Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Szeptember 19. Szombat  Vilhelmina

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Európában hat helyen tárolnak olyan hidrogénbombát, amely a bejrútihoz hasonló kárt okozna

2020.08.08. 07:00

A Bejrútban felrobbant csaknem háromezer tonnányi ammónium nitrát pusztítása felért némely az Orosz Föderáció, Kína, vagy Egyesült Államok haderejében rendszeresített taktikai nukleáris fegyverekével.

A darabonként több mint 25 millió dollárba kerülő amerikai B61-es termonukleáris (hidrogén) bombacsalád legújabb tagját (B61-12) állítólag Európa több katonai támaszpontján tárolják, mintegy 60-100 darab lehet belőle szolgálatba állítva.

Ezt a fegyvert, a B61-est a szakzsargonban „tárcsázz egy robbanási erősséget” (dial a yield) bombának nevezik, mert robbanásának ereje (energiája) beállítható.

A B61-es hidrogénbomba pusztító hatása egy 300-tonnától (0,3 kilotonna) 400 ezer tonna (400 kilotonna) hagyományos robbanóanyag erejéig kialakított skálán állítható be a célpont sajátosságaihoz alkalmazkodva. Tehát elméletileg a bejrúti robbanáshoz hasonló erősségű pusztításhoz a második leggyengébb fokozatot, a 3000 tonnát (3 kilotonna) kellett volna beállítani a skálán.

A B61-es bombacsalád tagjait Európában körülbelül hat támaszponton tárolják, a többi között Belgiumban (Kleine Brögel), Németországban (Büchel), Olaszországban (Aviano), Hollandiában (Volkel) és Törökországban (Adana/Incirlik).

A Németországból való részleges amerikai katonai kivonulás egyik lehetséges ága az ott tárolt atomfegyverek más NATO-államba való átszállítása. Lengyelország évek óta el akarja ezt érni, de a NATO vonakodik teljesíteni Varsó kérését, amely az Orosz Föderációban komoly ellenlépéseket váltana ki, amit a NATO szeretne elkerülni.

Néhány kérdés, amelyre egyelőre nincs hitelt érdemlő válasz:

1. Hogyan robbanhatott fel a 2750 tonnányi ammónium nitrát, amely önmagában nem robban? Ki, kik férhettek hozzá, keverhették össze a kikötőben bőségesen rendelkezésre álló fűtőolajjal a műtrágyát – ha egyáltalán ez történt?

2. Hogyan került a kikötő egyik raktárába az ammónium nitrát szállítmány, amelyet a jelentések szerint egy lepukkant, moldovai zászló alatt hajózó, orosz tulajdonú teherhajó (a Balkaninsight.com - BIRN információja) hozott a kikötőbe? Hogyan lehetséges, hogy 2013 szeptembere óta – amióta a veszélyes rakományt a kikötő egyik raktárába szállították – senki nem foglalkozott érdemben vele?

3. Tisztázták-e a tulajdonos kilétét? A BIRN úgy tudja, hogy a rakományt szállító hajó, a Rhosus egyik matróza szerint egy Cipruson élő orosz üzletember, Igor Recsuskin nevéhez köthető. Más források – kivéve egyes orosz szájtokat – ezt nem erősítették meg.

4. Kik tudtak a halálos veszélyt rejtő rakományról, a tárolóhelyéről?

5. Milyen módon biztosították a veszélyes rakományt? Voltak-e a raktár körül fegyveres, különféle mozgásjelzőkkel felszerelt őrök?

6. Hét év alatt mit tettek a bejrúti kikötői hatóságok, hogy a 2014-ben lefoglalt és áruszállítási engedélyét elvesztő Rhosus tulajdonosait, a rakományért felelős személyeket felkutassák? (A Rhosus utolsó útján állítólag a fekete-tengeri Batumiból szállította volna a rakományt Mozambikba. Bejrútban kikötött, majd feltételezhetően a helyi hatóságok lefoglalták a hajót.)

Ez az első sorban műtrágyázásra használt vegyi anyag, az ammónium nitrát önmagában nem robban fel. Ám kedvezőtlen tárolási körülmények között, vagy ha hozzá súlyának akárcsak öt százalékát kitevő dízelolajat kevernek, pusztító robbanóanyaggá válik.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Az Egyesült Államokban, a nyugati világban sok helyütt használják a 94 százaléknyi ammónium-nitrát és 6 százaléknyi fűtőolaj keverékéből készített, ANFO néven forgalmazott ipari robbanóanyagot.

Miután igen veszélyes anyag, az ammónium nitrátot, annak mozgatását, kereskedelmét, vásárlóit Nyugaton a hatóságok, a különleges szolgálatok, a kém-, és terrorista elhárítás, így az amerikai Belbiztonsági Minisztérium, a CIA, FBI, ATF operatív munkatársai világszerte különleges figyelemmel kísérik.

Számos terrorcselekményhez használták az ammónium nitrát és a fűtőolaj keverékét. Ez intő példaként szolgálhatott (volna).

Ezek közül talán a legismertebb az Oklahoma Cityben 1995-ben elkövetett robbantásos merénylet, amelyben az Alfred P. Murrah szövetségi székházat repítették a levegőbe. A robbanásban 168 élet veszett oda. A tettest, az amerikai állampolgár Timothy McVeigh nacionalista terroristát 33 éves korában, 2001-ben az Indiana állambeli Haute Terre hírhedt börtönében kötözték fel a „műtőasztalra” (gurney, ahogy a kivégzésre váró rabok elnevezték) és a jobb karjába bekötött kanülön át fecskendezték a szervezetébe a halálos mérget, amely végzett vele. Az amerikai bíróság viszonylag gyorsan hozta meg ítéletét, amelyet végre is hajtottak.

Európában a leghírhedtebb ammónium nitrát támadást Oslóban 2011-ben Anders Bering Breivik norvég újnáci, szélsőséges terrorista hajtotta végre.

A gépkocsiba rejtett ammónium nitrát keverék nyolc ártatlan halálát okozta. Breivik aztán módszeresen automata fegyvereivel levadászott még 69, nagyrészt tinédzserkorú fiatalt. Breiviket, aki a világtörténelemben békeidőben lőfegyverrel elkövetett tömeggyilkosságok rekordere, a norvég igazságszolgáltatás 21 év „megelőző elkülönítéssel” büntette, ami gyakorlatilag egy háromszobás összkomfortos, minden kényelemmel, konditeremmel, saját konyhával felszerelt lakrészt jelent. Breivik rendszeresen feljelenti a norvég hatóságokat Strassbourgban „embertelen fogva tartási körülményei miatt”.

Magyarországon a pétfürdői Nitrogénművek Zrt. (a Bige Holding tagja) gyártja az ammónium nitrátot, amelyet GHS03 veszélyt (oxidáció, robbanásveszély) jelző piktogrammal jeleznek.

Az ammónium nitrát alapvető felhasználási módja a műtrágya-készítés. A világ legnagyobb ammónium nitrát előállítója az Orosz Föderáció, évi mintegy 10 millió tonnát, a világtermelésnek csaknem a felét gyártja, írja a knoema.com szakportál. Második helyen Egyiptom áll, amely valamivel több mint négymillió tonnát állít elő. A további sorrend: 3. Üzbegisztán, 4. Egyesült Államok, 5. Lengyelország. 6. Ukrajna, 7. Litvánia, 8. Kanada, 9. Brazília, 10. Kazahsztán. Magyarországot nem jegyzik az első huszonöt gyártó ország között.

Az  természetes formában is előfordul a természetben, nagy mennyiségben a chilei Atacama-sivatagban. Ma már a legnagyobb részt szintetikus ammónium nitrátot használnak, ami nem különösebben drága és kiváló műtrágya. Nagy mennyiségben, szakszerűtlenül tárolni önmagában is veszélyes, akár öngyulladás is bekövetkezhet, ami láncreakciószerű oxigéntermeléshez, a tűz elengedhetetlen kellékéhez vezet.

A felgyülemlett gázok mindenféle külső anyag (olaj) nélkül is hatalmas robbanást okozhatnak. Ez az egyik feltételezés a bejrúti katasztrófa okáról. Pontos okot még nem tudni, az sem világos, miként tárolták a hatalmas mennyiséget. Feltételezik, hogy a zsákok, amelyekben tarthatták, szétszakadtak, az anyag összeömlött, kedvező feltételeket teremtve az öngyulladáshoz, a hirtelen megnövekedő oxigéntermeléshez.

Forrás: Európában hat helyen tárolnak olyan hidrogénbombát, amely a bejrútihoz hasonló kárt okozna

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Babazászló kerül a régi SZTK épületére

Babazászló kerül a régi SZTK épületére

​Babazászlót helyeznek ki az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Piaristák téri ép...

Fertőtlenítőszert ajánlott fel a városnak az Inter Tan-Ker Zrt. - VIDEÓVAL

Fertőtlenítőszert ajánlott fel a városnak az Inter Tan-Ker Zrt. - VIDEÓVAL

Mintegy  115 ezer forint értékben, összesen 200 liter fertőtlenítőt ajánlott fel a kecs...

Bringázz biztonságosan! - A Merci-gyárban is

Bringázz biztonságosan! - A Merci-gyárban is

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai – a megyei balesetmegelőzési bizottsá...

Az Egyszólam együttes műsorával indult a Népzenei Találkozó

Az Egyszólam együttes műsorával indult a Népzenei Találkozó

Pásztorok Öröksége címmel tartott koncertet az Egyszólam együttes a Hírös Agóra Ifjúsági Ott...

A harmadik győzelem lebeg a futsalosok szeme előtt

A harmadik győzelem lebeg a futsalosok szeme előtt

Zsinórban harmadik győzelmére hajt az SG Kecskemét Futsal együttese, ennek eléréséhez pedig hétfő...

Szombaton bővíti járatait a Keko

Szombaton bővíti járatait a Keko

Szeptember 19-én  a szokottnál is több járatot indít el a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft...

Koncerttel zárták a vándorkiállítást - Videóval

Koncerttel zárták a vándorkiállítást - Videóval

Ünnepélyes Centenáriumi koncerttel zárták ma délelőtt a „100 éves a Rendőrség - A magyar re...

Elektromos buszt tesztelnek Kecskeméten - Videóval

Elektromos buszt tesztelnek Kecskeméten - Videóval

Az elektromos buszok városi közlekedéséről gyűjthetnek tapasztalatot egy 50 millió forintos pályá...

651 facsemete a 25 éves TERMOSTAR-tól

651 facsemete a 25 éves TERMOSTAR-tól

A Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolában, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolába, és a Juhar ut...

Nem keresztelik át a Kisdobos utcát

Nem keresztelik át a Kisdobos utcát

Utcanevekről is döntöttek a képviselők a csütörtöki testületi ülésen. Megszavazták, hogy tájékozt...

A Szegedi Kürtkvartett a Tér a térben térzene pénteki fellépője

A Szegedi Kürtkvartett a "Tér a térben" térzene pénteki fellépője

Ezen a héten is lesz "Tér a térben" térzene Kecskemét központjában. A Szegedi...

Új fizetős parkolók az élhetőbb város érdekében - Videóval

Új fizetős parkolók az élhetőbb város érdekében - Videóval

Lakossági kérésre fizetőssé válik november 1-jétől a parkolás a Juhar utcában, a Piszekút téren, ...

Öt kecskeméti épület kerül helyi védelem alá

Öt kecskeméti épület kerül helyi védelem alá

​Helyi védelem alá helyeznek öt kecskeméti épületet a közgyűlés mai (csütörtök) döntése nyomán. A...

Újabb öt évre dr. Rosta Szabolcs a múzeum vezetője

Újabb öt évre dr. Rosta Szabolcs a múzeum vezetője

Az intézmény jelenlegi igazgatóját, dr. Rosta Szabolcsot bízta meg a közgyűlés a Kecskeméti Katon...

Hétvégén Duna Aszfalt Kupa

Hétvégén Duna Aszfalt Kupa

Pénteken és szombaton rendezi a KTE Kosárlabda Klub Kft. hazai felkészülési tornáját, a Duna Aszf...

Kiskunság Kincsei online!

Kiskunság Kincsei online!

A 2020/21-es tanévben a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon komplex természetismereti, helytörténeti 3 fo...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies