Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Február 24. Szerda  Mátyás

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna

Érdemes lesz vonatozniuk a hetényieknek - Videóval

2020.12.11. 12:47

A Hetényegyháza–Kecskemét között december 13-tól életbelépő menetrendi változásokról tartott pénteken délben online sajtótájékoztatót Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere és dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Ahogyan korábban írtuk, a december 13-i menetrendváltástól több előnyös változás is érinti a kecskeméti közösségi közlekedést. Hetényegyháza és Kecskemét között ötször több, 11 pár vonat fog közlekedni munkanapokon, mint eddig. Az új járatok többnyire reggel 6 óra és 8:30 között, délután pedig 14 és 19 óra között bővítik a kínálatot már jövő héten hétfőtől. A MÁV-START és a Kecskeméti Közlekedési Központ (KeKo) közötti korábbi megállapodásnak megfelelően 13-án, vasárnaptól a Kecskemét helyi közlekedésére érvényes bérleteket elfogadja a vonatokon a MÁV-START a Kecskemét—Lajosmizse—Budapest vonal Kecskemét és Hetényegyháza, valamint a Kecskemét—Szolnok vonal Kecskemét és Kisfái közötti szakaszán. A fejlesztések célja, hogy többen és egyszerűbben vegyék igénybe a helyi és agglomerációs közösségi közlekedést, ennek köszönhetően csökkenhet a forgalom, az autók, a torlódások száma a településrészeket összekötő utakon.

Online sajtótájékoztatón jelentette be Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere a legújabb fejlesztéseket, melyek főként a Kecskeméten és elővárosában dolgozókat és tanulókat érintik.

December 13-tól 31-ig a KeKo által kiállított havi, 30 napos, éves összvonalas, továbbá tanulói, nyugdíjas, valamint a Kecskemét Kártya negyedéves bérleteket –kísérleti jelleggel – a vonatokon is elfogadják Kecskemét és Hetényegyháza, valamint Kecskemét és Kisfái között. A január 1-jétől bevezetendő új, Kecskemét közigazgatási határán belül vagy helyi díjszabással igénybe vehető elővárosi és regionális autóbuszjáratok járművein is érvényes kombinált díjtermékeket szintén felhasználhatják az utasok a két viszonylat között.

Egyelőre a bérlettípusok nyomdai úton előállítva a kecskeméti közlekedésszervezőnél vásárolhatók meg, és így fogadhatók el a vonatokon is, de jövőre megvizsgálják a közlekedési szolgáltatók, hogy milyen módon lehet megvalósítani a díjtermékek MÁV-START által történő értékesítését.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere elmondta: Az elővárosi közösségi közlekedés fejlesztése minden nagyvárosnak jól felfogott érdeke. A gépkocsival utazók számára valós alternatívát kell kialakítani. Az ilyen fejlesztéseknek környezetvédelmi szempontból, a város élhetőségének fenntartása érdekében több évtizedes kihatása van.  Kecskemét esetében Hetényegyháza kiemelt szerepet kapott. A 13 ezres lélekszámú városrész és Kecskemét között naponta átlagosan 8000 gépkocsi közlekedik, folyamatosak a torlódások, nem ritka az 50 perces utazási idő. Mindezek enyhítése érdekében az önkormányzat, a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft., a KTI Személyszállítási Közszolgáltatási Igazgatóságának Közszolgáltatási Központja, valamint a MÁV Zrt., és a MÁV-START Zrt.  hosszú ideig dolgozott közösen azon, hogy Hetényegyháza és Kecskemét között a vasúti személyszállítás menetrendjének bővítésével valós alternatívát tudjon nyújtani a személygépjárművel közlekedőknek. Mára eljutottunk odáig, hogy a 2020. december 13-án életbe lépő országos menetrendváltozás időpontjától, munkanapokon a szolgáltatásbővítés megvalósul. Ehhez azonban arra volt szükség, hogy a helyi autóbusz és személyvonat közlekedést is összehangoljuk, új helyi számozott autóbuszvonalakat vezessünk be, összhangban a vasúti menetrend változásával, tehát szintén december 13-tól.

Hetényegyházán, a vasútállomásra rá- és elhordást biztosító új helyi autóbuszvonalak lesznek 353-as és 354-es számmal. A járatokon midibusz méretű járművek, 2 db új, 18 személyes Mercedes típusú autóbusz közlekedik majd, körjáratként, vasútállomástól vasútállomásig, érintve a kijelölt megállóhelyeket. A 353-as (északi) vonal járatai a Tamási Áron, Kikelet és Alkotmány utcákat is érintik . A 354-es (déli) vonal járatai a Kossuth Lajos, Miklós Gyula, Darányi Ignác utcákat is érintik. Szintén új a 350-es vonal, amely Kecskeméten a Máriaváros és a Széchenyiváros között közlekedik, biztosítva a városon belüli továbbutazást. Ezek a járatok szintén a vonatközlekedéshez igazodnak és a máriavárosi vasútállomás épületétől indulva a Tatársor – Jász utca – Nyíri út – Március 15. utca – Irinyi utca – Akadémia krt. – Nyíri út – Hétvezér utca – Tatársor útvonalon közlekednek.  Ezzel megoldottá válik pl.: a Hetényegyházán lakó, de a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium, a Kecskeméti Szakképzési Centrum Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, és a Kecskeméti Bolyai János Gimnáziumban tanulóknak a mainál magasabb színvonalú kiszolgálása is, valamint a Nyíri úti kórház környezete is. Az új vonalak éves futásteljesítménye megközelíti a 60000 kilométert. A működési költségek a város jövő évi költségvetésében rendelkezésre állnak.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Kecskemét fontos csomóponti szerepet tölt be a vasúti közlekedésben, és ezért is előnyös mindenki számára, hogy a várossal kötött megállapodás tervei fokozatosan megvalósulnak. A kecskeméti fejlesztések tapasztalatai mintául szolgálnak majd a nagyobb megyeszékhelyek elővárosi közlekedésének javításához, szolgáltatási színvonaluk emeléséhez. A MÁV minden erejével azon dolgozik, hogy az utasai számára modern és kényelmes szolgáltatást alakítson ki a következő években. Az autósok vasútra csábítása mindenkinek kölcsönösen előnyös, mert ezáltal csökkennek a városokban és a bevezető közutakon a dugók, javul a levegő minősége, csökken a zaj, ezáltal élhetőbb lesz a környékük, mindemellett egyre többen veszik igénybe a környezetbarátabb közösségi közlekedést.

A Kecskemét városával közös célok érdekében 2019-ben P+R, B+R kerékpártárolót épített a MÁV a vasútállomás mellé. A tavaly ötezer utas által igénybe vett hetényegyházi állomáson pedig elkezdte felújítani az épületet a vasúttársaság és bővíti a peron kapacitását. A közös fejlesztési tervek között szerepel biciklitárolók, parkolóhelyek, valamint egy buszforduló létesítése. A máriavárosi peront pedig már felújította a MÁV.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A kecskeméti vasútállomásnak jelentős forgalma van, évente (az idei járványhelyzetet leszámítva) csaknem másfél millió utas fordul meg, naponta átlagosan 70 személyszállító vonat indul és érkezik. Budapest, Cegléd, Szolnok, Kiskunfélegyháza és Szeged felé, illetve ezekbe a városokból utaznak legtöbben. Folyamatos a fejlődés a várost érintően. 2019 tavaszától a reggeli időszakban új sebes- és gyorsított vonatok közlekednek a megyeszékhely és a főváros között, rövidebb menetidővel, reggelente átlagosan 30, napközben 60 percenkénti gyakorisággal.  

Tavaly októbertől a vasútállomásra érkezők biztonságos és kényelmes parkolását segíti a 65 személygépkocsi és 50 kerékpár tárolására alkalmas parkoló, amit a vasúttársaság saját forrásból épített az önkormányzattal együttműködésben. Rá egy hónapra, november közepén a MÁV-START, Kecskemét önkormányzata és a Kecskeméti Közlekedési Központ között létrejött együttműködési megállapodás teremtette meg annak feltételeit, hogy a megyeszékhely és a vasúttársaság közösen alakítsa a lakosságot érintő vasúti közlekedést, elfogadja egymás díjtermékeit. Az együttműködés legfőbb célja – a kormányzati, önkormányzati és szolgáltatói célkitűzéseknek megfelelően – a Kecskemétet érintő közösségi közlekedés összehangolása, hogy valós alternatívát nyújtsanak az egyre növekvő gépjármű közlekedéssel szemben.

A közös célok érdekében a 2019-es megállapodás alapján a közlekedési hálózatot, az infrastruktúrát és az utasforgalmat vonzó létesítményeket érintő fejlesztések elképzeléseit a két vállalat megosztja egymással, hogy összehangolt koncepciókat dolgozzanak ki Kecskemét közösségi közlekedési kiszolgálására vonatkozóan a helyi, a regionális és a távolsági utazási igények magas színvonalú, hatékony kielégítése érdekében.

A kölcsönös bérletelfogadás mellett a másik jelentős hozadéka az együttműködésnek, hogy december 13-i menetrendváltástól Kecskemét és Hetényegyháza között munkanapokon kilenc pár vonattal, 11 párra bővül a kínálat, ezáltal tovább erősödik a vasút szerepe Kecskemét elővárosi és helyi közlekedésében.

Zömében 6 óra és fél 9 között a reggeli, illetve 14 és 19 óra között a délutáni csúcsidőben eltérő időközönként, 15-40 percenként indulnak a vonatok. Négy köztes megállóhellyel (Úrihegy, Miklóstelep, Kecskemét-Máriaváros, Kecskemét alsó) is tartani tudják a 17-18 perces menetidőt a vasútállomásig, amely versenyképes az akár 40-50 perces közúti eljutási idővel. Kecskemét-Máriaváros pedig 10 perc alatt elérhető a vasúton. A Bz motorvonatokon hatvanan utazhatnak (44 ülőhely), de igény esetén a kapacitás bővíthető. A menetrendváltástól már a klímával felszerelt Bz járműveket állítja forgalomba a vasúttársaság.

A bérletelfogadással kapcsolatban érintett másik vonalon, Kecskemét vasútállomás és Kisfái között hét, ellenkező irányba nyolc vonat jár naponta. Ezek 14 perc alatt teszik meg az utat Alsóúrrétnél megállva, közúton csúcsidőben akár 20-30 percbe is telik ugyanez. Kecskemét és Hetényegyháza között mintegy nyolcezren, Kecskemét és Kisfái között közel hetvenezren utaztak tavaly, a bevezetett új intézkedések révén az utasszámok fokozatos emelkedésére lehet számítani.

A Kecskemét—Lajosmizse—Budapest vonalon Kecskemét és Hetényegyháza, valamint a Kecskemét—Lakitelek—Szolnok vonalon Kecskemét és Kisfái között a következő bérleteket fogadják el a vonatokon december 31-ig:

 • Összvonalas havi bérlet,
 • Tanuló havi bérlet
 • Nyugdíjas havi bérlet,
 • Összvonalas 30 napos bérlet,
 • Tanuló 30 napos bérlet
 • Nyugdíjas 30 napos bérlet,
 • Összvonalas Kisgyermekes havi bérlet
 • Kisgyermekes 30 napos bérlet,
 • Tanuló 5 hónapos bérlet,
 • Összvonalas Negyedéves bérlet,
 • Tanuló Negyedéves bérlet
 • Nyugdíjas Negyedéves bérlet,
 • Kecskemét Kártya - Negyedéves bérlet,
 • Éves összvonalas bérlet,
 • 498/2013. (XII. 29.) Korm. rendelet szerinti, Felek által kiállított igazolások.

2021. január 1-től életbe lépő új, Kecskemét közigazgatási határán belül vagy helyi díjszabással igénybe vehető elővárosi és regionális autóbuszjáratok járművein is érvényes kombinált díjtermékeket szintén felhasználhatják az utasok Kecskemét és Hetényegyháza, valamint Kecskemét és Kisfái között. Ezek a kombinált díjtermékek a következők:

 • Kombinált 30 napos bérlet,
 • Kombinált Tanuló 30 napos bérlet,
 • Kombinált Nyugdíjas 30 napos bérlet,
 • Kombinált Kisgyermekes 30 napos bérlet,
 • Kombinált havi bérlet,
 • Kombinált Tanuló havi bérlet,
 • Kombinált Nyugdíjas havi bérlet,
 • Kombinált Kisgyermekes havi bérlet,
 • Kombinált 90 napos bérlet,
 • Kombinált Tanuló 90 napos bérlet,
 • Kombinált Nyugdíjas 90 napos bérlet,
 • Kombinált Kecskemét Kártya 90 napos bérlet,
 • Kombinált éves bérlet,
 • 498/2013. (XII. 29.) Korm. rendelet szerinti, Felek által kiállított igazolások.

A fenti bérlet típusok csak akkor fogadhatók el, ha nyomdai úton állították elő őket.

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Engert Jakabné volt a Kiemelő vendége

Engert Jakabné volt a Kiemelő vendége

Engert Jakabné alpolgármester, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke a Kecskeméti Televízió s...

2021.02.24. 20:02

Megkapták az ismétlő oltásokat is a Margaréta Otthonban (videóval)

Megkapták az ismétlő oltásokat is a Margaréta Otthonban (videóval)

A mai napon befejeződött az dolgozók és ellátásban részesülők oltása a kecskeméti Szociális intéz...

2021.02.24. 18:38

Lángolt egy autó a Nyíri úton

Lángolt egy autó a Nyíri úton

Kocsitűz miatt riasztották a tűzoltókat a Nyíri útra szerdán délután - tájékoztatott a Bács-...

2021.02.24. 15:28

Újabb komoly összecsapás vár a ScoreGoalra a felsőházban

Újabb komoly összecsapás vár a ScoreGoalra a felsőházban

A Bajnokok Ligájától már búcsúzó, ám a magyar bajnoki aranyéremről álmodozó MVFC Berettyóújfalu é...

2021.02.24. 14:20

eLOMI: elektronikai hulladékgyűjtő akció a Széchenyivárosban

eLOMI: elektronikai hulladékgyűjtő akció a Széchenyivárosban

Március 1. és 5. között rendezik meg az eLOMI elektronikai hulladékgyűjtő akciót a Széchenyiváros...

2021.02.24. 14:06

Wittmann gyógyul és büszke a válogatottra

Wittmann gyógyul és büszke a válogatottra

Január végén szenvedett bokasérülést a ZTE elleni győztes meccsen Wittmann Krisztián, ám csapatka...

2021.02.24. 12:08

Feltörte a kocsit, 900 ezer forintot talált benne

Feltörte a kocsit, 900 ezer forintot talált benne

A gyanú szerint a kecskeméti férfi egy gépkocsifeltöréssel közel egymillió forintot zsákmányolt. ...

2021.02.24. 10:54

Dr. Salacz László a veszélyhelyzet meghosszabbításáról - Videóval

Dr. Salacz László a veszélyhelyzet meghosszabbításáról - Videóval

A parlament tegnap a veszélyhelyzet meghosszabbítása mellett döntött további 90 napig. Sokan téve...

2021.02.23. 20:26

Kihirdették a KIO plakáttervező pályázatának eredményét

Kihirdették a KIO plakáttervező pályázatának eredményét

A Hírös Agóra Ifjúsági Otthon kihirdette a  Magyar Széppróza Napja alkalmából meghirdet...

2021.02.23. 19:50

Haladékot kapnak a járuléktartozók - Videóval

Haladékot kapnak a járuléktartozók - Videóval

Március 10-ig haladékot kapnak járulékügyük intézésére azok, akiknek a társadalombiztosítási törv...

2021.02.23. 18:47

Táncra perdültek, annyira várják a nyitást

Táncra perdültek, annyira várják a nyitást

Vidám tánccal, zenével erősítették a mihamarabbi nyitásba vetett bizalmukat, optimizmusukat a Hír...

2021.02.23. 16:02

Egy hajléktalan tört be a Centrum Áruház órás üzletébe - Videóval

Egy hajléktalan tört be a Centrum Áruház órás üzletébe - Videóval

Egy tuja alatt lapult meg az a férfi, aki a gyanú szerint pár perccel korábban tört be egy kecske...

2021.02.23. 15:44

20 kép

A cafeteria rendszer előnyei álltak az iparkamara előadásának középpontjában - Videóval

A cafeteria rendszer előnyei álltak az iparkamara előadásának középpontjában - Videóval

A vállalkozások számára fontos munkavállalóik elégedettsége, munkájuk elismerése, amelynek e...

2021.02.23. 12:51

Anyakönyvi hírek - 2021/7. hét

Anyakönyvi hírek - 2021/7. hét

2021. hetedik hetének anyakönyvi hírei.

2021.02.23. 11:03

Egy tuja alatt lapult a betörő

Egy tuja alatt lapult a betörő

Egy tuja alatt lapult meg az a férfi, aki a gyanú szerint pár perccel korábban tört be egy boltba...

2021.02.23. 10:53

Fodrászhoz mennek a Boldogasszony Rózsakert futórózsái

Fodrászhoz mennek a Boldogasszony Rózsakert futórózsái

Itt a jó idő, megkezdődnek a kecskeméti Boldogasszony Rózsakert tavaszi munkálatai. Első lépésben...

2021.02.23. 10:40

Asztalitenisz: esélyesek ellen vesztett a Spari

Asztalitenisz: esélyesek ellen vesztett a Spari

A hétvégén nehéz feladat előtt álltak a Sparis játékosok, mivel a bajnokságot vezető Mezőberény é...

2021.02.23. 10:26

Az útra folyó salétromsav miatt sérült meg két mentős Kecskeméten - Videóval

Az útra folyó salétromsav miatt sérült meg két mentős Kecskeméten - Videóval

A Kecskeméti Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége mia...

2021.02.23. 07:59

Kitüntetésekre tehet javaslatot

Kitüntetésekre tehet javaslatot

Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése az elmúlt években több kitüntetést is alapított. Most ezek...

2021.02.23. 07:10

Férfi röplabda Magyar Kupa - Kaposvári előny az elődöntőben

Férfi röplabda Magyar Kupa - Kaposvári előny az elődöntőben

A Kaposvár hazai pályán 3-0-ra legyőzte a Kecskemétet a férfi röplabda Magyar Kupa elődöntőj...

2021.02.22. 20:26

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies