Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Október 28. Csütörtök  Simon

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Én a krokodilokkal vagyok!

Szoboszlay Eszter két díjat nyert a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztiválon

Csenki Csaba

2021.10.13. 14:03

Nagy öröm és megtiszteltetés érte Szoboszlay Esztert. A kecskeméti ikeranyuka, animációs filmrendező, grafikus, tanár „Én most krokodil vagyok és felfallak” című animációs terve elnyerte a közönség kedvencének járó Aranymókus-díjat, valamint a DIGIC Pictures leginnovatívabb filmtervnek járó díját a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztiválon. Eszterrel arról beszélgettünk, hogyan lett a nyolc és fél éves Berta és Máté aranyköpéseiből nyertes filmterv. És persze a hogyantovább és meddig is felmerült.

- A helyzet az, hogy feleségemmel már évek óta követjük gyermekeid, humoros rajzokkal színesített, szösszeneteit, és jókat vidulunk rajtuk. Mi vagyunk a hetényi fan club. És úgy tűnik, egyre többen lesznek, szerte az országban, akik követik a minisztorikat. A krokodil kitört, és meg se lehet állítani… Jó kis lépés ez egy krokodilnak, de nagy lépés lehet nektek. Mesélj arról, hogy nyűgözted le a pitchfórumon a zsűrit, valamint a kis, közepes és nagy közönséget!

- Februárban láttam meg, hogy a Cinemira Gyermek- és Ifjúsági Filmfesztivál filmtervekhez írt ki pályázatot. Itt egy pitchfórumon mutatkozott be az a tíz alkotó, akiket pályázat útján választottak ki. A feltétel az volt, hogy az alkotás gyermek, vagy ifjúsági korosztálynak szóljon, és egészestés film vagy filmsorozat legyen. Így került be koratavasszal a tízbe a filmötletem. Elkészítettem egy 5 perces prezentációt az "Én most Krokodil vagyok és felfallak" című gyűjteményből, a képanyagot pedig sikerült élőben, a helyszínen olyan humorosan szöveggel alátámasztanom, hogy sikert arattam. Végül a Covid-helyzet miatt őszre tolódott a bemutatás, ugyanis mindenképp azt szerették volna a szervezők, ha látja a közönség.

Szoboszlay Eszter (balról az első) a díjjal

- Ki volt a szerencsés közönség?

- Ez egy nagyon szuper, különleges hangulatú fesztivál, ahol délelőtt bemutatták fiatal alkotók munkáit, majd mindenki megnézte a mi prezentációinkat is. Így a nézőtéren, amikor én a szakmai napon bemutatkoztam, nagyon sok gyermek és fiatal ült a szakmai zsűri és a szakma képviselői (producerek, filmes vagy animációs szakemberek) mellett. Ennek köszönhetően élőben láttam, hallottam és éreztem, hogy mennyire tetszik a közönségnek a film, és ami nagyon fontos: a bemutatók után szakmabeli emberekkel lehetett beszélgetni a megvalósításról, névjegykártyát cserélhettünk, további ötletekkel gazdagodtunk. Tulajdonképpen ez a hozadéka ennek a pitchfórumnak, hogy a film megvalósítását segítheti.

- Lassan a krokodil farkához értünk, és még nem is beszéltünk a szájáról! Hogy született meg a krokodilsztori?

- Az egész akkor kezdődött, amikor Berta és Máté, a most 8,5 éves ikergyermekeink elkezdtek beszélni, egyre több olyan szó és mondat hangzott el, amit valamiért poénosnak éreztünk, ezeket 2017 augusztusától elkezdtem lejegyezni, megrajzolni. Nem az eredeti tartalma miatt, hanem például, ha egy szót rosszul használtak, annak ettől lett egy plusz jelentése (mint a „hiába főtt krumpli” – a szerk.), vagy épp egy filozófiai tartalma attól, hogy még nem pontosan tudták a magyar nyelv szabályait, és a szókincsük is még csak alakulóban volt. Felírtuk ezeket a szösszeneteket, és mivel grafikus vagyok, elkezdtem rajzokat is készíteni hozzá. Nem igazán illusztrációk, annál is egyszerűbbek, csak hogy a gyerekeket ábrázolják, a mondatokhoz adjanak egy kis pluszt („A táj az, ami messze van és szép” Máté)

Itt kezdődött minden, 2017 augusztusában

- Hogy készültek a rajzok?

- Egy jegyzetfüzetbe. Egyszerű tollrajzok voltak, hiszen a cél, hogy gyorsan elkészüljenek. A lényeg, hogy lejegyezzem őket, nehogy ezek a mondatok elvesszenek. Gyarapodott a gyűjtemény, és arra gondoltam, én is közzéteszem a közösségi oldalon. Az lett a képregénysorozat címe, hogy „Én most a krokodilokkal vagyok és felfallak.” Ez volt ugyanis az első, amit lejegyeztem. Egy szerepjátékot játszottak a gyerekek, egyikük volt a krokodil, a másik a nyúl. Akkor futottam is egy nem annyira jól sikerült kör, amikor a közösségi oldalon próbáltam másoktól begyűjteni, hogy kinél milyen szerepeket öltenek magukra a kicsik. Azt gondoltam, jó animációs téma lehetne ez a fajta átalakulás, de abból nem lett semmi. Viszont aztán Berta és Máté maguktól elindították ezt a folyamatot.

- És elkezdődött egy sikersztori?

- Pár hónap alatt viszonylag rajongótábora lett a projektnek. Nagyon sokan nézték, az utcán megszólítottak, visszaidéztek egy-egy mondatot, és azt láttam, nagyon örülnek az oldal követői, ha születik egy-egy új szösszenet. Többen is kérdezték, miért nem készítek könyvet vagy animációs filmet a történetekből, de egy darabig úgy éreztem, hogy nagyon személyesek, és igazából a családunknak, közeli barátainknak fontosak.

- Mikor gondoltál először arra, hogy csak megjelentetnéd valahol, esteleg más formában, nem csak a közösségi oldalon?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- Egyszer támadt egy ötletem, hogy megnézem, a meglévő, körülbelül 120 kis történetet szét lehet-e témákra bontani. Amikor sikerült 13 téma köré csoportosítanom, akkor megláttam benne a filmsorozat lehetőségét, és a technikáját is. Egy jegyzetfüzet lapjain mozognának a figurák. Úgy képzelem el a forgatókönyvet, hogy egy laza szálon vezetjük végig a nézőt. Nincs olyan dramaturgiai meseszál, mint egy népmesében, itt az anya és a gyerekek egymásra való reakciói, humoros gondolatai, filozófiai gondolatai vezetik végig a nézőt a történeten. Megoldandó helyzetek merülnek fel, a négyperces epizód végén pedig valamiféle megoldás születik.

- A Kecskemétfilm Kft-nél készítetted eddigi munkáidat. Elképzelhető, hogy az „Én most krokodil vagyok és felfallak” című animációs film is ott készül majd?

- Amiket eddig készítettem, rendeztem, valóban a Kecskeméti Rajzfilmsúdióban készültek. Úgy gondolom, most is van rá esély, hogy együtt fogunk dolgozni. Ha igen, akkor a velük már mindenképp pályázni fogunk a sorozatra. Jelenleg a Nemzeti Filmintézet animációs pályázatain lehet indulni, most egy elég hosszú folyamat veszi kezdetét, de reméljük, hogy ez sikerülhet. Az biztos, hogy a mostani fesztiválon megszerzett kapcsolatok is sokat segíthetnek abban, hogy megszülessen a film.

- Édesapád, Szoboszlay Péter Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező. Milyen tanácsokkal látott el, mielőtt bemutattad a filmtervedet?

- Azt mondta, vigyázzak erre a spontaneitásra és egyszerűségre technikailag és történetfelépítésben is, mert ez nagyon jól működik.

- Megmaradhat ez a spontaneitás a következő években is? Azért a gyerekek nőnek, egyre tudatosabbak lesznek…

- Lehet, hogy véget ér, vagy átalakul ez a gyűjtési folyamat. Tulajdonképpen már ez sem az első lépcsőfok. Amikor befejezték az óvodát, volt már olyan érzésem, hogy lehet, már nem tudunk annyit felírni, hiszen nem minden pillanatot együtt élünk meg. De aztán folytatódott, sőt, ahogy tágult a világ, még színesebbé vált.

- Minden pillanatban résen kell lennetek?

- Van, aki azt mondja, nem olyan nagy dolog ez. Csak fel kell írnunk, amit mondanak, nincs vele más tennivalónk. Pedig ehhez kell egy fül, hogy kihalld a fontos dolgokat egy-egy beszélgetésből. Imit is bevontam már (Eszter férje Szikora Imre képzőművész, tanár). Van benne egy nagyfokú tudatosság részünkről, hogy kihalljuk, mi az, amivel érdemes lesz foglalkozni. Hiszen az élet nem abból áll, hogy a gyermekeink mondanak egy-egy vicces dolgot, aztán mindenki csendben mókol a következő szösszenetig. Zajlanak a mindennapok, evés, tanulás, zene, rajzolás, fürdés, fekvés… Mindig nagy a nyüzsi, itt pottyannak le véletlenszerűen a kis morzsák. És akkor, amikor meghallod, azonnal ugrani kell, kiszállni az adott helyzetből, és le kell írni! Ez egy jótanács is a szülőknek is: ha nem jegyzi le, úgyis elfelejti, aztán elvész a vidám pillanat, amit egy idő után már nem lehet visszahozni.

- Azt hiszem, jó négyes vagytok, és mindenki élvezi ezt a „munkát”.

- Nagyon segített nekem ez a krokodilos projekt, mert úgy éreztem, nem egy könnyű feladat kisgyermekes anyaként, képzőművészként és tanárként mindent úgy megvalósítani, ahogy szeretném. Az egészet egyfajta energiahiányos állapottal tudnám leírni. Ez az egész folyamat nagyon jó megoldás arra, hogy belevonódott a család is, megvalósíthattam elképzeléseket, és még a gyerekek is nagyon élvezik. Még nem mondták, hogy nem tehetem fel a közösségi oldalra, de valószínűleg eljön az a pillanat, és vége lesz. Legalábbis ennek a részének, hogy közzé lehet tenni az ő gondolataikat. Nemrég beszéltünk róla, de megnyugtattak, hogy még mehet. Aztán majd kiderül, mi lesz a közös projekt következő állomása.

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Péntektől újra kötelező a maszk a könyvtárban

Péntektől újra kötelező a maszk a könyvtárban

Október 29-től újra maszkot kell viselnie a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár látogatóina...

Felkészült a KeKo a megnövekedett igényekre

Felkészült a KeKo a megnövekedett igényekre

A Kecskeméti Közlekedési Központ felkészült, hogy igény esetén extra járatokat indítson a Közteme...

Figyeljünk a „csak egy pillanatokra”!

Figyeljünk a „csak egy pillanatokra”!

Nem csupán egyenruhás, hanem civil ruhába öltözött rendőrök is jelen lesznek a Köztemető területé...

Őszi városnéző séták Kecskeméten

Őszi városnéző séták Kecskeméten

Tematikus városnéző sétákkal vár mindenkit az ősz, no meg Kecskemét városa. Templomos, szece...

Két döntőt is játszottak a Sparisok

Két döntőt is játszottak a Sparisok

A hétvégén az ifjúsági és felnőtt korosztály számára rendeztek első osztályú országos ranglistave...

Beethoven, a pianista

Beethoven, a pianista

Zenetörténeti előadás-sorozat indul szerda este 17 órakor a megyei könyvtárban. A három alkalmon ...

Lions gálaest a látás hónapjának tiszteletére

Lions gálaest a látás hónapjának tiszteletére

A klub által hagyományosan megrendezett gálaesten az idén egy vidám színházi előadást mutatnak be...

Stúdióbeszélgetés Kerényi Józsefről - Videóval

Stúdióbeszélgetés Kerényi Józsefről - Videóval

Katkics Tamás és Vásárhelyi Dániel volt a Kecskeméti Televízió Stúdiójának vendége kedd este. A B...

Őszi Szünetelő a Cifrapalotában

Őszi Szünetelő a Cifrapalotában

Idén első alkalommal szervezte meg a Kecskeméti Katona József Múzeum az Őszi Szünetelőt. A Múzeum...

Felújítási munkálatok a Köztemetőben (videóval)

Felújítási munkálatok a Köztemetőben (videóval)

Nagy hangsúlyt kapott idén a sírhelyek kialakítása a Köztemetőben. Az elmúlt időszakban többek kö...

Letartóztatásban az embercsempészéssel gyanúsított horvát férfi

Letartóztatásban az embercsempészéssel gyanúsított horvát férfi

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte egy 28 éves horvát férfi letartóztatását, akit e...

Scoregoal: bevette Kistarcsát az U17 és az U20

Scoregoal: bevette Kistarcsát az U17 és az U20

Kedden az U17 és az U20 is folytatta szereplését a korosztályos NBI-ben. Mindkét csapatunk magabi...

A lakosság és a környező cégek számára is kedvező lehet a Dobó körúti parkolóház

A lakosság és a környező cégek számára is kedvező lehet a Dobó körúti parkolóház

A városképet meghatározó, jelentős fejlesztésekről szólt a múlt heti közgyűlés. Eldőlt, hogy park...

Egy este alatt 30 gyorshajtót fogtak a rendőrök

Egy este alatt 30 gyorshajtót fogtak a rendőrök

A kecskeméti járőrök szombaton éjszaka fokozott ellenőrzést tartottak a város közlekedésbiztonság...

Gaál József beszélt Kecskemét klímastratégiájáról a Kiemelőben

Gaál József beszélt Kecskemét klímastratégiájáról a Kiemelőben

Kecskemét önkormányzata 2020 júniusa óta tudatos városi szintű klímapolitikai tervezést folytat. ...

Scoregoal: Fájó vereség az Aramis ellen

Scoregoal: Fájó vereség az Aramis ellen

Fontos lett volna a győzelem az SG Kecskemét számára az Aramis SE elleni összecsapáson, ennek meg...

Szuhodovszki Soma: Mindent meg fogunk tenni

Szuhodovszki Soma: Mindent meg fogunk tenni

A KTE HUFBAU szerdán 18 órakor a DVSC-t fogadja a MOL Magyar Kupában, ahol így egy NBI-es rivális...

Sebességellenőrzést tartottak Bács-Kiskun megyében

Sebességellenőrzést tartottak Bács-Kiskun megyében

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóit bevonva tartottak közlekedési akciót a megye rendőrei,...

Kormánymegbízotti elismeréseket adtak át Bács-Kiskun megyében

Kormánymegbízotti elismeréseket adtak át Bács-Kiskun megyében

Kormánymegbízotti elismeréseket adott át Kovács Ernő kormánymegbízott és Dr. Zombor Attila főigaz...

Fokozott városrendészeti jelenlét a Köztemetőben - Videóval

Fokozott városrendészeti jelenlét a Köztemetőben - Videóval

​Jelentősen megnő a temetőknél a forgalom, megnehezül a parkolás mindenszentek és halottak n...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies