Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. November 30. Hétfő  András, Andor

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Molnár H. Boglárka

2020.04.08. 13:39

Felkészült a Bács-Kiskun Megyei Kórház a koronavírus-fertőzöttek fogadására. Kialakítottak egy úgynevezett Covid Intenzív osztályt, ahol a súlyos eseteket fogják ápolni. Mostantól Kecskeméten is ellátják a fertőzött betegeket - derül ki Dr. Svébis Mihály főigazgató M1-nek adott interjújából.

A kórház főigazgatója, dr. Svébis Mihály szerint minden felszerelés a rendelkezésükre áll, nincs hiány semmiből. Az M1 stábját beengedték a vörös zónába, ahová mától a súlyos tünetekkel küzdő fertőzötteket fogják szállítani.

- Készen van a covid intenzív osztály. Hogyan fog működni ez a részleg?

- Ebben a vörös zónában lesz a covid gyanús, valamint a fertőzött betegek ellátása. Itt egy komplett intenzív osztályt látunk, ami teljes egészében fel van szerelve. A lélegeztetőgépek és a különböző kiegészítő eszközök mind rendelkezésre állnak. A kecskeméti kórházban 28 intenzív ágyunk van, amelyek teljesen fel vannak szerelve. Felkészültünk arra is, ha nagyobb mennyiségű beteg érkezik, akkor ezt a 28 ágyat 67 ágyra tudjuk bővíteni. A lélegeztetőgépek száma megfelelő, ha 67 ágyra kell bővíteni az intenzív ellátását, akkor körülbelül 30 lélegeztetőgépre lesz szükségünk. De átmenetileg a műtőkben használt altatógépeket is be lehet vetni, ugyanerre a feladatra. 12-24 órás ellátási formában dolgoznak majd itt munkatársaink. Ha végeztek a munkával, kizsilipelnek és mehetnek haza. Őket a zöld zónában a követező időszakban nem fogjuk foglalkoztatni.

- Volt már fertőzött beteg a kecskeméti kórházban?

- Természetesen nálunk is volt már fertőzött beteg, sőt, volt egy férj-feleség, akiknek pozitív volt a tesztjük, azonban állapotuk nem igényelt kórházi kezelést. Ők jelenleg hatósági házi karanténban vannak.

- Milyen átformálások voltak az intézményben?

- Március 26-án kaptunk Prof. Dr. Kásler Miklós minisztertől egy levelet, amelyben kijelölte a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórházat is a covid beteget ellátására, kezelésére. Ennek megfelelően teljes egészében át kellett alakítanunk a kórházi struktúránkat, hisz a covidos betegek ellátása egy teljesen izolált, külön helyiségekben kell hogy történjen. A kórháznak két épülete van, a régi hotel épülete és az „A”, az új épület, itt az osztályokat különböző irányba mozgattuk. Különböző átszervezések történtek. Természetesen olyan osztályok is vannak, gondolok itt a szemészetre, az ortopédiára, amelyet teljes egészében kiürítettünk, tekintettel arra, ha szükség van a dolgozók valamint az orvosok vezénylésre, akkor ez a szabad kapacitás rendelkezésünkre álljon.

A covidos és nem covidos betegek teljesen külön útvonalon közelítik meg az ellátó egységeket. Ezek úgy vannak lezárva, hogy közöttük a közlekedés nem lehetséges. Három zónát különítettünk el. Van a vörös zóna, ahol a covidos és a covid gyanús betegeknek az ellátása történik. Van egy sárga zóna, amely a vörös zónához csatlakozik, ezen a területen tudnak mozogni a kollégáink, itt helyeztük el a védőeszközöket is. Ha valaki a vörös zónába kell átmenjen, akkor ő itt tud átöltözni. A hotel épület 9. emelete az úgynevezett zöld zóna, ahol a nem covidos betegek ellátása történik. Az intézkedéseknek az volt a lényege, hogy a covidos és a nem covid ellátás ne keresztezze egymást. A dolgozókat is szét kellett választanunk. Külön teameket hoztunk létre, akik a covidos ellátásban fognak dolgozni 12-24 órás váltásban.

- Hogyan tudnak szakmailag felkészülni a járványra a dolgozók?

- Ilyen járvánnyal, hála istennek, nem szembesültünk még. Az elmúlt időszakban a dolgozókat a járványügyi kézikönyv alapján képeztük. Pontosan tudják, hogy mely területen milyen védőruhát kell használniuk, valamint azt is pontosan tudják, hogy hogyan tudják megközelíteni ezeket a helyiségeket. Továbbképzések is történtek, nem csak a szakdolgozók részére, hanem a takarító személyzet részére is. A fiatal rezidens kollégáinkat és orvos kollégákat 5-ös csoportokban intenzív tanfolyamra küldtük el, ahol az intenzív osztály orvosai tartanak nekik a lélegeztetőgépek működtetéséről, a lélegeztetésről egy 20 órás tanfolyamot, melynek végén vizsgázniuk kell.

- Lelkileg hogyan tudják feldolgozni az egészségügyben dolgozók a mostani helyzetet? Hogyan lehet felkészíteni őket arra, ami következni fog?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- Igazán felkészülni nem lehet, mert nem tudjuk, mi vár ránk. Ijesztő képeket látunk Olaszországból, Spanyolországból. Úgy látom, hogy a kollégáim felkészültek ennek a feladatnak az ellátására, nyugodtak. Amit lehetett, mi megtettük.

A pszichés támogatás nagyon fontos lesz, a pszichiátereink, pszichológusaink felajánlották a segítségüket, különböző tréningeket fognak tartani, ezzel fogják segíteni őket. Nagyon jólesik, amikor látjuk, hogy kiállnak az ablakba és tapsolnak. Azt szeretném kérni, hogy ez a fajta empátia maradjon meg a járvány lefolyása után is.

- Amikor bejöttünk a kórházba, akkor egy szűrésen estünk át. Mióta van ez az újfajta vizsgálat?

- A kórháznak minden egyes belépési pontján van egy szűrő pont, ahol nem csak a beérkező betegeket, hanem a kórház munkatársait is szűrjük. Egyrészt kikérdezzük őket és egy lázmérés is történik. Kiválasztjuk azokat a betegeket, akik esetleg fertőzésre gyanúsak, felső légúti megbetegedésben szenvednek. Ők külön útvonalon közlekednek már ettől a pillanattól kezdve a kórház területén. Fel van festve egy piros nyíl, amely azt jelzi, hogy merre menjenek a covid gyanús betegek, és van egy fehér nyíllal felfestett terület, ahol az összes többi betegünk közlekedhet. El van választva a covid gyanús betegeknek az ambulanciája a nem gyanús esetektől.

- Van-e hiány a védőfelszerelésekből?

- Minden védőeszköz a rendelkezésünkre áll. Egyelőre pozitív covidos beteget itt helyben nem kezelünk, de a védőeszközök szállítása folyamatos. Az a mennyiség, ami jelenleg raktáron van, az az első időszakban maximálisan elegendő lesz. Mi folyamatosan adjuk le az igényeinket, és a szállítás is folyamatos.

- Ide is érkezett kórházparancsnok. Hogy halad a munka?

- Így van, Söröli Róbert őrnagy a repülőbázisról érkezett hozzánk. Ő a készletgazdálkodásért felelős. Nagyon jó kapcsolat alakult ki, minden problémánkat meg tudjuk beszélni és meg tudjuk oldani.

Nagyon örülök, hogy egy ilyen ember került a parancsnoki székbe. A kórházparancsnok mindennap jelentést küld az Operatív Törzs felé. Ezt pedig fel tudjuk használni arra, hogyha új javaslatunk van, akkor az eljusson a törzshöz.

- Mit üzen az embereknek a kórház főigazgatójaként?

- Maradjanak otthon! Így talán el tudjuk kerülni azt, ami Olaszországban vagy Spanyolországban van. De a legnagyobb döbbenetemre azt látom, hogy amikor napközben ki kell hogy menjek valami miatt a városban, hogy még mindig sokan csoportosulnak, jókedvűen beszélgetnek. Ez biztosan csak oda fog vezetni, hogy a járvány minél nagyobb körben el fog terjedni.

Egyetlenegy dolgot tehetünk a megelőzés érdekében, azt, ha otthon maradunk.

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Itt lesznek áramszünetek Kecskeméten

Itt lesznek áramszünetek Kecskeméten

Több városrészt is érintenek azok az áramszünetek, amelyeket a napokban jelentett be az áramszolg...

Fogadóórát tart Leviczky Cirill

Fogadóórát tart Leviczky Cirill

Telefonos fogadóórát tart Leviczky Cirill Kadafalva, Felsőcsalános, Felsőszéktó, Szarkás, Úrihegy...

Karácsonyig bezár a Kecskeméti Arborétum

Karácsonyig bezár a Kecskeméti Arborétum

Az adventi időszakban nem látogatható a Kecskeméti Arborétum. A KEFAG Zrt. tájékoztatója:  ...

A 2021. évi adócsomag - Szabó Gábor online előadása a kamarában

A 2021. évi adócsomag - Szabó Gábor online előadása a kamarában

Szabó Gábor, a NAV Dél-Alföldi Tájékoztatási Osztály osztályvezetője tartott online előadást hétf...

Négy körözés volt ellene, kommandósok fogták el - Videóval

Négy körözés volt ellene, kommandósok fogták el - Videóval

A Rétsági Rendőrkapitányság jármű önkényes elvétele bűntett gyanúja miatt adott ki körözést az el...

U17-U20: Kettős győzelem a Kincsem ellen

U17-U20: Kettős győzelem a Kincsem ellen

A ScoreGoal U17-es és U20-as csapata is győzni tudott vasárnap hazai környezetben a korosztá...

Továbbra is vezeti a tabellát a KTE HUFBAU

Továbbra is vezeti a tabellát a KTE HUFBAU

A KTE HUFBAU az FTC II-t fogadta a mai napon. A kecskeméti csapat 3-1-re megnyerte a bajnoki rang...

Tökéletes mézeskalács az ünnepekre

Tökéletes mézeskalács az ünnepekre

Lehet ajándék, karácsonyfadísz vagy akár egy finom nasi is az ünnepek alatt. A recept egyszerű, e...

U15: Győzelem Nemesnádudvaron

U15: Győzelem Nemesnádudvaron

A megyei U15-ös bajnokságban lejátszotta első mérkőzését az SG Kecskemét Futsal együttese a Nemes...

Lezárt akta: Élettársa visszautasította, ezért kést rántott

Lezárt akta: Élettársa visszautasította, ezért kést rántott

A kecskeméti nő szerelemféltés áldozatává vált. Bántalmazója jelenleg is letartóztatásban van - o...

Novemberben is kinyílt a Gazdasági Ablak

Novemberben is kinyílt a Gazdasági Ablak

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „Online protokoll és a találkozás protokoll...

 Faültetéssel indult a hétvége Matkón

Faültetéssel indult a hétvége Matkón

Faültetéssel és kerti munkával tették szebbé környezetüket a matkópusztai és a kiskertvárosi lako...

Online nézhetjük meg a Titoktündért a Ciróka jóvoltából

Online nézhetjük meg a Titoktündért a Ciróka jóvoltából

Vasárnap egy ajándék előadással ér véget a Ciróka Bábszínházban az Európai Hulladékcsökkentési Hé...

Ég az adventi koszorú első gyertyája (videóval)

Ég az adventi koszorú első gyertyája (videóval)

Felgyulladtak a karácsonyi fények Kecskemét főterén, áll a betlehem és az adventi koszorú is. A h...

Koszorút ajándékoztak a műkerti kápolnának

Koszorút ajándékoztak a műkerti kápolnának

Idén is adventi koszorú díszíti az Assisi Szent Ferenc Kápolnát. Baracsi Katalin és Baracsi Klára...

In memoriam: Maradona

In memoriam: Maradona

Szerda délután elhunyt a milliók által imádott Diego Maradona. A futball-legendával való találkoz...

Több Volánbusz-állomáson megszűnik az autóbusz-vezetői jegyértékesítés

Több Volánbusz-állomáson megszűnik az autóbusz-vezetői jegyértékesítés

December 1-jétől több autóbusz-állomáshoz hasonlóan, Kecskeméten is kizárólag előre megváltott je...

Online szabadulószoba a hulladékcsökkentés jegyében

Online szabadulószoba a hulladékcsökkentés jegyében

A Hírös Agóra idén is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez . Ehhez kapcso...

Online gyulladnak meg az adventi gyertyák

Online gyulladnak meg az adventi gyertyák

Meggyújtják az adventi koszorú első gyertyáját ma (szombaton) délután, 17 órakor Kecskeméten...

Újabb zártkapus rangadó vár a KTE HUFBAU-ra (videóval)

Újabb zártkapus rangadó vár a KTE HUFBAU-ra (videóval)

A KTE HUFBAU az NBIII. 20. fordulójában az FTC II-t fogadja vasárnap a Széktói Stadionban zártkap...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies