Gáspár András születésének 218. évfordulójára emlékeztek

2022. 11. 23., 14:21
Gáspár András születésének 218. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak szerdán a Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Technikumban. Az iskolában és a honvédtábornok szülőházánál is elhelyeztek koszorúkat az emlékezők.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 21 képet tartalmaz

1804. november 23-án született Kecskeméten Gáspár András honvédtábornok, vezérőrnagy. Ma (szerda) születésének 218. évfordulója alkalmából névadójára emlékezett a Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Technikuma.

Az intézményben elsőként a diákok idézték fel Gáspár András, életének fontos állomásait. Ezt követően az iskola vezetősége, tanárai, Kecskemét város nevében pedig dr. Fekete Gábor önkormányzati képviselő, illetve Hatvan város önkormányzata, valamint a hatvani Gáspár András Bajtársi Egyesület tagjai emlékeztek a honvédtábornokra.

-2015-ben döntöttünk úgy, hogy igyekszünk felvenni a kapcsolatot azokkal a személyekkel, azokkal a testületekkel, akik Gáspár Andráshoz kapcsolódnak, így először Bihar Községgel vettük fel a kapcsolatot - mondta Kőszegi Ferenc, a hatvani Gáspár András Bajtársi Egyesület elnöke.

A Kecskeméti Szakképzési Centrumban már hagyománnyá vált az emlékünnep. A műsort követően az egybegyűltek elhelyezték az emlékezés koszorúit Gáspár András képénél a technikum aulájában. Az intézmény igazgatója ezt követően a tanulóik számára meghirdetett pályázatról beszélt.

-Arra gondoltunk, hogy mindenképpen kellene egy egyediség az iskolának, hogy csináljunk egy nem egy himnuszt, hanem egy iskoladalt vagy egy iskolai indulót, amit a gyerekek énekelnek, a tanárok énekelnek. Ez egy ilyen újdonság szerintem, nem sok iskolának van ilyen - mondta Jóljárt Zoltán Balázs, a Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Technikumának igazgatója.

Az intézmény műsora után az emlékezők elmentek a honvédtábornok szülőházához, a Fecske utca 20. szám alatt található emléktáblához, ahol Falu György alpolgármester tette tiszteletét. A helyszínen szintén elhelyezték az emlékezés koszorúit.