemmel a zebrákat, a rendőrök Kecskeméten....

Merre jár majd a kecskeméti városnéző kisvonat? - Videóval

Merre jár majd a kecskeméti városnéző kisvonat? - Videóval

​Május utolsó hétvégéjén debütál a SI HU névre keresztelt kecskeméti városnéző kisvonat. Most már...

Megsérült a kadafalvi iskola tetőszerkezete

Megsérült a kadafalvi iskola tetőszerkezete

Vihar rongálta meg néhány napja a Kadafalvi Általános Iskola tetőszerkezetét.   A Kecsk...

Nem szabad teherként kezelni a hétfői meccset

Nem szabad teherként kezelni a hétfői meccset

Nagy lehetőség kapujában van a hétfői 7-5-ös, DEAC elleni győzelem után az SG Kecskemét Futsal eg...

Benkő Tibor a koronavírus elleni védekezésről és a repülőnapról

Benkő Tibor a koronavírus elleni védekezésről és a repülőnapról

Benkő Tibor volt az M1 csatorna péntek reggeli műsorának vendége. A honvédelmi min...

Hrenkó Norbert, az MKB Cycling Team versenyzője a Tour de Hongrie-n

Hrenkó Norbert, az MKB Cycling Team versenyzője a Tour de Hongrie-n

Áprilisban bronzérmes lett a Hegyi OB felnőtt mezőnyében, májusban pedig a nemzeti válogatott tag...

Igyekezzen, ha ki akarja próbálni a zöld buszt! - videóval

Igyekezzen, ha ki akarja próbálni a zöld buszt! - videóval

Még pár napjuk maradt az érdeklődőknek a kecskeméti ingyenes zöld járat kipróbálására. A Zöl...

Minden gyermeket felvettek a kecskeméti óvodákba - Videóval

Minden gyermeket felvettek a kecskeméti óvodákba - Videóval

​Minden felvételiző gyermeket felvettek az óvodákba. A 2021/2022-es nevelési évet 1036 hároméves ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies