Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2022. Január 20. Csütörtök  Sebestyén

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Elhunyt Kátai Mihály festő- és zománcművész, a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelep alapítója

Életének 85. évében, hétfőn elhunyt Kátai Mihály György Munkácsy-díjas festőművész, tűzzománc-készítő, szobrász, keramikus, író. Az alábbiakban ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a Tűzzománcművészek Magyar Társasága elnökének írását közöljük a kortárs zománcművészet egyik apostoláról és Kecskeméthez fűződő kapcsolatáról.

Kátai Mihály 1975 nyarán a GAMF-on, az első kecskeméti zománctelepen (fotó az alkotótelep katalógusából, 13. oldal)Kátai Mihály, akárcsak édesapja, id. Kátai Mihály festőművész (1906–1983), Karcagon született 1935. október 19-én. 1963-ban végzett az Iparművészeti Főiskola dekoratív festő szakán, ahol mesterei Borsos Miklós és Z. Gács György voltak. Kortárs zománcművészetünk legnagyobb hatású művészegyénisége, akihez szorosan kapcsolódott a műfaj hatvanas években történt fellendülése, képzőművészeti irányba való elmozdulása. Kátai még a főiskola idején ismerkedett meg az akkor még sokak számára új anyaggal, technikával. 1962–1976 között ugyanis a Lampart ZIM Központi Laboratóriuma és az Iparművészeti Főiskola együttműködésében, Albert Péter vegyészmérnök és Z. Gács György vezetésével – sajnos eleddig csak egyszeri alkalommal – a művészképzés legmagasabb szintjén valósult meg a zománctechnika fakultatív oktatása. (Többek mellett Artner Ottó, Fabók Gyula, Mayer Berta és Petrilla István vett még részt e képzésben.).

Kátai Mihály: Etruszk fríz, 1963 – A mű a Katona József Múzeum főbejárata előtt látható az 1965-ös kecskeméti zománctörténeti kiállításon (zománcozott acéllemez, kb. 1x5,5 m, archív felvétel, fotó: Kiss Béla)

A négy magyarországi zománcgyárnak (Salgótarján, Kecskemét, Budapest, Bonyhád) nagy szerepe volt műfaj elterjedésében a magyar képző- és iparművészetben, így nem véletlen, hogy Kátai a központi labor mellett, 1964-től a Lampart Zománcipari Művek kecskeméti gyárában is gyakran megfordult. A műfaj központja neki is köszönhetően hamarosan Kecskemét lett, melynek egyik fontos előzménye volt az 1965-ben megrendezett Nemzetközi Zománcipari Konferencia, melyet egy zománctörténeti kiállítás is kísért a Kecskeméten Katona József Múzeumban. A tárlaton résztvevő 20 kortárs alkotó közül ott volt Kátai Mihály is, akinek zománckompozícióját (Etruszk fríz) jelentős méretei miatt kénytelenek voltak a vasútkerti épület főbejárata előtt felállítani.

Kátai Mihály Lakótelepi tájékozódó – négy világtáj c. alkotása 1977-ben Kecskeméten a Széchenyivárosban, még zománcborítás nélkül (fa, M: 3,5 m, archív felvétel, fotó: Kiss Béla)

A pécsi Lantos Ferenc (1929–2015) mellett Kátai volt az, aki a műkedvelő közönség körében is sikeres műveivel (Képcsarnok), szellemiségével, teljességre törő alkotás-filozófiai rendszerével a hetvenes évek első felében már egyértelműen kiemelkedett a műfaji önállósodás útján elindult zománcművészet hazai képviselői közül. Tehát nem nevezhető véletlennek, hogy 45 éve, jelentős részben éppen Kátai Mihálynak volt köszönhető a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelep megalapítása (1975. július 15–augusztus 15. között zajlott le az induló „évfolyam”), amelynek 1987-ig a művészeti vezetője is volt. Az első nyári szimpóziumok éves programjait – részben praktikus okokból –, egészen 1981-ig az építészethez kötötte.

Kátai Mihály: A kecskeméti Hitel utca konzolos névtáblája 1977-ben, a ma már hiányzó kucsmás mellszoborral (fa, zománcozott vörösréz, 78x120 cm, archív felvétel, fotó: Kiss Béla) A legnagyobb érdeklődést, visszhangot az ún. „tájékoztató formák” programja váltotta ki 1977-ben, melynek kísérleti terepéül Kecskemét legnagyobb lakótelepét, a Széchenyivárost jelölték ki. Az általa megfogalmazott elérendő cél, hogy „Kecskemét saját arcát öltse fel az új lakótelepi városrész is, ne tőle idegen lelkületű csikágói környezetet erőltessünk rá.” Sajnos négy évtizednyi „közszereplés” után, többek között már csak két, csonka állapotú, konzolos utcatáblát találhatunk az eredeti helyén, köztük a Kátai Mihály alkotta Hitel utcáét. (A mellékelt archív fotón még a teljes művet láthatjuk.) Szintén ő tervezte a Négy világtáj névre hallgató, fából készült tájékozódási plasztikát, melyet első alkalommal még a külső borítása nélkül állították fel (a mellékelt fotón ezt az állapotot láthatjuk). Sajnos később, e fehér zománclapokból álló borítás – technológiai hiányosságok miatt bekövetkező – gyors korrodálása miatt, viszonylag hamar le kellett bontani.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Kátai Mihály: Alföldi látomások I., 1981, zománcozott vörösréz, 20x20 cm (Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely gyűjteménye, fotó: Kiss Béla)

A hetvenes évek közepétől Kátainak különösen a szabadtéri, ill. murális alkotásai, térplasztikái jelentősek, ilyen például a kalocsai Népművészeti Ház udvarán álló Déli Bába (domborított, zománcozott vörösréz, a faplasztikát Grebenár Andor faragta, M: 5,5 m, 1978). A néprajzi ihletettségű művet így mutatja be az alkotó: „A szülőasszony ágyát népünk Boldogasszony ágyának is nevezte, a körülötte tevékenykedő, a szülést levezető asszonyt pedig: bábának. [...] Mikor a Nap délben, égi útjának delelőjén egy pillanatra megáll, Déli Bába boldogasszony akkor varázsolja az égre álomképét: ... Mintegy telerajzolja, telepingálja, tünemény–motívumokkal telehímezi a föld és az ég határát. [...] Az egész szobor egyetlen nagy virág. Szirmai szarvast mintáznak, emlékére annak a fehér csodaszarvasnak, amely – a legenda szerint – a hunok és magyarok őseit vezette mitikus őshazájuk földjére. A virág bibéje maga a Déli Bába, aki így ... belebúvik, belerejtezik maga öltögette varázslatos álomvilágába: magára ölti virágos kertté varázsolt ruháját. [...] Fölötte ragyog a Nap, a minden életet adó, a termékenyítő férfierő jelképeként, akihez a szarvasok vontatta napszekéren emelkedik.”  De kiemelhetjük e téren két kecskeméti murális alkotását is: a Petrilla Istvánnal közösen készített tükörfal-párt az Erdei Ferenc Művelődési Központban (a mai Agórában, terv: 1976), ill. az orvostudomány történetét feldolgozó sorozatát a Megyei Kórházban (terv: 1980). Mindemellett a nyolcvanas évek elejére alakítja ki az ún. „tűzben pikturálás” jegyében a „kecskeméti eljárást”, melynek szépségét a többszöri égetés biztosítja, s az ennek során létrejött rétegződés a zománcanyagban. E technika főműve, egyben Kátai egyik ars poeticája az Alföldi látomások c. sorozat (1981), ahol a természet és az (alföldi) ember Tóth Menyhért-i, már kiveszőfélben lévő, álmokban, hiedelmekben, mesékben, mítoszokban gazdag együvé tartozásának állít emléket.

Kátai Mihály: Bika, 1960-as évek (zománcozott acéllemez, 40,5x29 cm, Kecskeméti Katona József Múzeum)Kátai Mihály nem csupán a hetvenes-nyolcvanas években volt művészeti tevékenységének irányával, tematikájával erőteljes hatással a kortárs magyar zománcművészetre, hanem bizonyos mértékben még ma is érezhető – sőt lesz is – a „jelenléte” a műfaj történéseiben. Búcsúzzunk tőle a hazai zománcművészet talán legtöbbet idézett, nagyhatású alkotás-filozófiai rendszerét leginkább a műfaj szempontjából értelmező szövegével: „Tehát mi a zománc? Fémoxidokkal szennyezett szilikát. A szilárd földköpeny 95%-a fémoxidokkal szennyezett szilikátokból áll. Földünk anyaga: fémes magra tapadó szilikátköpeny, bevonat. A fémre égetett zománc ennek pontos megfelelője. A zománcozott tárgy tehát fémre égetett, fémoxidokkal szennyezett szilikátbevonat. Ilyen megközelítésben a zománcmunkák készítésének folyamata, az elemek (földnek, víznek, tűznek) egymáshoz kapcsolása, alkotó alkalmazása a teremtés folyamatának újra átélése. A zománc, miközben végleges formáját elnyeri, olvadék állapotában az izzó, fortyogó magmához hasonló. Az alkotó feladata a tőle független fizikai és kémiai folyamatokat befolyásolni, illetve azok határait megszabni.”

 

 

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Egy nő sérült meg a kecskeméti balesetben

Egy nő sérült meg a kecskeméti balesetben

Baleset történt tegnap este Kecskeméten. A Csalánosi úton ütközött össze frontálisan két személya...

2022.01.20. 13:34

Könyvbemutató a Magyar Kultúra Napján

Könyvbemutató a Magyar Kultúra Napján

Január 26-án (szerdán) 17 órától mutatják be a Kápolna Galériában a Magyar Kultúra Napj...

2022.01.20. 13:08

Allianz Jégpályák Éjszakája a kecskeméti műjégpályán

Allianz Jégpályák Éjszakája a kecskeméti műjégpályán

Január 22-én, szombaton kerül sor az Allianz Jégpályák Éjszakája országos rendezvényre, melyhez a...

2022.01.20. 11:14

Az utcán rabolt, az állomáson garázdálkodott – elítélték

Az utcán rabolt, az állomáson garázdálkodott – elítélték

A Kecskeméti Járásbíróság rablás, garázdaság és testi sértés miatt 4 év börtönre és 4 év közügyek...

2022.01.20. 10:59

Három akadémista a vb-re készülő U18-as keretben

Három akadémista a vb-re készülő U18-as keretben

Váradi Kornél, az U18-as válogatott szövetségi kapitánya három játékost, Kőházi Bencét, Tóth Patr...

2022.01.20. 09:44

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét: Az utolsó leheletig harcolni fognak a győzelemért

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét: Az utolsó leheletig harcolni fognak a győzelemért

Pénteken 18 órától az Alba Fehérvár ellen lép pályára a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét a Messzi Istv...

2022.01.20. 09:33

Három megyében szedte áldozatait a sorozatcsaló, 62 milliót nyúlt le tőlük

Három megyében szedte áldozatait a sorozatcsaló, 62 milliót nyúlt le tőlük

A Kecskeméti Járási Ügyészség többrendbeli üzletszerű csalás bűntette és más bűncselekmény miatt ...

2022.01.20. 08:57

Letartóztatták az élettársa kirablásával gyanúsított férfit

Letartóztatták az élettársa kirablásával gyanúsított férfit

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását egy 54 éves hajléktalan férfin...

2022.01.19. 20:21

Esti gyors: Tekintse meg itt a nap híreit egy percben!

Esti gyors: Tekintse meg itt a nap híreit egy percben!

A nap hírei röviden:

2022.01.19. 18:41

Megújult lendülettel vág az új évnek a Magyar Honvédség – Videóval

Megújult lendülettel vág az új évnek a Magyar Honvédség – Videóval

Idén is a fiatalok megszólítása a cél. Az elmúlt évben elvégzett feladatokat értékelte a Bács -ki...

2022.01.19. 16:14

Értékes könyv jelent meg M. Bodon Pál zenei írásaiból

Értékes könyv jelent meg M. Bodon Pál zenei írásaiból

A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár Kutatók, alkotók a könyvtárban címmel szervezett isme...

2022.01.19. 13:09

23 kép

Forgalomkorlátozás a Violin Maraton ideje alatt

Forgalomkorlátozás a Violin Maraton ideje alatt

Forgalomkorlátozásra kell számítani vasárnap Kecskeméten a "Violin Maraton” jóték...

2022.01.19. 11:47

A zebrán ütött el egy gyalogost egy bajai férfi

A zebrán ütött el egy gyalogost egy bajai férfi

A Kecskeméti Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat eme...

2022.01.19. 08:27

KTE HUFBAU: Szabó László érkezik a középpályára

KTE HUFBAU: Szabó László érkezik a középpályára

Megvan a téli átigazolási időszak második érkezője, a KTE HUFBAU kötelékében folytatja pályafutás...

2022.01.19. 08:19

KTE HUFBAU: Tóth Dávid érkezik Szombathelyről

KTE HUFBAU: Tóth Dávid érkezik Szombathelyről

Új játékos csatlakozik a KTE HUFBAU keretéhez, a klub mindenben megállapodott a Haladástól é...

2022.01.19. 07:11

Havat is hoz a hidegfront

Havat is hoz a hidegfront

Csütörtökön ónos eső, havazás, hózáporok jönnek, a lehűléssel változik a csapadék halmazállapota ...

2022.01.18. 21:32

NBIB: 20 pontos siker a Tiszaújváros ellen

NBIB: 20 pontos siker a Tiszaújváros ellen

A hét első megmérettetésén magabiztosan nyertek U23-as fiataljaink a Tiszaújvárossal szemben. ...

2022.01.18. 21:16

Tekintse meg itt a nap híreit, egy percben!

Tekintse meg itt a nap híreit, egy percben!

A nap hírei röviden:

2022.01.18. 21:14

Egy autó kidöntött egy fát, majd felborult Kecskeméten

Egy autó kidöntött egy fát, majd felborult Kecskeméten

Egy személyautó hajtott árokba, fának ütközött, majd felborult Kecskeméten.

2022.01.18. 20:54

11 kép

A baloldal ismét kórházbezárásokat tervez

A baloldal ismét kórházbezárásokat tervez

Ismét veszélyben a Kecskeméten és térségében élők. A baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay ...

2022.01.18. 19:01

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies