Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Május 18. Kedd  Erik

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Erőteljesen, tisztán, trendin! - haladjunk tovább a zöld buszokkal - Videóval

2021.05.04. 12:20

A Zöld Busz mintaprojektről tartott tájékoztatót Steiner Attila államtitkár és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester ma (kedden) délelőtt a Szent István-szobor mellett. Az eseményen többek között részt vett Szeberényi Gyula Tamás, Homoki Tamás, Kossa György elnök vezérigazgató az Inter Tan-Ker Zrt.-től, Hári Ernő, a KeKo igazgatója. A tájékoztató után a résztvevők kipróbálták az új elektromos buszt néhány megálló erejéig.

Élménybuszozásra hívta ma délelőtt Szemereyné Pataki Klaudia és Steiner Attila államtitkár a kecskeméti lakosságot. Ahogyan arról már korábban többször beszámoltunk, a Zöld Busz Program keretében Kecskeméten is új busz indult útnak, melyet május 18-ig ingyenesen vehet igénybe a lakosság. Klímapolitikailag kiváló lehetőség nyílt a zöld busz mintaprojekt által, hogy közösen nyissunk teret egy környezetbarát közlekedési módnak.

- A magyar klímastratégia célja, hogy 2050-re egy klímasemleges országot tudjunk megvalósítani, zöld úton járni és energiafüggetlenségünket erősíteni. Ne csak beszéljünk, hanem cselekedjünk is ezen célok megvalósításáért! - nyilatkozta Steiner Attila államtitkár.

Már több mint egy éve zajlik a klíma és természetvédelmi akcióterv megvalósítása, melynek zászlóshajó programja a Zöld Busz Program. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a további célok között határozta meg a fenntartható növekedés, a klímavédelem, az elektromobilitás ösztönzését: hogy energiatakarékosabban, gazdaságosabban, tisztábban és még inkább környezetbarát módon tudjunk utazni ezúttal már Bács-Kiskun megyében is. A program életbelépését, mely hosszútávú elköteleződés, egy bevezető demonstrációs szakasz előzi meg, egyhónapos teszt-időszak alatt próbálhatja ki az utazóközönség a buszokat. Hiszen minden jóérzésű ember számára fontos a környezetkímélőbb életvitel.

Eredetileg az akciótervben 8 városban és egy kiemelt régióban tervezték a mintaprogramot, azonban olyan sikeres volt a projekt, hogy meghosszabbítását és kibővítését tervezik 2022 márciusig.

Fontos, hogy a közösségi közlekedést aktívan használó lakosok, minden korosztály testközelből megismerhesse a környezetbarát, zöld közlekedést, rendelkezzen saját személyes tapasztalattal.

Magyarországon a szén-dioxid-kibocsátás ötödéért felel a közlekedési szektor, s ezen belül ennek az ötödnek a 98 százalékáért a közúti közlekedés a felelős, éppen ezért találtuk ki ezt a programot, mely segít abban, hogy zöldítsük a közlekedést.

Eddig Debrecenben, Békéscsabán, Nyíregyházán, Székesfehérváron, Zalaegerszegen voltak mintaprojektek tapasztalatot szerezni a helyi adottságok között a buszok üzemeltetését illetően, visszajelzést kapni az utasok részéről, valamint hogy a közösségi szolgáltatóknak hogyan ment az üzemeltetés. Az eltérő infrastrukturális feltételek, változó földrajzi adottságok, üzemeltetési tapasztalatok hozzájárulnak a még hatékonyabb üzemeltetéshez - mondta Steiner Attila államtitkár.

Az itt Kecskeméten május 18-ig ingyenesen kipróbálható busz Zalaegerszegről került hozzánk, így most a dombos vidék után sík terepen is kipróbálható. Az elektromos buszok töltése is tesztelés alá kerül, különböző gyártóknak a töltőit próbálják ki.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Az első heti demonstrációs adatok alapján bebizonyosodott, hogy egyetlen elektromos autóbusz 930 kg szén-dioxid-kibocsátástól óvja meg a várost. Körülbelül 13 fát tudunk ily módon tehermentesíteni szén-dioxid-megkötésben.

Nagyon fontos az üzemeltetés kérdése: egy dízelbusz esetében az üzemeltetési átlagköltség 107 Ft, elektromos busz esetén 38,5 Ft az eddigi tapasztalatok alapján. Az üzemeltetett buszok átlagéletkorára és üzemanyag-kibocsátására nagyon jó hatással van a program. Az utazási szolgáltatások minősége is sokat fog javulni. Nagyon csendes, wifi-szolgáltatással ellátott buszokról van szó. A közép- és hosszútávú célok között szerepel: minél több városban, minél több elektromos buszt letesztelni, ezért különített el jelentős forrásokat, mintegy 35 milliárd forintot az Innovációs és Technológiai Minisztérium a zöld-közlekedés népszerűsítésére. A következő demonstrációs helyszín Szolnok - mondta Steiner Attila.

Az államtitkár kiemelte, hogy a projektnek fontos iparfejlesztési lába is van, hiszen Magyarország nagy hagyományokkal rendelkezik a buszgyártásban, bízik benne, hogy ezzel a programmal segítenek beindítani újra a buszgyártást, hogy akár regionális vagy európai szinten is versenyképessé válhasson.

Hangsúlyozta mindannyiunk közös felelősségét az élhető lakókörnyezetért, s hogy az utókorra is át tudjuk mindezt hagyományozni. Arra buzdítja a kecskeméti lakosokat, hogy próbálják ki az elektromos buszt, hogy legyen személyes élményük róla.

Szemereyné Pataki Kaudia polgármester asszony megköszönte a lehetőséget, hogy a kezdeményezés által városunk is szavak helyett „a tettek mezejére léphetett” az ügyben.

Negyedik éve folyik Kecskemét tömegközlekedésének megreformálása, és az elsődleges cél a kecskeméti tömegközlekedés népszerűsítése, valamint mindenki számára elérhetővé tétele. A zöld busz trendi, kedvelhető, megóvja környezetünket, segíti mindennapjainkat, könnyen használható. 

 

Az elmúlt két hét tapasztalatát összegezve: a trendiség a fiatalok és a kisgyermekes családok körében meghozta gyümölcsét, hiszen ez a zöld busz kedvelt, nagyon jó komfortérzetet biztosító közlekedési formává vált - fogalmazott a polgármester.

Kecskeméten ennek az élménynek az előzményét a hibrid buszok jelentették, ezt sikerült tovább fokozni. Haladnunk kell a technológiával, s azokat be kell építeni a mindennapjainkba. Következő terv a hibrid buszok lecserélése, valamint a néhány éve bevezetett minőségi tömegközlekedés továbbfejlesztése. Szükség van a változásra, hiszen robbanásszerűen megnőtt az autótulajdonosok száma Kecskeméten. A korszerű és újszerű, élményt adó tömegközlekedés biztosításával ellensúlyozhatóak a parkolás, az autófenntartás kérdéskörében felmerülő problémák is. Ebben a közös küldetésben a szakpolitika is olyan irányelvet alakított ki, mely igazodik a vidék stratégiai irányához is. Várjuk a további fejlődési lehetőségeket a támogató partnerekkel együtt, hogy erőteljesen, tisztán, trendin tudjunk megjelenni a tettek mezején! - hangsúlyozta Szemereyné Pataki Klaudia.

 

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

 Futás és kerékpározás nemes célért

Futás és kerékpározás nemes célért

A Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. jótékonysági futást hirdetett munkatársai körében. A telje...

2021.05.18. 15:14

A Neumann János Egyetem is csatlakozott a a Területi Innovációs Platformhoz

A kecskeméti Neumann János Egyetem is csatlakozott a Területi Innovációs Platformhoz. A Nemzeti K...

2021.05.18. 14:55

Így tartanak nyitva a piacok a pünkösdi hétvégén

Így tartanak nyitva a piacok a pünkösdi hétvégén

Pünkösd vasárnap, május 23-án a kecskeméti piacok nyitva tartanak - derült ki az I...

2021.05.18. 14:54

Próbababát próbált rabolni a kecskeméti tolvaj

Próbababát próbált rabolni a kecskeméti tolvaj

A Lajosmizsei Rendőrőrs nyomozói eljárást folytatnak egy kecskeméti férfival szemben, aki lopni i...

2021.05.18. 10:06

Továbbra is kedvező a szennyvízvizsgálat eredménye Kecskeméten

Továbbra is kedvező a szennyvízvizsgálat eredménye Kecskeméten

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adatai szerint, országosan további koronavírus-konc...

2021.05.18. 08:38

Fondorlatos követelés-behajtás: öt teherautót lopott el a magánnyomozó

Fondorlatos követelés-behajtás: öt teherautót lopott el a magánnyomozó

A Kecskeméti Járási Ügyészség jelentős értékre elkövetett lopás és bűnpártolás miatt emelt vádat ...

2021.05.18. 08:16

KeKo - Új és megszűnő buszjáratok, megállóhely átnevezések

KeKo - Új és megszűnő buszjáratok, megállóhely átnevezések

A Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. június 1-től új menetrendet vezet be, amely több vonalon is...

2021.05.18. 06:45

Az utolsó leheletig küzdött az SG Kecskemét Futsal

A tét nagy volt a hétfői összecsapáson mindkét gárda számára, hiszen a győztes együttes játszhat ...

2021.05.17. 20:41

Virágokat osztottak a széchenyivárosi képviselők - videóval

Virágokat osztottak a széchenyivárosi képviselők - videóval

Május 1-jén vette kezdetét a „Virágos Széchenyivárosért” program. A versenyt a Szövet...

2021.05.17. 20:08

Közlekedik a család: nyerjen egy személyautót!

Közlekedik a család: nyerjen egy személyautót!

Jelentkezzen Ön is a rendőrség által szervezett, országos közlekedésbiztonsági vetélkedőre, amely...

2021.05.17. 18:45

Bajnok lett a KTE-Piroska Szörp!

Bajnok lett a KTE-Piroska Szörp!

A férfi kézilabda NB I/B keleti csoportjában már a 21. fordulóban eldőlt a bajnoki cím és a felju...

2021.05.17. 18:37

Újabb Janssen szállítmány érkezett - videóval

Újabb Janssen szállítmány érkezett - videóval

A múlt heti szállítmány után, ezen a héten újabb Janssen szállítmány érkezett a Bács-Kiskun Megye...

2021.05.17. 16:26

14 kép

A Liverpool igazolta le a 14 éves kecskeméti focistát

A Liverpool igazolta le a 14 éves kecskeméti focistát

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, a Premier League-ben szereplő Liverpool FC utánpótlá...

2021.05.17. 13:36

Kiváló eredményekkel zárul a foglalkoztatási paktum Kecskeméten

Kiváló eredményekkel zárul a foglalkoztatási paktum Kecskeméten

2021. augusztus 15-én véget ér a TOP-6.8.2-15-KE1-2016-00001 azonosítószámmal jelölt „Helyi...

2021.05.17. 13:00

Kecskeméti úszó sikerek a VIII. Gyarmati Kupán

Kecskeméti úszó sikerek a VIII. Gyarmati Kupán

A BÁCSVÍZ KVSC úszó szakosztályának kecskeméti versenyzői 15 arany, 13 ezüst és 14 bronzérme...

2021.05.17. 11:04

Ismét van személyes ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban

Ismét van személyes ügyfélfogadás a polgármesteri hivatalban

Mától, vagyis május 17-től ismét van személyes ügyfélfogadás a kecskeméti polgármesteri hivatalba...

2021.05.17. 07:04

Sikeres hétvégét zártak a kecskeméti kosarasok

Sikeres hétvégét zártak a kecskeméti kosarasok

Lezárult a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia által első alkalommal szervez...

2021.05.16. 21:02

12 kép

Otthon a benső tájban és a Kecskeméti Alkotóházban

Otthon a benső tájban és a Kecskeméti Alkotóházban

Varga Patricia Minerva több évtizede jár rendszeresen a Kecskeméti Alkotóházba. Az egyedülálló, t...

2021.05.16. 19:05

10 kép

Hány havi átlagfizetést kell félretenni egy ház megvásárlásához Bács-Kiskunban?

Hány havi átlagfizetést kell félretenni egy ház megvásárlásához Bács-Kiskunban?

Hazánkban az elmúlt időszakban országszerte emelkedtek a havi átlagfizetések, viszont ezzel párhu...

2021.05.16. 16:10

A DEAC sem okozott gondot az U17-nek

A DEAC sem okozott gondot az U17-nek

Debrecenben is győzni tudtak az U17-esek, így továbbra is megvan a matematikai esély, hogy az ara...

2021.05.16. 15:47

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies