Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2021. Január 16. Szombat  Gusztáv

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés

Fociban, zenében és színjátszásban is remekel a kecskeméti tehetség

2020.11.26. 12:40

Raskó Endre még csak tizenegy éves, s miközben kitűnően teljesít az iskolapadban, korosztályában a legügyesebb focisták között tartják számon, egy kecskeméti kis zenekarban dobol és szerepelt két nívós színdarabban is az elmúlt három hónapban. A kiemelkedő teljesítmény elképzelhetetlen lenne szülei szervezőképessége és az iskola rugalmassága nélkül. Interjúnkban utánajártunk, hogy miből lesz a „csodagyerek”.

Endre, becenevén Bandi, jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Petőfi Sándor Református Gyakorló Általános Iskola 6.c osztályos tanulója kéttannyelvű osztályban. Nagyon szereti a focit, három éve a KLC-KTE sportolója, ahol 2019-ben az év labdarúgója lett korosztályában. Testvéreivel óvodás koruk óta járnak a kecskeméti és a budapesti színházak előadásaira.

Az idei évben Bandi két színházi produkcióba is felvételt nyert. Az egyik a Szente Vajk által rendezett „Puskás, a musical” c. darab, melynek bemutatója a budapesti Erkel Ferenc Színházban volt 2020 augusztusában, a másik pedig a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház által bemutatott „Légy jó mindhalálig” c. musical, melyet Nagy Viktor rendezett és Gyenes Ildikó koreografált.

A zene is fontos része Bandi életének: harmadik éve kisdobol. Jelenleg az M. Bodon Pál Zeneiskola ütős tanszakjának diákja. A dallamhangszerek közül legszívesebben marimbán és xilofonon játszik.

Bandit az interjúra elkísérték szülei, Raskó Balázs és Raskóné Boza Edit, illetve énektanára, Jakobicz Dorottya.

Mi a csodagyerek nevelésének a receptje?

Raskóné Boza Edit: Mindhárom gyermekünk számunkra csodagyerek. Bandi tudatosan és szorgalmasan végzi el feladatait és nyitott a világra. Igyekszünk mindhárom gyermekünk világára külön-külön ráhangolódni, hogy támogatni tudjuk őket. A családunk olyan, mint egy farkasfalka: nagyon sok időt töltünk együtt. Bandi gyermekkora óta szabálykövető, tudatos, szorgalmas és kitartó – mindenből a legjobb szeretne lenni, ez a fajta tudatosság már korán kialakult benne. A későbbiekben azonban figyelnie kell, hogy ne vállalja túl magát.

Nem megy az iskolai eredmények rovására Bandi forgalmas életmódja?

Raskó Balázs: Próbáljuk segíteni abban, hogyan ossza be az idejét. Amikor hazaér, előre eltervezett beosztásban tanul. Ha valamiről lemaradt, akkor azt mindig pótolta, így az iskolai eredményei sem romlottak.

Bandit önök viszik az iskola utáni tevékenységekre?

Raskóné Boza Edit: Igen, a vírus előtt a nagyszülők sokat segítettek, de most mi visszük őt. Nehéz összeegyeztetni a rengeteg programot és a három gyermeket, percre pontosan be van osztva az időnk, komoly szervezést igényel. De már megszoktuk.

A nagyszülők fontos szerepet játszottak Bandi sikereiben?

Raskó Balázs: Sok időt tölt a nagyszülőkkel, sok segítséget kapunk tőlük. Egyik nagypapájával rúgják a bőrt és egyeztetik a focimeccseket, a másik nagypapája, aki sebész, nagyon talpraesett és tudatos életet él, hasonló jellem, mint Bandi.

Bandi, te is szeretnél orvosi pályára lépni?

Bandi: Még nem gondolkoztam el rajta, de lehet, mert szimpatikus hogy segíthetek az embereken.

Raskó Endre (Bandi) a Puskás musical molinója előtt

Tehetséges vagy a sportban, zenében, színjátszásban. Melyik áll hozzád a legközelebb?

Bandi: Nagyon szeretem a színházat és a zenét. Dobolok, és akár saját zenekart is alapítanék a jövőben, de még nem tudom pontosan mi az én irányom.

A sok elfoglaltság mellett marad időd hobbira?

Bandi: Számítógépes játékokra jut idő, és a testvéreimmel is szoktam focizni.

Komoly felkészülést igényelt a szereplés a Légy jó mindhalálig című darabban?

Raskóné Boza Edit: A rendező, Nagy Viktor szavait idézve: „Fel kell nőni a feladathoz. A próba periódus alatt, mely kb. 6 hét, a gyerekek bekerültek egy olyan közegbe, ahol a felnőttekkel azonos elvárások vonatkoztak rájuk. A karakterek megjelenítésével a gyerekeknek egy rejtett személyisége került előtérbe.” Eközben komoly fizikai erőnlétet is igényelt tőlük a próbafolyamat. Bandira nagyon büszkék vagyunk, fegyelmezetten, ügyesen felnőtt a feladathoz. Mi, szülők viseltük nehezebben. A kelleténél talán jobban aggódtunk érte, de maximálisan támogattuk. Kilenc fiúval kellett együtt dolgoznia, akik nem egyformák. Az élet keménységeinek egy részét ekkor megtapasztalta. Egyébként jónak tartom, hogy Bandi részt vett ebben a darabban, mert egy önismereti folyamaton ment keresztül, amely előnyére válik.

Hogy kell elképzelni a próbákat?

Raskó Balázs: Augusztus huszadika után kezdődtek az énekes próbák, melyek egyórásak voltak hetente kétszer. Majd jöttek a koreográfiás próbák, amelyek kétórásak voltak heti kétszer, de ahogyan közeledtünk a premierhez, egyre több és hosszabb próba következett. Bandiról egyébként érdemes tudni, hogy mindennek utánanéz, például követi a színészek pályafutását is. Akik a Puskásban szerepeltek, róluk például mindent kiderített (a második szereposztásról is), de ugyanígy az igazi focisták hátterét is szereti felfedezni.

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

Mit szerettél a színházi szereplésben a legjobban?

Bandi: Élveztem a táncolást és az éneklést, kedvesek voltak a gyerekek, összebarátkoztam velük és a színészek is nagyon aranyosak voltak. Szeretek színészkedni, mert ilyenkor azonosulok a szerepemmel, elképzelem, hogy az vagyok, akit játszom. Örülök, hogy beláthattam a kulisszák mögé.

Melyik felnőtt szerepet játszanád legszívesebben a Légy jó mindhalálig darabból?

Bandi: Török Jánost szívesen játszanám, mert a „kisfiú”-dal nagyon tetszik tőle, szívesen elénekelném.

A Puskás musical gyerekszínészei, Bandi a legalsó sor bal oldalán az első.

Szokott lámpalázad lenni?

Bandi: Nagyon kicsi, de már az elején sikerült leküzdenem.

Mi volt a legnagyobb kihívás a színházi felkészülés során?

Bandi: Az esti próbák nagy kihívást jelentettek, mert úgy kellett táncolni és énekelni, hogy már nehezen tudtam koncentrálni.

A darabban felcsendül a „Jeles tanuló” című dal, melyben a kisdiákok a jeles tanulókat gúnyolják ki. Itt a gúnyolók közé tartozol, holott a való életben példamutató diák vagy. Nem volt nehéz ezt a szerepet játszani?

Bandi: Furcsa érzés volt gúnyoló szerepet játszani, mert én nem vagyok ilyen. Szerencsére engem se gúnyolnak az iskolában.

Mit szólnak az osztálytársaid a szereplésedhez?

Bandi: Egyszer eljött az osztályom is megnézni a darabot. Mindenki gratulált utána. Úgy érzem, büszkék rám.

Mire költötted az első színészi fizetésedet?

Bandi: Az első fizetésemet félretettem, de egyébként sem költekezek, mert későbbre gyűjtök. Konkrét elképzelésem még nincs, hogy mire spórolok, de úgy vélem, későbbre jó lesz.

Ha megváltoztathatnál egy rossz dolgot a világban, mi lenne az?

Bandi: Szerencsére engem nem szoktak csúfolni, de előfordult már velem, és nagyon rossz érzés volt. Ha lehetne, eltörölném a csúfolódást.

Bandiról elárulta véleményét a Petőfi iskola igazgatónője, dr. Szabó Ildikó, és énektanára, Jakobicz Dorottya, aki a Légy jó mindhalálig darab válogatására felkészítette: 

Jakobicz Dorottya: „Sokat tudtunk próbálni Bandival, mert nagyon elhivatott volt – kétnaponta online mutatta, mit hogyan tanult meg. Hamar tudtuk formálni az alaptehetségét. Igazán szép hangja van. Bandinak ajánlanám a színészi munkát, mert ugyan egy szerény jellem, de a magabiztossága sokat fejlődött, amióta színházi próbákra jár. Megvan minden esélye, hogy jó színész váljon belőle.”

Szabó Ildikó: „Bandi több területen tehetséges: sportban, énekben, idegen nyelvben egyaránt kiemelkedő. Az iskolai tanulmányi kötelezettségeinek az edzések, a színpadi próbák, fellépések, egyéb versenyek mellett is maradéktalanul eleget tesz. Mégsem magányos, kortársaitól külön életet élő kiskamasz; sok barátja van, akik társaságában éli a tizenegy évesek mindennapi életét. Kedves, mosolygós, kiegyensúlyozott, stabil fiú. S éppen ez teszi őt figyelemre méltóvá: úgy tesz többet és mást, hogy közben egy a sok közül. Búvó patakként éltető forrás mások számára. Szerintem ez az igazi nagyság.”

Rádi Balázs

 

Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

A kecskeméti SBO vezetője volt a péntek esti Kiemelő vendége

A kecskeméti SBO vezetője volt a péntek esti Kiemelő vendége

A kecskeméti kórház sürgősségi betegellátó osztályának osztályvezető főorvosa volt a Kecskem...

Futsal - A cél, hogy bebiztosítsuk felsőházi szereplésünket

Futsal - A cél, hogy bebiztosítsuk felsőházi szereplésünket

Január 18-án, hétfőn 19:00 órakor a Nyírgyulaj ellen folytatódik az NBI-es bajnokság az SG Kecske...

Rádudálták, ezért előbb ököllel, majd baltával akart bosszút állni - Videóval

Rádudálták, ezért előbb ököllel, majd baltával akart bosszút állni - Videóval

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 44 éves kecskemét...

Révész Luca: A kosárlabda körül forog az életem

Révész Luca: A kosárlabda körül forog az életem

A Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémián nevelkedett Révész Luca már a harmadik szezonjá...

Telefonos fogadóórát tart Lévai Jánosné

Telefonos fogadóórát tart Lévai Jánosné

Január 19-én, kedden 17 és 18 óra között várja a telefonhívásokat Lévai Jánosné, Műkertváros, Ren...

Térképes utazástervezés Kecskeméten - Videóval

Térképes utazástervezés Kecskeméten - Videóval

Tájékoztatót tett közzé a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. arról, hogy miként működik a térkép...

Ismét a KISTEXT csapatával méri össze erejét a RÖPKE

Ismét a KISTEXT csapatával méri össze erejét a RÖPKE

Egy hét sem telt azóta, hogy a HÉP-RÖPKE SE idegenben 0:3-as győzelmet aratott a KISTEXT otthonáb...

Élénk maradt az ingatlanpiac – VIDEÓVAL

Élénk maradt az ingatlanpiac – VIDEÓVAL

Elmaradt az ingatlanpiaci árzuhanás, amelyet 2020-ban sokan előre jeleztek. 2021 első negyedéve p...

In memoriam – Schóber Ottó

In memoriam – Schóber Ottó

Életének 73. évében, 2020. december 16-án hosszan tartó, súlyos betegségben elhunyt Schóber Ottó ...

Segítő szakembereket is képezne Kecskeméten a Károli

Segítő szakembereket is képezne Kecskeméten a Károli

A segítő pályára felkészítő képzéseket szeretné megszilárdítani Kecskeméten a Károli Gáspár Refor...

Kulcsembere nélkül kell bizonyítania a kosárcsapatnak

Kulcsembere nélkül kell bizonyítania a kosárcsapatnak

Szerdán a Szolnoki Olajbányász nyert a Messzi István sportcsarnokban a Duna Aszfalt-DTKH Kecskemé...

Önkénteseket vár a Kecskeméti Mentőállomás

Önkénteseket vár a Kecskeméti Mentőállomás

A kecskeméti mentősök munkáját elsősorban önkéntes diszpécserként lehet segíteni. Egészségügyi fe...

Életpályamodellt kínál a fegyvertervezőknek a Neumann János Egyetem – VIDEÓVAL

Életpályamodellt kínál a fegyvertervezőknek a Neumann János Egyetem – VIDEÓVAL

Országosan is egyedülálló képzést nyújt majd a Neumann János Egyetem a 2022 februárjában induló f...

A szabályok enyhítését kéri, de rossz ajtón kopogtat a Mi Hazánk

A szabályok enyhítését kéri, de rossz ajtón kopogtat a Mi Hazánk

Az uszodák, konditermek és vendéglátóhelyek megnyitását szorgalmazza szerkesztőségünkhöz eljuttat...

Baltával akarta rendezni a közlekedési konfliktust

Baltával akarta rendezni a közlekedési konfliktust

Baltával támadt egy nőre Kecskemét belvárosában egy férfi, őt és élettársát elfogták a rendőrök. ...

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies