Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. December 1. Szerda  Elza

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Emberileg és gazdaságilag is megtérül a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatása

Szakmai napot tartottak a Biztos Kezdet Gyerekházban

Pásztor Andrea

2021.10.25. 14:02

Tavaly szeptemberben indult el hivatalosan a kecskeméti Biztos Kezdet Gyerekház a Mezei Utcai Közösségi Házban azzal a céllal, hogy időben kezdje el a szegregációban élő gyerekek szocializációját. Hétfőn szakmai napon számoltak be az elmúlt több mint egy év eredményeiről, cserélték ki tapasztalataikat, egyeztettek a jövő feladatairól az országos program képviselőivel. Az egyeztetésen részt vett Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár, valamint Engert Jakabné és Szeberényi Gyula Tamás alpolgármesterek is.

A szakmai vendégek mellett a Biztos Kezdet Gyerekházba járó apróságok is jelen voltak az intézmény hétfői szakmai napján, amely zenés-táncos bemutatóval indult. Ezután Engert Jakabné alpolgármester mondott köszöntőt.

Elmondta, hogy 2018-ban fogadta el a közgyűlés roma felzárkóztatási stratégiáját, amelynek kiemelt célja volt a Biztos Kezdet Gyerekház elindítása a 2014-ben épült Mezei Utcai Közösségi Házban. Közel egy éve nyílt meg a gyermekház, amelynek működéséhez az önkormányzat 11 millió forintos támogatást biztosít költségvetéséből.

– Hiszünk abban, hogy egészen pici korban kell elkezdeni a felzárkóztatást, itt olyan értékeket, készségeket szerezhetnek a gyerekek, amelyek óriási segítséget jelentenek majd az óvodai beilleszkedésükben – hangsúlyozta az alpolgármester. Hozzátette, büszke arra, hogy Kecskemét városa felvállalta ezt a programot.

Langerné Victor Katalin, a társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár is megtisztelte jelenlétével a szakmai rendezvényt, előadásában a Biztos Kezdet Gyerekházak szakmai jelentőségét fejtette ki.

– A Biztos Kezdet Gyerekházak egy adott rendszerhez igazodva látják el feladataikat, de sokkal közelebb mennek a családokhoz. Ha elmarad egy kisgyerek, a gyerekház munkatársai kimennek az otthonába, hisz a legjobb jelzőrendszerük a szívük. Ehhez azonban olyan elkötelezett szakmai vezetők kellenek, mint amilyen Oláh Anna Kecskeméten – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Beszélt arról is, hogy a szakpolitikának a gyerekház az egyik legszeretettebb programja, ugyanakkor a legnagyobb gazdasági befektetése is. Ha ugyanis egy gyereket befogad az intézmény, akkor belőle jó eséllyel adófizető, dolgozó polgár válik. Így gazdasági érdek is foglalkozni a hátrányos helyzetű apróságokkal. Langerné Victor Katalin egy kutatásra hivatkozva kijelentette, hogy ezen a területen minden befektetett forint hét-nyolcszorosan térül meg.

– Az innen indult gyerekeknek kevesebb kudarccal kell megbirkózniuk, örömtelibb lesz az életútjuk, így emberileg és gazdaságilag is megéri a gyerekházak támogatása – emelte ki a helyettes államtitkár.

Kovács Erika, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság szakmai vezetője előadásában az esélyteremtés szakpolitikai szempontjairól, a kora gyerekkori fejlesztés fontosságáról beszélt a szakmai napon. Kiemelte, a gyerekházak szakmai programja mellett fontos a helyi beágyazódás, hisz kifelé is meg kell mutatni eredményeiket, és nagy hangsúlyt kell fektetni a szakmai partnerekkel történő együttműködésre is.

Ezután Oláh Anna, a kecskeméti Biztos Kezdet Gyerekház szakmai vezetője osztotta meg az elmúlt egy év tapasztalatait a jelenlévőkkel. Elmondta, bizonytalan volt, amikor elhagyta a fővárost és egyházi szolgálatát, de szerencsére nagyon hamar elfogadta a helyi közösség, még az apukák is bizalommal fordultak hozzá. Ez erősítette meg őt a kezdetekben. Azóta Kecskemét a második otthonává, a gyerekház vezetése pedig küldetéssé vált.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Jelenleg huszonhét 0-3 éves korú gyermek jár az intézménybe, de az áldott állapotban lévő nők is gyakran megfordulnak itt. Az őszi szünetben alsó tagozatos diákokat is fogadnak. Anna örömmel számolt be arról, hogy Szabó Csaba közreműködésével a Cigány mesék jelenetei díszítik a ház falait, és rendszeresen kapnak adományt, játékokat, pelenkát és gyerekágyakat a TündérPakk Alapítványtól, valamint a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesülettől is.

Jó a kapcsolatuk a szakmai szervezetekkel, 22 együttműködési megállapodást készítettek elő.

– Hosszú út áll előttünk, voltak nehéz napjaink, de ha a Jóisten velünk van, ki lenne ellenünk – mondta Oláh Anna beszámolójának végén.

Engert Jakabné alpolgármester kiegészítésként elmondta, a környékbeli óvodákkal is felvette a gyerekház a kapcsolatot, de városi szinten is elindult a felzárkóztatást célzó Pressley Ridge nevelési módszer a Védőháló Karitatív Közhasznú Egyesület támogatásával.

Az önkormányzat támogatja a hátrányos helyzetűek lakhatását is, egy uniós pályázatnak köszönhetően most 28 lakás újulhat meg. TOP-os forrásból pedig képzéseket biztosítanak, hogy ezzel is segítsék a társadalomba való beilleszkedést. Nagyon sikeres volt a targoncakezelő tanfolyam, hamarosan pedig kertgondozói képzés indul 50 fő számára a Kocsis Pál Technikummal együttműködve.

Az alpolgármester hangsúlyozta, elkötelezett az önkormányzat a felzárkóztatásban, továbbra is számíthat támogatásukra a Biztos Kezdet Gyerekház.

A szakmai előadásokat követően a helyettes államtitkárt és dr. Székely János teológust, a Szombathelyi Egyházmegye püspökét a Városházán fogadta Engert Jakabné és Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester. Szeberényi Gyula Tamás röviden bemutatta azt a 10 évvel ezelőtti projektet, aminek segítségével tudták fejleszteni leghátrányosabb területet. – Közösségi házat, játszóteret és sportudvart hoztunk létre, próbáltuk élhetővé tenni, hogy ne egy leszakadó városrésznek tűnjön – mondta az alpolgármester.

A találkozón a cigányság felzárkóztatásának kérdéseiről és lehetőségeiről beszélgettek, kiemelve, hogy a város megtesz mindent annak érdekében, hogy a Mezei Utcai Közösségi Ház környéke ne csússzon le, ne szegregálódjon.

Magyarországon jelenleg 180 Biztos Kezdet Gyerekház működik, ezek közül 107 intézmény állami támogatásból. A civil kezdeményezésű  programot 2010-ben szakmai felügyelete alá vette a helyettes államtitkárság, és országos szolgáltatássá alakította. Az intézmények által nyújtott szolgáltatás bár angol minta alapján indult el, egész Európában egyedülálló. Kecskeméten 2020 márciusától próbaüzemben, szeptembertől pedig már hivatalosan nyújt alacsony küszöbű szolgáltatást a Biztos Kezdet Gyerekház a Mezei Utcai Közösségi Házban. Az önkormányzati forrásból működő intézmény célja, hogy időben kezdje el a szegregációban élő gyerekek szocializációját. Így az óvodában, később az iskolában már kisebb hátránnyal induljanak, esélyük legyen a jobb életre.

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Ittas férfiakat fosztott ki a 15 éves fiú

Ittas férfiakat fosztott ki a 15 éves fiú

Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását egy 15 éves kiskunmajsai fiúnak,...

2021.12.01. 21:53

Fontos győzelmet arattunk az ELITE Basket ellen

Fontos győzelmet arattunk az ELITE Basket ellen

Az NBI/B zöld-csoportjának 11. fordulójában az ELITE Basket csapatát fogadta a KTE-Duna Aszfalt U...

2021.12.01. 21:51

Hamarosan befejeződik a Hetényvezér utca felújítása

Hamarosan befejeződik a Hetényvezér utca felújítása

Befejezéséhez közeledik a hetényegyházi Hetényvezér utca aszfaltozása. A végső munkálatok a ...

2021.12.01. 19:16

Esti gyors - A nap hírei egy percben

Esti gyors - A nap hírei egy percben

Nézze meg itt a nap legfontosabb kecskeméti híreit röviden!

2021.12.01. 18:32

Milyen adóváltozásokat hoz 2022?

Milyen adóváltozásokat hoz 2022?

A családokat érintő adóvisszatérítés szabályai, a 25 év alatti foglalkoztatottak kedvezménye ...

2021.12.01. 17:06

Könyvekből épült karácsonyfa az Otthon Moziban

Könyvekből épült karácsonyfa az Otthon Moziban

​Könyvkarácsonyfa díszíti az Otthon Mozi auláját. A különleges, alternatív karácsonyfát a Kóborló...

2021.12.01. 16:51

Folytatódott a Czeglédy-ügy

Folytatódott a Czeglédy-ügy

Czeglédy Csabát is beidézték az ellene és társai ellen folyó büntetőeljárás mai tárgyalására, a K...

2021.12.01. 13:57

20 kép

Mikulás Ünnepség a HI! Kecskemét keretein belül

Mikulás Ünnepség a HI! Kecskemét keretein belül

Mikulás Ünnepséggel készül a HI! Kecskemét az általános iskolás gyermekek számára Kadafalván, dec...

2021.12.01. 13:45

2021/ 46-47. hetének anyakönyvi hírei

2021/ 46-47. hetének anyakönyvi hírei

2021/ 46-47. hetének anyakönyvi hírei

2021.12.01. 11:26

Jakus István épületgépész mérnök Macskásy Árpád Életműdíjat kapott

Jakus István épületgépész mérnök Macskásy Árpád Életműdíjat kapott

A kecskeméti Jakus István kapta 2021-ben a Macskásy Árpád Életműdíjat. A szakember épületgépészet...

2021.12.01. 11:15

Decemberi éjszakai fürdőzés

Decemberi éjszakai fürdőzés

December 10-én, pénteken 21 órától ismét éjszakai fürdőzés szervez a Kecskeméti Fürdő. ...

2021.12.01. 10:44

Karácsonyi manógyár

Karácsonyi manógyár

Beléptünk az advent időszakába, az év legszebb ünnepére készül lelkileg és tettekben is mindenki....

2021.12.01. 10:29

Kifosztotta, majd ki is rabolta idős áldozatát egy kiskunhalasi férfi

Kifosztotta, majd ki is rabolta idős áldozatát egy kiskunhalasi férfi

A Kecskeméti Járási Ügyészség minősített rablás bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt...

2021.12.01. 08:23

A muay thai világversenyre készülő Antal Ferenc és edzője a KTV-ben

A muay thai világversenyre készülő Antal Ferenc és edzője a KTV-ben

Élete első muay thai (thai boksz) világversenyére készül Antal Ferenc, vagy ahogyan a sportágában...

2021.11.30. 20:20

Karácsonyig bezár a Kecskeméti Arborétum

Karácsonyig bezár a Kecskeméti Arborétum

Az adventi időszak alatt, december 1-től, egészen 25-ig nem látogatható az a Kecskeméti Arborétum...

2021.11.30. 18:43

A vízórák védelmére figyelmeztet a BÁCSVÍZ

A vízórák védelmére figyelmeztet a BÁCSVÍZ

Nem lehet megnyitni a csapot, kinyitás után nincs víz, irreálisan magas lesz a vízszámla. Ezek a ...

2021.11.30. 18:29

A nap hírei 1 percben itt:

A nap hírei 1 percben itt:

Nézze meg a nap legfontosabb kecskeméti híreit itt, 1 percben.

2021.11.30. 17:51

Családfakutatás az egyházi levéltárakban

Családfakutatás az egyházi levéltárakban

Az egyházi levéltárakban történő családfakutatásba nyerhettek betekintést hétfőn délután a Kecske...

2021.11.30. 17:05

7 kép

Winter Kúp V.3 - Jön a Nyíri kör

Winter Kúp V.3 - Jön a Nyíri kör

Harmadik fordulóhoz érkezett a WINTER KÚP, a régió legkeményebb terepkerékpárverseny-so...

2021.11.30. 15:46

Új parkolók az Árpádvárosban

Új parkolók az Árpádvárosban

Több parkolót felújít és burkolati jeleket is javít a Városüzemeltetési Kft. az Árpádvárosban. Az...

2021.11.30. 15:24

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies