Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Október 21. Csütörtök  Orsolya

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Erdei Péter életműdíjat kapott Amerikában

2019.03.30. 18:44

Az Amerikai Kodály Tanárok Szervezetének (OAKE – Organization of American Kodály Educators) életműdíját vehette át néhány nappal ezelőtt Erdei Péter Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas karnagy, a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet korábbi igazgatója. A rangos elismerést azok a kivételes személyiségek kaphatják, akik kitörölhetetlen hatást gyakoroltak az Amerikában folyó, kodályi elveken alapuló zenei nevelésre.

50 évvel ezelőtt, 1969 nyarán Amerikában alakult meg az első Kodály Intézet. A Kodály Musical Training Institute (Wellesley, Massachusetts, USA) egyik társalapítója Erdei Péter volt. Az intézmény indulásának előkészítésében, majd a következő három év feladataiban is aktív szerepet vállalt: kisiskolásokat tanított, egy középiskolás lánykórust vezetett és zenetanároknak tartott továbbképzéseket. Később a kecskeméti Kodály Intézet igazgatójaként hosszú távú és gyümölcsöző együttműködést alakított ki a wellesley-i intézménnyel, illetve annak utódjával, az Amerikai Kodály Központtal (Kodály Center of America).

– Milyen előzményei voltak amerikai munkájának?

– Ötödéves egyetemista koromban – 1967 őszén – amerikai zenepedagógusok érkeztek a Zeneakadémiára, egy évig a Kodály-módszert tanulmányozták. Egyikük, Denise Bacon abba az osztályba került, ahol én tanultam. Szőnyi Erzsébet tanárnő kérésére én korrepetáltam őt, ő meg korrigálta az én gyengébb angol nyelvtudásomat. 1968 februárjában Denise azzal a lehetetlen kéréssel állt elő, hogy a diploma megszerzése után indítsak ének-zenei általános iskolát Amerikában. Az első reakcióm az volt, hogy zöldfülűként nem vállalhatom ezt a hatalmas feladatot, de ő nem tágított, még a minisztériumba is elment a szükséges engedélyeket megkérni.

– Milyen feladatok várták a tengerentúli országban?

– Az őszi hónapokban a Kodály-módszer amerikai meghonosításához szükséges zenei anyag gyűjtésével foglalkoztam. Látogattam iskolákat, óvodákat és más intézményeket, amerikai és angol népdalgyűjteményeket böngésztem, könyvtárakban ültem. 1969 januárjában azután megkezdődhetett az érdemi munka. Két első osztályban heti öt alkalommal éneket tanítottam. A mindennapos énekóráknak gyorsan híre ment, nyílt órát kellett tartanom előbb a szülőknek, azután a város zenetanárainak, majd az oktatási szakreferenseknek. A New York-i székhelyű Ford Alapítvány érdeklődését is felkeltettük, és ők 1969 nyarán – pályázat útján – 200 ezer dollárt biztosítottak arra, hogy Boston agglomerációjában létrehozzuk az első amerikai Kodály Intézetet. Támogatásuk révén épületet béreltünk, hangszereket vásároltunk, fiatal énektanárokat toboroztunk, és szeptemberben el is indult a zenepedagógiai »át«-képzés. Később, a következő tanévben már szükség volt több magyar szakemberre is, így többek között Rozgonyi Éva, Komlós Katalin, Kokas Klára és sokan mások is részt vettek ebben a munkában. Volt olyan nyári tanfolyamunk, amikor 15 magyar szakember tanított egy időben ott.

– 1972-ben visszajött Magyarországra. A térbeli távolság miatt megszakadtak amerikai kapcsolatai?

– Egyáltalán nem. Hazatérésem után két évig Debrecenben tanítottam, a Zeneművészeti Főiskola tanára és az időközben profi zenei együttessé vált Kodály Kórus másodkarnagya voltam. 1974 szeptemberétől viszont már Kecskeméten dolgoztam, ekkor kaptam meg kinevezésemet a Kodály Intézet élére. Mindig hittem abban, hogy a továbbképzésbe a magyar énektanárokat is be kell kapcsolni, emellett azonban az első években elsősorban arra törekedtem, hogy a Kodály-módszer iránt egyre erősödő nemzetközi érdeklődést tudjuk megfelelő színvonalon kielégíteni. Épp ezért a még amerikai éveim során megkezdett utat folytatva – 1970-ben, az első Kodály Szeminárium nyitókoncertjére elhoztam a mintegy hatvantagú bostoni lánykórusomat, diákjaim átütő sikert arattak Kecskeméten –  szoros kapcsolatot alakítottam ki az amerikai társintézményünkkel.

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Erdei Péter amerikai munkája immár több mint öt évtizede tart. Az elmúlt napokban is akadt dolga, kórustábort vezetett Ohióban, Columbusban. A helyi sajtóban Nemzeti Kamarakórusként (National Chamber Ensemble) említett együttesével az OAKE kongresszusának záró rendezvényén is fellépett, az esemény azonban más miatt is emlékezetes számára.

– 2019. március 21-e és 24-e között tartotta meg ez évi kongresszusát az Amerikai Kodály Tanárok Szervezete. A konferenciára több mint 500 zenetanár érkezett – az OAKE hatalmas szervezet, ma már háromezer feletti tagsággal bír –, akik szakmai előadásokon, konzultációkon és hangversenyeken vehettek részt. A négynapos rendezvényre engem is meghívtak, többek között egy zenei műhely vezetésére kértek fel: az ország középiskolai zenetanárai által kiválasztott, 16 és 18 év közötti fiatalokkal dolgoztam három napon át. A kongresszus az OAKE közgyűlésével ért véget, melynek zárókoncertjén a 36 fős kórusom is énekelt. De nemcsak az ő vezénylésük miatt léptem színpadra, az est második felében, a szervezet elnökének laudációja után ismét a reflektorfénybe szólítottak, és igen megható pillanatok közepette az OAKE életműdíját (OAKE Lifetime Achievement Award) átvehettem. Óriási megtiszteltetés ez a kitüntetés, nehéz volt megtalálnom a megfelelő szavakat, amikor megköszöntem az elismerést.

– Mivel indokolta az OAKE elnöke a díj odaítélését?

– Az elismerés átadása előtti méltató beszédében Ann Leffard megemlítette az 50 évvel ezelőtti munkámat, az első Kodály Intézet létrehozásában kifejtett tevékenységemet, illetve az azt követő, tanítással eltöltött éveimet. Szólt a későbbi két és fél évtized során a különböző amerikai egyetemeken tartott kurzusaimról, a tanárképzésben vállalt munkámról és természetesen a magyarországi feladataimhoz kötődő, kapcsolatépítő erőfeszítéseimről. Az OAKE elnöke úgy vélte, komoly szerepem volt abban, hogy az évek, évtizedek során egyre népesebb lett a Kodály-szakértők tábora, és ma már a legtöbb amerikai egyetem zenepedagógiai tanszékén – ha nem is tantárgyként, de mint kurzus feltétlenül – helyet kap a Kodály-koncepció megismertetése.

– Az Amerikában most kapott életműdíj a KÓTA januári, hasonló kitüntetése, illetve a Magyar Művészeti Akadémia tavalyi Zeneművészeti-díja után a harmadik elismerés, amelyet rövid időn belül átvehetett.

– Az idő múlására emlékeztetnek engem ezek az elismerések. 50 évvel ezelőtt alapítottuk meg az amerikai Kodály Intézetet, a kecskeméti intézmény idén nyáron tartja a 30. szemináriumát, én meg már erősen közeledek a 75-höz. Igen nagy megtiszteltetésnek érzem és nagy öröm volt átvenni ezeket a díjakat, ugyanakkor egyfajta fokozott felelősségre is felhívták a figyelmemet: amíg még kapok lehetőségeket az élettől, azokat a tőlem telhető legnagyobb intenzitással és legjobb minőségben kell elvégeznem!

Varga Géza

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Légy hős, ments életet

Légy hős, ments életet

Az Újraélesztés Világnapja alkalmából tartottak ma (szerda) workshopot a Kecskeméti Táncsics Mihá...

2021.10.20. 20:15

10 kép

Nyílt napon mutatkozik be a Neumann János Egyetem

Nyílt napon mutatkozik be a Neumann János Egyetem

​Nyílt nappal és a Lányok Napjával is várja két napon keresztül a pályaválasztás előtt álló diáko...

2021.10.20. 18:11

Forray Gábor: A keretet erősnek tartom

Forray Gábor: A keretet erősnek tartom

Másfél év után tér vissza a Duna Aszfalt-DTKH Kecskeméthez Forray Gábor. A szakember azt követően...

2021.10.20. 14:38

Az oltópontok ünnepi nyitvatartása

Az oltópontok ünnepi nyitvatartása

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház kecskeméti oltópontjainak (Bőrgondozó Intézet, Rendelőintézet, ...

2021.10.20. 13:45

Összeírják a kutyákat Kecskeméten

Összeírják a kutyákat Kecskeméten

Három év után – az állatok védelméről szóló törvény előírásainak megfelelően - ismét összeí...

2021.10.20. 11:17

Esélyteremtési Bizottság: jelentős fejlesztés a szociális ágazatban

Esélyteremtési Bizottság: jelentős fejlesztés a szociális ágazatban

Jelentős béremelés és fejlesztés zajlott le az önkormányzat szociális ágazatában. Ez hangzott ked...

2021.10.20. 11:08

Közeleg a halottak napja, így készülnek rá a köztemetőben

Közeleg a halottak napja, így készülnek rá a köztemetőben

A mindenszentek és a halottak napjának temetői rendjéről adott részletes tájékoztatást ...

2021.10.20. 10:33

Zsinórban negyedik meccsét is megnyerte a KTE-Duna Aszfalt U23

Zsinórban negyedik meccsét is megnyerte a KTE-Duna Aszfalt U23

Kedden este a Békés ellen folytatta a bajnokságot az NBIB zöld-csoportjában a KTE-Duna Aszfalt U2...

2021.10.20. 10:28

Őszi szünet, mindenszentek, óraátállítás - változik a buszmenetrend

Őszi szünet, mindenszentek, óraátállítás - változik a buszmenetrend

Az október 23-i nemzeti ünnep és a mindenszentek körüli közlekedési rendről tett közzé tájékoztat...

2021.10.19. 19:45

Újra MKT Business Szerda – ezúttal Tormási Attilával

Újra MKT Business Szerda – ezúttal Tormási Attilával

Folytatódik a Neumann János Egyetemen a korábban sikeressé vált MKT Business Szerda előadássoroza...

2021.10.19. 18:59

Dráguló alapanyagok mellett is sikeresek maradhatnak a kecskeméti cégek

Dráguló alapanyagok mellett is sikeresek maradhatnak a kecskeméti cégek

A magyar cégek egyértelmű nyertesei lehetnek a világszerte tomboló gazdasági válságnak. Bár az al...

2021.10.19. 18:50

Ez van: Szamódy Zsolt Olaf kiállítás a Fotográfiai Múzeumban

Ez van: Szamódy Zsolt Olaf kiállítás a Fotográfiai Múzeumban

Szamódy Zsolt Olaf fotográfus munkáiból nyílt kiállítás Ez van címmel a Magyar Fotográfiai Múzeum...

2021.10.19. 18:02

45 kép

Újra a négy evangélista szobra díszíti a Nagytemplomot

Újra a négy evangélista szobra díszíti a Nagytemplomot

Mérföldkőhöz érkezett a Nagytemplom felújítása. Helyére került a négy apostol szobra. Máté, Márk,...

2021.10.19. 17:03

44 kép

Százéves a Nagytemplom Benedictus Kórusa

Százéves a Nagytemplom Benedictus Kórusa

Tavaly lett százéves a kecskeméti nagytemplom Benedictus Kórusa. A pandémia miatt nem tudtak mélt...

2021.10.19. 16:01

Szakmai napon mutatták be a skill labor működését

Szakmai napon mutatták be a skill labor működését

Ünnepélyes átadóval és szakmai nappal is megünnepelte a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház a múlt hé...

2021.10.19. 15:44

25 kép

Az MKOSZ szerződteti Váradi Kornélt, Forray Gábor visszatér

Az MKOSZ szerződteti Váradi Kornélt, Forray Gábor visszatér

Óriási megtiszteltetés érte Váradi Kornélt, vele együtt pedig a kecskeméti kosárlabdát. A Magyar ...

2021.10.19. 14:38

Különleges meglepetést kaptak a kecskeméti rendőrök

Különleges meglepetést kaptak a kecskeméti rendőrök

A kecskeméti gyerekeknek már második alkalommal sikerült meglepnie a megyeszékhelyi rendőröket. ...

2021.10.19. 14:26

Nyolc új helyre kerülhetnek térfigyelő kamerák

Nyolc új helyre kerülhetnek térfigyelő kamerák

Nyolc új helyszínen bővülne Kecskemét térfelügyeleti kamerarendszere a Kecskemét Közbiztonságáért...

2021.10.19. 14:24

Kijött a napelemes pályázat szabályrendszere

Kijött a napelemes pályázat szabályrendszere

Lényegesen megváltoztak a jogosultsági feltételei az uniós lakossági napelemes pályázatnak. A vég...

2021.10.19. 14:17

Hangszerkettősök a Kodály Iskolában

Hangszerkettősök a Kodály Iskolában

Három koncertből álló hangversenysorozatot hirdetett a kecskeméti Kodály Iskola a Nemzeti Kulturá...

2021.10.19. 14:00

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies