Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Szeptember 18. Szombat  Diána

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Advertisement
Hirdetés

Élményekkel gazdagon érkezett haza Krakkóból a Wojtyla Ház küldöttsége

2016.08.02. 14:35

A Wojtyla Ház mai (keddi) ebédje egy élménybeszámolóval kezdődött. Mint ahogy arról már honlapunkon is olvashattak az elmúlt egy héten, a Lajosmizsei Jászok Együttes és a Wojtyla Ház küldöttsége részt vehettek az Ifjúsági Világtalálkozón Lengyelországban. Most számolt be élményeiről a csapat a Wojtyla családjának.

A Karol Wojtyla Barátság Központ háromfős küldöttsége, kiegészülve a Jászok Együttessel, hosszú autóút után érkezett meg Wadowicébe, II. János Pál pápa szülővárosába. A Barátság Központot szoros kapcsolat fűzi a városhoz, és a mára már szentté avatott pápa munkásságához, ezért nem volt kérdés, hogy az intézmény képviselteti magát ezen az eseményen. A Jászok Együttes pedig kulturális műsorral járult hozzá a világtalálkozó sikeréhez: moldvai csángó dalokat vittek, és azt is célul tűzték ki, hogy körtáncokat tanítsanak az ide ellátogatóknak.

A főtéren szinte karneváli hangulat várta a világ számos országából érkező résztvevőket: Szingapúrtól az Egyesült Államokig, Botswanától Olaszországig. A fiatalok egyszerre táncoltak népszerű slágerekre, dalokra, és természetesen nem maradhatott el azok közös éneklése sem. Ezen az éjfélig tartó rendezvényen lehetőség nyílt arra, hogy megismerjék egymást és jó hangulatban ünnepeljék, hogy eljuthattak egy ilyen kiemelkedően fontos találkozóra. A csoport találkozott Wadowice új polgármesterével, aki másnapra meghívta őket egy közös vacsorára. Majd ezután következett annak a templomnak a meglátogatása a főtéren, ahol Karol Wojtyla is többször misézett életében. 

Az Ifjúsági Világtalálkozó második napján a vendéglátók a csoport minden tagját meghívták tradicionális lengyel ebédre. A délutáni órákban a pápai krémes elfogyasztását követően, ami II. János Pál kedvenc édessége volt, a bazilika mögött spontán zenélésbe kezdett a zenekar, ezzel egyidejűleg különféle körtáncokat is bemutatott, amikhez lengyel és libanoni zarándokok is csatlakoztak a többi érdeklődő nagy örömére. A nap folyamán lehetőség nyílt a város felfedezésére, és néhány egyházi ének és dal eléneklésére magyar nyelven egy, a központhoz közel levő templomban.

Délután hat órakor már hatalmas tömeg várta a főtéren felállított kivetítők előtt, hogy Dziwisz bíboros egy általa celebrált mise keretében hivatalosan is megnyissa a találkozót. A nap egyik legfelemelőbb pillanata az volt, mikor a világ minden kontinenséről összegyűlt emberek köszöntötték egymást a béke jegyében. 

A harmadik nap reggelén a Karol Wojtyla Központ küldöttsége Stanislaw Kotarba meghívásának tett eleget, akit majd egy évtizedes barátság fűz az intézményhez. Stanislaw Kotarba a múlt év közepéig Wadowice vezetésében vett részt, azóta a Szolidaritás frakció vezetői teendőit látja el a városban. Délután a magyar küldöttség találkozhatott Ewa Filipiakkal, aki régi jó ismerősként üdvözölte a Barátság Központ aktivistáit és megismerkedett a zenekar tagjaival is. Ewa Filipiak 24 évig volt II. János Pál pápa szülővárosának polgármestere, múlt évtől pedig a kormányzó párt parlamenti képviselője. Nagy megtiszteltetés volt a delegáció számára, hogy sok teendője mellett tudott rájuk is időt szánni, sőt beállt körtáncot táncolni a párt főhadiszállásán előadott műsor folyamán. Nem túlzás azt állítani, hogy az esti koncert és táncház a Jászok Együttessel fergetegesen sikerült. Több száz ember ropta közösen a táncot moldvai csángó dallamokra. A világ minden tájáról odaözönlött emberek hatalmas lelkesedéssel követték az instrukciókat és láthatóan nagyon jól érezték magukat. 

Csütörtökön Ferenc pápa Krakkó egyik parkjában több százezer ember előtt tartott misét a késő délutáni órákban. A magyar csoport természetesen nem hagyhatta ki ezt a jeles eseményt, és már délben a városba érkezett. Menet közben, a pályaudvaron, a főtéren és az utcákon gondoskodott a jókedvről, a spontán zenélés annyira jó sikerült, hogy ismételten nagyon sok zarándok csatlakozott közös moldvai körtánchoz. A városban egyébként alig lehetett megmozdulni az ünneplő és énekelő tömegektől. Hasonló fantasztikus hangulatot talán csak nagyobb sportesemények alkalmával lehet tapasztalni, ami itt most kiegészült egy semmi máshoz nem fogható spirituális és közösségi élménnyel is. A küldöttség nem hagyhatta ki Krakkó nevezetességeinek megtekintését sem, a főtér meglátogatása után a Wawel következett, amelyben egy palota és több lengyel király temetkezési helyének otthont adó katedrális található. A nap csúcspontja a pápa által celebrált mise volt, amelyet színes, a Föld kontinenseit jelképező zenés programok gazdagítottak.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A pápa szerint azért, hogy Isten irgalmas szeretetét megoszthassuk, hidakat kell építenünk, akadályokat, falakat és szögesdrótokat kell lebontanunk. Meg kell osztanunk a kenyeret az éhezőkkel. Kiemelte, hogy az irgalmasságnak „fiatalos arca” van, és az irgalmas szív képes menedéket adni az otthontalannak.

A zarándoklat ötödik napján a csapat két részre vált. Egyik fele Wadowicében maradt, hogy a város jelenlegi polgármesterével, Matteusz Klinowskival találkozzon, ápolva a Kecskemét és testvérvárosa közötti jó kapcsolatot. A találkozó a település egyik legkedveltebb étteremben zajlott, ahol arról folyt a beszélgetés, hogy hogyan lehetne a meglévő jó viszonyt tovább mélyíteni. A többiek Krakkóba utaztak, hogy az Erdő Péter bíboros által tartott magyar nyelvű szentmisén, illetve katekézisen vegyenek részt a Fatimai Boldogasszony-templomban. A szertatás fő mondanivalója az irgalmasság volt, amit a bíboros Fausztina nővértől vett idézetekkel egészített ki. Ezután lehetőség nyílt számára kérdéseket feltenni. A kérdezőket elsősorban a migránsokkal, szegényekkel, illetve az irgalmassággal kapcsolatos témák érdekelték. Az eseményt Udvardi György pécsi püspökkel és Székely János esztergom-budapesti segédpüspökkel koncelebrált mise zárta. A Jászok Együttes szokás szerint tett arról, hogy a jelenlevők ezután se unatkozzanak: a játékukról és a körtáncokról a magyar köztévé felvételt is készített. Wadowice felé a csoport meglátogatta a Kálvária templomot és a ferences kolostort is. Előbbiben II. János Pál és XVI. Benedek pápa is misézett. Este sor került még egy rövid találkozóra is a polgármesterrel, amin átadták a küldöttség ajándékait. 

Szombat reggel Stanislaw Kotarba a magyar csoport szállására jött, hogy mindenkitől személyesen elbúcsúzzon és ajándékokat adjon át a Karol Wojtyla delegáció tagjainak, valamint a Jászok Együttes vezetőjének. Ezután átvett egy levelet, amelyben arra kérik, hogy segítsen a kecskeméti Szent Imre Általános Iskolának partneriskolát találnia Wadowicében. Ezt a küldetést nagyon örömmel elfogadta és ígéretet tett, hogy minden tőle telhetőt megtesz az ügy érdekében. A delegáció ezután elindult Wieliczkába, hogy részt vegyen egy magyar nyelvű szentmisén, de sajnos műszaki hiba miatt ez meghiúsult. Kilenc óra helyett csak 11 után értek a városba, ahol meglátogatták az UNESCO világörökség részét képező sóbányát, amit Karol Wojtyla érsekként többször is felkeresett. 

A világtalálkozó utolsó napján Ferenc pápa a Campus Misericordiae elnevezésű, Krakkó közeli helyszínen misézett, ahol előző nap több százezer emberrel együtt virrasztott. Kiemelte a család, illetve a barátság fontosságát, amelyek választ jelenthetnek napjaink konfliktusaira. A jelenlevők további színes műsorokat is láthattak a virrasztáson, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy igazi ünnepi hangulat alakuljon ki és közösségi élménnyel ajándékozzák meg a résztvevőket. 

Miután mindezekről beszámolt Molnár Zoltán, a Wojtyla Ház intézményvezetője és csontos Tamás küldött, következett az ebéd. A nap támogatója a Pilze-Nagy Kft. tulajdonosa Somosné dr. Nagy Adrienn és munkatársai, akik által egy nagyon finom laskagomba pörköltet ehetett a család tésztával és süteménnyel. Ebéd előtt Gál József atya, a Barátok temploma káplánja köszöntötte a fáradt vándorokat, majd közösen elmondtuk az ebéd előtti imát.

(Képek és szöveg: Csontos Tamás)

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Forgalomkorlátozások az M5-ösön Kecskemét térségében

Forgalomkorlátozások az M5-ösön Kecskemét térségében

Az Útinform szerint az M5-ös autópálya két szakaszán is lassabb a közlekedés felújítási munkálato...

SimplePay karbantartás lesz vasárnap

SimplePay karbantartás lesz vasárnap

Vasárnap öt órán keresztül nem lehet majd mobiljegyet vásárolni. A Kecskeméti Közlekedési Központ...

Bemutatóra készül a Kecskeméti Nemzeti - videóval

Bemutatóra készül a Kecskeméti Nemzeti - videóval

A 100 éve született Karinthy Ferenc két egyfelvonásos darabjával készül a Kecskeméti Katona Józse...

Újabb rangadó előtt az SG Kecskemét Futsal együttese

Újabb rangadó előtt az SG Kecskemét Futsal együttese

A rendkívül fontos Berettyóújfalu elleni győzelem után újabb kemény erőfelmérője lesz az SG Kecsk...

Idén is sláger volt a strandolás - Videóval

Idén is sláger volt a strandolás - Videóval

Sokat segített az időjárás az idei strandszezonnak, így a pandémia ellenére is nagy látogató...

Szőlő és bor az Alföldön címmel jelent meg a Forrás nyári száma

Szőlő és bor az Alföldön címmel jelent meg a Forrás nyári száma

Zsúfolásig megtelt a Kápolna utca nagyterme a Forrás ez évi nyári dupla számának bemutatóján. A r...

Komlón sem számíthat sétagaloppra a KTE-Piroska Szörp

Komlón sem számíthat sétagaloppra a KTE-Piroska Szörp

A K&H Kézilabda Liga 2. fordulójában idegenbe utaznak a hírös harcosok. Az úticél ezúttal a h...

Minden vakcina elérhető a kecskeméti kórházban

Minden vakcina elérhető a kecskeméti kórházban

Mindegyik vakcinatípussal oltanak a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban. A harmadik oltás kapcsán ...

Veteránkerékpárok kiállítása az Ifjúsági Otthonban - Videóval

Veteránkerékpárok kiállítása az Ifjúsági Otthonban - Videóval

Veteránkerékpár kiállítás csatlakozik az Európai Mobilitás Hét eseményhez, amelynek keretében a k...

KRESZ Szafari a Kecskeméti Vadaskertben - Videóval

KRESZ Szafari a Kecskeméti Vadaskertben - Videóval

KRESZ-SZAFARI néven közlekedésbiztonsági akadályversenyt rendezett általános iskolás gyermek...

Családi nap a Tóth László Általános Iskolában

Családi nap a Tóth László Általános Iskolában

Színes programokkal telt a csütörtök a Tóth László Általános Iskola diákjai számára. Kenyeret süt...

Rosszul lett és meghalt egy sofőr a Petőfi Sándor utcán

Rosszul lett és meghalt egy sofőr a Petőfi Sándor utcán

Rendőrök helyszíneltek a Petőfi Sándor utcán, ahol rosszul lett egy sofőr. A parkolóban állt...

Nemzetközi versenyen nyert aranyat és ezüstöt az MKB Cycling Team

Nemzetközi versenyen nyert aranyat és ezüstöt az MKB Cycling Team

Elmondhatjuk, lassan megszokottá válik, hogy egyszerre több fronton küzd az MKB Cycling Team csap...

A Szeged nyert az utolsó felkészülési meccsen

A Szeged nyert az utolsó felkészülési meccsen

A szeptember 22-ei bajnoki rajt előtti utolsó edzőmeccsét játszotta az Europe Cup sorozatban is é...

A Budafok legyőzésével lépett fel a dobogóra a KTE HUFBAU

A Budafok legyőzésével lépett fel a dobogóra a KTE HUFBAU

A KTE HUFBAU a Merkantil Banki Liga 8. fordulójában a Budafokot fogadta a Széktói Stadionban. A m...

Stúdióbeszélgetés: dr. Bagi Anett

Stúdióbeszélgetés: dr. Bagi Anett

Szeptember az Alzheimer-kór világhónapja. A Kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda fontosnak tartja...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies