Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Augusztus 5. Szerda  Krisztina

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Felújításra ment a háztartások nyaralási pénze a karantén alatt

2020.07.15. 16:58

A dél-magyarországi régióban legaktívabb – de országos franchise hálózattal együttműködő – építőanyag kereskedő Akker-Plus Kft. jól reagált a koronavírus hozta gazdasági helyzetre, áruházai polcain megjelentek a fertőtlenítőszerek és védőeszközök, a karantén miatti felújítási hullám és a cég gyors reagálása a kommunikációs és pénzügyi területeken pedig nemcsak, hogy ellensúlyozta az építőipari leállásokat, hanem több mint 20 százalékos forgalomnövekedést hozott - a gazdaságot egyébként megbénító – korona-válság idején. A cikk ma jelent meg a portfolio.hu oldalon. 

Felújításra ment a háztartások nyaralási pénze a karantén alatt

Nyaralás helyett felújítás

„Az emberek otthon maradtak, elkezdtek rendezkedni, átgondolni a lehetőségeiket és mivel akkor még úgy tűnt, hogy idén nyaralni nem fognak tudni menni, belevágtak olyan átalakításokba, felújításokba, amelyek normális esetben nem biztos, hogy megtörténtek volna. Egy áruházunkba egy nap átlagosan 150-160 vevő fordul meg, ebben az időszakban ez a szám felugrott 200-220-ra” – mondta el a Portolio-nak az elmúlt hónapok tapasztalatait Endrődi Ferenc Pál, az Akker-Plus Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

Az építőanyag-kereskedelemmel foglalkozó cég 5 településen, 6 telephelyen működik 170 fő alkalmazotti létszámmal. Első barkácsáruházuk Kiskőrösön nyílt, ahol a csillártól kezdve a kerti eszközökön keresztül minden gépészet kapható, de ma már egy franchise rendszer részeként, a HufBau Csoport tagjaként működik.

„Ha szétbontom a vevői igényeket, akkor ezek az alapozásnál, betonozásnál kezdődnek és a kertépítéssel fejeződnek be. Nem véletlen, hogy 2018-ban vettünk egy betonüzemet is. Jó döntés volt, mára tisztán látszik, hogy jól vizsgázott. Fontos, hogy ha az építkezési folyamat alatt valamivel nem tudjuk kiszolgálni, akkor elveszítjük a vevőt” – indokolja az ügyvezető-tulajdonos, hogy miért bővítették ki az évek során az alapvető építő – és szigetelőanyagok körét nyílászáróktól kezdve a konyhai bútorkon és gépeken át kertépítési eszközökig, most legutóbb fertőtlenítőszerekkel, kesztyűvel és maszkkal megfejelve a kínálatot.

Az építőanyagnál mindegyik terméktípus értékesítése alaposan megugrott, de a festék, épületgépészeti és burkolóanyagok is kiemelkedően nőttek.

Ezek azok a termékek, amelyek a felújításhoz kellenek, amihez nem is kell kivitelező, házilag elvégezhető. Ehhez még behoztuk a vírus elleni védekezéshez kapcsolódó termékeket, fertőtlenítőszereket, maszkot, kesztyűt” – mondta Endrődi.

Bár az építőipar is megsínylette a koronavírus miatti gazdasági leállást, az akasztói székhelyű cégnél sikerült jól alkalmazkodni a változásokhoz. Ebben Endrődi szerint nagy szerepe volt a vevői diverzifikációnak: a kiskereskedelem és a nagykereskedelem mellett a projektpiacot is két részre bontották, mert mind a kettőben fontos szerepet játszik a szakkivitelező.

Galéria10 képAkker-Plus Kft.

Bevétel szempontjából nagyjából egyenlő mértékben osztoznak az üzletágak, „a nagykernél kevesebb a profit, de egy-egy terméknél a volumen támogatja a cég pozícióját a beszállítóknál. A projekt és kisker üzletágról pedig nem lehet lemaradni. Ott kell lenni a meghatározó szakkivitelezőknél, mert ők befolyásolják a vevőket, hogy kitől vásároljanak” – tette hozzá az ügyvezető.

De Endrődi szerint annak talán még nagyobb szerepe volt abban, hogy az elmúlt hónapokban több mint 20 százalékot nőtt a cég forgalma, hogy az első megfertőződések hírére a cég nem zárta be a telephelyeket, nem szűkítette a kapcsolatokat a vevőkkel. Sőt! Áruházainak csapatait azonnal A és B műszakra osztotta. Bevont egy egészségügyi szakértőt, hogy az egészségügyi kockázatokat minimálisra csökkenthesse.

A külső és a belső kommunikációt megerősítette. Kollégáit chatboton keresztül napi szinten tájékoztatta a változásokról és belső videókkal motiválta. A vezetőkkel pedig naponta telefonos konferenciát tartottak és folyamatosan monitoringozták többek között a forgalmat és a fizetési fegyelmet. De partnereinek is heti hírlevelet küldött a helyzet és a készletek alakulásáról.„Volt olyan piaci versenytárs, aki nem szolgálta ki azt, akinek lejárt tartozása volt. Rengetegen megijedtek. Mi beszéltünk minden partnerünkkel, adtunk időt a 30 napon túli lejárt követeléseknek is, megbeszéltük, hogy mikor fizet, összeraktuk, hogy ki miért felel” – mondta az ügyvezető.

Egy-két termék esetében akadtak gondok a beszerzésnél, a határok lezárása nehéz helyzetet eredményezett az importtermékeknél, de ott is találtak megoldást. Az Akker-Plus a veszélyhelyzet kihirdetésének pillanatában megnövelte készleteit 15%-kal, hogy az esetleges gyárleállások vagy késések se okozzanak gondot a folyamatban lévő építkezéseknél.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

A versenytársak közül sokan bezártak vagy egyszerűen az alkalmazottak nem voltak hajlandóak bemenni dolgozni, ezért az ő forgalmuk egy része is az Akkernál csapódott le, így az elmúlt két hónapban az összforgalom több mint 20 százalékkal növekedett, miközben máshol teljesen leállt az élet.

A CÉG EGYIK ELSŐ INTÉZKEDÉSEI KÖZÖTT VOLT, HOGY A DOLGOZÓKAT KÜLÖN CSAPATOKBA OSZTOTTÁK, AKIK SOHA NEM DOLGOZTAK EGY MŰSZAKBA, HOGYHA MEGFERTŐZŐDÉS TÖRTÉNIK AZ EGYIK CSAPATBAN, AKKOR A MÁSIK MÉG MINDIG BEVETHETŐ LEGYEN.

„Egyik nap A csapat, másik nap B dolgozott, ami kemény kihívás volt, ugyanakkor csapatépítő is, mindenki felfogta, hogy az állása megmaradásáért harcol, ha kellett, ott maradtak egy órával tovább, amikor elment a vevő, feltöltötték a polcokat, mert a törvény 3 óráig engedélyezte a nyitva tartást. 5-ig mindig volt munka, árajánlat-készítés, árufeltöltés stb.” – emlékezett vissza Endrődi.

A vállalat összességében a tulajdonosi kör és a vezetőség elhivatottságának illetve a gyors és megfelelő reakcióknak köszönheti, hogy sikeresen vette az akadályt. Egy vállalkozás számára az egyik legfontosabb erény a rugalmasság, amely mind az ügyfélkiszolgálásban, mind a szervezeti működésben, de a partneri viszonyokban is kulcsfontosságú.

A Budapest Bank is ezért került előtérbe a vállalat pénzügyi partnerei közül. Míg más pénzintézetek kevéssé voltak rugalmasak és nyitottak bizonyos kérdésekben, addig a Budapest Bank igyekezett mindenben az ügyfél igényeit szem előtt tartani. Mivel a cég nagy fejlődésen ment keresztül az elmúlt években és számos beruházás történt, amely a regionális versenyképességet erősítette, fontos volt a megfelelő likviditás és pénzügyi háttér fenntartása. A Budapest Bank már 10 éve az Akker-Plus Kft. pénzügyi partnere, az évek során először folyószámlahitellel, később nagyobb állomány átvételével és kiváltásával, illetve egyéb eszközökkel segítette a vállalat céljainak elérését.

A nagy projektek munkaerő hiányában befagytak

Ugyanakkor nem minden üzletág teljesített olyan fényesen, mint a kiskereskedelem, a nagyobb projektek esetében visszaesést hozott a vírus, mert a munkaerő meghatározó részét külföldiek adják, akik a karantén miatt otthon maradtak. „Lelassultak az építkezések, az állami, önkormányzati projektek. A kisebbekkel, ahol magyar munkaerőt alkalmaztak kevésbé volt gond, csúszások biztosan lesznek, de ezek a projektek megvalósulnak” – tette hozzá.

Mindent összevetve a cégnél nem várnak rossz évet, mert a támogatási politika, az uniós források is segítik a szinten tartást. Tavaly érzékelték, hogy elindult egy csökkenés a piacon, tégla, szigetelőanyag kevesebb fogyott, mint az előző években. A cégvezető szerint a boom tavaly év közepén volt. „Tudtuk, hogy ez már nem lesz olyan év, tavaly 13,5 milliárdos forgalmunk volt, idénre 14 milliárdot céloztuk meg, de a vírus felülírta a terveket. Bár eddig sikerült jól kijönni belőle, jósnak kell lenni ahhoz, hogy lássuk, mit hoz a második félév” – mondta az ügyvezető.

A céget egyébként éppen egy szervezeti átalakítás közben érte a koronavírus, eddig a különböző telephelyek külön gazdasági egységként bonyolították a beszerzést, marketinget stb.

„Az utóbbi időben akkorát nőttünk, hogy ez már ilyen struktúrában fenntarthatatlanná vált. Teljesen centralizált lesz minden, az értékesítési csapat, a projektes csapat, a nagykeres csapat, a beszerzési csapat, a logisztika, az ellátó csapat, a vevőszolgálat. Most is fenn akarom tartani azt a kultúrát, sikert, amit ez a cég kihozott a piacból, de nagyon rapid lett a világunk, és gyors reagálásra van szükség, amit ebben a formában jobban fogunk tudni teljesíteni” árulta el a cégvezető, aki maga is egy kicsit háttérbe vonul, és részben átalakítja a menedzsment-struktúrát.

Címlapkép és fotók: Szekeres Máté/Portfolio

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200715/felujitasra-ment-a-haztartasok-nyaralasi-penze-a-karanten-alatt-440970

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Két premierre készül a teátrum - Videóval

Két premierre készül a teátrum - Videóval

​Az 1962-es Száll a kakukk fészkére és a Gardénia című darabok elmaradt bemutatójának pótlására k...

Súlyos testi sértés

Súlyos testi sértés

A rendőrök fél nap alatt elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 40 év...

Koós Károly szerint jó sorsolást kaptunk

Koós Károly szerint jó sorsolást kaptunk

Az MLSZ elkészítette a 2020/21-es NBI-es férfi futsalbajnokság első kilenc fordulójának sorsolásá...

Több tízezer játék múltját őrzi

Több tízezer játék múltját őrzi

Ami másnak élettelen, használati tárgy, neki némán is beszédes, életre kel és emberi sorsokról, c...

Rágózni sem lehet a PCR teszt előtt

Rágózni sem lehet a PCR teszt előtt

Kecskeméten is elérhető a külföldi hazatérés esetén kötelező PCR-teszt. A városban egy helyszínen...

2020.08.04. 10:13

Kecskemét, koronavírus, PCR teszt, Synlab

Olimpia helyett – egykori olimpia után

Olimpia helyett – egykori olimpia után

Az immár több mint negyed évszázaddal ezelőtt hivatalosan is megalakult Kecskemét-Aomori Mag...

Egy állati jó este - videóval

Egy állati jó este - videóval

Vadaskerti Nyári Estét tartottak szombaton a kecskeméti állatkertben. Az évente kétszer tartandó ...

Varázstáska: közel 100 gyermeknek már összegyűlt a tanszercsomag - videóval

Varázstáska: közel 100 gyermeknek már összegyűlt a tanszercsomag - videóval

​Már közel 100 iskolatáska megtöltésére elég tanszer gyűlt össze a rászoruló gyermekek számára a ...

KES Cycling Team: aranyos hétvége a kecskeméti országútisoknál

KES Cycling Team: aranyos hétvége a kecskeméti országútisoknál

Radics Milán egy aranyat és egy ezüstöt, Dobai Dávid egy aranyat nyert a 43. KSI Kupán, Csenki Cs...

Késsel támadtak a gyanútlan fiatalokra

Késsel támadtak a gyanútlan fiatalokra

Késsel hadonászó fiatalok raboltak ki egy férfit hétfő hajnalban Lajosmizsén.  

Újabb csapás a szúnyogokra - ezúttal a földről

Újabb csapás a szúnyogokra - ezúttal a földről

Földi kémiai szúnyoggyérítés lesz pénteken, a napnyugta utáni órákban Kecskeméten. Az ehhez kapcs...

Tesztüzemben a jelzőlámpák

Tesztüzemben a jelzőlámpák

Hétfőn 12 órakor elkezdődik a volt Centrum áruháznál kialakított jelzőlámpás csomópont tesztüzeme...

Kisiskolásokkal kirándultak a Rózsahölgyek

Kisiskolásokkal kirándultak a Rózsahölgyek

A kecskeméti Rózsahölgyek Társasága immáron kilencedik alkalommal – egy kulturális program ...

Petőfi kecskeméti kötődéseire emlékeztek

Petőfi kecskeméti kötődéseire emlékeztek

A Petőfi emléknap alkalmából pénteken délután a 171 éve eltűnt költőre emlékeztek a Kecskeméti Ko...

Fogadóórát tart Király József

Fogadóórát tart Király József

Fogadóórát tart csütörtökön Király József önkormányzati képviselő a belvárosban és az Árpádvárosb...

Fának csapódott egy autó, ketten sérültek

Fának csapódott egy autó, ketten sérültek

Ketten súlyosan megsérültek, amikor egy személyautó fának csapódott Kecskemét határában.

Őrült hajrában maradt alul a KTE HUFBAU

Őrült hajrában maradt alul a KTE HUFBAU

Vasárnap délelőtt a KTE HUFBAU az FTC II. ellen mérkőzött a Népligeti Sportcentrumban. A kecskemé...

2020.08.02. 18:10

Kecskemét , sport, futball, FTC II.

Öngyilkos lett dr. Nánási László

Öngyilkos lett dr. Nánási László

Vasárnap hajnalban öngyilkos lett Bács-Kiskun megye volt  főügyésze, dr. Nánási László....

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies