Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Január 23. Szombat  Zelma

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Erre számíthatnak a kismamák a kecskeméti kórházban a vírushelyzetben

2020.04.23. 13:30

Némáné Ella dr. Bánfalvi Attilával, a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály vezető főorvosával készült interjújából minden fontos dolgot megtudhatnak a gyermeket váró családok arról, mi várhat az édesanyákra és az újszülöttekre a megváltozott körülmények között a kecskeméti kórházban.

Néma Attiláné Ella dúlaként, szülésfelkészítőként segíti a gyermekáldás előtt álló a családokat, ő hívta életre a „Szülés szívvel-Lélekkel vírushelyzetben is” Facebook csoportot. Itt nyújt hasznos információkat, lelki megerősítést a várandós édesanyáknak. Mivel a jelenlegi bizonytalan helyzetben nagyon sok kérdés érkezett hozzá, úgy gondolta, egyfajta hidat kell képezni e kórház és a kismamák között. Ezért dr. Bánfalvi Attilához, a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály vezető főorvosához fordul a hiteles tájékoztatás érdekében. Némáné Ella interjújából ugyanis minden fontos dolgot megtudhatnak a családok arról, mi várhat rájuk a megváltozott körülmények között. 

Ella: - Érthető a kismamák szorongása ebben a bizonytalan helyzetben, amikor életük egyik legfontosabb eseményére készülnek. Dúlaként nagyon fontosnak tartom a korrekt tájékoztatást, hiszen a pozitív szülésélményt a realitás talaján állva lehet jól megalapozni. A negatív szülésélménynek általában része, a „nem erre számítottam”. Ön szerint mennyire súlyos a helyzet?

Dr. Bánfalvi: - Én csak a kecskeméti helyzetet látom, itt a kórházban nincsenek koronavírusos betegek. Az operatív törzs döntései irányadók, a helyzet súlyosságából mi nem sokat élünk meg konkrétan.

Ella: - A szülészet átköltözése tehát elővigyázatossági intézkedés?

Dr. Bánfalvi: - Kásler miniszter úr döntése, hogy a kórházakban a fele ágyat biztosítani kell a szükséghelyzetre, aminek kialakulására jelenleg nem számítunk, de a biztonság kedvéért hozták meg ezt az intézkedést. Az „A” épületet teljesen mentesítettük a koronavírusos betegek számára, onnan mindenki kiköltözött, így kerültünk föl a hotelépület 9. emeletére. Itt elérhető minden olyan eszköz, amire szükségünk lehet a szülőszobán.

- A biztonsági szint tehát ugyanaz, mint eddig?

- Igen. Eredetileg nem szülőszobának készült – más a hely kialakítása, de a biztonság ugyanaz.

- Kezdjük a bejáratnál! Hol menjenek be a kismamák, ha szülni támad kedvük?

- Jöhetnek nyugodtan a Nyíri utca felől, a mozgólépcsős bejáratnál, ahol eddig is bejöhettek, csak nem az „A” épületbe jönnek, hanem az első emeleten jobbra a lifthez. Liftkezelő munkatársunk segítségével fel tudnak jönni a 9. emeletre. Ide érkeznek azok is, akik mentővel jönnek hozzánk, ebben az épületben nincs covid-os beteg.

- Szűrik-e a bejáratnál, hogy vannak-e tünetei az anyának, mielőtt felmenne a kilencedikre? Tovább tart bejutni?

- Van triázsolás, mindegy, hogy merről érkezik valaki. Ki kell tölteni egy űrlapot, kérdésekre kell válaszolni és hőmérsékletet mérnek. Abban az esetben, ha megfelel a kritériumoknak, akkor jöhet fel az osztályra. Ha nem egészséges vagy gyanús, akkor az „A” épület földszintje felé utasítják. Ha oda érkezik egy várandós kismama, őt ott vizsgáljuk meg, az a „sárga zóna”. Ha valakiről kiderül, hogy kóros, igazolt a fertőzése, akkor kerül a „piros zónába”. Még nem találkoztunk ilyen kismamával.

- Hol van jelenleg a váradós gondozó?

- A rendelőintézetbe költözött a járóbeteg rendelés, a volt SZTK épületébe, ott is van triázsolás. A domb felőli részen kell bejönni.

- Ha valaki rákszűrést szeretne, vagy a szülés utáni hathetes kontrollt ebbe az épületbe jöjjön?

- Jelenleg nincs szűrővizsgálat a járványveszély miatt, tehát aki egészséges, nincsenek tünetei, ne jöjjön a szokásos rutinszerű szűrővizsgálatra. Tünetek esetén e-receptet tudunk felírni, azt ki tudja váltani akkor is, ha nem jön be. A gyanús eseteket megvizsgáljuk, pl. ha valaki csomót tapint a mellében manuális vizsgálattal, de a mammográfia sem működik, amíg a járványveszély tart. A szülés utáni hathetes kontrollra be lehet jönni, mert a járóbeteg rendelés működik, de erre sem muszáj bejönni, ha úgy érzi a kismama, hogy minden rendben van. Ha vége lesz a járványnak akkor jelentkezzenek újra! Nagyobb nehézségben most a nőgyógyászati betegek vannak, akik nem jutnak ellátáshoz, persze az életmentő műtéteket kivéve. Ez számunkra is nehéz lesz kb. a nyáron, mikor visszaáll a betegforgalom.

- Mikor állhat vissza a régi rendszer?

- Reméljük, kb. két hónapon belül lefut a járvány. Ezt persze nem lehet garantálni, de a szakemberek most erre számítanak. Hogy a járvány miatt hozott intézkedéseket mikor fogják feloldani, az egy másik kérdés. Minket is elérhet egy második hullám. Magyarország viszonylag jól áll, Kecskemét pedig még jobban.

- A szülésre való bejelentkezésnél a hozzátartozó meddig kísérhet?

- A portaszolgálat dönti el, hogyan enged be, és ha beengedték az apát, eljöhet a szülőszobáig, ott vissza kell fordulnia, s haza kell mennie. Mivel a kismamák csomaggal jönnek, a kísérőket beengedik, hogy segítsen cipekedni.

- Apás szülésre van-e lehetőség, vagy mindenképpen érzékeny búcsút kell, hogy vegyenek a szülőszoba előtt?

- Sajnos nincs lehetőség. Először is meg van tiltva, másodszor pedig a jelenlegi helyiséghasználat sem teszi lehetővé.

- Talán megoldást jelenthetne a tesztelés. Az anyákat tesztelik-e?

- Nem, mint ahogy az egész országban sem tesztelnek „csak úgy”. Esetleg egy-két magánkórházban tesztelnek. Ha valaki a bejelentkezésnél gyanússá válik, őket a sárga zónába küldik, kivizsgálják, és utána döntik el, hogy kell-e tesztelni. A tesztelés nem azonnal mutat eredményt. Az eddigi járványügyi helyzet szerint nem is biztos, hogy érdemes lenne több energiát a tesztelésbe fektetni.

- Mit érdemes bevinni magával az anyának? Ugyanazt, mint eddig?

- Igen, ugyanazt hozza. Pl. telefont is be szabad hozni, nincs semmi korlátozás. Csak a helyszín változott.

- A telefon és a fülhallgató jó ötlet. Milyen változásra számítson a kismama? Pl. a kórházi dolgozók jobban be lesznek öltözve, ez lehet ijesztőbb?

- Nincsenek beöltözve. Van, aki használ maszkot, de ez nem kötelező, a helyzet ezt nem indokolja. Az anyának sem kell maszkot húznia, lehet rajta, de kényelmetlen. Volt aki kipróbálta, de elég hamar megszabadult tőle.

- Választott orvos, szülésznő bemehet-e?

- Az orvos minden további nélkül, ő dönti el ezt ebben a helyzetben, a szülésznők közösen döntöttek úgy, hogy most csak az ügyeletüket vállalják.

- Van-e változás a személyzet létszámában?

- Nincs. Ugyanaz a létszám, mint „békeidőben”. Talán még jobb is a nővérellátás, hiszen nincsenek szétszórva három emeleten. Ahol szükség van rájuk, ott segítenek. A szülés utáni gyermekágyon az ágyszám valamivel kevesebb, ezért 48 óra után engedjük haza az anyát és a gyermeket, ha egészségesek, nem pedig 72 óra után.

- Van-e lehetőség még előbb, mondjuk 24 óra után hazamenni?

- Nem, mert olyan teszteket végzünk a gyermekeken, amihez legalább a 48 órás itt tartózkodás szükséges.

- Hol van a műtő? Az is a kilencediken?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

- A műtő a negyedik emeleten van, de saját, belső liftünk van, amit csak mi használunk.

- Van-e változás a császármetszésnél?

- Ugyanúgy működik. A program-császárnál előző nap felvesszük az anyát, másnap pedig elvégezzük a műtétet. Ha van saját orvos, ő végezheti.

- Önöknél aktív szülésvezetés folyik. Ebben van-e most változás?

- Ebben sincs változás. Ugyanúgy zajlik a folyamat, ha a természetes folyamat jól megy magától, azt hagyjuk, ha oxitocin infúzió szükséges, akkor bekötjük előírás szerint. Van ennek egy tól-ig határa, mi a legrövidebb időn belül szoktuk bekötni, most még inkább. Tapasztalatunk szerint nem érdemes tovább várni. A burokrepesztés alkalmazása is a szokásos rendszer szerint működik, minél előbb. 

- Mit javasol annak, akinek a vize folyik, de nincsenek fájásai?

- Akkor is jönni kell a fertőzésveszély miatt. Megborult az egyensúly, a gyermek nincs elzárva a külvilágtól. Minél több vizet veszít, annál inkább fertőzésre van esélye.

- Ilyen esetben mikor kötik be az oxitocint?

- Az attól függ, mit tapasztalunk az első méhszájvizsgálat során a megérkezésnél. Ha nyílik a méhszáj, akkor hamarább bekötjük az infúziót. Zárt méhszájnál van lehetőség prosztaglandinos, gyógyszeres érlelésre. Persze egyszerre több dolgot kell figyelembe venni, attól is függ, hogy hány hetes a magzat, hogy áll a méhszáj, mik a gyulladásos paraméterek.

- A műtőben hány emberrel találkozik a kismama? Meg szoktak ijedni attól, hogy milyen sokan vannak.

- Egy műtősfiú viszi le az anyát a 4. emeletre, bent van egy műtősnő, két szülész-nőgyógyász, egy altató orvos és az ő asszisztense. Összesen hat ember, mint eddig.

- Hogyan néz ki a szülőszoba?

- Két nagy kórterem van, köztük egy átjáró ajtóval. Mindkét szülőszobában 2-2 szülőágy van egymástól kb. két méter távolságra, az egyikben van az újszülött ellátó hely is. Függönyös elválasztás van. A babellátás közelebb került. Van egy megfigyelő szoba, ha nagyon kell, ez szintén használható szülésre. Hat ágyunk van összesen, ugyanúgy, mint a másik helyen. Négy ágy van normál helyzetre, plusz még kettő, ha szükséges.

- Mennyi szülésre lehet számítani naponta?

- Hat és tizenkettő között változik, a frontváltozások általában befolyásolják.

- Zuhanyozhat-e az anya a szülés során?

- Az előkészítő helyen lehet, ott van wc, tusoló, pár méterrel a szülőszobától.

- A babellátás is ugyanúgy működik közvetlenül a szülés után?

- Igen kb. 10 percig, illetve a gátvarrás idejéig bőrkontaktusban van az anyán a baba.  Ezután megmérik a gyermeket, és viszik vissza anyukához. Helyiség híján „aranyóra” szobánk most nincs, ugyanazon az ágyon marad az anya kb. két órán keresztül, onnan megy a gyerekágyas kórterembe.

- Ez még előny is lehet. Lehet kérni, hogy bőrkontaktusba tegye vissza a csecsemősnővér a babát az anyára, miután megmérte? 

- Van erre lehetőség. A csecsemősnővér már a vajúdás során odajön az anyához és tájékoztatja, ott mondják az anyák ezt az igényt!

- Milyen most a gyermekágyas elhelyezés?

- Több nagyobb, hat ágyas kórtermünk és pár kisebb. Arra kell számítani, hogy a nagyobbakat feltöltjük, mert most kevesebb az ágy összességében, mint a régi helyen. A rooming-in ugyanúgy működik, ott van a gyermek az anya mellett.

- Tudják a nehezített körülményeket valahogyan kompenzálni?

- Ehhez kell alkalmazkodnunk, próbálunk kedvesebbek lenni. Az igényeket próbáljuk kielégíteni.

- Milyen plusz igény merülhet fel egy kismamában?

- Megértjük a csalódást, hogy apát kint kell hagyni, a szép, kétágyas szoba helyett hatágyasban kell lenniük a babával stb., igyekszünk még több empátiával feléjük fordulni. Kérdezzenek, kérjenek, és válaszolunk.

- Ez kiemelten fontos ilyenkor, hogy a biztonság mellett empátiát is kapjanak a kismamák…

- A visszajelzések szerint jól működik ez az empátia…

- A dolgozók között feszültebb-e a hangulat?

- Nincs különösebb feszültség. Számomra sem ideális ez a helyszín, de elfogadható. A többiek is hasonlóan éreznek. Úgy érezzük, hogy nekünk picit bonyolultabb a helyzet, a betegeknek pedig sokkal bonyolultabb. Ezt próbáljuk kompenzálni kedvességgel.

- Hogyan kell elképzelni az apai kapcsolattartást?

- Miután az apa bekíséri az anyát, haza kell mennie. Egyébként látogatási tilalom van, ezért nem lehet apás szülés sem. Tehát legközelebb 2 nap múlva jöhet értük apa. De például anya telefonjával szívesen lefotózzuk a babát és az anyukát a születés után, hogy apa is láthassa. A gyerekágyon aztán a telefonja segítségével élő videóval is kommunikálhat az anya a hozzátartozókkal. Hivatásos fotós most nem dolgozik az osztályon.

- Főorvos úr, köszönöm szépen, hogy rendelkezésünkre állt. Mivel tudná még bátorítani az anyákat?

- Tartsanak ki! Kb. két hónap múlva változhat a helyzet. Aki addig érkezik szülni, szeretettel fogadjuk.

Minden dolgozónak tolmácsolja kérem, hogy nagyon köszönjük az Önök áldozatos munkáját, hiszen családjaink részévé válnak ezekben az életre szóló emlékeket okozó órákban. Sokak imája kíséri most még inkább az Önök tevékenységét! Ha bármiben tudunk kívülről segíteni, kérem szóljanak!

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

A török háború pusztított el egy újkőkorban már lakott falut

A török háború pusztított el egy újkőkorban már lakott falut

Izgalmas leletanyagra bukkantak a Kecskeméti Katona József Múzeum régészei  iszaug közelében...

Domináns játékkal győzött Kerekegyháza ellen a KTE HUFBAU

Domináns játékkal győzött Kerekegyháza ellen a KTE HUFBAU

A KTE HUFBAU harmadik téli felkészülési meccsét a megye I-es Kerekegyházával játszotta hazai körn...

Felsőházi rájátszást ért a döntetlen a Fradi ellen

Felsőházi rájátszást ért a döntetlen a Fradi ellen

Döntetlen is elég volt a kecskeméti felsőházi álmok eléréséhez, és ez össze is jött a Ferencváros...

Halló itt vagyok! - Már két vonalon lehet hívni az önkénteseket - Videóval

Halló itt vagyok! - Már két vonalon lehet hívni az önkénteseket - Videóval

99 szolgálatban töltött óra alatt 73 beszélgetést folytattak magányos idős emberekkel a „Ha...

Itthon is megverte a Zalaegerszeget a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét!

Itthon is megverte a Zalaegerszeget a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét!

A keddi, zalaegerszegi meccs után pénteken is a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét örülhetett győzelemne...

Zajlik az élet a Katona József Könyvtárban - Videóval

Zajlik az élet a Katona József Könyvtárban - Videóval

​A bezárás ideje alatt sem állt meg az élet a Bács- Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban. Jele...

Természetvédelem határok nélkül - Videóval

Természetvédelem határok nélkül - Videóval

​Január 23-án is új résszel érkezik a Természetvédelem határok nélkül című magazin a Kecskeméti T...

Hamarosan elkezdődik az ivartalanítási akció a Kecskeméti cicamentőknél - Videóval

Hamarosan elkezdődik az ivartalanítási akció a Kecskeméti cicamentőknél - Videóval

​Ivartalanítási akciót hirdettek a Kecskeméti Cicamentők.  Február 1-től egészen, február 14...

Indul a kórházi parkolóház építése

Indul a kórházi parkolóház építése

A napokban elindul Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház melletti parkolóház építése, áta...

Rendhagyó módon ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját - videóval

Rendhagyó módon ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját - videóval

Ma van a Magyar Kultúra Napja, amelyet országszerte és a határokon túl is megünnepelnek, a korona...

A KTV stúdiójában: Horváth Attiláné, a Városi Szociális Közalapítvány elnöke

A KTV stúdiójában: Horváth Attiláné, a Városi Szociális Közalapítvány elnöke

A koronavírus járvány jelentősen megnehezítette a Városi Szocális Közalapítvány dolgát 2020-ban. ...

Hétvégén zajlanak az írásbeli középiskolai felvételik - Videóval

Hétvégén zajlanak az írásbeli középiskolai felvételik - Videóval

Megtartják az írásbeli középiskolai felvételiket Kecskeméten is. A hétvégén speciális szabályok b...

Már a Cifrapalotában Gábor Áron eredeti rézágyúja - Videóval

Már a Cifrapalotában Gábor Áron eredeti rézágyúja - Videóval

A nyitásra készül a Kecskeméti Katona József Múzeum. Az idei kiállítástervet már összeállították....

A Ciróka Kismedvével ünnepli a magyar kultúra napját

A Ciróka Kismedvével ünnepli a magyar kultúra napját

A kíváncsi Kismedvéről szóló produkciója elérhetővé tételével ünnepli pénteken a magyar kultúra n...

Exkluzív interjú a Kiemelőben Vincze Lóránttal

Exkluzív interjú a Kiemelőben Vincze Lóránttal

Január 15-én, pénteken az Európai Bizottság elutasította a Minority SafePack nevű európai polgári...

Fegyelmezett csapatjátékra lesz szüksége a kosarasoknak a ZTE ellen

Fegyelmezett csapatjátékra lesz szüksége a kosarasoknak a ZTE ellen

Pénteken ismét a ZTE-vel csap össze a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét, ám ezúttal már hazai környezet...

A régió élbolyában az akadémia három U11-es csapata

A régió élbolyában az akadémia három U11-es csapata

Magyar Kosárlabda Szövetség Kenguru Kupa 7. régiójának kiemelt csoportjában szerepel a Mercedes- ...

Nagy küzdelem vár a hétvégén a RÖPKE-re

Nagy küzdelem vár a hétvégén a RÖPKE-re

Január 24-én vasárnap 17 órakor lép pályára a hírös városi csapat a Szolnoki SPC otthonában. ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies