Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Január 18. Hétfő  Piroska

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Elvesztette alkarját és az összes lábujját, de nem adja fel

„Nincs más út, paralimpikon leszek”

2019.03.30. 07:22

Egy egyszerű fertőzésnek tűnt, ami tavaly nyáron leverte lábáról Szvitacs Alexát, a Kecskeméti Spartacus asztaliteniszezőjét. Gyorsan kiderült azonban, hogy vérmérgezés támadta meg a 28 éves sportolót. Kómába esett, két hétig élet és halál között lebegett, majd szembesítették azzal, hogy le kell vágni alkarját és lábujjait. A legtöbben összetörtek volna, ő azonban még a műtét előtt eldöntötte, paralimpikon lesz. Alexával új álmáról, motivációiról beszélgettünk.

– Mi történt pontosan tavaly augusztus 10-én?

– Otthon aludtam, és egyszer csak arra ébredtem, hogy nagyon rosszul vagyok. Rettenetesen fájt a hasam, hányingerem volt. Kihívtuk az ügyeletet, kaptam egy injekciót, amitől kicsit jobban lettem. Délutánra azonban egyre magasabb lett a lázam, ezért most már a mentőt hívtuk. Három órát kellett várni rájuk, aztán ők is adtak egy injekciót, amitől újra jobban éreztem magam, de másnap már kórházba kellett szállítani. A sürgősségin infúzióra kötöttek, és megkezdődtek a vizsgálatok. Amikor meglett a labor eredménye, rögtön vittek a fertőző osztályra, akkor már gyanakodtak a toxikus sokk szindrómára. Másnap felkerültem az intenzív osztályra, ahol egyből megállapították, hogy vérmérgezésem van. Elaltattak, 72 órán át dializáltak, hogy kitisztítsák a véremet. Négy napig kómában feküdtem, élet-halál között. Azután másfél hétig továbbra is életveszélyben voltam. Nem maradt más lehetőség, mint a műtét.

– Hogyan tudtad meg, hogy le kell vágni a bal alkarodat? Volt beleszólásod?

– Amikor felébredtem, láttam, hogy a bal kezem és a lábujjaim feketék, de nem gondoltam, hogy ennek ez lehet a vége. Azzal nyugtattak az orvosok, hogy fel fog szívódni a vér, hiszen a jobb kezem és mindkét lábam ilyen csúnya volt.  

Aztán egyszer csak bejött egy orvos csoport, és mintha ott se lettem volna, elkezdték tárgyalni, honnantól vágják le a kezem. Egyikük rám nézett, és látta, hogy potyognak a könnyeim. Döbbenten kérdezte: nem készítette fel senki a hölgyet?

Az az öt perc nem volt túl kellemes, de tudtam, nincs más választásom. Ha tovább várunk, az az életembe kerül. A baktérium tovább terjedt volna a szervezetemben, azt pedig már nem bírtam volna ki. Azt mondták, ha nem sportoló lennék, a szívem már rég felmondta volna a szolgálatot.

– Egy ilyen helyzetben minden átértékelődik. Neked mi segített abban, hogy elfogadd a helyzetet?

– Az első gondolatom persze az volt, miért pont én, azután viszont rögtön amiatt kezdtem aggódni, hogy hogyan mondom el a szüleimnek, akik úton vannak a kórházba. Aztán láttam rajtuk, hogy nincs már rá szükség, csupa könny volt a szemük. Így aztán őket próbáltam nyugtatni, vigasztalni. Mondtam nekik, hogy semmi baj, nincs más út, paralimpikon leszek.

– Kiderült mi okozta a vérmérgezést?

– Nőknél a menstruáció idején okozhatja akár egy tampon is. Erre azonban egyelőre nincsen bizonyíték.

– Amikor megtudtad, rögtön vittek is a műtőbe?

– Pár napig még vártak, abban bízva, hogy kicsit talán visszahúzódik a fertőzés, kevesebbet kell amputálni. Sajnos azonban nem így történt. Ötször műtötték a lábamat, hogy minél több ujjam megmaradjon. Végül azonban a bal alkarom mellett minden lábujjamat le kellett vágni. Nyitva hagyták a sebet és később a combomból vettek le bőrt és bőrátültetéssel pótolták a hiányzó részt.

– Mi várt rád a műtét után?

– A műtét, a sok fekvés után meg kellett tanulnom felállni, újra kellett tanulnom járni. Vissza kellett nyernem az erőmet is, hisz amíg kómában voltam, 16 kilót fogytam, csont és bőr lettem. A kórházból pár napra mehettem csak haza, azután várt rám a rehabilitáció. Három hetet töltöttem Budakeszin, az Országos Rehabilitációs Intézetben. A gyógytornák mellett volt ergoterápiám is, ezeken a foglalkozásokon tanítottak meg, hogyan kell cipőt bekötni, felöltözni, együtt élni ezzel az új helyzettel.

– Meg se fordult a fejedben, hogy feladd a sportolást?

– Öt percet hagytam magamnak a sírásra, utána elkezdtem nézni a jó oldalát: azt hogy életben maradtam. Tudok járni, ép maradt az agyam. Annak pedig külön örültem, hogy nem a jobb kezem veszítettem el, amivel játszom. Az egy pillanatra se merült fel bennem, hogy többé ne sportoljak. Huszonegy éve van első helyen az életemben az asztalitenisz, semmiképp se szerettem volna lemondani róla.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Fél év telt el a műtét óta. Most miben van szükséged segítségre?

– A hajamat egyelőre nem tudom megcsinálni, és vezetni se tudok. Így eléggé kiszolgáltatott vagyok, mindenhová úgy kell, hogy vigyenek. Bár a jogosítványomat nem vették el, automata autót tudok majd vezetni, aminek az irányjelzőjét átszerelik a jobb oldalra. Rutinpályán kell bebizonyítanom, hogy egy kézzel is biztonságosan tudom irányítani a kocsit. Egyébként jól elboldogulok, mindent egyedül csinálok.

– Mennyibe kerülne a robotkéz, amire szükséged van?

– 14 millió forintba kerül az a protézis, ami a szakemberek szerint megkönnyítené az életemet. Jelenleg várjuk az OEP válaszát, támogatják-e, ugyanis egyedi engedélyeztetés szükséges hozzá. A lábaimra a szilikon pótlás pedig egy-egy millió forint.

– Sporttársaid rögtön melléd álltak, és egy gálát is szerveztek a támogatásodra, hogy összegyűljön ez az összeg.

– Tavaly december 19-én a budapesti Ormai László Sportcsarnokban volt ez a gála, ma is hihetetlen számomra, hogy ilyen sokan összefogtak értem. Pingpongos világsztárok ajánlották fel mezeiket, amiket licitre bocsájtottak. Ott volt az aranycsapat, a jelenlegi válogatott tagjai, akikkel pingpongozni lehetett.

Az egész estét végigsírtam, amikor láttam, mennyien jöttek el miattam, csodálatos érzés volt. A betegségem alatt nem sírtam annyit, mint akkor este. Csak most nem a fájdalom miatt, hanem a meghatottságtól.

– Most mivel telnek a napjaid?

– A rehabilitáció folytatásaként most Hajdúszoboszlóra járok kezelésekre, délutánonként pedig kondizom, hogy visszanyerjem az állóképességemet. Anyukámnak sikerült felhizlalnia, így most megint oda kell figyelnem az étrendre és a megfelelő mozgásra, ami nagyon hiányzott az életemből. Nemrég jártam Kecskeméten, ahol forgatás kedvéért picit elkezdtem játszani. De olyan jólesett, hogy belefeledkeztem és alig tudtam abbahagyni.

– Három éve igazoltál Kecskemétre, hogy érezted magad a Spartacusnál?

– Nagyon jó a csapat, maximálisan támogató a vezetőség, szerencsére mindenkivel jól kijövök. Bár nem sok időt nem töltöttem a városban, ingáztam a meccsekre, edzőtáborokba, amit láttam belőle, az nagyon tetszett. Három éve gyerekeket tanítok Budapesten, így sokat utazgattam a fertőzésig. Jó érzés, hogy mióta megtörtént velem ez az egész, maximálisan mellettem áll a csapat. Nem csak számomra, számukra is egyértelmű volt, hogy továbbra is Kecskeméten maradjak.

– Akkor irány a 2020-as tokiói paralimpia?

– Először úgy gondoltam, hogy az még nagyon korai lenne, inkább a 2024-est tűztem ki magam elé. De azóta sokan biztatnak, többek között Póta Georgina, Magyarország legjobb asztaliteniszezője is, így ez az új célom.  Most tudtam meg, hogy a nyolcas kategóriába soroltak be sérültségemnek megfelelően, ugyanis automatikusan paraválogatott-tag lettem. Négy plusz egy versenyen kell elindulnom, hogy az olimpiára kijuthassak. Nyilván ehhez nagyon jó eredményeket kell szereznem, hiszen a ranglistán egyelőre nem vagyok fent. Ha minden jól megy, szeptember végén lesz az első verseny, amin indulhatok. Emellett, ha a lábam engedi, ép sportolókkal is szeretnék versenyezni. Ebben szerencsére a csapatom is támogat.

– Mennyi hiányzik még a robotkezed megvásárlásához?

– Március 23-án Hajdúszoboszlón rendeztek egy szépség, egészség, sportnapot, amelynek bevételét is erre a célra ajánlották fel. Ezzel együtt is még mintegy tizenegymillió forintra lenne szükség hozzá. Bízom benne, hogy előbb-utóbb sikerül összegyűjtenem ezt a pénzt. Tisztában vagyok azzal, hogy ugyanolyan már nem lesz, mint a műtét előtt volt, de bízom benne, hogy 28 évesen nem kell lemondanom arról, hogy teljes életet élhessek.

Szvitacs Alexa 28 éves. Hajdúszoboszlóról származik, hétéves korában ott kezdett asztaliteniszezni. Tízéves volt, amikor úgy döntött, hogy testvérével, aki akkor kezdte az egyetemet, a fővárosba költözik. Ekkor lett többszörös utánpótlás magyar bajnok, kétszeres felnőtt magyar bajnok, ifjúsági világbajnokságon csapatban bronzérmet szerzett, emellett az Európa- bajnokságról párosban ezüstérmet és három bronzérmet hozott haza. Három éve igazolt a kecskeméti Spartacushoz. Aki szeretné segíteni Alexa robotkezének megvásárlását, erre a számlaszámra utalhatja adományát: Erste Bank: 11600006-00000000-82023658

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Veretlenül lett aranyérmes az U15-ös futsalcsapat

Veretlenül lett aranyérmes az U15-ös futsalcsapat

Vasárnap Izsákon rendezték meg az U15-ös korosztály számára a megyei futsal torna döntőjét. Az SG...

Hétfőn sem lesz melegünk

Hétfőn sem lesz melegünk

Nemcsak éjszakára, de hétfőn napközbenre is mínuszokat mond az Országos Meteorológiai Szolgálat i...

Elhunyt Sas József, a hírös város „táncos komikusa”

Elhunyt Sas József, a hírös város „táncos komikusa”

Életének 83. évében hosszan tartó súlyos betegség következtében vasárnap hajnalban elhunyt Sas Jó...

Ismételten győzelmet aratott a RÖPKE a KISTEXT ellen

Ismételten győzelmet aratott a RÖPKE a KISTEXT ellen

Ahogyan múlt szombaton, e hét szombaton is 3:0-ás arányban hozta a kötelező győzelmet a HÉP-RÖPKE...

Kiegyenlített meccset játszott a KTE HUFBAU a Békéscsabával

Kiegyenlített meccset játszott a KTE HUFBAU a Békéscsabával

A KTE HUFBAU első felkészülési mérkőzését az NBII-es Békéscsaba vendégeként játszotta le. Gombos ...

Személyautók karamboloztak a 44-esen

Személyautók karamboloztak a 44-esen

Két személyautó karambolozott szombaton nem sokkal dél előtt Kecskemét közelében, a 44-es főúton,...

2021.01.16. 12:06

Kecskemét, 44-es főút, baleset, karambol

Egyre több hitelt veszünk fel – Videóval

Egyre több hitelt veszünk fel – Videóval

Egyre nagyobb összegű hiteleket vesznek fel a kecskemétiek. A hitelspecialisták tapasztalatai sze...

A kecskeméti SBO vezetője volt a péntek esti Kiemelő vendége

A kecskeméti SBO vezetője volt a péntek esti Kiemelő vendége

A kecskeméti kórház sürgősségi betegellátó osztályának osztályvezető főorvosa volt a Kecskem...

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét: bravúrgyőzelem a Szolnoki Olajbányász otthonában

Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét: bravúrgyőzelem a Szolnoki Olajbányász otthonában

Marko Derasimovic nélkül kellett bizonyítania a hazai pályán eddig veretlen Szolnoki Olajbányász ...

Pénzügyi igazgató álláslehetőség az egyetemen

Pénzügyi igazgató álláslehetőség az egyetemen

A Neumann János Egyetemért Alapítvány pályázatot hirdet Pénzügyi Igazgató (CFO) mu...

Futsal - A cél, hogy bebiztosítsuk felsőházi szereplésünket

Futsal - A cél, hogy bebiztosítsuk felsőházi szereplésünket

Január 18-án, hétfőn 19:00 órakor a Nyírgyulaj ellen folytatódik az NBI-es bajnokság az SG Kecske...

Rádudálták, ezért előbb ököllel, majd baltával akart bosszút állni - Videóval

Rádudálták, ezért előbb ököllel, majd baltával akart bosszút állni - Videóval

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 44 éves kecskemét...

Révész Luca: A kosárlabda körül forog az életem

Révész Luca: A kosárlabda körül forog az életem

A Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémián nevelkedett Révész Luca már a harmadik szezonjá...

Telefonos fogadóórát tart Lévai Jánosné

Telefonos fogadóórát tart Lévai Jánosné

Január 19-én, kedden 17 és 18 óra között várja a telefonhívásokat Lévai Jánosné, Műkertváros, Ren...

Térképes utazástervezés Kecskeméten - Videóval

Térképes utazástervezés Kecskeméten - Videóval

Tájékoztatót tett közzé a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. arról, hogy miként működik a térkép...

Ismét a KISTEXT csapatával méri össze erejét a RÖPKE

Ismét a KISTEXT csapatával méri össze erejét a RÖPKE

Egy hét sem telt azóta, hogy a HÉP-RÖPKE SE idegenben 0:3-as győzelmet aratott a KISTEXT otthonáb...

Élénk maradt az ingatlanpiac – VIDEÓVAL

Élénk maradt az ingatlanpiac – VIDEÓVAL

Elmaradt az ingatlanpiaci árzuhanás, amelyet 2020-ban sokan előre jeleztek. 2021 első negyedéve p...

In memoriam – Schóber Ottó

In memoriam – Schóber Ottó

Életének 73. évében, 2020. december 16-án hosszan tartó, súlyos betegségben elhunyt Schóber Ottó ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies