Kecskemét TV Kecskemét TV Kecskeméti lapok Kecskeméti lapok Gong rádió Gong rádió Keol Keol MONTÁZS magazin MONTÁZS magazin
Regisztráció Regisztráció Regisztráció Kecskemét város Kecskemét város

Naptár 2020. Augusztus 12. Szerda  Klára

EUR: --- Ft Árfolyam csökkenés

GBP: --- Ft Árfolyam növekedés

Hiros.hu Facebook YouTube csatorna
Hirdetés
Vandlik János

2020.07.02. 08:56

Július elsejével az M5 televíziónál folytatja csatornaigazgatóként főszerkesztőnk, Bán János. A kulturális tematikájú, országos tévé vezetése mellett azonban bizonyos fejlesztések menedzselését folytatja a Kecskeméti Médiacentrumban, valamint szerkesztőségünk nyomtatott portfóliójának szakmai vezetését is megtartja. Interjú a városi médiacentrum alapítójával – a kollegiális kapcsolatból fakadóan tegező formában –, melyben arról is szó esik, hogyan kerül egy „hírös” lokálpatrióta az országos média dzsungelébe.

Főszerkesztőnk országos kultúrmissziót vállalt

– Öt év után távozol az általad alapított Kecskeméti Médiacentrum főszerkesztői posztjáról. Hogyan értékeled ezt az időszakot, mire vagy a legbüszkébb?

– Amikor elkezdtük a Kecskeméti Televíziót médiacentrummá átalakítani, az volt a fő célkitűzésünk, hogy a televíziós műsorok mellett legyen egy nagyon erős városi honlapunk. Ez lett a Hírös.hu, ami nagyon hamar ismertté vált, napi 20-30 ezren látogatják, amivel abszolút piacvezetők vagyunk Kecskeméten. Amire a csapattal együtt különösen büszkék lehetünk, hogy hírportálunk minden területről – kultúra, sport, közélet – képes olyan tartalmas anyagot szolgáltatni a kecskemétiek számára, amely találkozik az olvasói érdeklődéssel, és nem vállal fel a mai világra oly jellemző „lájkvadász” bulvártartalmakat. Ugyanilyen komoly vállalásunk volt, hogy az 1868 óta létező, de 2015- ös indulásunkat megelőzően szinte tetszhalott állapotba került Kecskeméti Lapokat teljesen újraterveztük, és azóta 40 ezer példányban juttatjuk el a kecskeméti postaládákba. Ehhez a portfólióhoz csatlakoztak nem sokkal később a Hírös Históriák és a Hírös Gazdaság című magazinjaink. A Históriák látványos, szép kivitelben, közérthető módon tálalja városunk múltjáról szóló helytörténeti cikkeit, a Hírös Gazdaság pedig a közélet és az üzleti szféra kapcsolódási pontjait térképezi fel. Ez utóbbi magazin Kecskemétnek egy nagyon izgalmas, gyorsan fejlődő korszakáról számol be időről időre. E lapszámok néhány évtized múltán a helytörténészek számára is izgalmas olvasmányt jelentenek majd.

– Eközben megváltozott a televízió műsorstruktúrája is…

– Ugyanazzal a költségvetéssel és létszámmal több mint másfélszer annyi helyi műsort adunk, mint mielőtt belevágtunk az átszervezésbe. A híradó mellett létrehoztuk a Kiemelő című háttérműsort, amely egy pluszvállalás volt, minden nap élő stúdióbeszélgetéssel, nap vendégével; de az öt év alatt indult tematikus televíziós magazinok jelentős része is képernyőn van. Létrejött tehát egy médiacentrum, amely hírszolgáltatásában erős jelenlétet tudott kialakítani a város életében. Ismerve a helyi médiapiacot, higgadtságával, színes tartalmával és szélsőségektől mentes politikájával olyan helyet foglal el a városi palettán, amilyenre egy Kecskeméthez hasonló városnak véleményem szerint szüksége van.

Névjegy
Bán János (Kecskemét, 1968). Főiskoláit Kecskeméten és Szombathelyen végezte. Kecskeméti Lapok (újságíró) 1989–1991; Petőfi Népe (újságíró, szerkesztő, főszerkesztő-helyettes) 1991–2005; Reggel (vezető szerkesztő) 2004–2005; Új Néplap (főszerkesztő, kiadóvezető) 2005–2015; Heves Megyei Hírlap (főszerkesztő-kiadóvezető) 2012–2015; Szolnoki Televízió (főszerkesztő-helyettes) 2015; Szolnoki Szigligeti Színház (marketingvezető) 2015; Kecskeméti Televízió (Médiacentrum; Hírös. hu, Kecskeméti Lapok stb.) ügyvezető-főszerkesztő (2015- ); Magyar Televízió, M5 csatornaigazgató (2020- ). Hazai, afganisztáni és iraki tudósításaiért három alkalommal részesítették a „Honvédelemért” minisztériumi kitüntetésben. Sci-fi regényeiért és novelláiért öt alkalommal nyerte el a Zsoldos Péter-díjat. 2019-ben elsőként kapta meg az újonnan létrehozott Herczeg Ferenc-díjat. A VOSZ Prima Díját irodalom kategóriában Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is megkapta. Szolnok város sajtódíjában, Bács-Kiskun Megyéért Díjban, valamint Szalézi Szent Ferenc-díjban is részesült.

– Átpolitizáltság? Itt-ott elérnek bennünket olyan kritikák, hogy egyoldalúan szolgáljuk az aktuális városi hatalmat. Erről mit gondolsz?

– Nézzük meg a tényeket! A legutóbbi önkormányzati választási kampány idején egyedül a Kecskeméti Televízió és a Hírös.hu biztosítottak megjelenési lehetőséget minden kormánypárti és ellenzéki jelöltnek. Ez persze a legcsekélyebb mértékben sem érdem, hiszen ez a feladatunk. De az mégiscsak beszédes tény, hogy az önmagát – sajátságosan – függetlennek beállítani kívánó szélsőséges ellenzéki honlapon például egyetlen egy nem ellenzéki képviselő sem szólalhatott meg a választási kampány idején. A hosszú évek alatt normális együttműködést alakítottunk ki mind kormánypárti, mind ellenzéki politikusokkal. Persze nem mindenkivel sikerült: akad olyan párt, amelynek tagjai irtóztak attól, hogy bejöjjenek a stúdióba, egyetlen interjú-felkérésre nem válaszoltak, semmiféle élő stúdióbeszélgetésben nem voltak hajlandóak részt venni. Ez még hagyján, az viszont már kimondottan vicces, amikor ezek után arról papolnak, hogy itt nincs lehetőség az ellenzéknek megszólalnia. Kecskeméten – egy kivétellel – minden média, lap, honlap, rádió a normális hangvétel híve, politikai állásponttól függetlenül. Kecskemétre mindig jellemző volt a higgadt, emberi tónus, az értelmes vitakultúra – ezeknek évszázados kultúrája van nálunk. Hagyományaink azt diktálják, hogy még a legnagyobb politikai ellentétek idején is – tekintettel arra, hogy mindanynyian kecskemétiek vagyunk, ugyanabban a városban élünk, ugyanazért a városért dolgozunk – maximálisan biztosítani kell a lehetőséget a viták normális mederben tartására.

– Nyilvánosságra került terveid szerint a médiacentrum nyomtatott szegmensének a felügyeletét megtartod, és levezényled a megkezdett fejlesztési folyamatokat. Mi van most napirenden, és miért a print?

– A Kecskeméti Lapok, a Hírös Históriák és a Hírös Gazdaság nagyon fontos termékei a médiacentrumnak, ezek elkészültét szeretném a továbbiakban is segíteni.

Lényegi stratégiai kérdések állnak a városi médiacentrumok előtt országszerte; hogyan tudjuk eredményesebben terjeszteni a lapjainkat? Hogyan alakul a helyi televíziózás jövője az online világában? Mit néznek, mit olvasnak a fiatalok, és mit az idősek? Ne feledjük, társadalmunk jelentős része továbbra is nyomtatott lapokat olvas, és szívesen néz televíziós műsorokat, még ha egyre inkább a neten teszi is ezt.

– Tipikus lokálpatrióta, vidéki értelmiségi vagy, hogy illeszkedik ebbe ez az országos televíziós feladat, pláne, ha még hozzávesszük az írói pályádat is?

Hirdetés

[ A cikk a hirdetés után folytatódik! ]

– Az országos médiába akár csak kicsit is belekóstolva, az ember rögtön megtapasztalja, hogy mennyire más világ. Azt látom, hogy nagyon tudatosan próbálják bevonni ebbe a munkába a vidéki értelmiségieket, akik másképpen gondolkodnak, mint a budapesti közegben élő szakemberek. Másrészt előtérbe került még egy fontos szempont.

Hiszek abban, hogy 2020-ban vége a korábbi „erős emberek” véleménymonopóliumának és véleménydiktatúrájának a hazai kulturális életben. Tudomásul kell venni, hogy a magyar kultúra ennél jóval színesebb, és más hagyományokkal is rendelkezik. Ezen a palettán a polgári, nemzeti gondolkodásnak meghatározó helye van.

Újság és tévé: helyi kötődés
Bán János újságírói pályája a Kecskeméti Lapokban indult, azokban a napokban, amikor a kiadvány sok évtizednyi elhallgattatás után, 1989-ben újra indult. – A főiskola alatt teljes lelkesedéssel kezdtem el dolgozni a Kecskeméti Lapoknál – mondja. – Tehát nekem ilyen szempontból egy érzelmi pluszt is jelent. Részese lehetek a Lapok hosszú, izgalmas történetének, ezért is érzem fontosnak, hogy legyen rálátásom ezen termékek további sorsára, és hogy ennek a nagy hagyományú, talán országos szinten is egyedülálló újságnak a jövője biztosított legyen. A tévével kapcsolatban: főiskolásként első riportját tévés anyagként készítette el a KTV-be. – Gyakorlatilag az alapító-főszerkesztő, Szombathy Zoltán a főiskola folyosóján egyszerűen megragadta a grabancomat, és azt mondta: „Jól írsz a diákújságba, nincs kedved tévériportot csinálni?” Aznap délután már egy operatőrrel a hátam mögött egy illegális lakásfoglaló családhoz csengettem be… 

– Akkor tehát felkértek, és misszióként éled meg, azért vállaltad el?

– Az elmúlt években több izgalmas szakmai felkérést kaptam, olyanokat, amelyeket külön-külön is nagyon nagy megtiszteltetésként éltem meg. Az M5-ös igazgatói megbízásnál viszont van egy olyan motívum, jelesül a történelmi identitás, a történelmi ismeretterjesztés erősítése, amiről magam is sokat beszéltem, adtam interjút, írtam tanulmányokat és cikkeket. Most itt a lehetőség, hogy tegyek valamit ezen a területen.

– Történelmi sorozatokról, ismeretterjesztő műsorokról beszélünk?

– Alapvetően olyan dokumentumfilmekről, dokumentum-játékfilmekről, melyek az ismeretterjesztéshez köthetőek, és erőteljesen igyekeznek figyelembe venni a fiatalok megváltozott igényeit. Valamit végre el tudnak mondani a történelmünkről, kultúránkról, és képesek erősíteni nemzeti öntudatunkat, identitásunkat. Hiszen nap mint nap szembesülünk azzal, hogy óriási problémák tapasztalhatóak ezen a téren, fontos építőelemei hiányoznak az oktatási rendszerünkből és kulturális intézményeinkből. Tény, hogy gazdag történelmünknek csak egy halvány, általában depresszív lenyomata jelenik meg a kulturális életünk fősodrában. Pedig egy-egy magas színvonalon elkészített film akár országimázs-javító vetületet is hordozhat magában, hiszen ezeket vetítik nemzetközi csatornákon is.

– A szűkebben vett kultúra M5-ös tálalásával kapcsolatban tabudöntögetésről beszéltél valahol…

– A kultúrát érintő műsorszerkesztésnél lehet egy út a véleménymentes programajánló készítése. Neutrális tényközlés, ami tök jó, nincs vele gond, majd a néző eldönti tetszik-e neki, ha megnézte a kiajánlott programot. Én azonban erősebben hiszek egy másik metódusban, ami arról szól, hogy segítsük a néző, olvasó, hallgató orientálódását. Meg kell nézni, az internet világában is minden a szubjektív hangvétel felé mozdul el. Én is szeretem, ha az általam elfogadott kritikus véleményét elolvashatom egy-egy új kulturális produktumról. És még az is benne van, hogy épp azért nézem meg, olvasom el az adott művet, mert a kritikusnak nem tetszett…

Nekem nagyon nagy problémám a mai kulturális közeggel kapcsolatban, hogy a szereplői nem mernek véleményt megfogalmazni. Nagy szükség lenne rá, persze a kellő szakmai tudás alapján állva. És az is nagyon fontos, hogy ne csak az alkotók szemszögéből tálaljuk a kultúrát.

A kulturális térben valamilyen oknál fogva kialakult egy bizonyos arisztokratikus távolságtartás az átlagközönségtől. Pedig a közönség az, aki „fogyasztja” a kulturális produktumokat, a népszerű és a népszerűtlen művészeket is ő tartja el. Továbbra is kiemelten kezeljük az úgynevezett magas kultúrát, de a csatornán be fogunk mutatni olyan produkciókat is, amelyeket nem feltétlenül rajong körbe a kényes szakmai kritika, azonban van közönségük. A közönség véleménye megkerülhetetlen. 

Bán Mórként az írói pálya is folytatódik
„Számomra a könyvírás mindig egyfajta levezető tevékenység volt, a napi pörgésben keletkezett feszültség kompenzálása. Ennek megfelelően természetesen nem akarom abbahagyni ezt az alkotófolyamatot. Karácsonyra szeretném kiadni a Hunyadi-sorozat 11. kötetét. A mostani állás szerint a széria tizenkét könyvből állna, jövőre fejeződne be, de utána Mátyás király történetével terveztem folytatni az epikus regényciklust. Továbbá még idén megjelenik egy szkíta–hun–magyar mondagyűjtemény az átdolgozásomban. A törzsanyagot képező mintegy száz monda jelentős részét talán nem is nagyon ismeri a nagyközönség. Az írás nagy része az elveszett mondakincsünk újraélesztésére vállalkozik. És előbb-utóbb szeretném a teljes magyar mondakincset is összegyűjteni. Nagyon izgalmas és nagy lélegzetvételű munka ez, az első kötet a szkíta népek, a hunok, a finnugor népek és természetesen a magyarok mondavilágát is érinti.” 
Hirdetés

Percről percre percről percre

Fő híreink fő híreink

Hirdetés

helyi hírek

Szombaton Nagyboldogasszony ünnepe

Szombaton Nagyboldogasszony ünnepe

Augusztus 15-én Nagyboldogasszony ünnepén, 18 órakor ünnepi szentmise lesz a Nagytemplomban.

2020.08.12. 10:37

Gyalogost gázoltak Kecskemét külterületén

Gyalogost gázoltak Kecskemét külterületén

Gyalogosgázolás történt az 52-es főúton szerdán reggel.

2020.08.12. 08:46

Ünnepi megemlékezés lesz augusztus 20-án Kecskeméten

Ünnepi megemlékezés lesz augusztus 20-án Kecskeméten

Kecskemét Város Önkormányzata és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tisztelettel meghívja ...

2020.08.12. 07:24

Scoregoal: Bejött a papírforma

Scoregoal: Bejött a papírforma

A Scoregoal Kecskemét Futsal csapata kedd este az ELTE BEAC együttesét fogadta a Messzi István Sp...

2020.08.12. 06:15

12 kép

XX. Messzi István Emlékverseny

XX. Messzi István Emlékverseny

2020. augusztus 15-én szombaton 9.30 órától a névadójának tiszteletére megrendezett súlyemelő eml...

2020.08.11. 18:00

Évnyitók, tankönyvosztás - így indulhat a tanév Kecskeméten

Évnyitók, tankönyvosztás - így indulhat a tanév Kecskeméten

Évnyitók, tankönyvosztások és elmaradt ballagások időpontjait is kitűzték már egyes kecskeméti is...

2020.08.11. 17:51

Kerékpározót fosztott ki, menet közben

Kerékpározót fosztott ki, menet közben

A kecskeméti nyomozók és járőrök közös munkájának köszönhetően elfogták azt a férfit, aki hétfőn ...

2020.08.11. 13:34

Busztragédia az M5-ösön: hazamehettek a sérültek - videóval

Busztragédia az M5-ösön: hazamehettek a sérültek - videóval

Az M5-ös autópályán balesetet szenvedett lengyel busz valamennyi utasa hazamehetett a megyei kórh...

2020.08.10. 15:34

29 kép

Megsérült az elsodort kerékpáros

Megsérült az elsodort kerékpáros

Baleset történt ma a déli órákban a Szolnoki úti aluljáró közelében. A rendőrség tájékoztatása sz...

2020.08.10. 13:55

Közönségsikerrel nyitott ki újra a színház

Közönségsikerrel nyitott ki újra a színház

Pénteken és szombaton két különböző játszószínen egy-egy premiert láttunk – ezekkel zárta l...

2020.08.10. 12:45

20 kép

Anyakönyvi hírek - 2020. harminckettedik hét

Anyakönyvi hírek - 2020. harminckettedik hét

2020. harminckettedik hetének anyakönyvi hírei.

2020.08.10. 11:51

Újabb légi csapás a szúnyogokra

Újabb légi csapás a szúnyogokra

Ezen a héten is irtják a szúnyogokat Kecskeméten. A polgármesteri hivatal szerint a szabadba...

2020.08.10. 11:48

Ellökte, megütötte, hogy megszerezze biciklijét

Ellökte, megütötte, hogy megszerezze biciklijét

A Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását annak a 19 éves jakabszállási ...

2020.08.10. 10:57

Az egészség ezer arca

Az egészség ezer arca

Három megyére kiterjedően indított útjára prevenciós célú, hosszú távú egészségfejlesztési projek...

2020.08.10. 09:10

Éjjel rabolt, reggel lopott

Éjjel rabolt, reggel lopott

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség minősített rablás, magánlaksértés és lopás miatt vádat emelt egy ...

2020.08.10. 08:49

Újabb áramszünetek Kecskeméten

Újabb áramszünetek Kecskeméten

Az NKM szolgáltatási területén, az érintett lakosság 7:30 és 16 óra között nem tudja majd használ...

2020.08.10. 06:30

Ezúttal a földről irtották a szúnyogokat Kecskeméten

Ezúttal a földről irtották a szúnyogokat Kecskeméten

Vasárnap este 8 óra után öt gépjárművel kezdték meg a földi szúnyogirtást Kecskemét ter...

2020.08.09. 21:50

Orgonák Éjszakája

Orgonák Éjszakája

Szombat este 20 óra 20 perckor az ország számos pontján csendültek fel orgonák az Orgonák Éjszaká...

2020.08.09. 07:43

13 kép

Elfogták a kecskeméti rablás két gyanúsítottját

Elfogták a kecskeméti rablás két gyanúsítottját

A rendőrök az egyik gyanúsítottat a rablás után két nappal elfogták, társával szemben pedig elfog...

2020.08.08. 16:35

Így neveld a sárkányod!

Így neveld a sárkányod!

Tóth Róbert főhadnagy, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Kommunikációs és Protokoll Aloszt...

2020.08.08. 11:42

Még több helyi hírmég több hír
Kecskeméti Lapok
Hírös históriák
Hírös gazdaság
A cookie-kkal még hatékonyabb szolgáltatásokat nyújthatunk. Szolgáltatásaink igénybevételével beleegyezel a cookie-k használatába. További információk Értem

Süti („cookie”) Információ

Weboldalunkon „cookie”-kat (továbbiakban „süti”) alkalmazunk. Ezek olyan fájlok, melyek információt tárolnak webes böngészőjében. Ehhez az Ön hozzájárulása szükséges.
A „sütiket” az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény, valamint az Európai Unió előírásainak megfelelően használjuk.
Azon weblapoknak, melyek az Európai Unió országain belül működnek, a „sütik” használatához, és ezeknek a felhasználó számítógépén vagy egyéb eszközén történő tárolásához a felhasználók hozzájárulását kell kérniük.

1. „Sütik” használatának szabályzata

Ez a szabályzat a domain név weboldal „sütijeire” vonatkozik.

2. Mik azok a „sütik”?

A „sütik” olyan kisméretű fájlok, melyek betűket és számokat tartalmaznak. A „süti” a webszerver és a felhasználó böngészője közötti információcsere eszköze. Ezek az adatfájlok nem futtathatók, nem tartalmaznak kémprogramokat és vírusokat, továbbá nem férhetnek hozzá a felhasználók merevlemez-tartalmához.

3. Mire használhatók a „sütik”?

A „sütik” által küldött információk segítségével az internetböngészők könnyebben felismerhetők, így a felhasználók releváns és „személyre szabott” tartalmat kapnak. A cookie-k kényelmesebbé teszik a böngészést, értve ez alatt az online adatbiztonsággal kapcsolatos igényeket és a releváns reklámokat. A „sütik” segítségével a weboldalak üzemeltetői névtelen (anonim) statisztikákat is készíthetnek az oldallátogatók szokásairól. Ezek felhasználásával az oldal szerkesztői még jobban személyre tudják szabni az oldal kinézetét és tartalmát.

4. Milyen „sütikkel” találkozhat?

A weboldalak kétféle sütit használhatnak:

Elengedhetetlen munkamenet (session-id) „sütik”:

Ezek használata elengedhetetlen a weboldalon történő navigáláshoz, a weboldal funkcióinak működéséhez. Ezek elfogadása nélkül a honlap, illetve annak egyes részei nem, vagy hibásan jelenhetnek meg.

Analitikai vagy teljesítményfigyelő „sütik”:

Ezek segítenek abban, hogy megkülönböztessük a weboldal látogatóit, és adatokat gyűjtsünk arról, hogy a látogatók hogyan viselkednek a weboldalon. Ezekkel a „sütikkel” biztosítjuk például, hogy a weboldal az Ön által kért esetekben megjegyezze a bejelentkezést. Ezek nem gyűjtenek Önt azonosítani képes információkat, az adatokat összesítve és névtelenül tárolják. ( pl: Google Analitika)

Funkcionális „sütik”:

E sütik feladata a felhasználói élmény javítása. Észlelik, és tárolják például, hogy milyen eszközzel nyitotta meg a honlapot, vagy az Ön által korábban megadott, és tárolni kért adatait: például automatikus bejelentkezés, a választott nyelv, a szövegméretben, betűtípusban vagy a honlap egyéb testre szabható elemében Ön által végrehajtott felhasználói változtatások. Ezek a „sütik” nem követik nyomon az Ön más weboldalakon folytatott tevékenységét. Az általuk gyűjtött információkban lehetnek azonban személyes azonosító adatok, amelyeket Ön megosztott.

Célzott vagy reklám „sütik”:

Ezek segítségével a weboldalak az Ön érdeklődési körének leginkább megfelelő információt (marketing) tudnak nyújtani. Ehhez az Ön kifejezett belegyezése szükséges. Ezek a sütik részletes információkat gyűjtenek böngészési szokásairól.

5. Tartalmaznak a „sütik” személyes adatokat?

A legtöbb „süti” nem tartalmaz személyes információkat, segítségével nem azonosíthatók a felhasználók. A tárolt adatok a kényelmesebb böngészésért szükségesek, tárolásuk olyan módon történik, hogy jogosulatlan személy nem férhet hozzájuk.

6. Miért fontosak a „sütik” az interneten?

A „sütik” szerepe, hogy kényelmesebbé tegyék a felhasználók számára a böngészést, hiszen a böngészési előzmények révén állítja be a felhasználóknak a reklámokat, tartalmakat. A „sütik” letiltása vagy korlátozása néhány weboldalt használhatatlanná tesz. A letiltott vagy korlátozott „sütik” azonban nem jelentik azt, hogy a felhasználóknak nem jelennek meg hirdetések, csupán a megjelenő hirdetések és tartalmak nem „személyre szabottak”, azaz nem igazodnak a felhasználó igényeihez és érdeklődési köréhez. Néhány minta a „sütik” felhasználására:

7. Biztonsággal és adatbiztonsággal kapcsolatos tényezők.

A „sütik” nem vírusok és kémprogramok. Mivel egyszerű szöveg típusú fájlok, ezért nem futtathatók, tehát nem tekinthetők programoknak. Előfordulhat azonban, hogy más szándékkal (rosszindulattal) rejtenek el információkat a „sütiben”, így azok spyware-ként működhetnek. Emiatt a víruskereső és –irtó programok a „sütiket” folyamatosan törlésre ítélhetik.

Mivel az internet böngészésre használt eszköz és a webszerverek folyamatosan kommunikálnak, tehát oda-vissza küldik az adatokat, ezért ha egy támadó (hekker) beavatkozik a folyamatba, kinyerheti a „sütik” által tárolt információkat. Ennek egyik oka lehet például a nem megfelelő módon titkosított internet (WiFi) beállítás. Ezt a rést kihasználva adatokat nyerhetnek ki a „sütikből”.

8. A „sütik” kezelése, törlése

A „sütiket” a használt böngészőprogramokban lehet törölni vagy letiltani. A böngészők alapértelmezett módon engedélyezik a „sütik” elhelyezését. Ezt a böngésző beállításainál lehet letiltani, valamint a meglévőket törölni. Mindemellett beállítható az is, hogy a böngésző értesítést küldjön a felhasználónak, amikor „sütit” küld az eszközre. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy ezen fájlok letiltása vagy korlátozása rontja a böngészési élményt, valamint hiba jelentkezhet a weboldal funkciójában is.

Cookie settings in Internet Explorer
Cookie settings in Firefox
Cookie settings in Chrome
Cookie settings in Safari Google Analytics & Privacy vagy Google Elvek és Irányelvek

9. További hasznos linkek

Ha szeretne többet megtudni a „sütik”-ről, azok felhasználásáról:

Microsoft Cookies guide
All About Cookies
Facebook cookies